ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Ιούλη 2011
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πλατιά σύσκεψη τη Δευτέρα για τα ΒΑΕ

Στις 6.30 μ.μ., στο ξενοδοχείο «ΣΤΑΝΛΕΫ»

Πλατιά σύσκεψη ομοσπονδιών, συνδικάτων και εργαζομένων, διοργανώνει η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, τη Δευτέρα 11 Ιούλη, στις 6.30 μ.μ., στο ξενοδοχείο «ΣΤΑΝΛΕΫ» (Οδυσσέως 1, πλ. Καραϊσκάκη), με στόχο την οργάνωση της πάλης ενάντια στη νέα επίθεση που ετοιμάζεται να εξαπολύσει η κυβέρνηση κατά των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ).

Τις επόμενες ημέρες, η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει από μόνο της στη διαμόρφωση «ενδεικτικής λίστας», την οποία και θα επεξεργαστεί δική της «ομάδα εμπειρογνωμόνων», παρακάμπτοντας και το σχετικό πόρισμα της Διαρκούς Επιτροπής που είχε συστήσει γι' αυτό το σκοπό. Με αυτόν τον τρόπο, αναδείχθηκε ο προσχηματικός ρόλος των διάφορων επιτροπών που συστήνουν κατά καιρούς οι κυβερνήσεις, μόνο και μόνο για να αποτελέσουν το «φύλλο συκής» των όποιων πολιτικών αποφάσεων.

Στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Οικοδόμων τονίζει: «Καμιά αυταπάτη, καμιά εμπιστοσύνη. Το έργο είναι στημένο. Προσπαθούν με δημοκρατικοφανή περιτύλιγμα να μας φορτώσουν 5-7 χρόνια στην πλάτη, να κάνουν ακόμη φθηνότερο το μεροκάματο. Η κατάργηση των ΒΑΕ αποτελεί απαίτηση του κεφαλαίου εδώ και αρκετά χρόνια. Σήμερα, αξιοποιούν την καπιταλιστική κρίση για να δικαιολογήσουν αυτό που χρόνια σχεδίαζαν».

ΓΙΑΤΡΟΙ & ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΑΤΗΣΙΩΝ
Δε θα κλείσει ούτε ένα κρεβάτι

Ως βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προσπαθεί να παρουσιάσει η κυβέρνηση τις συγχωνεύσεις των μονάδων Υγείας

Την απόφασή τους να μην επιτρέψουν να κλείσει ούτε ένα κρεβάτι στο νοσοκομείο Πατησίων διατράνωσαν χτες γιατροί και εργαζόμενοι σε μια μαζική και μαχητική γενική συνέλευση.

Ταυτόχρονα, εξέλεξαν Συντονιστική Επιτροπή, η οποία θα αναλάβει ενημερωτικές πρωτοβουλίες σε επίπεδο της συνοικίας και θα προχωρήσει σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την επόμενη βδομάδα. Ο οργανισμός του νοσοκομείου Πατησίων προβλέπει 150 κλίνες, αλλά σήμερα λειτουργούν μόνο 110. Με το σχέδιο των συγχωνεύσεων, η κυβέρνηση προβλέπει τη μετατροπή του σε Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου με 5-10 κρεβάτια βραχείας νοσηλείας και, επίσης, με 5-10 κρεβάτια παρηγορητικής νοσηλείας. Ακόμα, προβλέπει τη μεταφορά των χειρουργών γιατρών στο ογκολογικό νοσοκομείο «Αγιοι Ανάργυροι».

Βελτίωση η κατεδάφιση

Παρά τη σύνθλιψη και την κατεδάφιση των υπηρεσιών Υγείας, η κυβέρνηση προσπαθεί με παραπλανήσει το λαό. Ετσι, χτες, ο υφυπουργός Υγείας Μ. Τιμοσίδης, επικαιροποιώντας το σχέδιο των συγχωνεύσεων ανέφερε: «Θεωρούμε πολύ σημαντικό η μεταρρύθμιση να γίνει αντιληπτή ως επιλογή βελτίωσης των υπηρεσιών Υγείας και όχι ως συρρίκνωση».

Ομως ο διαλυτικός χαρακτήρας των μέτρων και οι άγριες περικοπές στις παροχές δεν μπορούν να αποκρυβούν ούτε απ' τα συνοπτικά στοιχεία που παρουσίασε και χτες ο υφυπουργός Υγείας.

Μεταξύ των άλλων επανέλαβε τα εξής:

  • Από τις 46.000 οργανικές κλίνες μετατρέπουν σε οργανικές τις 35.000 που λειτουργούν σήμερα. «Από αυτές οι περίπου 2.000 ανενεργές κλίνες δεν χρειάζονται ακόμα», αναφέρει ωμά ο υφυπουργός και προσθέτει: «Ανακατανέμουμε ορθολογικά όλες τις κλίνες» και τις "αποσφραγίζουμε" κατά τις εφημερίες και τις διαθέτουμε στα επείγοντα, ώστε να εξαλειφθεί το χρόνιο πρόβλημα των ράντζων στους διαδρόμους των νοσοκομείων». Δεν αναφέρει, βέβαια, ότι και απ' τις συγχωνευμένες κλίνες οι 550 θα εκχωρηθούν στις ασφαλιστικές εταιρείες.
  • Από τις 2.000 κλινικές μονάδες συγχωνεύονται 350 (325 εντός νοσοκομείων και 25 εκτός) και η μεταφορά περίπου 40, ώστε να λειτουργούν 1.700 κλινικές μονάδες.
  • Ανάλογες προτάσεις αναμένονται και στους εργαστηριακούς - απεικονιστικούς τομείς, με στόχο να υπάρχει ένα ακτινοδιαγνωστικό και ένα βιοπαθολογικό τμήμα σε κάθε Νοσοκομείο και εξειδικευμένα τμήματα (ανοσολογικό, κυτταρολογικό, κ.λπ.) στα κύρια νοσοκομεία.

Αυτές τις άγριες περικοπές η κυβέρνηση προσπαθεί να τις παρουσιάσει ως «οικονομικά οφέλη», όπως αναφέρει ο υφυπουργός Υγείας: «Η μείωση του ετήσιου διοικητικού και λειτουργικού κόστους Νοσοκομείων - ΚΥ του ΕΣΥ για τη χρονική περίοδο 2012 - 2015 εκτιμάται ότι θα πλησιάσει το 7,5% των ετήσιων δαπανών του 2011 (περίπου 2,4 δισ. ευρώ), ήτοι 150 εκατ. ευρώ περίπου. Η μείωση αυτή επιτυγχάνεται και μέσω της μείωσης των διαθέσιμων κλινών κατά 4% (περίπου 1.400 κλίνες), εκτίμηση που αποτελεί το ελάχιστο της πρόβλεψης. Υπάρχει δυνατότητα να επεκταθεί η μείωση στις διαθέσιμες κλίνες σε 8% (περίπου 2.400 κλίνες), οδηγώντας σε επιπρόσθετη εξοικονόμηση ύψους περίπου 150 εκατ. ευρώ»!

Βροχή υπουργικών αποφάσεων

Στις 22 του Ιούλη, με υπουργικές αποφάσεις και όχι με ψήφιση σχετικού νόμου, θα ξεκινήσουν οι συνενώνεις των νοσοκομείων, ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ενημερώνοντας την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Παρεμβαίνοντας στην ενημέρωση, ο βουλευτής του ΚΚΕ Χαράλαμπος Χαραλάμπους κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση αξιοποιεί την οικονομική κρίση για να ελαχιστοποιήσει τη δημόσια παροχή υγείας και έκανε λόγο για χιονοστιβάδα καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που οδηγεί σε τραγικές καταστάσεις. Για τις συγχωνεύσεις αναρωτήθηκε πού θα πάνε, για παράδειγμα, οι ασθενείς των δημόσιων ψυχιατρείων, αφού προβλέπεται ότι θα κλείσουν όλα εκτός από το Δρομοκαΐτειο. Τις θέσεις μας για την Υγεία, συνέχισε, τις χωρίζει άβυσσος από αυτές της κυβέρνησης και είπε ότι αυτό που απαιτείται είναι ένα ενιαίο σύγχρονο αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας που να καλύπτει και τις τρεις βαθμίδες Υγείας.

ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ - ΤΟΥΡΙΣΜΟ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
Μέρα πανελλαδικής δράσης στις 13 Ιούλη

Με την ορμή και την πλούσια εμπειρία από τη μάχη και της τελευταίας 48ωρης πανελλαδικής - πανεργατικής απεργίας, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στον Επισιτισμό - Τουρισμό και τα Ξενοδοχεία σε όλη τη χώρα κλιμακώνουν τη δράση τους ώστε η δυσαρέσκεια, η αγανάκτηση και οργή στον κλάδο να μετατραπεί σε συμμετοχή στον αγώνα, σε οργανωμένη δράση, με ταξική ενότητα και αλληλεγγύη, ενάντια στη σφοδρή αντεργατική επίθεση. Για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε οι εργαζόμενοι να καρπώνονται τον πλούτο που παράγουν.

Βήμα σε αυτή την κατεύθυνση αποτελεί το κάλεσμα που απευθύνουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στον Επισιτισμό - Τουρισμό και τα Ξενοδοχεία στους χιλιάδες εργαζόμενους του κλάδου για μαζική συμμετοχή, μέσα από τα σωματεία τους, τις επιτροπές αγώνα, τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια, σε ημέρα Πανελλαδικής Δράσης, την Τετάρτη 13 Ιούλη.

Σε ανακοίνωσή τους οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στον κλάδο σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι «εμείς οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία και στον επισιτισμό φτάσαμε στα όριά μας.

Η δυσαρέσκεια, η αγανάκτηση, η οργή μας είναι πολύ μεγάλη. Αυτά πρέπει να μετατρέψουμε σε οργανωμένη δράση, σε συμμετοχή, σε αγώνα για τη ζωή, μέσα από την εγγραφή στα σωματεία μας, την ενημέρωση για τα δικαιώματά μας, την εξασφάλιση και διατήρηση ταξικής πορείας των σωματείων, την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης όπου σήμερα κυριαρχεί ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός, που είναι μέρος του προβλήματος.

Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με τους υπόλοιπους εργαζόμενους του κλάδου, αλλά και άλλων κλάδων. Μόνο έτσι θα ενισχύσουμε το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, τις δυνάμεις του σε όλη τη χώρα, που αγωνίζονται ασυμβίβαστα, ανυποχώρητα ενάντια στις αντεργατικές πολιτικές, αλλά και ενάντια σε όσους την υλοποιούν. Μόνο έτσι θα οικοδομήσουμε την κοινωνική συμμαχία με τους μικρομαγαζάτορες, τους φτωχούς αγρότες, τους σπουδαστές και τις γυναίκες, που είναι αναγκαία για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων».

Προβοκάτσια και αυταρχισμός

Με προβοκάτσια και αυταρχισμό απάντησε χτες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών (ΥΠΟΜΕΔΙ) στους εργαζόμενους που χτες το πρωί έκαναν στάση εργασίας ενάντια στις υποχρεωτικές μετατάξεις και τη μείωση των αποδοχών τους (απόρροια της μετάταξης). Στο πλαίσιο της στάσης, πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο υπουργείο στο Χολαργό και η Επιτροπή τους ζήτησε συνάντηση με την πολιτική ηγεσία.

Η ηγεσία του υπουργείου ήθελε η συνάντηση να γίνει αργά το μεσημέρι, αφού θα είχε λήξει η στάση, χωρίς τους εργαζόμενους παρόντες. Η Επιτροπή απαίτησε η συνάντηση να γίνει άμεσα. Το υπουργείο αντέδρασε ισχυριζόμενο ότι τα τέσσερα άτομα που αποτελούσαν την Επιτροπή κάνουν κατάληψη (!) και πως για αυτό το λόγο δεν θα δεχθεί να γίνει και η προγραμματισμένη συνάντηση με τους οδηγούς ταξί που εκείνη την ώρα έκαναν κινητοποίηση! Η πραγματικότητα είναι ότι άνθρωποι του υπουργού κλείδωσαν τις πόρτες μην αφήνοντας την Επιτροπή να δει τον υπουργό αλλά και να μην μπορεί να φύγει, προκαλώντας την αντίδραση των εργαζομένων. Ακόμα χειρότερα, το υπουργείο σε μια επίδειξη αυταρχισμού ζήτησε να κινηθεί πειθαρχική διαδικασία εναντίον αυτών που δήθεν έκαναν κατάληψη.

Να σημειωθεί ότι οι «επίσημοι» συνδικαλιστές που ανήκουν στις δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού έχουν εισπράξει την έντονη αποδοκιμασία από τους εργαζόμενους γιατί έκαναν χρήση της συνδικαλιστικής τους ιδιότητας για να μη μεταταχθούν! Τη στάση αυτή απέρριψαν εξαρχής οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ