Τετάρτη 20 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν

Συνάντηση χτες Χριστόφια - Ερογλου

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Εντατικοποίηση των συνομιλιών αναφορικά με το Κυπριακό και ολοήμερες διαβουλεύσεις αποφάσισαν κατά τη χτεσινή τους συνάντηση ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Ερογλου, στη συνάντησή τους, παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του γγ του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ. Σύμφωνα με τον Α. Ντάουνερ θα πραγματοποιηθούν 19 ολοήμερες συναντήσεις, εντατικών διαπραγματεύσεων, οι οποίες θα ξεκινήσουν στις 25 Ιούλη και θα ολοκληρωθούν στις 21 Οκτώβρη, καλύπτοντας όλα τα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων.

Ο Δ. Χριστόφιας εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει «αλλαγή σε συμπεριφορές, ούτως ώστε να έχουμε πρόοδο». Ο Κύπριος Πρόεδρος καταδίκασε απερίφραστα τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφορικά με το Κυπριακό, ο οποίος επανέλαβε ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την «ελληνοκυπριακή διοίκηση» και δεν υπάρχει καμία περίπτωση να δεχτεί την προεδρία της στην ΕΕ, σημειώνοντας ότι δεν ενδιαφέρεται για την αντίδραση των Βρυξελλών. Υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει ανεξάρτητο κράτος με το όνομα Κύπρος. Στο Βορρά υπάρχει το τουρκικό κράτος και στο Νότο εκείνοι. Υπάρχει μία Κύπρος που έχει χωριστεί στα δύο. Συνεπώς, σε περίπτωση που δώσουν στη Νότια Κύπρο την προεδρία, εμείς δεν τους αναγνωρίζουμε. Ποτέ δεν πρόκειται να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι μαζί τους».

Ισχυρίστηκε ότι η τουρκική εισβολή «έφερε ειρήνη, δημοκρατία και σταθερότητα στην Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο», ενώ χρησιμοποιώντας το ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή είπε ότι το Κυπριακό «έχει περιφερειακές διαστάσεις και διεθνείς και παγκόσμιες επιδράσεις. Για το λόγο αυτό η λύση θα προσφέρει νέες προοπτικές όχι μόνο για τις πλευρές στην Κύπρο, αλλά και για όλες τις χώρες της περιοχής και θα συμβάλει στη διεθνή ειρήνη».

Ο Ρ. Ερντογάν αναφέρθηκε και στη συνεργασία Αγκυρας - Αθήνας, με έμμεση αναφορά και στις συμφωνίες συνδιαχείρισης στο Αιγαίο, σημειώνοντας ότι «η λύση, στη νέα περίοδο που έχουμε εγκαινιάσει με την Ελλάδα, την άλλη εγγυήτρια χώρα, θα είναι και δυναμική για ενίσχυση των θεμελίων του κοινού μας μέλλοντος», ισχυριζόμενος ότι «σε περίπτωση που και η ελληνοκυπριακή πλευρά επιδείξει την αναγκαία πολιτική βούληση, δεν είναι καθόλου δύσκολο να βρεθεί λύση», η οποία σύμφωνα με τον ίδιο θα βασίζεται σε δύο κοινότητες και δύο ισότιμα κράτη.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «η Κύπρος πρέπει να καταλήξει στο συμβιβασμό», ενώ έκανε σαφές - εμμέσως - ότι θεωρεί ευνοϊκό συνομιλητή την ελληνική κυβέρνηση, για τα συμφέροντα της Τουρκίας, αναφέροντας ότι «η Τουρκία είναι έτοιμη πάντα σε συνεργασία στο θέμα αυτό με την Ελλάδα, ακόμη και με την Αγγλία», ζητώντας από τον «ελληνοκυπριακό λαό» να «κάνει θαρραλέα βήματα για τη λύση».

Ο Δ. Χριστόφιας σημείωσε ότι οι δηλώσεις Ερντογάν «είναι απόλυτα μα απόλυτα καταδικαστέες, που όζουν κυνισμού πρέπει να πω», τονίζοντας ότι «αν θα ακολουθηθεί αυτή η γραμμή αντιλαμβάνεστε ότι δε θα υπάρξει πιθανότητα για παραμικρή πρόοδο».

Απροκάλυπτα προκλητική χαρακτήρισε τη στάση της Τουρκίας και το ΑΚΕΛ, σημειώνοντας ότι τέτοιες δηλώσεις κάθε άλλο παρά δίνουν ώθηση στην υφιστάμενη διαδικασία.

Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Λαμπρινίδης, ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, στη βάση της διζωνικής - δικοινοτικής ομοσπονδίας, λέγοντας ότι «οι δηλώσεις αυτές αποδεικνύουν για άλλη μια φορά ότι η ουσία του Κυπριακού είναι η εισβολή και η συνεχιζόμενη κατοχή», χωρίς ωστόσο να απορρίπτει τις αγαστές σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας που επικαλείται ο Ρ. Ερντογάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ