ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Ιούλη 2011
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν

Συνάντηση χτες Χριστόφια - Ερογλου

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Εντατικοποίηση των συνομιλιών αναφορικά με το Κυπριακό και ολοήμερες διαβουλεύσεις αποφάσισαν κατά τη χτεσινή τους συνάντηση ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Ερογλου, στη συνάντησή τους, παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του γγ του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ. Σύμφωνα με τον Α. Ντάουνερ θα πραγματοποιηθούν 19 ολοήμερες συναντήσεις, εντατικών διαπραγματεύσεων, οι οποίες θα ξεκινήσουν στις 25 Ιούλη και θα ολοκληρωθούν στις 21 Οκτώβρη, καλύπτοντας όλα τα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων.

Ο Δ. Χριστόφιας εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει «αλλαγή σε συμπεριφορές, ούτως ώστε να έχουμε πρόοδο». Ο Κύπριος Πρόεδρος καταδίκασε απερίφραστα τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφορικά με το Κυπριακό, ο οποίος επανέλαβε ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την «ελληνοκυπριακή διοίκηση» και δεν υπάρχει καμία περίπτωση να δεχτεί την προεδρία της στην ΕΕ, σημειώνοντας ότι δεν ενδιαφέρεται για την αντίδραση των Βρυξελλών. Υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει ανεξάρτητο κράτος με το όνομα Κύπρος. Στο Βορρά υπάρχει το τουρκικό κράτος και στο Νότο εκείνοι. Υπάρχει μία Κύπρος που έχει χωριστεί στα δύο. Συνεπώς, σε περίπτωση που δώσουν στη Νότια Κύπρο την προεδρία, εμείς δεν τους αναγνωρίζουμε. Ποτέ δεν πρόκειται να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι μαζί τους».

Ισχυρίστηκε ότι η τουρκική εισβολή «έφερε ειρήνη, δημοκρατία και σταθερότητα στην Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο», ενώ χρησιμοποιώντας το ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή είπε ότι το Κυπριακό «έχει περιφερειακές διαστάσεις και διεθνείς και παγκόσμιες επιδράσεις. Για το λόγο αυτό η λύση θα προσφέρει νέες προοπτικές όχι μόνο για τις πλευρές στην Κύπρο, αλλά και για όλες τις χώρες της περιοχής και θα συμβάλει στη διεθνή ειρήνη».

Ο Ρ. Ερντογάν αναφέρθηκε και στη συνεργασία Αγκυρας - Αθήνας, με έμμεση αναφορά και στις συμφωνίες συνδιαχείρισης στο Αιγαίο, σημειώνοντας ότι «η λύση, στη νέα περίοδο που έχουμε εγκαινιάσει με την Ελλάδα, την άλλη εγγυήτρια χώρα, θα είναι και δυναμική για ενίσχυση των θεμελίων του κοινού μας μέλλοντος», ισχυριζόμενος ότι «σε περίπτωση που και η ελληνοκυπριακή πλευρά επιδείξει την αναγκαία πολιτική βούληση, δεν είναι καθόλου δύσκολο να βρεθεί λύση», η οποία σύμφωνα με τον ίδιο θα βασίζεται σε δύο κοινότητες και δύο ισότιμα κράτη.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «η Κύπρος πρέπει να καταλήξει στο συμβιβασμό», ενώ έκανε σαφές - εμμέσως - ότι θεωρεί ευνοϊκό συνομιλητή την ελληνική κυβέρνηση, για τα συμφέροντα της Τουρκίας, αναφέροντας ότι «η Τουρκία είναι έτοιμη πάντα σε συνεργασία στο θέμα αυτό με την Ελλάδα, ακόμη και με την Αγγλία», ζητώντας από τον «ελληνοκυπριακό λαό» να «κάνει θαρραλέα βήματα για τη λύση».

Ο Δ. Χριστόφιας σημείωσε ότι οι δηλώσεις Ερντογάν «είναι απόλυτα μα απόλυτα καταδικαστέες, που όζουν κυνισμού πρέπει να πω», τονίζοντας ότι «αν θα ακολουθηθεί αυτή η γραμμή αντιλαμβάνεστε ότι δε θα υπάρξει πιθανότητα για παραμικρή πρόοδο».

Απροκάλυπτα προκλητική χαρακτήρισε τη στάση της Τουρκίας και το ΑΚΕΛ, σημειώνοντας ότι τέτοιες δηλώσεις κάθε άλλο παρά δίνουν ώθηση στην υφιστάμενη διαδικασία.

Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Λαμπρινίδης, ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, στη βάση της διζωνικής - δικοινοτικής ομοσπονδίας, λέγοντας ότι «οι δηλώσεις αυτές αποδεικνύουν για άλλη μια φορά ότι η ουσία του Κυπριακού είναι η εισβολή και η συνεχιζόμενη κατοχή», χωρίς ωστόσο να απορρίπτει τις αγαστές σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας που επικαλείται ο Ρ. Ερντογάν.

ΚΥΠΡΟΣ
Προς αντικατάσταση υπουργού Εξωτερικών

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Την παραίτησή του υπέβαλε και επίσημα χτες το απόγευμα στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Κυπριανού, χαρακτηρίζοντας την απόφαση του «αμετάκλητη». Ο Δ. Χριστόφιας, ο οποίος είχε εκφράσει την πρόθεσή του να αποτρέψει τον Μ. Κυπριανού, από την παραίτηση, ζήτησε τελικά από τον Κύπριο ΥΠΕΞ να παραμείνει στη θέση του έως την αντικατάστασή του, δεδομένου ότι το αίτημά του για ανάκληση της απόφασής του δεν έγινε δεκτό.

Χτες, πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό η καθιερωμένη αντικατοχική εκδήλωση, με αφορμή τη μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής, στις 20 Ιούλη του 1974, με τον Δ. Χριστόφια να αρνείται την ακύρωσή της, σημειώνοντας ότι είναι δικαίωμα του κόσμου να διαδηλώνει, αλλά την ίδια ώρα η πολιτεία και ο κόσμος θα πρέπει να τιμήσουν και τη μνήμη των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους, υπερασπιζόμενοι τη δημοκρατία και την ακεραιότητα της πατρίδας, υπογραμμίζοντας ότι στην εκδήλωση θα αποδίδονταν τιμές και για τη μνήμη όσων χάθηκαν στο Μαρί.

Ο Κύπριος Πρόεδρος διαβεβαίωσε, για ακόμα μία φορά, ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη και ευθύνες όπου και αν αυτές υπάρχουν. Υπογράμμισε ότι «αν χρειάζεται να τιμωρηθούν κάποιοι αυτό θα το αποφασίσει η Δικαιοσύνη και όχι ο καθένας αυθαίρετα». Σημείωσε ότι είναι «δικαίωμα κάποιου να ζητά την παραίτησή μου», λέγοντας ωστόσο ότι ακούγονται πράγματα εκτός πολιτικού πολιτισμού και πρόσθεσε «εγώ έχω την υπομονή στωικά να τα ακούω. Δεν σημαίνει ότι τα αποδέχομαι όμως».

Την ίδια στιγμή, έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, παρά τις εκκλήσεις των κομμάτων, πραγματοποιείται αντικυβερνητική συγκέντρωση, με απαίτηση την παραίτηση του Δ. Χριστόφια.

ΠΑΓΚΥΠΡΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ
Για την επανένωση της Κύπρου

Ανακοίνωση με αφορμή την εισβολή του Αττίλα «από τότε που η Χούντα των Αθηνών μαζί με την ΕΟΚΑ Β εκτελούσαν τα άνομα σχέδια του ιμπεριαλισμού και μαζί την ίδια νεαρή Κυπριακή Δημοκρατία», εξέδωσε το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται: «Η Τουρκία, αξιοποιώντας πλήρως το πραξικόπημα της χούντας των Αθηνών και της ΕΟΚΑ Β, εισέβαλε στο Νησί, το μοίρασε και σκόρπισε το θάνατο, την καταστροφή και την προσφυγιά. Το δίδυμο έγκλημα είναι καταγραμμένο στη σύγχρονη ιστορία σαν η πιο σκοτεινή σελίδα προδοσίας, βαρβαρότητας και μαζικής καταστροφής και κανένας Κύπριος δε δικαιούται να ξεχνά και να σταματά να αγωνίζεται μέχρι την τελική δικαίωση των νεκρών και του λαού».

Το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης συνεχίζει να τονίζει ότι «όχι μόνο οι δυο κοινότητες δεν έχουν τίποτε να μοιράσουν, αλλά ότι όλοι μαζί Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι μπορούμε να ζήσουμε και να ευημερήσουμε σε μια Πατρίδα μικρή για να τη μοιράσουμε, αλλά πολύ μεγάλη για να μας χωρέσει όλους».

Αναφορικά με τη διαδικασία των απευθείας διαπραγματεύσεων υπογραμμίζει: «Παρ' όλες τις δυσκολίες και τη συνεχιζόμενη αδιαλλαξία της Τουρκίας, συνεχίζει να αποτελεί το καλύτερο εργαλείο για εξεύρεση λύσης, ενώ παράλληλα διατηρεί ανοιχτό το παράθυρο της ελπίδας για λύση και επανένωση της Πατρίδας και του λαού μας. Στηρίζουμε λοιπόν ανεπιφύλακτα και ολόπλευρα τον Πρόεδρο στις μεγάλες πατριωτικές προσπάθειες που καταβάλλει για λύση και επανένωση».

Σε ό,τι αφορά στο τραγικό συμβάν στη ναυτική βάση στο Μαρί, και τα γεγονότα που επακολούθησαν επισημαίνει: «Δεν μπορούν παρά να μας προβληματίζουν και να μας ανησυχούν. Το ΠΣΕ εκφράζει τη λύπη του και την αμέριστη συμπαράσταση στους οικείους των αδικοχαμένων παλικαριών της 11ης Ιουλίου. Τονίζουμε κατ' αρχήν ότι έγιναν εγκληματικά λάθη και υπάρχουν μεγάλες ευθύνες, που πρέπει να αποδοθούν όπου ανήκουν και να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι ένοχοι. Την ίδια στιγμή κανένας, εκμεταλλευόμενος τον πόνο από το χαμό 13 ανθρώπων, δε νομιμοποιείται να επιχειρεί την αποσταθεροποίηση του Κράτους για να αποκομίσει κομματικά και πολιτικά οφέλη».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κύπρος ανεξάρτητη χωρίς ξένα στρατεύματα

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για τα 37 χρόνια από την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο

Για τα 37 χρόνια από την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή του, τονίζει:

«Τα 37 χρόνια από την τουρκική εισβολή και κατοχή του 37% της Κύπρου διδάσκουν για το ρόλο του ιμπεριαλισμού και αναδεικνύουν την αναγκαιότητα της πάλης για δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος.

Το ΚΚΕ παραμένει στη θέση για Κύπρο ανεξάρτητη, χωρίς ξένα στρατεύματα, βάσεις και εγγυήτριες δυνάμεις. Κύπρο κυρίαρχη με ενιαία διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια, διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία».

ΕΔΥΕΘ
Συγκέντρωση μνήμης και αλληλεγγύης

Συγκέντρωση μνήμης, αλληλεγγύης και συμπαράστασης στον κυπριακό λαό διοργανώνει η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ), την Τρίτη 26 Ιούλη στις 8 το βράδυ, στο Αγαλμα Βενιζέλου. Η ΕΔΥΕΘ καλεί τον εργαζόμενο λαό και τη νεολαία να συμμετέχουν μαζικά και να απαιτήσουν τον άμεσο τερματισμό της κατοχής του νησιού και τη δίκαιη επίλυση του κυπριακού προβλήματος, στη βάση των προηγούμενων αποφάσεων του ΟΗΕ, για Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη, διζωνική, δικοινοτική και ομόσπονδη, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα, κοινή πατρίδα Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων, χωρίς «εγγυητές» και «προστάτες».

Η κινητοποίηση οργανώνεται με αφορμή τη συμπλήρωση 37 χρόνων από το προδοτικό πραξικόπημα της χούντας των συνταγματαρχών το 1974 στη μαρτυρική Κύπρο, που οδήγησε στην τουρκική εισβολή και κατοχή. «Ενα πραξικόπημα που οργανώθηκε και εκτελέστηκε με την καθοδήγηση ή και την ανοχή των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων - ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, ΕΟΚ. Ενα πραξικόπημα που στάθηκε αφορμή για την εισβολή του "Αττίλα" - των στρατευμάτων της Τουρκίας, που μέχρι σήμερα κατέχουν το 40% περίπου του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατία. Ενα πραξικόπημα που έγινε η αφορμή για το τέλος της λαομίσητης χούντας των συνταγματαρχών στη χώρα μας», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΕΔΥΕΘ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ