Σάββατο 25 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ»
Κομμάτι της στρατηγικής υπέρ του κεφαλαίου

Από τη Δευτέρα έως και την Πέμπτη η διαδικασία συζήτησης και ψήφισης του συνόλου του αντιδραστικού προγράμματος στη Βουλή

Με το ΠΑΜΕ στην απεργία και στους δρόμους, την Τρίτη και την Τετάρτη, για να πάρει απάντηση η στρατηγική κυβέρνησης - πλουτοκρατίας, να πολεμηθούν τα μέτρα ενάντια στο λαό
Με το ΠΑΜΕ στην απεργία και στους δρόμους, την Τρίτη και την Τετάρτη, για να πάρει απάντηση η στρατηγική κυβέρνησης - πλουτοκρατίας, να πολεμηθούν τα μέτρα ενάντια στο λαό
Την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης με νέα μέτρα πάνω στα ήδη υπάρχοντα επιβεβαίωσε, χτες, ο υπουργός Οικονομικών, Ε. Βενιζέλος, τοποθετούμενος στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, όπου συζητήθηκε το «Μεσοπρόθεσμο». Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το αντιλαϊκό πρόγραμμα θα έρθει τη Δευτέρα στην Ολομέλεια και η συζήτηση θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη το πρωί. Εως το πρωί της Πέμπτης θα έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση του εφαρμοστικού νόμου. Ο τελευταίος θα συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής την Τρίτη και στην Ολομέλεια της Βουλής την Τετάρτη το απόγευμα και την Πέμπτη.

Η χτεσινή ομιλία Βενιζέλου για το «Μεσοπρόθεσμο» επιβεβαιώνει ότι η επίθεση του κεφαλαίου και των κομμάτων είναι στρατηγική και έχει μόνιμο χαρακτήρα, όπως μόνιμη είναι η επιδίωξη της αστικής τάξης να ρίξει όσο γίνεται πιο κάτω την τιμή της εργατικής δύναμης. Οπως είπε, «δεν μπορεί να ερχόμαστε κάθε λίγο και λιγάκι να ζητάμε διορθωτικά μέτρα, αλλά δεν κάνω τη δήλωση πως δεν πρόκειται ποτέ να εισηγηθώ άλλα μέτρα όσο είμαι υπουργός Οικονομικών και διαχειρίζομαι μια εθνική κρίση. Θα καταβάλουμε κάθε ανθρώπινα δυνατή προσπάθεια να εκτελέσουμε τον προϋπολογισμό και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα χωρίς νέα μέτρα. Αλλά εξαρτάται από όλο το κράτος, από τη δημόσια διοίκηση, από όλη την αγορά, από τη φορολογική ευαισθησία όλων των πολιτών το αποτέλεσμα».

Ο ίδιος ανήγγειλε εμμέσως και νέα επίθεση στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, όπως και καινούριες περικοπές στις κουτσουρεμένες κοινωνικές δαπάνες, λέγοντας ότι «το 75% της δημόσιας δαπάνης είναι μισθοί, συντάξεις και κοινωνικές μεταβιβάσεις. Δηλαδή, επιχορηγήσεις των οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης και των φορέων άσκησης κοινωνικής και προνοιακής πολιτικής. Αρα, στην πραγματικότητα, υπάρχει μόνο ένα 25% με τη λειτουργική δαπάνη του δημοσίου στο οποίο πρέπει δραστικά να επέμβεις - φυσικά επεμβαίνεις και στο 75% με μέτρα δικαιοσύνης και εκλογίκευσης - αλλά αυτό πρέπει να ξαναγίνει».

Στην ομιλία του ο υπουργός Οικονομικών έφτασε στο σημείο να αναγορεύσει σε «πατριωτικό καθήκον» την «υποχρέωση πίστης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα» και ζήτησε για μία ακόμη φορά κοινωνική συναίνεση.

Στο μεταξύ, νέα αναταραχή προκάλεσαν χτες οι δηλώσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ Αλέκου Αθανασιάδη και Θωμά Ρομπόπουλου ότι προτίθενται να καταψηφίσουν το «Μεσοπρόθεσμο». Με δεδομένη την πίεση που ασκεί στην κυβέρνηση και στο ΠΑΣΟΚ η λαϊκή δυσαρέσκεια, η θέση τους είναι πέρα για πέρα δημαγωγική, αφού μόλις πριν από λίγες μέρες, τόσο οι ίδιοι, όσο και άλλοι βουλευτές που εμφανίζονται σαν δήθεν «διαφωνούντες», έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και ενώ προηγουμένως το «Μεσοπρόθεσμο» είχε υπερψηφιστεί από την κυβερνητική πλειοψηφία στην Επιτροπή της Βουλής.

Μετά απ' όλα αυτά μόνο σαν αστεία μπορεί να ακούγεται η δικαιολογία που πρόβαλε χτες στο «Μέγκα» ο Α. Αθανασιάδης ότι θα καταψηφίσει το «Μεσοπρόθεσμο» επειδή «γνωρίζει ελάχιστα» για το περιεχόμενό του. Ιδιας ποιότητας είναι και η δήλωση του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτη Κουρουμπλή ότι παραμένει ανοιχτό το ζήτημα να ψηφίσει το «Μεσοπρόθεσμο», επειδή «είναι πάρα πολύ επικίνδυνο για την κοινωνική γαλήνη» και ο ίδιος περιμένει από την κυβέρνηση «να δεσμευτεί με συγκεκριμένο τρόπο και χρονικούς ορίζοντες για μια σειρά από ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη φοροδιαφυγή».

Προσπάθεια σπέκουλας ενάντια στο ΚΚΕ

Στο μεταξύ, χτες, με αφορμή την ομιλία Καρατζαφέρη για τη διαδικασία ψήφισης του «Μεσοπρόθεσμου», επιχειρήθηκε αποπροσανατολιστικά να δημιουργηθεί θέμα με την απόφαση που ανακοίνωσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στις 14 Ιούνη να απόσχει από τη συζήτηση και την ψήφιση του «Μεσοπρόθεσμου» και του εφαρμοστικού νόμου.

Οπως σκόπιμα διαρρεόταν, μπροστά στο ενδεχόμενο να καταψηφιστεί το «Μεσοπρόθεσμο» από ορισμένους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, η απουσία του ΚΚΕ, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ από την ψηφοφορία, θα μπορούσε να εξασφαλίσει τελικά την έγκρισή του, με την υπερψήφισή του από λιγότερους από 151 βουλευτές. Κι αυτό επειδή το σώμα θα ήταν μικρότερο και η έγκριση ενός νομοσχεδίου προϋποθέτει σχετική πλειοψηφία επί των παρόντων βουλευτών. Αμεση και ξεκάθαρη ήταν η απάντηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, η οποία δημοσιεύεται ένθετη στην ίδια σελίδα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Πακέτο» αλλαγών στον κανονισμό της Βουλής (2012-07-14 00:00:00.0)
Ενορχηστρωμένη τρομοκρατία σε βάρος του λαού (2011-06-29 00:00:00.0)
Τελεσίγραφα στο λαό για να σκύψει το κεφάλι (2011-06-22 00:00:00.0)
Στην ίδια αντιλαϊκή ρότα η «νέα» κυβέρνηση (2011-06-19 00:00:00.0)
Συμπράττει αντιλαϊκά με οποιουσδήποτε όρους (2011-06-16 00:00:00.0)
Ελιγμοί για την ενσωμάτωση της λαϊκής δυσαρέσκειας (2011-06-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ