Σάββατο 25 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Συζητήθηκε η Ερώτηση του ΚΚΕ

Tις διαχρονικές και εγκληματικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για την κατάσταση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, ανέδειξε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Μαυρίκος με Επίκαιρη Ερώτηση που συζητήθηκε στη Βουλή. Κατήγγειλε ότι μέσα από την αποκρατικοποίησή τους διαμορφώνονται συνθήκες για πλιάτσικο σε βάρος της δημόσιας περιουσίας από πολυεθνικές, επέρχεται ουσιαστική καταστροφή στις αμυντικές ικανότητες της χώρας και διαμορφώνονται συνθήκες γαλέρας για τους εργαζόμενους στα ναυπηγεία.

Απαντώντας ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Π. Μπεγλίτης ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά σύνθετο πρόβλημα, λέγοντας ότι η κυβέρνηση «με γνώμονα την υπεράσπιση της άμυνας της χώρας» αγωνίζεται για την υπεράσπιση των θέσεων εργασίας. Είπε ότι το Μάιο δεν καταγγέλθηκε η κύρια σύμβαση του ελληνικού δημοσίου με την γερμανική εταιρεία HDW αλλά η δευτερεύουσα υπεργολαβική σύμβαση μεταξύ της γερμανικής εταιρείας της Abu Dhabi Mare. Πρόκειται, είπε, για μια υπόθεση μεταξύ ιδιωτών η οποία βέβαια επηρεάζει την λειτουργία του Ναυπηγείου και η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και δεν αποκλείεται να παρέμβει στην ΕΕ, εάν θιγούν τα συμφέροντα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, το οποίο είναι πελάτης του Ναυπηγείου γιατί εκεί παραγγέλνει εξοπλιστικά προγράμματα.

Στην παρέμβασή του ο Γ. Μαυρίκος τόνισε ότι σημασία δεν έχει εάν για την κατάσταση ευθύνεται ο κύριος ανάδοχος ή ο υποκατασκευαστής αλλά το γεγονός ότι το πρόγραμμα ΠΟΣΕΙΔΩΝ 2 έχει σταματήσει, όπως έχει σταματήσει και η παραγγελία για τα υποβρύχια παρά το ότι οι ιδιώτες έχουν ήδη εισπράξει 50 εκατομμύρια ευρώ.

Δεν είναι δυνατόν, είπε, η κυβέρνηση να έχει 1.180 εργαζόμενους στο Σκαραμαγκά και να μην απασχολούνται τη στιγμή που προβάλλονται επιχειρήματα όπως ότι για την κρίση φταίνε οι εργαζόμενοι. Κρατάτε, συνέχισε, για 15 χρόνια κλειστό το εμπορικό τμήμα του ναυπηγείου κάτι που οδηγεί στην έκρηξη της ανεργίας στην περιοχή, έχετε σταματήσει την κατασκευή πυραυλάκατων στην Ελευσίνα όπου οι εργαζόμενοι στο εκεί ναυπηγείο πληρώνονται εδώ και καιρό με προκαταβολές 150 και 200 ευρώ. Καταλήγοντας τόνισε:

«Με βάση όλα αυτά θεωρούμε ότι τίποτα δεν είναι αυτοτελές, τίποτα δεν είναι τυχαίο. Για εμάς οι ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης και των προηγούμενων είναι πολύ μεγάλες, ενώ υπάρχει διέξοδος εάν υιοθετούνταν η πρόταση του ΚΚΕ για δημόσιο φορέα αμυντικής βιομηχανίας, ναυπηγοεπισκευής και ναυπηγοκατασκευής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ