Πέμπτη 14 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ»
Επιταχύνουν τις διαδικασίες ξεπουλήματος

ΚΚΕ: Το νομοσχέδιο είναι προς όφελος της υψηλής κερδοφορίας ελάχιστων μονοπωλιακών ομίλων

Με ταχύτατους ρυθμούς προχωρά η κυβέρνηση στην παράδοση της ενέργειας στο ιδιωτικό κεφάλαιο, με το σχετικό νομοσχέδιο που ξεκίνησε να συζητείται χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και αναμένεται να έχει ψηφιστεί έως το τέλος του μήνα. Το νομοσχέδιο έχει την ουσιαστική στήριξη της Νέας Δημοκρατίας, ενώ κατηγορηματικά το καταψήφισε το ΚΚΕ.

Με το νομοσχέδιο «η κυβέρνηση επιδιώκει να επιβάλει την επιτάχυνση και ολοκλήρωση της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας και κυρίως της ηλεκτρικής ενέργειας», τόνισε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας, σημειώνοντας πως «οι ρυθμίσεις είναι προς όφελος της υψηλής κερδοφορίας ελάχιστων μονοπωλιακών ομίλων», επομένως «τα νέα μέτρα συνιστούν παραπέρα κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής και της αναδιάρθρωσης του τομέα της ενέργειας».

Παράλληλα δήλωσε ότι «η πολύμορφη κρατική ενίσχυση των επενδυτών της πράσινης δήθεν ενέργειας αποτελούν ένα σύνολο μέτρων με στόχο να διευκολύνουν τους ιδιωτικούς εγχώριους και ευρωπαϊκούς ομίλους να εισέλθουν χωρίς εμπόδια στην εγχώρια αγορά ενέργειας».

Αναφερόμενος στις επιπτώσεις που θα υπάρξουν από τη λεγόμενη απελευθέρωση, ο βουλευτής του ΚΚΕ μίλησε για «κλιμάκωση των αυξήσεων στα τιμολόγια των λαϊκών νοικοκυριών και των φτωχών αγροτών» με παράλληλες «προκλητικές μειώσεις για τις επαύλεις της υψηλής οικιακής κατανάλωσης». Επίσης επισήμανε τον κίνδυνο για «πλημμελή συντήρηση των δικτύων» και «ανεπαρκή αξιοποίηση των λιγνιτικών αποθεμάτων». Επίσης αναφέρθηκε σε «δρομολόγηση υδροηλεκτρικών έργων με πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις στους όρους άρδευσης, ύδρευσης και προστασίας του περιβάλλοντος». Συνολικά τόνισε πως «αυτές οι συνέπειες δεν αποτελούν στρεβλώσεις, αλλά γνήσια τέκνα της καπιταλιστικής αγοράς».

Στο θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ αναφέρθηκε στην ομιλία του ο υπουργός Ανάπτυξης Γ. Παπακωνσταντίνου, λέγοντας ότι η πώληση μετοχών μέσω χρηματιστηρίου «δεν είναι η καλύτερη επιλογή» λόγω χαμηλής τιμής, ενώ επισήμανε ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην «αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή και στην πώληση θυγατρικών», ενώ στις κυβερνητικές επιλογές για την απελευθέρωση της ενέργειας είναι και «η πώληση σταθμών».

Επιβεβαίωση των θέσεων της ΝΔ χαρακτήρισε τις προθέσεις του νομοσχεδίου ο εισηγητής της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης, λέγοντας ότι «έρχεστε στα λόγια μας ότι η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ θα πρέπει να γίνει μετά την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας».

Για το θέμα της ΑΟΖ άσκησε κριτική ο ΛΑ.Ο.Σ. χωρίς να ξεκαθαρίσει αν θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο, ενώ το καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ