ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Ιούνη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΣΟΚ
Στα δικαστήρια έσυρε την απεργία στη ΔΕΗ

Το δικαστήριο ανέβαλε την εκδίκαση της προσφυγής για την επόμενη Δευτέρα και η απεργία συνεχίζεται κανονικά

Στον εκφοβισμό των απεργών στη ΔΕΗ και συνολικά των εργαζομένων, μπροστά και στην πανεργατική 48ωρη απεργία στις 28 και 29 Ιούνη, αποσκοπεί η ενέργεια της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να τους σύρει στα δικαστήρια για να σταματήσει την απεργία τους.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση προσέφυγε στα δικαστήρια απαιτώντας να κριθεί η απεργία των εργαζομένων στη ΔΕΗ παράνομη και καταχρηστική. Για να δικαιολογήσει την απαίτησή της, ισχυρίστηκε ότι από χτες το πρωί η παρεχόμενη ηλεκτρική ισχύς ήταν ιδιαίτερα μειωμένη και θα δημιουργούσε σωρεία προβλημάτων. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι η γνωστοποίηση της προσφυγής της στους απεργούς έγινε μόνο 75 λεπτά πριν ξεκινήσει η εκδίκασή της! Ενώ τα μέσα ενημέρωσης το ήξεραν πολλές ώρες νωρίτερα.

Η αντίδραση στην ενέργεια της κυβέρνησης ήταν η πραγματοποίηση συγκέντρωσης στα γραφεία της Ομοσπονδίας (ΓΕΝΟΠ) και πορεία μέχρι τα δικαστήρια στην Ευελπίδων. Τελικά, ύστερα από αίτημα της ΓΕΝΟΠ η εκδίκαση της προσφυγής αναβλήθηκε και θα γίνει τη Δευτέρα 27 Ιούνη στις 12 το μεσημέρι. Ετσι, η απεργία συνεχίζεται κανονικά τουλάχιστον μέχρι τη μέρα εκείνη.

Υπενθυμίζεται ότι η προσφυγή στα δικαστήρια έγινε ενώ είχε προηγηθεί - προχτές το βράδυ - η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Ευάγγ. Βενιζέλου με τη ΓΕΝΟΠ. Ο υπουργός ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα και οι αντεργατικοί σχεδιασμοί θα εφαρμοστούν στο ακέραιο. Ακόμα προσπάθησε να σταματήσει την απεργία με τον ισχυρισμό ότι η παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ δεν θα ξεκινήσει αμέσως, αλλά μερικούς μήνες μετά!

Η ΔΕΗ ανακοίνωσε χτες ότι, λόγω της απεργίας, βγήκαν εκτός ακόμη 3 θερμικές μονάδες, συνολικής ισχύος 750 MW κι ακόμη μία 270 MW, λόγω βλάβης. Επίσης, η χρονική διάρκεια των προγραμματισμένων διακοπών αυξήθηκε στη μιάμιση ώρα και σε Κρήτη - Ρόδο στα 40 λεπτά.

  • Συνάντηση με τους απεργούς της ΔΕΗ, στο Βόλο, είχε ο Απ. Νάνος, βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ, εκφράζοντας τη συμπαράσταση του Κόμματος στο δίκαιο αγώνα τους. Μεταξύ άλλων ο Απ. Νάνος κάλεσε τους εργαζόμενους να δώσουν πολιτικά χαρακτηριστικά στην πάλη τους. «Απαιτείται να χτιστεί μέτωπο ταξικής ενότητας μαζί με όλους τους εργαζόμενους στην Ενέργεια, αλλά και των άλλων κλάδων, για τους παραπάνω στόχους και κάθε στόχο που αφορά τη διεκδίκηση αιτημάτων που αφορούν σύγχρονα προβλήματα της λαϊκής οικογένειας».
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Συζητήθηκε η Ερώτηση του ΚΚΕ

Tις διαχρονικές και εγκληματικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για την κατάσταση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, ανέδειξε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Μαυρίκος με Επίκαιρη Ερώτηση που συζητήθηκε στη Βουλή. Κατήγγειλε ότι μέσα από την αποκρατικοποίησή τους διαμορφώνονται συνθήκες για πλιάτσικο σε βάρος της δημόσιας περιουσίας από πολυεθνικές, επέρχεται ουσιαστική καταστροφή στις αμυντικές ικανότητες της χώρας και διαμορφώνονται συνθήκες γαλέρας για τους εργαζόμενους στα ναυπηγεία.

Απαντώντας ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Π. Μπεγλίτης ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά σύνθετο πρόβλημα, λέγοντας ότι η κυβέρνηση «με γνώμονα την υπεράσπιση της άμυνας της χώρας» αγωνίζεται για την υπεράσπιση των θέσεων εργασίας. Είπε ότι το Μάιο δεν καταγγέλθηκε η κύρια σύμβαση του ελληνικού δημοσίου με την γερμανική εταιρεία HDW αλλά η δευτερεύουσα υπεργολαβική σύμβαση μεταξύ της γερμανικής εταιρείας της Abu Dhabi Mare. Πρόκειται, είπε, για μια υπόθεση μεταξύ ιδιωτών η οποία βέβαια επηρεάζει την λειτουργία του Ναυπηγείου και η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και δεν αποκλείεται να παρέμβει στην ΕΕ, εάν θιγούν τα συμφέροντα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, το οποίο είναι πελάτης του Ναυπηγείου γιατί εκεί παραγγέλνει εξοπλιστικά προγράμματα.

Στην παρέμβασή του ο Γ. Μαυρίκος τόνισε ότι σημασία δεν έχει εάν για την κατάσταση ευθύνεται ο κύριος ανάδοχος ή ο υποκατασκευαστής αλλά το γεγονός ότι το πρόγραμμα ΠΟΣΕΙΔΩΝ 2 έχει σταματήσει, όπως έχει σταματήσει και η παραγγελία για τα υποβρύχια παρά το ότι οι ιδιώτες έχουν ήδη εισπράξει 50 εκατομμύρια ευρώ.

Δεν είναι δυνατόν, είπε, η κυβέρνηση να έχει 1.180 εργαζόμενους στο Σκαραμαγκά και να μην απασχολούνται τη στιγμή που προβάλλονται επιχειρήματα όπως ότι για την κρίση φταίνε οι εργαζόμενοι. Κρατάτε, συνέχισε, για 15 χρόνια κλειστό το εμπορικό τμήμα του ναυπηγείου κάτι που οδηγεί στην έκρηξη της ανεργίας στην περιοχή, έχετε σταματήσει την κατασκευή πυραυλάκατων στην Ελευσίνα όπου οι εργαζόμενοι στο εκεί ναυπηγείο πληρώνονται εδώ και καιρό με προκαταβολές 150 και 200 ευρώ. Καταλήγοντας τόνισε:

«Με βάση όλα αυτά θεωρούμε ότι τίποτα δεν είναι αυτοτελές, τίποτα δεν είναι τυχαίο. Για εμάς οι ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης και των προηγούμενων είναι πολύ μεγάλες, ενώ υπάρχει διέξοδος εάν υιοθετούνταν η πρόταση του ΚΚΕ για δημόσιο φορέα αμυντικής βιομηχανίας, ναυπηγοεπισκευής και ναυπηγοκατασκευής».

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Πρώτη δύναμη η ΔΑΣ

Πρώτη δύναμη αναδείχτηκε η παράταξη της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης» (ΔΑΣ) που στηρίζει το ΠΑΜΕ, στο Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Τρικάλων, ενώ έπεσαν η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ που κατέβηκαν με κοινό ψηφοδέλτιο. Συγκεκριμένα, η ΔΑΣ έλαβε 171 ψήφους από 41 που είχε στις προηγούμενες εκλογές, ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ 159 ψήφους, (η ΠΑΣΚΕ στις περασμένες εκλογές είχε πάρει 131 ψήφους και η ΔΑΚΕ 72) και η «Αγωνιστική Πρωτοβουλία» 67 από 46.

Σε ανακοίνωσή της, η «ΔΑΣ» υπογραμμίζει μεταξύ άλλων: «Θεωρούμε τα αποτελέσματα πολύ θετικά για την παράταξή μας, καθώς από τέταρτη δύναμη οι εργαζόμενοι μας ανέδειξαν σε πρώτη. Ολο το προηγούμενο διάστημα, πρωτοστατήσαμε στους αγώνες, τόσο σε τοπικό επίπεδο, στις απολύσεις κ.τ.λ., όσο και σε γενικά ζητήματα. Οι άλλες δυνάμεις, καταδικάστηκαν από τους εργαζόμενους, γιατί από κοινού με τον κυβερνητικό και τον εργοδοτικό συνδικαλισμό, το Εργατικό Κέντρο Τρικάλων, σε συμπαιγνία, έβαλαν πλάτη, συνειδητά ή ασυνείδητα για να περάσουν, όλα τα αντιλαϊκά μέτρα. Ποτέ δε στάθηκαν δίπλα στους εργαζόμενους του κλάδου».

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΠΟΔΟΜΩΝ
Απαίτησαν να μη γίνουν υποχρεωτικές μετατάξεις

Παράσταση διαμαρτυρίας στη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Περιφέρειας Αττικής πραγματοποίησε χτες το μεσημέρι η Επιτροπών Εργαζομένων στις υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών.

Οι εργαζόμενοι πρόβαλαν την αντίθεσή τους στις υποχρεωτικές μετατάξεις και στη μείωση των μισθών που επιφέρουν οι μετατάξεις σε υπηρεσίες με χαμηλότερες αποδοχές. Να ληφθεί μέριμνα για την απρόσκοπτη μισθοδοσία των εργαζομένων. Πριν τη μετάταξη να διασφαλισθούν τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και το εφάπαξ. Ζήτησαν από το Συμβούλιο να πάρει θέση και να μη συναινέσει στις αναγκαστικές μετατάξεις.

Από τη μεριά του, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Σγουρός στηρίζοντας την κυβερνητική πολιτική προσπάθησε να μπερδέψει τους εργαζόμενους, λέγοντας ότι θα προτείνει να μη μειωθούν οι αποδοχές τους μέχρι να εφαρμοστεί το νέο μισθολόγιο!

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

GOODY'S: Παρέμβαση για να παρθούν πίσω τα αντεργατικά μέτρα που επέβαλε η εργοδοσία στους εργαζόμενους της επιχείρησης «Goody's», στη Λάρισα, έκανε η διοίκηση του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού του νομού. Να σημειωθεί ότι πριν λίγο καιρό η επιχείρηση προχώρησε σε αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, μετατρέποντας τις συμβάσεις τους από πλήρους σε μερικής απασχόλησης με 6ωρες και 4ωρες και, ταυτόχρονα, προσπάθησε να μειώσει ακόμα παραπέρα το μισθό των εργαζόμενων, δίνοντας μέρος του με τη μορφή κουπονιών για αγορά προϊόντων από σούπερ μάρκετ. Μετά την παρέμβαση του Συνδικάτου, οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας δέχτηκαν ν' ανακαλέσουν την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, «σε όσους εργαζόμενους το επιθυμούν».

ΕΑΣ: Νέα κινητοποίηση πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ, πρώην ΠΥΡΚΑΛ και ΕΒΟ), με συγκέντρωση στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Στη συγκέντρωση δυναμική ήταν η παρουσία των ταξικών δυνάμεων με πανό της Γραμματείας Μετάλλου του ΠΑΜΕ, απαιτώντας «Οχι στην ιδιωτικοποίηση της αμυντικής βιομηχανίας». Σε συνάντηση που είχαν οι εργαζόμενοι με την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, φαίνεται πως η κυβέρνηση ξεκινά διάφορους ελιγμούς, λέγοντας πως εξετάζει το ενδεχόμενο να ιδιωτικοποιηθεί το 65% αντί για το 98%. Η ουσία, βέβαια, δεν αλλάζει: Τα ΕΑΣ θα ξεπουληθούν, απλά η κυβέρνηση προσπαθεί να «χρυσώσει το χάπι» στους εργαζόμενους. Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να εντείνουν τους αγώνες τους, για να μην ιδιωτικοποιηθεί η αμυντική βιομηχανία, 100% στο Δημόσιο, με ταυτόχρονα ενιαία αντίσταση και συντονισμό με το υπόλοιπο ταξικό κίνημα για να ματαιωθούν τα σχέδια της κυβέρνησης.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στόχος τους η υποταγή του λαού

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Για την προσφυγή κατά της απεργίας της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με σχόλιό του, υπογραμμίζει:

«Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιστρατεύει τα δικαστήρια για να βγάλει παράνομη την απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στη ΔΕΗ. Για άλλη μια φορά, ποινικοποιούνται οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων με στόχο την υποταγή τους στις επιδιώξεις του μεγάλου κεφαλαίου. Μία είναι η απάντηση: Αποφασιστική - μαζική συμμετοχή στην απεργία ενάντια στα μέτρα εξόντωσης των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων που φέρνει το μεσοπρόθεσμο. Ενάντια στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Καταδίκη της κυβέρνησης και της ΝΔ που στηρίζει τις ιδιωτικοποιήσεις. Καμιά συναίνεση στα νέα μέτρα - σφαγή, καμιά θυσία για την πλουτοκρατία, νόμος είναι το δίκιο των εργαζομένων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ