Τετάρτη 20 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Πάλη ενάντια στα χαράτσια

Η νέα φοροεπιδρομή που εξαπέλυσε η κυβέρνηση, τα νέα χαράτσια των πρόσθετων φόρων στο εργατικό εισόδημα, ο κεφαλικός φόρος στους ελεύθερους επαγγελματίες, οι αυξήσεις στο ΦΠΑ, στις ασφαλιστικές εισφορές, στα τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτου, στα τσιγάρα, στα εισιτήρια, η αύξηση στον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης προκαλούν συνθήκες οικονομικής ασφυξίας στην εργατική λαϊκή οικογένεια. Εκ των πραγμάτων τίθεται θέμα επιβίωσης για εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες εργατών, αυτοαπασχολουμένων, αγροτών, «απασχολήσιμων» και προπαντός των ανέργων και των χαμηλοσυνταξιούχων.

Η νέα επίθεση, μέρος της γενικότερης αντιλαϊκής επιδρομής, που μήνα το μήνα οξύνεται στο έπακρο, οδηγεί ολόκληρα τμήματα του λαού μας στην ολοκληρωτική εξάντλησή τους, στην απόλυτη εξαθλίωση. Η πολιτική αυτή, με τη δύναμη της απροκάλυπτης οικονομικής βίας, εξωθεί κάτω από τα φυσικά όρια επιβίωσης τεράστιες λαϊκές μάζες, για χρόνια και δεκαετίες μπροστά. Η ζωή του λαού μας γίνεται το λάδι στα γρανάζια της καπιταλιστικής κρίσης, για να βάλει η μηχανή της κερδοφορίας και της «ανάπτυξης» και πάλι μπροστά. Ο λαός μας χρεοκοπεί και απ' αυτή τη χρεοκοπία δεν τον σώζει καμιά «επιμήκυνση του χρέους», καμιά «επαναγορά ομολόγων», καμιά «διαπραγμάτευση» στη Ρώμη ή στις Βρυξέλλες.

Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα που προωθεί η Ιερή Συμμαχία των ΕΕ, κυβέρνησης, ΔΝΤ, καπιταλιστών, απέναντι στην κοινωνική εκατόμβη που έχει δρομολογήσει, μία μπορεί να είναι η απάντηση: Δεν πληρώνουμε το χρέος, δεν πληρώνουμε τα χαράτσια, δεν έχουμε να πληρώσουμε. Τα χρέη και τα ελλείμματα είναι τα κέρδη της πλουτοκρατίας, είναι ο πλούτος που λήστεψαν από το λαό. Είναι τα χαμηλά μεροκάματα που τόσα χρόνια καπιταλιστικής ανάπτυξης πλήρωσαν οι εργάτες, οι συντάξεις της μιζέριας για τους συνταξιούχους, οι κομμένες παροχές Υγείας, τα λεηλατημένα αποθεματικά των Ταμείων, η επί πληρωμή Παιδεία, η ανασφάλιστη «μαύρη» εργασία, οι εξευτελιστικές τιμές στα αγροτικά προϊόντα, ο φόρος υποτέλειας στα μονοπώλια που πλήρωναν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μικροβιοτέχνες. Είναι όλα όσα πλήρωσαν τα λαϊκά στρώματα την περίοδο της «ανάπτυξης», του «θαύματος» της ΟΝΕ, του κατορθώματος της ένταξης στο ευρώ. Ο λαός δεν ζούσε «πάνω από τις δυνατότητές μας», όπως προπαγανδίζουν οι πληρωμένοι κονδυλοφόροι του κεφαλαίου. Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, ζούσαν πάντα κάτω από τις ανάγκες τους, θυσίαζαν τους κόπους τους για την «ευημερία» των μονοπωλίων.

Γι' αυτό σήμερα ήρθε ο καιρός η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα να αρνηθούν να πληρώσουν όχι μόνο τα χαράτσια, ούτε την κρίση, αλλά και να αντιπαλέψουν συνολικά την πολιτική που μας οδήγησε εδώ. Να οργανώσουν τον αγώνα τους ενάντια στην πολιτική που οδηγεί το λαό στη χρεοκοπία, αλλά και να ενταφιάσουν οριστικά και αμετάκλητα την εξουσία εκείνη που έσπειρε το σπόρο της λαϊκής χρεοκοπίας. Ηρθε ο καιρός, στην εξουσία των μονοπωλίων, που οργανώνει την «ανάπτυξη» με κριτήριο το κέρδος, που κερδίζει απ' αυτή την ανάπτυξη προετοιμάζοντας την επόμενη κρίση, ο λαός μας να βάλει τέλος. Καταργώντας την καπιταλιστική ιδιοκτησία, καταργώντας το καπιταλιστικό κέρδος, να παλέψει και να οργανώσει την οικονομία και την κοινωνία με βασικό κριτήριο τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, απελευθερώνοντας τις τεράστιες λαϊκές δυνατότητες, τις μεγάλες παραγωγικές και αναπτυξιακές πηγές που διαθέτει η χώρα μας, και κυρίως τη βασική παραγωγική δύναμη, την εργασία.


Γιάννης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ