ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Ιούλη 2011
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ ΛΑΡΙΣΑΣ
Μεθόδευση χτυπήματος των ταξικών δυνάμεων

Την αποπομπή του στελέχους του ΠΑΜΕ, Γιώργου Παπαδούλη, από το αξίωμα του προέδρου του Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων Νομού Λάρισας, μεθοδεύουν οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και «Ενωτική Πρωτοβουλία» (ΣΥΡΙΖΑ), ενοχλημένες από τη δυναμική της δράσης του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΤΑ στο νομό, στη συγκρότηση του οποίου πρωτοστάτησαν οι ταξικές δυνάμεις, μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου το 2010.

Οι παρατάξεις αυτές συγκάλεσαν χτες συνεδρίαση του ΔΣ του Συλλόγου με αποκλειστικό θέμα την αποπομπή του Γ. Παπαδούλη από το αξίωμα που δικαιωματικά κατέχει η παράταξη της ΔΑΣ, που στηρίχτηκε από το ΠΑΜΕ, αφού στις τελευταίες εκλογές αναδείχτηκε πρώτη δύναμη και με διαφορά. Από τη χτεσινή συνεδρίαση αποχώρησαν τα τέσσερα μέλη της ΔΑΣ στο ΔΣ, καταγγέλλοντας την άθλια πρόκληση σε βάρος της παράταξης και των εργαζομένων.

Στη δήλωσή τους καταγγέλλουν τη μεθόδευση για αποπομπή και υπογραμμίζουν πως «με τη στάση αυτή και τις θέσεις σας στο ΔΣ προσπαθείτε να ανατρέψετε κάθε απόφαση της εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης του Συλλόγου το 2010. Αποφάσεις που η πλειοψηφία των εργαζομένων ενέκρινε και αφορούν τη συστράτευση με το ταξικό κίνημα και το ΠΑΜΕ, τη σύσταση συνδικάτου σε όλη την Τοπική Διοίκηση, για διεκδίκηση αιτημάτων που να καλύπτουν τις σημερινές σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και των οικογενειών τους όπως αναδεικνύονται και στο πλαίσιο του ΠΑΜΕ».

Παρακάτω σημειώνουν πως οι δυνάμεις αυτές «διαπρέπουν στο ρόλο του βαστάζου της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της δημοτικής αρχής (...) Κάνετε ό,τι μπορείτε για να διασπάτε την πάλη των εργαζομένων, για αυτό επιτίθεστε και στο νεοϊδρυθέν Κλαδικό Συνδικάτο των Εργαζομένων στους ΟΤΑ στο Νομό Λάρισας (...) Το μόνο που στέκεται εμπόδιο και αποκαλύπτει τον βρώμικο ρόλο ως "πέμπτη φάλαγγα" μέσα στο εργατικό κίνημα είναι το ΠΑΜΕ, οι ταξικές δυνάμεις. Γι' αυτό καταφέρεστε εναντίον του ακόμη και με τέτοιες πραξικοπηματικές μεθόδους. Στόχος σας είναι η ανατροπή των αποφάσεων των εργαζομένων, το χτύπημα του ταξικού κινήματος και του ΠΑΜΕ».

Συνεχίζουν κάνοντας καθαρό πως «δεν πρόκειται να απολογηθούμε σε σας και στις παρατάξεις σας που έχετε την πρώτη ευθύνη για την κατάσταση στο εργατικό - συνδικαλιστικό κίνημα, που συμφωνείτε με τη βασική στρατηγική του κεφαλαίου (...) Εμείς απολογούμαστε μόνο στους εργαζόμενους. Αυτοί είναι που για δεκαετίες αναδεικνύουν την ΔΑΣ πρώτη δύναμη και μας δίνουν την εντολή να πορευτούμε ταξικά αγωνιστικά με το ΠΑΜΕ για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, διεκδικώντας μια άλλη πολιτική υπέρ των συμφερόντων τους. "Δήλωση μετάνοιας" σε αυτούς που ξεπουλούν τα συμφέροντα της εργατικής τάξης δεν υπογράφουμε. Για την όλη εξέλιξη ζητάμε την σύγκληση Γενικής Συνέλευσης για να αποφασίσουν οι εργαζόμενοι».

ΞΑΝΘΗ
Δικαστική απόφαση υπέρ των εργοδοτών

Το μονομελές Πρωτοδικείο Ξάνθης απέρριψε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχε καταθέσει ο Κώστας Βογιατζής, Γραμματέας του ΔΣ της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ξάνθης και Γραμματέας της ΝΕ Ξάνθης του ΚΚΕ, ζητώντας να κριθεί άκυρη η απόλυσή του από το Συνεταιρισμό Θερμοϋδραυλικών Ξάνθης και να επιστρέψει στη δουλειά του, καθώς η απόλυσή του ήταν τρομοκρατική και έγινε εξαιτίας της συνδικαλιστικής του δράσης.

Στην απόφαση που εξέδωσε η πρόεδρος του μονομελούς πρωτοδικείου Μαρία Παπακωνσταντίνου, παρότι αναγνωρίζεται ότι ήταν γνωστή η συνδικαλιστική δράση του στο χώρο εργασίας του αλλά και σε άλλους εργασιακούς χώρους του Νομού Ξάνθης, αποφαίνεται τελικά ότι υπήρχε ασάφεια ως προς τη δράση του και ειδικότερα αν αυτή ήταν συνδικαλιστική, ως μέλος της διοίκησης του σωματείου «Ενωση ιδιωτικών υπαλλήλων και εμποροϋπαλλήλων Νομού Ξάνθης».

Η αλήθεια είναι ότι η εργοδοσία γνώριζε και μάλιστα καλά, τη συνδικαλιστική ιδιότητά του, καθώς βρήκε απέναντί της την Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων και τον ίδιο ως γραμματέα της, να προσπαθεί να οργανώσει τον αγώνα των συναδέλφων του, όταν το Σεπτέμβρη του 2010 απέλυσε 4 εργαζόμενους. Στη συνέχεια, η εργοδοσία επιχείρησε να τον απομονώσει από τους υπόλοιπους εργαζόμενους, μεταθέτοντάς τον σε άλλο πόστο και στις αρχές του Οκτώβρη τού ανακοίνωσε την απόλυσή του. Η κύρια αγωγή που κατέθεσε ο Κ. Βογιατζής θα εκδικαστεί τον Οκτώβρη 2011.

Σε ανακοίνωσή της, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων νομού Ξάνθης, σημειώνει: «Η συγκεκριμένη απόφαση έρχεται για μια ακόμη φορά να επιβεβαιώσει ότι η Δικαιοσύνη και το κράτος λειτουργούν υπέρ των εργοδοτών και ενάντια στους εργάτες, έρχεται να ενισχύσει την ανησυχία μας, για το πού μπορεί να φτάσει ο αυταρχισμός και η τρομοκρατία της εργοδοσίας, η οποία έχει και τη συμπαράσταση της πολιτείας και των δικαστηρίων».

ΗΠΕΙΡΟΣ
Καταργούνται πυροσβεστικά κλιμάκια και σταθμοί

Οι αντιδραστικές αλλαγές της κυβέρνησης στο πυροσβεστικό σώμα που επιφέρουν ακόμη ένα πλήγμα στην πυρασφάλεια και την πυροπροστασία, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνέντευξης Τύπου από την Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών Ηπείρου (ΕΑΚΠΗ). Οι εκπρόσωποι και μέλη του ΔΣ Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ηπείρου Δημήτρης Βλάχος και Γιάννης Ράπτης επισήμαναν τους στόχους διάλυσης ακόμη και αυτού του σημερινού υποτυπώδους δικτύου πυρασφάλειας που δρομολογεί η κυβέρνηση το φθινόπωρο με την κατάργηση - συγχώνευση ορισμένων πυροσβεστικών σταθμών και αρκετών αποκεντρωμένων κλιμακίων σε όλη την χώρα. Επίσης, με αφορμή το σχέδιο νόμου από το Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη επιχειρείται η περαιτέρω μεταφορά αρμοδιοτήτων του Πυροσβεστικού Σώματος στην τοπική διοίκηση με τη δημιουργία εθελοντικών πυροσβεστικών υπηρεσιών όπου την ευθύνη λειτουργίας, εξοπλισμού, συντήρησης θα έχουν οι δήμοι. Η μοναδική υποχρέωση του Πυροσβεστικού Σώματος θα αφορά την τοποθέτηση 3 μονίμων υπαλλήλων για θέματα εκπαίδευσης, οργάνωσης και διοίκησης των εθελοντικών υπηρεσιών.

Οι εκπρόσωποι της ΕΑΚΠΗ επισήμαναν για τις αντιδραστικές αυτές εξελίξεις πως θα τις πληρώσει ο ελληνικός λαός. Και απαίτησαν την ίδρυση ενιαίου φορέα δασοπροστασίας με βασική προϋπόθεση την ενιαία πρόληψη, διαχείριση, προστασία των δασών αλλά και την καταστολή των δασικών πυρκαγιών. Να μην καταργηθεί καμία πυροσβεστική υπηρεσία, να προχωρήσει η αναβάθμιση των υπαρχόντων με βάση τις πραγματικές, υπαρκτές, σύγχρονες ανάγκες αλλά και να ιδρυθούν νέες όπου απαιτείται, άμεση κάλυψη των οργανικών κενών, μονιμοποίηση των συμβασιούχων κ.ά. Κάλεσαν τους συναδέλφους να συμπορευτούν με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΥΠΟΘΕΣΗ ΖΑΓΟΡΙΑΝΟΥ: Απαλλάσσεται από τις κατηγορίες της παράβασης καθήκοντος και κατάχρησης εξουσίας ο Ν. Ζαγοριανός, πρωτοδίκης και ανακριτής της υπόθεσης με τα «μαύρα ταμεία» της «Ζήμενς», καθώς το Συμβούλιο Εφετών με βούλευμά του έκρινε ότι δεν υπήρξαν εκ μέρους του δικαστικού λειτουργού παραλείψεις ή ενέργειες που να συνδέονται με τη διαφυγή στη Γερμανία του άλλοτε ισχυρού άνδρα της γερμανικής πολυεθνικής Μ. Χριστοφοράκου.

ΜΟΝΟΜΕΛΗ ΕΦΕΤΕΙΑ: Την αντίθεσή του εκφράζει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας για την εισαγωγή του θεσμού των Μονομελών Εφετείων. Μάλιστα, αναφέρει ότι δεν υπάρχει η υλικοτεχνική υποδομή για τα νέα τμήματα Εφετείων, ενώ προσθέτει ότι η ασφάλεια του δικαίου επιτυγχάνεται από τη διάσκεψη και την ανταλλαγή απόψεων στις πολυμελείς συνθέσεις των δικαστηρίων, ενώ στις μονομελείς συνθέσεις υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος για άσκηση αθέμιτων μέσων για επηρεασμό της κρίσης ενός μόνο δικαστή σε σχέση με την τριμελή σύνθεση.

Εκδήλωση του ΣΦΕΑ 1967 - '74

37 χρόνια μετά την 23η Ιούλη του 1974, ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων (ΣΦΕΑ) 1967-'74, το Σάββατο 23 Ιούλη, στην επέτειο της κατάρρευσης της χούντας, ώρα 8 το βράδυ, στο Πάρκο Ελευθερίας (πρώην ΕΑΤ - ΕΣΑ), στη Λεωφ. Βασ. Σοφίας 85, πίσω από το μνημείο Ελ. Βενιζέλου, διοργανώνει εκδήλωση μνήμης.

Μετά την προσέλευση του κόσμου, στις 8 το βράδυ, περί τις 8.20 μ.μ. θα γίνει κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Σπύρου Μουστακλή και θα ακολουθήσει χαιρετισμός του προέδρου του ΣΦΕΑ 1967 - '74, Νίκου Τριανταφύλλου. Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα, φέτος, είναι αφιερωμένο στον Ιάκωβο Καμπανέλη με τραγούδια που ερμηνεύουν οι: Αγνή, Δημοσθένους Δώρος, Καπαρού Αργυρώ, Χαρίδου Ειρήνη. Συμμετέχουν οι Μουσικοί: Ματσούκας Γιάννης - Τσόλκας Γιάννης και οι Ηθοποιοί: Ασλανίδης Χρήστος, Γεράνης Στέλιος, Λούτη Oρνέλα. Επιμέλεια - παρουσίαση: Σοφία Αδαμίδου.

Αντιστασιακές εκδηλώσεις

-- «Η ιστορία του ΚΚΕ διδάσκει αγώνα για ανατροπή και πάλη για λαϊκή εξουσία». Μ' αυτό το σύνθημα, η ΝΕ Κορινθίας του ΚΚΕ και η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ (Παράρτημα Αιγιάλειας), διοργανώνει, στα Κουνινά, την Κυριακή 24 Ιούλη ώρα 8 το βράδυ, εκδήλωση τιμής για τον εθνικοαπελευθερωτικό ηρωικό αγώνα του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, ενάντια στο φασισμό και τον ιμπεριαλισμό.

Κεντρικός ομιλητής θα είναι το μέλος της ΕΠ Δυτικής Πελοποννήσου και βουλευτής Αχαΐας του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

-- Η ΝΕ Κορινθίας του ΚΚΕ καλεί τους φίλους της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ στην εκδήλωση τιμής στη Στυμφαλία, την Κυριακή 24 Ιούλη, ώρα 11 π.μ., για την 67η επέτειο της 3ήμερης μάχης της σοδειάς. Μάχη που έδωσε το 6ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ (1-3 Ιούλη 1944) κατά των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής και των ταγματασφαλιτών. Τότε που οι Γερμανοί, θέλοντας να υποτάξουν το λαό της ελεύθερης Πελοποννήσου, αποφάσισαν να πυρπολήσουν τα σπαρτά της ορεινής Αργολιδοκορινθίας και των κάμπων του Φενέου και της Στυμφαλίας.

Η νικηφόρα αυτή μάχη, είχε σαν αποτέλεσμα την εξόντωση ολόκληρης της γερμανικής δύναμης, που είχε απώλειες 550 νεκρούς και αιχμαλώτους. Από τους ΕΛΑΣίτες 16 πατριώτες πέρασαν στο Πάνθεον των νεκρών αγωνιστών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ