ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Ιούλη 2011
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πλήρης στήριξη στις «μεταρρυθμίσεις»

Προβάλλει τη «στάση ευθύνης» για τη συμφωνία στη φιλομονοπωλιακή πολιτική

«Εκκωφαντική» στήριξη στην κυβέρνηση προκειμένου να προχωρήσει τις αντιδραστικές διαρθρωτικές αλλαγές προς όφελος της πλουτοκρατίας προσφέρει η ηγεσία της ΝΔ, ενώ την ίδια στιγμή επιδίδεται σε ανούσιες φραστικές κοκορομαχίες για να αποκρύψει την πλήρη σύμπλευσή της με την εφαρμοζόμενη πολιτική.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ηγεσία της ΝΔ δεν εξέφρασε την παραμικρή διαφωνία σε καμία από τις προωθούμενες «μεταρρυθμίσεις» που εξήγγειλε χτες ο πρωθυπουργός, ενθαρρύνοντας ουσιαστικά την κυβέρνηση να προχωρήσει στην ταχεία εφαρμογή τους. Εξάλλου, οι «μεταρρυθμίσεις» αυτές, όπως η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, οι σαρωτικές αποκρατικοποιήσεις, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, το ενιαίο μισθολόγιο και η εργασιακή εφεδρεία στο δημόσιο, είναι και δικές της προτάσεις. Σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, ο εκπρόσωπος Τύπου εξαπέλυσε άσφαιρα πυρά προσωπικά κατά του Γ. Παπανδρέου, αφήνοντας στο απυρόβλητο τα νέα βάρβαρα μέτρα. «Κουράστηκε ο κόσμος να ακούει τα παραληρήματα του κ. Παπανδρέου. Αφού οδήγησε τη χώρα στα όρια της κατάρρευσης, ψεύδεται και βρίζει για να διασωθεί ο ίδιος από την κατάρρευση», ήταν το ανούσιο σχόλιο του Γ. Μιχελάκη.

Από την άλλη ανέδειξε ως τη μεγάλη διαφορά μεταξύ του πρωθυπουργού και του προέδρου της ΝΔ τη στάση τους απέναντι στις «επενδύσεις». Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΝΔ, «έβαζε φραγμούς στο επενδυτικό ενδιαφέρον, δεσμευόμενος ότι, ως κυβέρνηση, θα ξαναγόραζε την "Ολυμπιακή" και τις μετοχές του ΟΤΕ, ενώ θα καταργούσε τη συμφωνία με την COSCO στο λιμάνι του Πειραιά», ενώ «σε πλήρη αντίθεση ο Α. Σαμαράς και η ΝΔ επιδεικνύουν στάση ευθύνης, προτάσσοντας σε κάθε περίπτωση το συλλογικό καλό». Επιπλέον, προβάλλοντας τη συναινετική γραμμή της ΝΔ επισήμανε ότι «καταθέτουμε συγκεκριμένες προτάσεις, ψηφίζουμε ό,τι κινείται σε σωστή κατεύθυνση και ασκούμε υπεύθυνη κριτική σε κάθε περίπτωση».

ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Επιμένει δημαγωγικά στις εύκολες λύσεις

Επιδερμική κριτική στην κυβέρνηση άσκησε χτες ο επικεφαλής του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας, μιλώντας στην Καλαμάτα, αναφέροντας ότι «η κυβέρνηση δεν πίεσε κανέναν, δεν έβαλε ούτε ένα όριο», παρότι μέλημά της δεν ήταν τα «όρια» στην επίθεση εναντίον του λαού, αλλά η διασφάλιση των συμφερόντων της ντόπιας άρχουσας τάξης. Ο Αλ. Τσίπρας επέμεινε ότι η κυβερνητική πολιτική είναι «αδιέξοδη», αφού «δεν μπορεί να οδηγήσει σε αντιμετώπιση της κρίσης χρέους», συσκοτίζοντας ότι η κρίση είναι καπιταλιστική και αντίδοτο δεν έχουν οι πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου.

Αναφερόμενος στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις για την ανώτατη εκπαίδευση επέκρινε την υπουργό Παιδείας, επειδή ό,τι κάνει το κάνει δίχως διάλογο! Και «ξεχνώντας» παλαιότερες δηλώσεις του, με τις οποίες διαβεβαίωνε ότι «δεν είμαστε εχθρικοί προς τα ιδιωτικά πανεπιστήμια» και πως «το κύρος του δημόσιου πανεπιστημίου δε θίγεται από τα ιδιωτικά πανεπιστήμια», ξιφούλκησε εναντίον όσων «λαχταρούν να μπουν στο εμπόριο πτυχίων» και όσων «περιμένουν να ανοίξουν τα δικά τους μαγαζιά»!

Επανέλαβε, για μια ακόμα φορά, την πρόταση για συμμαχία σε αντιμνημονιακή βάση, αποκόβοντας σκόπιμα το μνημόνιο απ' την ευρωενωσιακή στρατηγική που το «γέννησε» και η οποία είχε διαμορφωθεί πολύ πριν το ξέσπασμα της κρίσης. Στο πλαίσιο αυτό, μίλησε για «κυβέρνηση των αποτυχημένων μνημονίων», αποκρύπτοντας ότι το μνημόνιο πέτυχε απολύτως ως προς τους στόχους που έθετε. Και ανέκραξε «η κυβέρνηση πρέπει να φύγει», προφανώς για να αντικατασταθεί από μια άλλη που στο όνομα της «προόδου» θα υπηρετήσει τη μαύρη αντίδραση του καπιταλισμού. Ολη κι όλη η φιλοδοξία τους στο πώς θα αναβαθμιστούν σε ένα υπό αναμόρφωση πολιτικό σκηνικό και την επενδύουν με ανέξοδες διακηρύξεις περί «επιθετικής αναδιαπραγμάτευσης του χρέους, ανάπτυξης για τους ανθρώπους και την κοινωνία, όχι για το κεφάλαιο», όταν όλα τα εργαλεία και τα κλειδιά βρίσκονται στα χέρια του κεφαλαίου και δεν διατυπώνεται καμία διάθεση απ' τον οπορτουνισμό αφαίρεσής τους απ' αυτό.

ΚΥΠΡΟΣ
Πιέσεις στην οικονομία με αφορμή την έκρηξη

ΛΕΥΚΩΣΙΑ._

Πιέσεις στην κυπριακή οικονομία με αφορμή την έκρηξη στη Ναυτική Βάση, ασκούν οι οίκοι αξιολόγησης. Ο οίκος Moody's ήδη προχώρησε στην υποβάθμιση της Κύπρου, από το Α2 σε Βαα1, αξιοποιώντας πέρα από την έκρηξη, την έκθεση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και την απουσία πολιτικής συναίνεσης στο πεδίο της οικονομίας, η οποία διαγνώστηκε στη συνεδρίαση της Τρίτης, που αφορούσε την εξυγίανση της κυπριακής οικονομίας.

Συγκεκριμένα, στη σύσκεψη ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Χ. Σταυράκης, κατέθεσε λιγότερα από τα συμφωνημένα μέτρα - που έφταναν σύμφωνα με τις αποφάσεις της περασμένης βδομάδας τα 500 εκατομμύρια ευρώ - περιορίζοντάς τα στα μισά, με αποτέλεσμα οι εκπρόσωποι των κομμάτων ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, Α. Νεοφύτου και Ν. Παπαδόπουλος, να αποχωρήσουν, θεωρώντας τα μέτρα ανεπαρκή.

Την ίδια στιγμή το ΔΗΚΟ επέλεξε να εντείνει τις πιέσεις προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, αναφορικά με τον αναμενόμενο ανασχηματισμό, καλώντας τους δύο υπουργούς που διατηρεί στην κυβέρνηση να παραιτηθούν.

Οπως δημοσιοποιήθηκε χθες το βράδυ, σήμερα ο Δ. Χριστόφιας συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου με σκοπό να ζητήσει τις παραιτήσεις όλων των υπουργών. Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση του Κύπριου κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέφανου Στεφάνου, ο Κύπριος Πρόεδρος προτίθεται να προχωρήσει σε ευρύ ανασχηματισμό της Κυβέρνησης δηλώνοντας παράλληλα έτοιμος να συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ και να συζητήσει τα θέματα τα οποία εγείρει.

Χθες όπως έγινε γνωστό τέθηκαν σε διαθεσιμότητα τέσσερα στελέχη της Πυροσβεστικής, ο διευθυντής, ο υποδιευθυντής, ο διοικητής της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) και ο βοηθός σταθμάρχης της ΕΜΑΚ, στο πλαίσιο των διεξαγόμενων ερευνών για τη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση, καθώς σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας, Μιχάλη Κατσουνωτό, «προέκυψαν στοιχεία, που πιθανόν να συνιστούν ποινικά ή και πειθαρχικά αδικήματα».

Αυταπάτες σωρηδόν

Για «στείρα και ευτελισμένη αντιπαράθεση» ενώ «η χώρα είναι στην ουσία κλινικά νεκρή», έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού και την απάντηση της ΝΔ και πρόσθεσε: «Ο ένας παρασύρει τον άλλο σε ακρότητες και οι δύο μαζί δυναμιτίζουν την ανάγκη εθνικής συνεννόησης».

Η ΔΗΜ.ΑΡ. ζητά απ' την κυβέρνηση να αξιοποιήσει την «ανάσα που πήρε η χώρα μας από τις αποφάσεις της πρόσφατης συνόδου κορυφής των Βρυξελλών», όπως ερμηνεύει τις αποφάσεις - καρμανιόλα για τον λαό, και να ...αλλάξει πολιτική!!! Πρόκειται για εξαπάτηση του λαού και μάλιστα του χειρίστου είδους, αφού εμφανίζει την κυβέρνηση σαν να εφάρμοσε την συγκεκριμένη πολιτική εξ ανάγκης και όχι συνειδητά γιατί έτσι απαιτούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Και επιπλέον προβάλλει την αυταπάτη ότι είναι δυνατόν να αλλάξει αυτή η πολιτική προς όφελος του λαού.

Προσφυγή Τσοχατζόπουλου

Προσφυγή κατά της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) κατέθεσε ο πρώην υπουργός Α. Τσοχατζόπουλος, όπως ανακοίνωσαν χτες σε συνέντευξη Τύπου οι συνήγοροί του. Η προσφυγή δεν αφορά στην ουσία της υπόθεσης που εκκρεμεί ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης αλλά σχετίζεται - κατά τους συνηγόρους του - με παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας από δηλώσεις δύο βουλευτών (Μ. Βαρβιτσιώτης και Αρ. Ντινόπουλος), μελών της Ειδικής Επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση των υποβρυχίων. Ετσι, ο πρώην υπουργός «παίζει» όλα τα χαρτιά του, καθώς η απόφαση του ΕΔΔΑ αναμένεται να εκδοθεί σε περίπου δύο χρόνια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ