ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Ιούλη 2011
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ
Συνεχίζονται οι μάχες, ενισχυμένοι οι αντικαθεστωτικοί

Για υποστήριξη προς τη μία πλευρά μιας εμφύλιας διαμάχης κατηγορεί την Ομάδα Επαφής η Μόσχα

ΤΡΙΠΟΛΗ - ΜΟΣΧΑ - ΠΡΕΤΟΡΙΑ.--

Τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους της πόλης Μπρέγκα διατείνονται ότι έχουν καταφέρει να πάρουν, από χτες το μεσημέρι, οι δυνάμεις των αντικαθεστωτικών. Αν κάτι τέτοιο όντως συμβαίνει, πρόκειται σαφώς για σημαντικό βήμα ως προς τις ισορροπίες που διαμορφώνονται στο εσωτερικό επίπεδο, αφού η Μπρέγκα είναι πετρελαϊκός κόμβος και διαθέτει από τις σημαντικότερες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.

Σύμφωνα, πάντα, με τους αντικαθεστωτικούς, τραυματίστηκαν τουλάχιστον 120 μαχητές τους και μία μικρή ομάδα ενόπλων του Καντάφι παραμένει εγκλωβισμένη σε ένα μικρό σημείο της πόλης. Επίσης, υποστήριξαν ότι οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις είναι σε καλή κατάσταση αλλά μεγάλα τμήματά τους, όπως και των δρόμων της πόλης, έχουν ναρκοθετηθεί και θα πρέπει να υπάρξει διαδικασία εξουδετέρωσης.

Η πλευρά Καντάφι, πάντως, μέχρι χτες βράδυ, δεν είχε σχολιάσει την είδηση σχετικά με την Μπρέγκα. Σε μήνυμά του, το Σάββατο, ο συνταγματάρχης Καντάφι, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της συνόδου της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη, η οποία, ομαδικώς, αναγνώρισε το αντικαθεστωτικό «Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο» ως μοναδική «νόμιμη κυβέρνηση του λιβυκού λαού», κατέστησε σαφές ότι θα πολεμήσει μέχρι τέλους και χαρακτήρισε «προδότες» τους αντικαθεστωτικούς.

Εντονα επικριτικός ως προς την κίνηση της αναγνώρισης εμφανίστηκε χτες, σε συνέντευξη Τύπου ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών. Ο Λαβρόφ, που είχε προσκληθεί στη σύνοδο της Κωνσταντινούπολης αλλά δε συμμετείχε όπως και ο Κινέζος ομόλογός του, κατηγόρησε την Ομάδα Επαφής ότι «παίρνουν το μέρος της μίας πλευράς σε μια εμφύλια σύγκρουση και προσπαθούν ν' απομονώσουν τις δυνάμεις που πρόσκεινται στον Καντάφι. Είναι εντελώς λάθος κίνηση». Ο Λαβρόφ τόνισε ότι η Μόσχα έχει επαφές και με τις δύο πλευρές και τις αντιμετωπίζει ως «εμπλεκόμενες σε συζητήσεις ισότιμα». Επανέλαβε ότι μοναδική λύση μπορεί να είναι η πολιτική και ο διάλογος «υπό την αιγίδα της Αφρικανικής Ενωσης, που θα θέτει κατά προτεραιότητα ως στόχους τη σύσταση μεταβατικής κυβέρνησης, τις μεταρρυθμίσεις, την εκπόνηση νέου συντάγματος, και αν χρειάζονται εκλογές, ας συζητηθούν. Και ο διάλογος αυτός θα πρέπει να γίνει στη βάση του πραγματικού συσχετισμού δύναμης εντός Λιβύης και όχι με βάση τις πολιτικές επιδιώξεις ξένων δυνάμεων».

Την ανάγκη διαλόγου επεσήμανε και ο Νοτιοαφρικανός Πρόεδρος, μιλώντας και εκ μέρους της Αφρικανικής Ενωσης. Ο Τζέικομπ Ζούμα, μετά από συνάντησή του με τον Βρετανό πρωθυπουργό Κάμερον, παραδέχτηκε ότι «η Λιβύη χρειάζεται μια δημοκρατική κυβέρνηση αλλά αυτό θα το αποφασίσει ο λιβυκός λαός, όπως και το αν, το πότε και πώς θα φύγει ο Καντάφι θα πρέπει να αποφασιστεί από το λαό και μέσα από διάλογο».

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Προς τη Γάζα πλέει γαλλικό πλοίο

Καταδίκες και βασανιστήρια σε βάρος ανηλίκων Παλαιστινίων από το στρατό καταγγέλλει η ισραηλινή B'tselem

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ._

Στη Λωρίδα της Γάζας θα προσπαθήσει να προσεγγίσει το γαλλικό πλοίο «Αξιοπρέπεια αλ Καράμα», το οποίο απέπλευσε από το Καστελόριζο και σήμερα αναμένεται να βρίσκεται στα ανοιχτά της Γάζας. Το πλοίο ζήτησε άδεια απόπλου για το λιμάνι της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου, προκειμένου να μπορέσει να υπερσκελίσει την απαγόρευση που οι ελληνικές αρχές έχουν επιβάλλει στο στολίσκο αλληλεγγύης που είχε ως προορισμό τη Γάζα, ως προς τη δυνατότητα να πλεύσει προς το παλαιστινιακό έδαφος, μετά από αίτημα της ισραηλινής ηγεσίας.

Μεταξύ των 12 επιβαινόντων στο πλοίο συγκαταλέγονται οι συντονιστές της καμπάνιας από τον Καναδά, τη Σουηδία, την Ελλάδα, και τη Γαλλία, δύο δημοσιογράφοι του «αλ Τζαζίρα», η διάσημη Ισραηλινή δημοσιογράφος, και φιλειρηνίστρια, Αμίρα Χας (αρθρογραφεί στη «Χααρέτζ»), δύο στελέχη του Γαλλικού ΚΚ, ευρωβουλευτής των Οικολόγων και ένα επίτιμο μέλος του γαλλικού κοινοβουλίου. Το Ισραήλ έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα επιτρέψει σε κανένα πλοίο να προσεγγίσει το παλαιστινιακό έδαφος, επιδιώκοντας σαφώς να συνθλίψει, κυρίως, το συμβολικό κομμάτι της καμπάνιας, που στοχεύει στην ανάδειξη του φονικού ισραηλινού εμπάργκο.

Η είδηση για το ταξίδι του «Αξιοπρέπεια αλ Καράμα» συμπίπτει με την ανακοίνωση της Συρίας ότι αναγνωρίζει ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ. Πρόκειται για την τελευταία μιας σειράς χωρών που έχουν ανταποκριθεί θετικά στην εκστρατεία της Π. Αρχής για μονομερή αναγνώριση ανεξαρτησίας στα όρια του '67, αίτημα που θα κατατεθεί και από τον Αραβικό Σύνδεσμο στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, το Σεπτέμβριο. Ισραηλινοί διπλωμάτες διατείνονταν ότι η δική τους καμπάνια, ενάντια στο παλαιστινιακό σχέδιο, προχωρά ικανοποιητικά έχοντας ως στόχο την υποστήριξη του παλαιστινιακού αιτήματος από μια μικρή και όχι μεγάλη πλειοψηφία από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, έτσι ώστε να μπλοκαριστεί ακόμη και η μεταβίβασή του στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Καταγγελίες - σοκ

Για κακοποιήσεις και καταδίκες ανηλίκων Παλαιστινίων από στρατοδικεία όταν συλλαμβάνονται απλώς να πετούν πέτρες, έκανε λόγο, σε χθεσινή της καταγγελία, η ισραηλινή φιλειρηνική οργάνωση B'Tselem. Στην έκθεσή της υπογραμμίζει ότι από τους 835 ανηλίκους που συνελήφθησαν, μεταξύ 2005 - 2010, μόνο ένας απαλλάχθηκε από το στρατοδικείο, ενώ αντίθετα οι υπόλοιποι κρατήθηκαν για αρκετό καιρό υπό άθλιες συνθήκες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και βασανιστήρια, όπως η στέρηση πρόσβασης σε τουαλέτα, η στέρηση τροφής και νερού, αν και υπήρχαν δεκάδες παιδιά μικρότερα των 14 ετών. Η οργάνωση κάλεσε την ισραηλινή ηγεσία να δώσει τέλος στην επαίσχυντη, όπως λέει, συμπεριφορά απέναντι σε παιδιά, για να λάβει την απάντηση από το στρατό ότι «η εκτόξευση πέτρας μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη»!

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Εντείνεται η πίεση από τις κινητοποιήσεις

Συνεχίζονται οι λαϊκές διαδηλώσεις στην Αίγυπτο για να υπάρξει τιμωρία όλων των βασανιστών του καθεστώτος Μουμπάρακ
Συνεχίζονται οι λαϊκές διαδηλώσεις στην Αίγυπτο για να υπάρξει τιμωρία όλων των βασανιστών του καθεστώτος Μουμπάρακ
ΚΑΪΡΟ.--

Αναβλήθηκε, τελικά, η προγραμματισμένη για χτες ορκωμοσία του νέου κυβερνητικού σχήματος μετά τον ανασχηματισμό στον οποίο προχώρησε ο μεταβατικός πρωθυπουργός Ισάμ Σάραφ, υπό την πίεση οργανώσεων και κινημάτων που είχαν πρωτοστατήσει στις κινητοποιήσεις για την εκδίωξη Μουμπάρακ και σήμερα ξαναβρίσκονται στο δρόμο, διεκδικώντας επιτάχυνση «μεταρρυθμίσεων, διασφάλισης ελευθεριών και δικαιωμάτων, απόδοσης δικαιοσύνης και υιοθέτησης πραγματικά φιλολαϊκών μέτρων». Αν και δε δόθηκε επίσημη εξήγηση για την αναβολή της ορκωμοσίας, οι περισσότερες πληροφορίες συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι τα ονόματα των νέων υπουργών, που διέρρευσαν, δεν ικανοποίησαν τους διαδηλωτές που παραμένουν σε εγρήγορση, οι οποίοι έκαναν λόγο για «ανασχηματισμό βιτρίνα» και προειδοποίησαν με νέες κινητοποιήσεις.

Στο μεταξύ, η κρατική τηλεόραση άρχισε, από χτες, να μεταδίδει σε απευθείας μετάδοση τις δίκες συνεργατών του Μουμπάρακ, αίτημα που επίσης είχαν θέσει οι διαδηλωτές. Στην παρούσα φάση στο εδώλιο για διαφθορά και για ζημία προς το αιγυπτιακό δημόσιο κάθονται ο πρώην υπουργός Πληροφοριών και ο πρώην διευθυντής της κρατικής τηλεόρασης. Οι συγκεκριμένες μεταδόσεις δημιουργούν προηγούμενο και για την επικείμενη δίκη του ίδιου του Μουμπάρακ και των γιων του, που έχει προγραμματιστεί ν' αρχίσει στις 3 Αυγούστου. Τα τελευταία 24ωρα, ο διευθυντής του νοσοκομείου, όπου νοσηλεύεται εδώ και εβδομάδες, στο Σαρμ ελ Σέικ, αναγκάστηκε, για πολλοστή φορά, να διαψεύσει ότι έχει πέσει σε κώμα όπως διαρρεόταν από δικηγόρους του, πιθανώς για να διαμορφώσουν κλίμα ενόψει της έναρξης της δίκης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ