ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Ιούλη 2011
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ»
Επιταχύνουν τις διαδικασίες ξεπουλήματος

ΚΚΕ: Το νομοσχέδιο είναι προς όφελος της υψηλής κερδοφορίας ελάχιστων μονοπωλιακών ομίλων

Με ταχύτατους ρυθμούς προχωρά η κυβέρνηση στην παράδοση της ενέργειας στο ιδιωτικό κεφάλαιο, με το σχετικό νομοσχέδιο που ξεκίνησε να συζητείται χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και αναμένεται να έχει ψηφιστεί έως το τέλος του μήνα. Το νομοσχέδιο έχει την ουσιαστική στήριξη της Νέας Δημοκρατίας, ενώ κατηγορηματικά το καταψήφισε το ΚΚΕ.

Με το νομοσχέδιο «η κυβέρνηση επιδιώκει να επιβάλει την επιτάχυνση και ολοκλήρωση της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας και κυρίως της ηλεκτρικής ενέργειας», τόνισε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας, σημειώνοντας πως «οι ρυθμίσεις είναι προς όφελος της υψηλής κερδοφορίας ελάχιστων μονοπωλιακών ομίλων», επομένως «τα νέα μέτρα συνιστούν παραπέρα κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής και της αναδιάρθρωσης του τομέα της ενέργειας».

Παράλληλα δήλωσε ότι «η πολύμορφη κρατική ενίσχυση των επενδυτών της πράσινης δήθεν ενέργειας αποτελούν ένα σύνολο μέτρων με στόχο να διευκολύνουν τους ιδιωτικούς εγχώριους και ευρωπαϊκούς ομίλους να εισέλθουν χωρίς εμπόδια στην εγχώρια αγορά ενέργειας».

Αναφερόμενος στις επιπτώσεις που θα υπάρξουν από τη λεγόμενη απελευθέρωση, ο βουλευτής του ΚΚΕ μίλησε για «κλιμάκωση των αυξήσεων στα τιμολόγια των λαϊκών νοικοκυριών και των φτωχών αγροτών» με παράλληλες «προκλητικές μειώσεις για τις επαύλεις της υψηλής οικιακής κατανάλωσης». Επίσης επισήμανε τον κίνδυνο για «πλημμελή συντήρηση των δικτύων» και «ανεπαρκή αξιοποίηση των λιγνιτικών αποθεμάτων». Επίσης αναφέρθηκε σε «δρομολόγηση υδροηλεκτρικών έργων με πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις στους όρους άρδευσης, ύδρευσης και προστασίας του περιβάλλοντος». Συνολικά τόνισε πως «αυτές οι συνέπειες δεν αποτελούν στρεβλώσεις, αλλά γνήσια τέκνα της καπιταλιστικής αγοράς».

Στο θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ αναφέρθηκε στην ομιλία του ο υπουργός Ανάπτυξης Γ. Παπακωνσταντίνου, λέγοντας ότι η πώληση μετοχών μέσω χρηματιστηρίου «δεν είναι η καλύτερη επιλογή» λόγω χαμηλής τιμής, ενώ επισήμανε ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην «αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή και στην πώληση θυγατρικών», ενώ στις κυβερνητικές επιλογές για την απελευθέρωση της ενέργειας είναι και «η πώληση σταθμών».

Επιβεβαίωση των θέσεων της ΝΔ χαρακτήρισε τις προθέσεις του νομοσχεδίου ο εισηγητής της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης, λέγοντας ότι «έρχεστε στα λόγια μας ότι η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ θα πρέπει να γίνει μετά την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας».

Για το θέμα της ΑΟΖ άσκησε κριτική ο ΛΑ.Ο.Σ. χωρίς να ξεκαθαρίσει αν θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο, ενώ το καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ.


«ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ»
Προχωρά στη δεύτερη φάση για την Κοζάνη

Με την επιλογή 15 εταιρειών και κοινοπραξιών - από τις 21 που είχαν καταθέσει προσφορές - ολοκληρώθηκε από τη «ΔΕΗ Ανανεώσιμες», η πρώτη φάση του διαγωνισμού εξεύρεσης «στρατηγικού εταίρου» για την κατασκευή και λειτουργία ενός φωτοβολταϊκού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος περίπου 200 MW στο νομό Κοζάνης, την κατασκευή και λειτουργία εργοστασίου παραγωγής φωτοβολταϊκών συστημάτων αλλά και την από κοινού ανάπτυξη και άλλων έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην περιοχή.

Η θυγατρική της ΔΕΗ ετοιμάζει τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, ώστε το επόμενο χρονικό διάστημα να καλέσει τις 15 εταιρείες να καταθέσουν ολοκληρωμένες προσφορές. Οι 15 εταιρείες και σχήματα που περνούν στη δεύτερη φάση, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔΕΗ, είναι:

  • «AES Solar Energy Limited» (ΗΠΑ)
  • «Centrotherm Photovoltaics AG» - «Dongfang Electric International Corporation» - «DTS Hellas SA» (Γερμανία - Κίνα - Ελλάδα)
  • «China North Industries Corp.» - «ΑΤΕΣΕ ΑΕ» (Κίνα - Ελλάδα)
  • «Enolia Energy SΑ» - «ITOCHU Corporation» - «Abeinsa Ingeniera y Construccion SΑ» - «Solar Cells Εναλλακτικά Συστήματα Παραγωγής Ενέργειας ΑΕ» - «Yingli Green Energy Holding Co. Ltd» - «Phoenix Solar AG» (Ελλάδα - Ιαπωνία - Ισπανία - Κίνα)
  • Κοινοπραξία «ESSE s.rl.»: «Enel Green Power Spa» - «Sharp Corporation» - «Sharp Electronics Spa» (Ιταλία - Ιαπωνία)
  • «J&P AVAX SA» - «Sorgenia SpA» - Wurth Solar GmbH Co. KG» (Ελλάδα - Ιταλία - Γερμανία)
  • «Lanco Solar International Ltd» (Ινδία)
  • Κοινοπραξία Μακεδονική Φωτοβολταϊκή: «Ελλάκτωρ ΑΕ», «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ΑΒΕΤΕ», «ΙΝΤΡΑΚΑΤ», «DAMCO Energy SA», «Διεθνής Κατασκευαστική ATTNE» (Ελλάδα)
  • «Q-Cells SE» - «REC» - «Schneider Electric» (Γερμανία - Νορβηγία)
  • «Siemens AG» - «Siemens AE» (Γερμανία)
  • «Sojitz Corporation» - «ISOLUX INGENIERIA SA» (Ιαπωνία - Ισπανία)
  • «SPWR Solar Energeiaki Hellas» (100% θυγατρική της «SunPower Corp.») - «METKA ΑΕ» (ΗΠΑ - Ελλάδα)
  • «SunEdison Hellas Solar Energy SA» (μητρική ΗΠΑ)
  • «Toshiba Corporation» - «Mitsubishi Corporation» (Ιαπωνία)
  • «Yingli Green Energy Holding Co.» («Yingli Solar») (Κίνα).

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΡΤΟΠΟΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Προσανατολίζεται σε κινητοποιήσεις

Την αντίδραση των αρτοποιών στις νομοθετικές διατάξεις για τα «κλειστά επαγγέλματα», οι οποίες αίρουν κάθε περιορισμό για τα επιτρεπόμενα σημεία πώλησης ψωμιού, εξέφρασε χτες η Ομοσπονδία του κλάδου, προειδοποιώντας για κινητοποιήσεις που μπορεί να περιλαμβάνουν και κλείσιμο των φούρνων. Οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν τις επόμενες μέρες.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μ. Μούσιος ανέφερε χτες σε συνέντευξη Τύπου ότι το νομοθετικό πλαίσιο δεν απαγορεύει πλέον την πώληση ψωμιού ακόμη και από καταστήματα άσχετα με τη διάθεση τροφίμων. Σημείωσε ακόμη ότι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες είχαν συμφωνήσει στην έκδοση ΠΔ που θα περιόριζε την πώληση ψωμιού στα συναφή καταστήματα, ωστόσο τις τελευταίες μέρες ο αναπληρωτής υπουργός Σ. Ξυνίδης δήλωσε ότι δε συμφωνεί με την έκδοση ΠΔ. Η Ομοσπονδία εκτιμά ότι χωρίς περιορισμούς θα αυξηθούν οι εισαγωγές ψωμιού.


ΕΦΕΤ
Παθογόνος μικροοργανισμός σε γαλλικό βοδινό

Παθογόνο μικροοργανισμό σε βοδινό κρέας προέλευσης Γαλλίας, ποσότητες του οποίου έχουν διακινηθεί και στην Ελλάδα, ανίχνευσαν οι αρχές του Βελγίου. Ο ΕΦΕΤ ενημερώθηκε για το ζήτημα και απαίτησε την άμεση ανάκληση και απόσυρση του συνόλου των παραπάνω προϊόντων από την ελληνική αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Ο παθογόνος μικροοργανισμός ονομάζεται «Ο157:Η7 (eae+, stx1+)» και εντοπίστηκε σε βοδινό κρέας από το σφαγείο «Group Bigard» στη Γαλλία. Σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές, το συγκεκριμένο κρέας έχει διατεθεί σε 4 ελληνικές επιχειρήσεις:

  • «ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ ΣΙΑ ΑΕ» (Κεντρική Κρεαταγορά Θεσσαλονίκης)
  • «ΕΔΕΣΜΑ ΑΕ» (Σίνδος, Θεσσαλονίκη)
  • «ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ ΑΕ» (Στέρνες Ακρωτηρίου, Χανιά Κρήτης)
  • «ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΡΕΑΤΩΝ ΑΕ» (Τρίκλινο, Κέρκυρα)

Ο ΕΦΕΤ επισημαίνει ότι μετά από επικοινωνία του με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), «δεν έχουν παρατηρηθεί κρούσματα που να συνδέονται με το συγκεκριμένο στέλεχος στις εν λόγω περιοχές όπου διακινήθηκαν τα αναφερόμενα προϊόντα το τελευταίο χρονικό διάστημα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ