ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Ιούλη 2011
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Επιταχύνεται το ξεκλήρισμα

Παρέμβαση της Δ. Μανωλάκου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής

Η ενίσχυση της καπιταλιστικής αγροτικής επιχείρησης αποτελεί το στόχο του προϋπολογισμού της ΕΕ για τη γεωργία, επισήμανε χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, την οποία ενημέρωσε για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με τον προϋπολογισμό έως το 2021, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο Κ. Σκανδαλίδης ανέφερε ότι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη γεωργία, στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, «προτείνεται για την περίοδο 2014-2021 μια μείωση της τάξης του 11,2%, συνολικά για τους πόρους της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και ειδικότερα μείωση 12,5% για τον πρώτο και 6,7% για το δεύτερο Πυλώνα σε σταθερές τιμές 2011», έτσι «οι πόροι για την ευρωπαϊκή γεωργία φθάνουν τα 387 περίπου δισ».

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του υπουργού, η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου επισήμανε ότι «διαχρονικά οι πόροι για την ΚΑΠ μειώνονται και θα μειώνονται συνεχώς και μιλάμε για τον αγροτικό τομέα που είναι στρατηγικής σημασίας γιατί αποτελεί τη διατροφή των λαών».

Αναφερόμενη στην πολιτική στόχευση της ΕΕ για την αγροτική οικονομία, σημείωσε ότι «ο στόχος της Ευρώπης 2020 είναι η οικονομική μεγέθυνση σε όλους τους τομείς και στον αγροτικό τομέα. Αρα, εξυπηρετεί τη μεγάλη καπιταλιστική αγροτική επιχείρηση και αυτό σημαίνει καταστροφή των μικρών και των μεσαίων που έχουν απομείνει».

Μάλιστα, άσκησε κριτική στις πολιτικές θέσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που εστιάζουν στο ύψος των κοινοτικών ενισχύσεων, θυμίζοντας πως «όταν η Ελλάδα έπαιρνε περισσότερα χρήματα όχι μόνο δεν ανέστρεψε την πορεία ξεκληρίσματος μικρών και μεσαίων αγροτών, αλλά, ίσα ίσα, την ενίσχυσε. Απλά, με τους λιγότερους πόρους, αυτό θα γίνει πιο γρήγορα, πιο βίαια και πιο άμεσα».

Συνολικά, τόνισε ότι «εμείς επιβεβαιωθήκαμε ως κόμμα σε ό,τι λέγαμε για την ΚΑΠ και για την ΕΕ και για την καπιταλιστική κρίση. Ενας τρόπος υπάρχει για να αναπτύξουμε τον αγροτικό τομέα. Κεντρικός σχεδιασμός, κοινωνικοποίηση μέσων παραγωγής και αποδέσμευση από την ΕΕ. Ετσι και θα ζήσουν οι μικρομεσαίοι, αλλά θα έχουμε και σαν καταναλωτές καλά, ποιοτικά, ασφαλή και σε προσιτές τιμές προϊόντα».

ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΑΡΤΑΣ
Αδιαφορούν για τους απλήρωτους εργαζόμενους

Συζητήθηκε Ερώτηση του ΚΚΕ για τους εργαζόμενους στον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Αρτας

Η κυβέρνηση εμπαίζει τους 300 εργαζόμενους στον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Αρτας που «είναι απλήρωτοι για πάνω από έξι μήνες και κυριολεκτικά, βρίσκονται σε απόγνωση. Δεν μπορούν να ζήσουν τις οικογένειές τους» όπως χαρακτηριστικά επισήμανε χθες στη Βουλή, ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης κατά την διάρκεια συζήτησης Επίκαιρης Ερώτησης του Κόμματος.

Ενδεικτικό του εμπαιγμού ήταν το ότι ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ι. Δριβελέγκας, που επελέγη από την κυβέρνηση να απαντήσει στην Ερώτηση, δήλωσε ... «αναρμόδιος» για εργασιακά θέματα και συγκεκριμένα για την καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους. Αρκέστηκε στο να δηλώσει πως «υπεγράφη από τον κ. Βενιζέλο, εγγύηση του ελληνικού δημοσίου για δάνεια ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό έχει ήδη υπογραφεί και μπορούν να κάνουν χρήση οι πτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί». Στη συνέχεια όμως δήλωσε πως «αυτά τα δάνεια δεν δίνονται για την εξόφληση εργαζομένων, αλλά δίνονται για να στηρίξουμε ένα βασικό κλάδο της οικονομίας, την πτηνοτροφία. Εμείς έχουμε κάνει αρκετά, έχουμε αυξήσει την επιστροφή του ΦΠΑ από 7% στο 11%»!

Ο κυβερνητικός εμπαιγμός προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Ν. Μωραΐτη που τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι ενιαία καταγγέλλοντας τα ...παιχνίδια «αρμοδιοτήτων» ανάμεσα στα υπουργεία. Αναφερόμενος στην κατάσταση στο συνεταιρισμό τόνισε ότι «η διοίκηση του Συνεταιρισμού Αρτας, αντί να πληρώσει τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους, τους τρομοκρατεί. Βάζει χαφιεδοκάμερες στον προαύλιο χώρο του Συνεταιρισμού. Θέλει με αυτή την τακτική να τσακίσει κάθε φωνή αντίστασης στο χώρο του Συνεταιρισμού. Χρησιμοποιεί, επίσης, εξαθλιωμένους μετανάστες για να περάσει κλίμα υποταγής και να ισοπεδώσει κάθε εργασιακό δικαίωμα». Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς επίσχεσης εργασίας. Σχολιάζοντας συνολικά την κυβερνητική πολιτική, ο Νίκος Μωραΐτης είπε πως η κατάσταση αυτή «αφορά το νόμο περί συνεταιρισμών, που τους μετατρέπετε σε ανώνυμες εταιρείες. Αυτή είναι μία πολιτική που πραγματικά στοχεύει στο να συγκεντρωθεί και η πτηνοτροφική και η κτηνοτροφική και η αγροτική παραγωγή σε λιγότερα χέρια. Αυτό βέβαια, σημαίνει, βίαιο ξεκλήρισμα των φτωχών αγροτών από τη μια μεριά και από την άλλη μεριά ότι θα μεγαλώσουν τα κέρδη των βιομηχάνων και ιδιαίτερα αυτών που δραστηριοποιούνται στο χώρο της πτηνοτροφίας».

ΟΡΥΧΕΙΟ ΚΑΡΔΙΑΣ
Συμβολική κατάληψη

Σε συμβολική κατάληψη του ορυχείου Καρδιάς, προχώρησαν από τις 11.30 έως τη 1.30 χτες το μεσημέρι, κάτοικοι της Ποντοκώμης Κοζάνης διαμαρτυρόμενοι για την περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής τους και τη ρύπανση από τα ορυχεία της ΔΕΗ που έχει ξεπεράσει κάθε όριο.

Οπως κατήγγειλαν, οι περιβαλλοντικές υπερβάσεις από τη λειτουργία του ορυχείου Καρδιάς έχουν δημιουργήσει αφόρητες συνθήκες διαβίωσης για τους 1.400 κατοίκους του χωριού. Παράλληλα, κατήγγειλαν την καθυστέρηση που υπάρχει στις διαδικασίες για τη μετεγκατάσταση του οικισμού τους. Στη συγκέντρωση των κατοίκων παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και χαιρέτησε η Περιφερειακή Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Αντωνία Χόλμπα.

Με τη λήξη της κινητοποίησης η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι θα σταματήσουν οι χωματουργικές εργασίες στο Ορυχείο μέχρι την επόμενη Τρίτη, αναγνωρίζοντας ουσιαστικά την περιβαλλοντική επιβάρυνση που προκαλεί και έχει ξεπεράσει κάθε όριο.

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΑΘΗΝΑΣ
Αύξηση πληροτήτων και το Μάη

Οι αυξητικές τάσεις στις πληρότητες των ξενοδοχείων της Αθήνας συνεχίστηκαν και τον περασμένο Μάη, αντανακλώντας τη γενικότερη βελτίωση της τουριστικής κίνησης που αναμένεται να έχει ανάλογες επιπτώσεις και στα έσοδα. Η Ενωση Ξενοδόχων Αθήνας - Αττικής, που επεξεργάστηκε τα στοιχεία, θεωρεί ότι μετά τα επεισόδια του περασμένου Ιούνη, η θετική εξέλιξη που αποτυπώθηκε μέχρι και τον Μάη «τίθεται εν εμφιβόλω», ωστόσο δεν προεξοφλεί πτώση, παρά αναμένει τα στοιχεία των επόμενων μηνών. Παρ' όλα αυτά, με αφορμή όσα έγιναν τον Ιούνη και τις επιπτώσεις τους στον ξενοδοχειακό τομέα, έχουν ζητήσει μια σειρά από μέτρα στήριξης, με βάση συγκρίσεις πληροτήτων του 2008!

Η κυβέρνηση έχει αποδείξει την προθυμία της να εξυπηρετήσει το μεγάλο τουριστικό κεφάλαιο με συγκεκριμένα μέτρα και έχει ανακοινώσει και επιπρόσθετα, οπότε δεν αποκλείεται να ικανοποιήσει και τις νέες απαιτήσεις.

Τον περασμένο Μάη, οι πληρότητες δωματίων, διαμορφώθηκαν ως εξής:

Στην κατηγορία των 5άστερων ξενοδοχείων σημειώθηκε αύξηση κατά 17,80% έναντι του Μάη του 2010, στο 71,70% από 60,90%. Στην κατηγορία των 4άστερων σημειώθηκε ανάλογη αύξηση, κατά 17,70% με το ποσοστό να διαμορφώνεται στο 82,30% από 69,90%. Μικρότερη είναι η αύξηση στις μικρές κατηγορίες των ξενοδοχείων 2 και 3 αστέρων, με 3,10% και ποσοστό πληροτήτων στο 80,90% από 78,40%.

Ρύθμιση για ασφαλιστικές εταιρείες

Νομοθετική ρύθμιση προωθεί το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με το θέμα των ασφαλιστικών εταιρειών ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΕΓΑ και COMMERCIAL VALUE.

Σε άρθρο του σχεδίου νόμου «Ρυθμίσεις για την Ανάπτυξη και τη Δημοσιονομική Εξυγίανση», που κατατέθηκε στη Βουλή, προβλέπεται ότι το Δημόσιο θα διευκολύνει τη χρηματοδότηση του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ζωής, ώστε να υλοποιηθούν όσα προβλέπονται στο άρθρο 2 του ν.3867/2010.

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών «παρέχεται η δυνατότητα στο δημόσιο να δανείσει χρηματικά ποσά στο Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής, με την έκδοση ομολόγων, ώστε να επιτευχθεί η κατά το δυνατόν ταχύτερη εξόφληση των απαιτήσεων των ασφαλισμένων».

ΚΑΣΤΟΡΙΑ
Η ΠΑΣΥ ιδρύει τοπική Γραμματεία

Σύσκεψη με σκοπό την ίδρυση Τοπικής Γραμματείας της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης στην Καστοριά πραγματοποιείται μεθαύριο Δευτέρα στις 9 το βράδυ στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Πολυκάρπης (παλιό Δημοτικό Σχολείο Πολυκάρπης, απέναντι από το παραλίμνιο πάρκο Πολυκάρπης). Στη σύσκεψη θα παραβρεθεί ο Ρίζος Μαρούδας, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ και καλούνται να συμμετάσχουν αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι και ψαράδες του νομού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ