ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Ιούλη 2011
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΤΗΣΙΑ
Μετανάστες «σκλάβοι» σε υπόγειο φασονατζίδικο

Αμεση παρέμβαση από τα ταξικά συνδικάτα των κλωστοϋφαντουργών

Μαζί με την ταξική Ομοσπονδία και το Συνδικάτο τους οι μετανάστες εργάτες απαιτούν βελτίωση των συνθηκών εργασίας και ζωής τους (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας)
Μαζί με την ταξική Ομοσπονδία και το Συνδικάτο τους οι μετανάστες εργάτες απαιτούν βελτίωση των συνθηκών εργασίας και ζωής τους (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας)
Κλειδωμένους σαν τα ποντίκια μέσα σε υπόγειο φασονατζίδικο κρατούσε η εργοδοσία δεκάδες μετανάστες εργάτες στα Πατήσια. Η εργοδοσία είχε μετατρέψει το υπόγειο σε «χώρο εργασίας» και κάθε πρωί, από τις 7.30, όταν και έπιαναν δουλειά οι μετανάστες εργάτες, μέχρι και τις 7.30 το απόγευμα, που τους άφηνε να φύγουν, ο εργοδότης τούς είχε στην κυριολεξία κλειδαμπαρωμένους και δεν τους άφηνε να βγουν ούτε για διάλειμμα. Τους είχε μετατρέψει, δηλαδή, σε σύγχρονους σκλάβους, που δεν έβλεπαν καν το φως του ήλιου. Μάλιστα, όλοι τους είναι ανασφάλιστοι, δίχως κανένα δικαίωμα, ενώ εργάζονταν κυριολεκτικά κάτω από άθλιες συνθήκες.

Χτες σε αυτό το γκέτο επενέβη άμεσα το Συνδικάτο και η Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας, μετά από καταγγελία που δέχτηκε από παλιότερους εργαζόμενους στην ίδια βιοτεχνία. Οι εργαζόμενοι αυτοί, 14 στο σύνολο, επίσης με καταγωγή από το Μπαγκλαντές, δούλευαν στη βιοτεχνία μέχρι πριν λίγους μήνες, όταν και ο εργοδότης τους έδιωξε με το πρόσχημα ότι θα έκλεινε την επιχείρηση. Ομως, αντί γι' αυτό, πήρε άλλους μετανάστες και τους παλιότερους τους πέταξε στην κυριολεξία στο δρόμο, απλήρωτους και μέχρι σήμερα τους χρωστάει από 1.200 έως και 3.000 ευρώ! Οι ταξικές δυνάμεις ενημέρωσαν την Επιθεώρηση Εργασίας.

Το συγκεκριμένο γεγονός βέβαια δεν είναι μεμονωμένο, δε συμβαίνει πρώτη φορά. Στον κλάδο, αλλά και σε άλλους κλάδους η πρακτική αυτή είναι ευρέως διαδεδομένη. Μεγάλες φίρμες ράβουν τα ρούχα τους στα φασονατζίδικα της Πατησίων, με τους μετανάστες να δουλεύουν σε ανήλιαγα υπόγεια, δίχως προστατευτικές μάσκες και με τυπικό ή και καθόλου εξαερισμό, με συνέπεια να εισπνέουν όλες τις σκόνες και τα χνούδια.

Η ΟΕΚΙΔΕ και το Συνδικάτο της Αττικής πρωτοστατούν στον αγώνα για την υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων από τη βάναυση αυθαιρεσία των εργοδοτών και την άμεση νομιμοποίηση όλων των μεταναστών. Με κινητοποιήσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, μαζί με μετανάστες του κλάδου, απαιτούν μέτρα προστασίας για τους ανέργους του κλάδου, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα και καλύτερα μεροκάματα για τους μετανάστες εργάτες και μια σειρά από άλλα μέτρα.

ΥΦΑΝΤΡΙΕΣ ΕΟΜΜΕΧ
Απλήρωτες 4 μήνες κινδυνεύουν να μείνουν άνεργες

Υφάντρα: Χαρακτικό της Βάλιας Σεμερτζίδη
Υφάντρα: Χαρακτικό της Βάλιας Σεμερτζίδη
Την εργασιακή ανασφάλεια και αβεβαιότητα βιώνουν εργάτριες που δουλεύουν σε σχολές χειροποίητων χαλιών του ΕΟΜΜΕΧ στην Ηπειρο. Εργαζόμενες που κοπιάζουν πάνω στους αργαλειούς, δουλεύοντας έως και 10 ώρες για να βγάλουν ένα κομμάτι ψωμί, είναι απλήρωτες από τον περασμένο Μάρτη και δεν έχουν πρώτες ύλες για να δουλέψουν. Οι σχολές αυτές ταπητουργίας είναι 16 σε όλη την χώρα ( Ηπειρος, Αιτωλοακαρνανία, Εβρος, Καστοριά, Καρδίτσα) και απασχολούν πάνω από 100 εργάτριες. Δημιουργήθηκαν στα μέσα της δεκαετίας του 1970, ως στήριγμα της τοπικής παράδοσης, αλλά έχουν εγκαταλειφθεί από τις κυβερνήσεις. Οι υφάντριες βρίσκονται αντιμέτωπες με μια πολιτική που οδήγησε στο μαρασμό και τη συρρίκνωση ένα σημαντικό για τις λαϊκές ανάγκες τομέα, όπως είναι αυτός της κλωστοϋφαντουργίας και του ιματισμού. Κλείνουν 4 μήνες απλήρωτες, την ίδια ώρα που τα ενοίκια, τα στεγαστικά δάνεια και μια σειρά άλλα καθημερινά έξοδα για τις οικογένειές τους τρέχουν. Βρίσκονται στον αέρα μετά από χρόνια σκληρής δουλειάς πάνω στον αργαλειό για να πιάσουν 300 με 400 ευρώ το μήνα, ανάλογα με την ταχύτητα στο δέσιμο των κόμπων και τον αριθμό των σειρών στον αργαλειό. Χειροποίητα χαλιά που πάνε για διαλογή στον ΕΟΜΜΕΧ και από εκεί διατίθενται για πώληση σε εκθεσιακά κέντρα του ΕΟΜΜΕΧ σε Αθήνα και Φιλιππιάδα.

Η ζωή τους κρέμεται σε μια κλωστή

Ιδού πώς περιγράφουν με επιστολή τους οι ίδιες το δράμα που βιώνουν:

«Είμαστε εργαζόμενες γυναίκες στον τομέα της υφαντουργίας του ΕΟΜΜΕΧ. Ζούμε και εργαζόμαστε στην περιφέρεια της Ηπείρου, μια από τις πιο υπανάπτυκτες περιοχές της Ελλάδος. Βιώνουμε ένα καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας. Είμαστε γυναίκες με οικογένειες, με πολλές εκκρεμότητες σε τράπεζες, με έξοδα που "τρέχουν" και αντί να μας στηρίζει η κυβέρνηση, η κυβερνητική πολιτική, μας αφήνει να ακροβατούμε σε ένα σχοινί έτοιμο να κοπεί. Σας στέλνουμε αυτήν την επιστολή διαμαρτυρίας, γιατί έχουμε να πληρωθούμε από το μήνα Μάρτιο και δεν γνωρίζουμε αν θα μας πληρώσουν και ποτέ. Προσπαθήσαμε να έχουμε επικοινωνία με τους ανώτατους δημοσίους υπαλλήλους του ΕΟΜΜΕΧ, αλλά κατέστη αδύνατη.

Μόνο κάποιοι κατώτατοι υπάλληλοι μας είχαν ενημερώσει προ διμήνου ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, όμως προσφάτως η στάση τους άλλαξε σε σιγή ιχθύος και ξαφνικά δεν γνωρίζουν. Η αιτιολογία του ΕΟΜΜΕΧ και του υπουργείου Ανάπτυξης ήταν ότι δεν έχουμε συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό, απεναντίας τα λειτουργικά έξοδα συμπεριελήφθησαν. Βρίσκουμε παντού πόρτες κλειστές. Εμείς διεκδικούμε και θα διεκδικήσουμε αξίωση καταβολής των δεδουλευμένων μας. Αλλωστε, αν νομίζουν ότι θα μειώσουν το έλλειμμα της χώρας από τους μισθούς μας, αυταπατώνται. Ο μέσος όρος χρημάτων που βγάζει μια εργαζόμενη υφάντρια είναι 300 ευρώ το μήνα. Πώς είναι δυνατόν να μην πληρώνουν 300 ευρώ τα οποία είναι τα μόνα βασικά έσοδα για να ζήσουμε και να θρέψουμε τα παιδιά μας; Πώς μπορούν να κλείσουν σχολές που εργαζόμαστε, καθώς ο αριθμός τους δεν ξεπερνά τις 16 σε όλη την Ελλάδα..;».

ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΑΘΗΝΩΝ - ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις συγχωνεύσεις

Με προειδοποιητική τρίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας απαντά η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) στο σχέδιο της κυβέρνησης για τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων.

Η στάση εργασίας (11 πμ - 2 μμ) θα γίνει στις 14 Ιούλη 2011 και στις 12 το μεσημέρι θα γίνει η συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας. Σε ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΙΝΑΠ, μεταξύ των άλλων, επισημαίνει ότι ένα απ' τα βασικά κριτήρια των κυβερνητικών μέτρων είναι η «εξοικονόμηση χρημάτων από τις εφημερίες των γιατρών, τις βάρδιες του νοσηλευτικού προσωπικού, τα φάρμακα και τα υλικά». Κραυγαλέο παράδειγμα για τις προθέσεις των κυβερνώντων, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, είναι τα μέτρα για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Επιχειρείται μια απίστευτη λαθροχειρία καθώς παρουσιάζονται ως λειτουργούντα κρεβάτια που δεν άνοιξαν ποτέ, λόγω έλλειψης προσωπικού, ώστε να εμφανιστούν - στη συνέχεια - κενά 10-12% στην Αττική, ώστε να δικαιολογηθούν οι συγχωνεύσεις όταν υπάρχει επίσημη λίστα αναμονής διασωληνωμένων ασθενών! «Η επιχειρούμενη μείωση των κλινών ΜΕΘ αντί για την απαιτούμενη γενναία αύξηση, αποτελεί εγκληματική πολιτική γενοκτονίας απέναντι στον ελληνικό λαό» υπογραμμίζει το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ και καλεί τους γιατρούς να προχωρήσουν άμεσα σε συνελεύσεις ανά νοσοκομείο και να φέρουν στο ΔΣ τις αποφάσεις τους.

ΣΧΟΛΗ ΤΥΦΛΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Συνεχίζεται η κατάληψη

Συνεχίζεται η κατάληψη της Σχολής Τυφλών από τους εργαζόμενους που διεκδικούν την καταβολή των δεδουλευμένων που τους οφείλονται για τους τελευταίους 10 μήνες, αλλά και την επίλυση του προβλήματος υποχρηματοδότησης. Αντιπροσωπεία της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας, μαζί με τον βουλευτή Γιάννη Ζιώγα, επισκέφτηκε χθες τη Σχολή Τυφλών και συζήτησε με τους εργαζόμενους. Δήλωσε τη στήριξη στο δίκαιο αγώνα τους και τους κάλεσε σε κλιμάκωση του αγώνα μαζί με το ταξικό κίνημα.

ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Σύσκεψη για τα προνοιακά ιδρύματα

Η Αχτιδική Επιτροπή Υγείας Πρόνοιας της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ πραγματοποιεί σύσκεψη - συζήτηση με άτομα με ειδικές ανάγκες, γονείς ΑΜΕΑ και εργαζόμενους σε προνοιακά ιδρύματα και κέντρα ειδικής αγωγής, σήμερα Πέμπτη στις 7 το απόγευμα στα γραφεία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα ΑΜΕΑ (Ζαΐμη 6 - περιοχή Σχολή τυφλών). Παρέμβαση θα κάνει ο Χάρης Χουρδάκης, μέλος του Τμήματος Υγείας της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ