Σάββατο 16 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Επιταχύνεται το ξεκλήρισμα

Παρέμβαση της Δ. Μανωλάκου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής

Η ενίσχυση της καπιταλιστικής αγροτικής επιχείρησης αποτελεί το στόχο του προϋπολογισμού της ΕΕ για τη γεωργία, επισήμανε χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, την οποία ενημέρωσε για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με τον προϋπολογισμό έως το 2021, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο Κ. Σκανδαλίδης ανέφερε ότι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη γεωργία, στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, «προτείνεται για την περίοδο 2014-2021 μια μείωση της τάξης του 11,2%, συνολικά για τους πόρους της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και ειδικότερα μείωση 12,5% για τον πρώτο και 6,7% για το δεύτερο Πυλώνα σε σταθερές τιμές 2011», έτσι «οι πόροι για την ευρωπαϊκή γεωργία φθάνουν τα 387 περίπου δισ».

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του υπουργού, η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου επισήμανε ότι «διαχρονικά οι πόροι για την ΚΑΠ μειώνονται και θα μειώνονται συνεχώς και μιλάμε για τον αγροτικό τομέα που είναι στρατηγικής σημασίας γιατί αποτελεί τη διατροφή των λαών».

Αναφερόμενη στην πολιτική στόχευση της ΕΕ για την αγροτική οικονομία, σημείωσε ότι «ο στόχος της Ευρώπης 2020 είναι η οικονομική μεγέθυνση σε όλους τους τομείς και στον αγροτικό τομέα. Αρα, εξυπηρετεί τη μεγάλη καπιταλιστική αγροτική επιχείρηση και αυτό σημαίνει καταστροφή των μικρών και των μεσαίων που έχουν απομείνει».

Μάλιστα, άσκησε κριτική στις πολιτικές θέσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που εστιάζουν στο ύψος των κοινοτικών ενισχύσεων, θυμίζοντας πως «όταν η Ελλάδα έπαιρνε περισσότερα χρήματα όχι μόνο δεν ανέστρεψε την πορεία ξεκληρίσματος μικρών και μεσαίων αγροτών, αλλά, ίσα ίσα, την ενίσχυσε. Απλά, με τους λιγότερους πόρους, αυτό θα γίνει πιο γρήγορα, πιο βίαια και πιο άμεσα».

Συνολικά, τόνισε ότι «εμείς επιβεβαιωθήκαμε ως κόμμα σε ό,τι λέγαμε για την ΚΑΠ και για την ΕΕ και για την καπιταλιστική κρίση. Ενας τρόπος υπάρχει για να αναπτύξουμε τον αγροτικό τομέα. Κεντρικός σχεδιασμός, κοινωνικοποίηση μέσων παραγωγής και αποδέσμευση από την ΕΕ. Ετσι και θα ζήσουν οι μικρομεσαίοι, αλλά θα έχουμε και σαν καταναλωτές καλά, ποιοτικά, ασφαλή και σε προσιτές τιμές προϊόντα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ