ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Ιούλη 2011
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΗ
Πώληση μονάδων και ιδιωτικοποίηση του 17%

Μεθόδευση διεύρυνσης της ιδιωτικοποίησης από την κυβέρνηση

Νέες δυσάρεστες «εκπλήξεις» επιφυλάσσει η κυβερνητική πολιτική στο «μέτωπο» της περαιτέρω ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, καθώς ο καθορισμένος στόχος πώλησης του 17% από τις μετοχές του Δημοσίου, θα υλοποιηθεί, αφού πρώτα πουληθούν λιγνιτικές μονάδες της Επιχείρησης, με πρακτικό αποτέλεσμα τη δυνατότητα της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει, συνολικά, ακόμη μεγαλύτερο μερίδιο της ΔΕΗ!

Η απάντηση του αρμόδιου υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Παπακωνσταντίνου, στο πλαίσιο συνέντευξής του στην εφημερίδα «REAL NEWS», ήταν σαφής: «Η υποχρέωση πρόσβασης στο λιγνίτη από τρίτους χωρίς διακρίσεις μάς οδηγεί σε έναν συνδυασμό συμφωνίας ανταλλαγής ισχύος με άλλες χώρες και πώληση μονάδων της ΔΕΗ. Οταν αυτή η διαδικασία ολοκληρωθεί θα προχωρήσουμε το 2012 στη διαδικασία αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ, είτε με προσέλκυση στρατηγικού επενδυτή είτε με πώληση μεριδίων σε θυγατρικές».

Η κυβέρνηση έχει αποφύγει επιμελώς να αναφερθεί σε λεπτομερείς στόχους και διαδικασίες σχετικά με την πώληση τμημάτων και μετοχών της ΔΕΗ, δημιουργώντας σκόπιμη σύγχυση με διάφορες γενικόλογες δηλώσεις του υπουργού τις τελευταίες μέρες, οι οποίες ερμηνεύονταν κατά το δοκούν. Τα δεδομένα είναι η αρχική απαίτηση της ΕΕ και της τρόικας για πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, προκειμένου να επιτευχθεί βίαια και καταναγκαστικά η πρόσβαση «τρίτων» στη λιγνιτική παραγωγή. Ακολούθησε μια σειρά διαπραγματεύσεων για «ισοδύναμες» εναλλακτικές λύσεις, με αυτήν της ανταλλαγής ενέργειας να επικρατεί. Πρόκειται για μια διαδικασία που εγκαταλείπεται ουσιαστικά και προέβλεπε ανταλλαγή λιγνιτικής ενέργειας με επιχειρήσεις του εξωτερικού, που θα έδιναν στη ΔΕΗ ενέργεια από μονάδες συμβατικής, και ακριβότερης, παραγωγής.

Δίπλα στον λιγνίτη «κολλάνε» και τα υδροηλεκτρικά, τα οποία επίσης θέλουν να «βάλουν στο χέρι» οι ενεργειακοί κολοσσοί και οι ντόπιοι εταίροι τους, ωστόσο γι' αυτά δεν γίνονται ακόμη σαφείς αναφορές, πέρα από τη γενική κατεύθυνση εκχώρησης και αυτού του τομέα στους ιδιώτες. Αφού πουληθούν λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, το μετοχικό μερίδιο του 51% που ανήκει στο δημόσιο, θα αφορά μια μικρότερη επιχείρηση. Αλλά, εάν σε αυτό το 17% υπολογιστούν οι πωληθέντες μονάδες, τότε στην πράξη μπορεί να «μετακινηθεί» στους ιδιώτες ένα πολύ μεγαλύτερο τμήμα της ΔΕΗ, απ' όσο όριζε η αρχική εξαγγελία του 17%.

ΟΧΙ στο κλείσιμο καταστημάτων της ΑΤΕ

Αγωνιστική απάντηση στο κλείσιμο υπηρεσιών και στην ερήμωση της υπαίθρου

Παράσταση διαμαρτυρίας και συμβολική κατάληψη, στο κατάστημα της ΑΤΕ στη Νέα Βύσσα, προγραμματίζει σήμερα Τρίτη, στις 12 το μεσημέρι, η Αχτιδική Επιτροπή Βόρειου Εβρου του ΚΚΕ, αντιδρώντας στην απόφαση της διοίκησης της ΑΤΕ να κλείσει το συγκεκριμένο κατάστημα και άλλα 14 σε αγροτικές περιοχές της χώρας. Στη Μακεδονία και τη Θράκη σχεδιάζεται το κλείσιμο των καταστημάτων της ΑΤΕ σε Νέα Βύσσα Εβρου, Σταυρούπολη Ξάνθης, Νικηφόρο Δράμας, Πρώτη Σερρών, Μουριές Κιλκίς και Μεσοποταμία Καστοριάς.

Με ανακοίνωσή της η Αχτιδική Επιτροπή Βόρειου Εβρου του ΚΚΕ καλεί το λαό να παλέψει ενάντια στην ερήμωση της υπαίθρου, για να μην κλείσει το κατάστημα της ΑΤΕ στη Νέα Βύσσα, να παλέψει ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Αγροτικής Τράπεζας και να διεκδικήσει ΑΤΕ 100% στο Δημόσιο.

Δήμος Νεάπολης - Συκεών

Δυναμική κινητοποίηση ενάντια στο κλείσιμο του Ταχυδρομείου - Ταμιευτηρίου στον Αγιο Παύλο διοργανώνει σήμερα στις 10 το πρωί η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Νεάπολης - Συκεών Θεσσαλονίκης με τη στήριξη εκατοντάδων κατοίκων της περιοχής. Η συγκέντρωση θα γίνει έξω από το χώρο που μέχρι την Παρασκευή 22 Ιούλη λειτουργούσε το Ταχυδρομείο - Ταμιευτήριο και στη συνέχεια θα γίνει μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο κτίριο της περιφερειακής διεύθυνσης των ΕΛΤΑ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ «SPRIDER»
Μειώσεις μισθών μέχρι 20%

Μειώσεις μισθών, που φτάνουν το 17% για το προσωπικό στα καταστήματα και 20% για το διοικητικό προσωπικό, πραγματοποιεί η επιχείρηση SPRIDER, συνεχίζοντας την επίθεση που έχει ξεκινήσει από το Μάρτη 2010, όταν προχώρησε σε απολύσεις εργαζομένων με στόχο την εντατικοποίηση της δουλειάς και τη μεγιστοποίηση των κερδών της. Η εταιρεία επικαλείται μείωση του τζίρου και των κερδών της. Ωστόσο, όπως σημειώνει η Γραμματεία Εμπορίου και Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ, ο τζίρος των καταστημάτων «Sprider Stores» στην Ελλάδα για το 2010 ήταν 144 εκατ. ευρώ από 163 εκατ. ευρώ το 2009. Επιπλέον, παρά την κρίση, η εταιρεία έχει ανοίξει 6 καινούρια καταστήματα στην Ελλάδα, 3 στη Βουλγαρία και 3 στη Ρουμανία.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΛΕΥΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ
Υπό έρευνα για παρεμπόδιση ελέγχου

«Παρακώλυση - παρεμπόδιση» διενέργειας έρευνας, από το Σύνδεσμο Ελλήνων Αλευροβιομηχάνων, στην εταιρεία ΜΥΛΟΙ ΚΑΠΛΑΝΙΔΗΣ ΑΕ και από φυσικά πρόσωπα, διερευνά η Επιτροπή Ανταγωνισμού! Σε ανακοίνωσή της, σημειώνει ότι η Ολομέλεια θα συνεδριάσει στις 4 του Οκτώβρη επί της σχετικής εισήγησης, η οποία προτείνει επιβολή προστίμου.

Επισημαίνει ότι «περιστατικά τα οποία συνιστούν, κατά την εισήγηση, παρεμπόδιση/ δυσχέρανση του διενεργούμενου ελέγχου» έλαβαν χώρα «στη διάρκεια αιφνιδιαστικού επιτόπιου ελέγχου από υπάλληλους της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού στις εγκαταστάσεις της εταιρείας ΜΥΛΟΙ ΚΑΠΛΑΝΙΔΗ ΑΕ και του Συνδέσμου Ελλήνων Αλευροβιομηχάνων».

Σημειώνει ότι η εισήγηση «σε καμία περίπτωση δεν προδικάζει το αποτέλεσμα της έρευνας που διενεργείται για πιθανές αντιανταγωνιστικές πρακτικές στον κλάδο των αλεύρων και των σιτηρών».

ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ
Καμπανάκι αρνητικών δημογραφικών εξελίξεων

Στα 10.787.690 άτομα ανέρχεται ο συνολικός πληθυσμός της χώρας, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της απογραφής που πραγματοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ τον προηγούμενο Μάη. Από αυτά, τα 5.303.690 είναι άνδρες και 5.484.000 γυναίκες. Από τη σύγκριση των στοιχείων αυτών, καταγράφεται μείωση του πληθυσμού κατά 146.407 άτομα, σε σχέση με την αντίστοιχη απογραφή το 2001 και είναι η πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση που εμφανίζεται αρνητική δημογραφική εξέλιξη σε σχέση με το παρελθόν.

Τα στοιχεία αυτά χτυπούν καμπανάκι προειδοποίησης για πιθανές αρνητικές δημογραφικές εξελίξεις στο εγγύς μέλλον, δεδομένου ότι οι αντιλαϊκές πολιτικές από το 1990 και μετά αποθαρρύνουν τη δημιουργία οικογένειας από τους νέους. Από τα 10.787.690 άτομα, τα 3.812.330 διαμένουν στην Περιφέρεια της Αττικής (1.842.680 άνδρες και 1.969.650 γυναίκες).

Στη Κεντρική Μακεδονία ο πληθυσμός ανέρχεται σε 1.874.590 (901.270 άνδρες και 964.320 γυναίκες), ενώ στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης διαβιούν 1.104.460 άτομα.

Ακολουθούν η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με πληθυσμό 282.120 άτομα, η Περιφέρεια Ηπείρου με πληθυσμό 336.650 άτομα, η Περιφέρεια Θεσσαλίας με 730.730 άτομα, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με 546.870 άτομα, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με 680.190 άτομα, η Περιφέρεια Πελοποννήσου με 581.980 άτομα, η Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου με 197.819 άτομα, η Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου με 308.610 άτομα και η Περιφέρεια Κρήτης με 621.340 άτομα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ