ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Ιούλη 2011
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ
«Τσουβαλιάζει» βίλες και πρώτες κατοικίες

Για το νέο φορομπηκτικό σαφάρι είσπραξης προστίμων από την «τακτοποίηση» των αυθαιρέτων από 20 έως 40 χρόνια, ενημέρωσε χτες την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου.

Επανέλαβε τα όσα είπε χτες στο υπουργικό συμβούλιο και ισχυρίστηκε ότι είναι ανοιχτός σε αλλαγές στο σχετικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σήμερα, ειδικά στις ρυθμίσεις που αφορούν τα κριτήρια και το ύψος των προστίμων που θα επιβληθούν. Κατά τον υπουργό επιχειρείται να βρεθεί η «χρυσή τομή μεταξύ του χειρισμού της πραγματικότητας και της δίκαιης ρύθμισης» ενώ -όπως είπε - δεν θα επιβραβευθούν οι «καραμπινάτες περιπτώσεις αυθαιρεσιών». Ωστόσο, με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση ουσιαστικά «τσουβαλιάζει» όσους έχτισαν αυθαίρετες βίλες πολλών τετραγωνικών και επαύλεις, με αυτούς που έχτισαν ένα αυθαίρετο σπιτάκι που το χρησιμοποιούν ως πρώτη κατοικία και τώρα τους ζητά, εκτός από τα πρόστιμα, να πληρώσουν και πανάκριβες εισφορές σε γη και χρήμα για να το διατηρήσουν για 40 χρόνια. Από τις ρυθμίσεις, όπως ανέφερε ο υπουργός, θα εξαιρεθούν τα κτίσματα σε δάση, αιγιαλό, ρέματα και αρχαιολογικούς χώρους και ισχυρίστηκε ότι οι υποχρεώσεις που θα τεθούν από το νομοσχέδιο για τη μεταβίβαση των ακινήτων θα είναι τέτοιες που θα αποτρέπουν μια νέα γενιά αυθαιρέτων.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε την Επιτροπή για τις γενικότερες προτεραιότητες του υπουργείου του και είπε ότι έχει τη βούληση να «ξεπαγώσει 20 μεγάλες επενδύσεις στη χώρα οι οποίες αντιμετωπίζουν περιβαλλοντικά και άλλα προβλήματα», χωρίς όμως να αναφέρει ποιες είναι αυτές.

Σχετικά με τους ΧΥΤΑ και ειδικά αυτόν της Κερατέας είπε ότι μέχρι τις 20 Αυγούστου θα εκδοθεί διεθνής προανακοίνωση με διαβούλευση και των τευχών δημοπράτησης, όπου θα δηλώνεται ότι δεν αποκλείεται καμία τεχνολογία. Ανέφερε ότι το έργο θα γίνει με προδιαγραφές και είπε ότι το μόνο που μένει να οριστικοποιηθεί είναι αν θα είναι στην παρούσα χωροθέτηση και σε μικρότερη έκταση ή αν θα υπάρξει εναλλακτική χωροθέτηση, όπως έχουν προτείνει οι φορείς.

ΥΠΟΘΕΣΗ «ΠΥΡΗΝΕΣ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ»
«Αδικη και εκδικητική απόφαση» λένε οι γονείς των καταδικασθέντων

Για ειλημμένη απόφαση πριν την έναρξη της δίκης, που εξυπηρετούσε πολιτικές σκοπιμότητες, μίλησαν χτες σε συνέντευξη Τύπου οι γονείς των καταδικασθέντων για την υπόθεση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», ενώ οι συνήγοροι υπεράσπισης προανήγγειλαν ότι θα ασκήσουν κάθε ένδικο μέσο προκειμένου να αποκατασταθεί η νομιμότητα.

Συνήγοροι υπεράσπισης και γονείς μίλησαν για «απόφαση άδικη, στυγνή, εξοντωτική, παράλογη, αυθαίρετη, απάνθρωπη και εκδικητική». Ειδικότερα, σχολιάζοντας τη δικαστική απόφαση, οι γονείς επισήμαναν τα εξής:

  • Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν βασισμένη στη ναζιστική λογική της συλλογικής ευθύνης στοχοποιώντας πρόσωπα με βάση τα «πιστεύω» τους.
  • Ο ορισμός αυτής της δίκης ως «δίκης αποτυπωμάτων» προέκυψε από το γεγονός ότι στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας δεν παρουσιάστηκαν στοιχεία για συμμετοχή σε πράξεις που αυθαίρετα ονομάστηκαν «εκρήξεις που στρέφονταν κατά των συνταγματικών δομών της χώρας».
  • Το σπίτι του Χαλανδρίου ονομάστηκε «γιάφκα» παρά το γεγονός ότι επρόκειτο για ένα ανοιχτό φοιτητικό σπίτι, στο οποίο μπαινόβγαιναν δεκάδες φοιτητές.
  • Η ποινικοποίηση των φιλικών σχέσεων λόγω συναφούς ιδεολογικής τοποθέτησης αποτέλεσε την «προϋπόθεση για σύσταση τρομοκρατικής οργάνωσης».
  • Η ηθική εξόντωση των κατηγορούμενων ολοκληρώθηκε με τις απορριπτικές αποφάσεις για αναστολή εκτέλεσης των ποινών μέχρι το Εφετείο.

Παράλληλα, οι γονείς αναφέρουν ότι η δικαιοσύνη λειτουργώντας εκδικητικά φόρτωσε σε εικοσάχρονα παιδιά ποινές φυλάκισης μέχρι 130 χρόνια και τιμωρεί ανελέητα νέους ανθρώπους με εικασίες και συμπεράσματα και όχι για πράξεις. Τέλος, οι γονείς των καταδικασθέντων κάνουν έκκληση και ζητούν την εγρήγορση όλων των πολιτών για τη διαφύλαξη και υπεράσπιση των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

ΣΤΕΦΑΝΟΒΙΚΕΙΟ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Χωρίς νερό οι 2.000 κάτοικοι

Χωρίς νερό είναι εδώ και 6 μήνες οι περίπου 2.000 κάτοικοι του Στεφανοβικείου Μαγνησίας. Η χρήση του νερού, τόσο προς πόση και μαγειρική, αλλά και για την προσωπική τους υγιεινή, απαγορεύτηκε από τον περασμένο Φλεβάρη όταν στη γεώτρηση, από την οποία υδροδοτείται το χωριό, ανιχνεύθηκε αρσενικό, σε μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας.

Ολο αυτό το διάστημα οι κάτοικοι αναγκάζονται να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, καθώς χρησιμοποιούν μόνο εμφιαλωμένα νερά. Η κατάσταση γι' αυτούς δυσκόλεψε ακόμα περισσότερο τους καλοκαιρινούς μήνες, αφού δεν μπορούν να κάνουν ούτε ένα μπάνιο και να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες, κάτι που εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία τους.

Κι ενώ στις βρύσες των σπιτιών τους τρέχει νερό - φαρμάκι, η δημοτική αρχή Δήμου Ρήγα Φεραίου, όπου ανήκει το Στεφανοβίκειο, δε δίνει λύση στο ζωτικής σημασίας πρόβλημα, αφήνοντας εκατοντάδες νοικοκυριά χωρίς νερό και οι κάτοικοι την καταγγέλλουν για αδιαφορία και εμπαιγμό.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΥΡΚΑΓΙΑ εκδηλώθηκε χτες το απόγευμα λίγο μετά τις 5 το απόγευμα στην Κάτω Ραβένα των Ιωαννίνων καίγοντας 50 στρέμματα δασικής έκτασης. Στην κατάσβεση συμμετείχαν 5 πυροσβεστικά οχήματα με 12 άτομα και 2 πεζοπόρα, ενώ ρίψεις έγιναν και από ένα αεροπλάνο «καναντέρ». Η κατάσταση το βράδυ είχε ομαλοποιηθεί και δεν διέτρεχαν κίνδυνο οικίες, ωστόσο οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής παρέμεναν στο χώρο για να θέσουν τη φωτιά υπό πλήρη έλεγχο.

ΣΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ τεσσάρων ατόμων προχώρησαν χτες οι άνδρες των ΕΚΑΜ μετά από επιχείρηση που έγινε το πρωί στο Κερατσίνι. Οπως έγινε γνωστό, μετά από πληροφορία ενός ατόμου που ακολούθησε τους ληστές, αστυνομικοί της ομάδας «ΔΙΑΣ» απέκλεισαν τη συμβολή των οδών Κεφαλληνίας και Π. Τσαλδάρη, όπου βρίσκονταν οι τέσσερις άνδρες. Στη συνέχεια, οι άνδρες των ΕΚΑΜ εισέβαλαν σε πολυκατοικία όπου βρίσκονταν οι δράστες και τους συνέλαβαν. Νωρίτερα, οι ένοπλοι είχαν αρπάξει από τα ΕΛΤΑ του Κερατσινίου το ποσό των 100.000 ευρώ, ενώ στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δυο «καλάσνικοφ», ένα πιστόλι, μια χειροβομβίδα και δύο σάκοι που περιείχαν τη λεία, καθώς και μάσκες και γάντια.

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ σε βάρος του δημοσιογράφου Γ. Παπαγιάννη ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών που σχετίζεται με τη διαχείριση blog και αφορά το αδίκημα της «απειλής κατά ζωής» του Χρ. Παναγιωτόπουλου, διευθυντή ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού MEGA. Είχε προηγηθεί μήνυση του διευθυντή του MEGA σε βάρος του Γ. Παπαγιάννη για αναρτήσεις στο ιστολόγιο «fimotro.blogspot.com», τις οποίες ο Χρ. Παναγιωτόπουλος χαρακτήριζε «απειλητικές και συκοφαντικές».

«Εφυγε» η σ. Βούλα Ούντρια

Πέθανε σε ηλικία 90 ετών και κηδεύτηκε με πολιτική κηδεία στη Λάρισα η συντρόφισσα Παρασκευή (Βούλα) Ούντρια, η οποία αφιέρωσε τη ζωή της στα οράματα και τα ιδανικά του ΚΚΕ, που με μεγάλο πείσμα υπερασπίστηκε. Γεννήθηκε το 1921 στα Γιάννενα, από εύπορη οικογένεια και ήταν η μικρότερη από τα έξι αδέλφια της. Εκεί τελείωσε το Γυμνάσιο. Στο ΚΚΕ την οργάνωσε ο αδελφός της Νικήτας, που ήταν μέλος του από προπολεμικά και έχει καταταγεί, με τη δράση του, στο Πάνθεον των ηρώων του Κόμματος.

Η Βούλα Ούντρια μετά τη δολοφονία της Μαργαρίτας Μολυβάδα ανέλαβε το παράνομο τυπογραφείο. Το '47 της ανέθεσε το Κόμμα τη δημιουργία παράνομης κρύπτης στο σπίτι της. Οταν συνέλαβαν την Ευτυχία Πρίντζου, μαζί με άλλους συντρόφους, ανάμεσα σ' αυτούς και συγγενείς της, εκείνη έμεινε 6 μήνες στην κρύπτη.

Στη στημένη δίκη που ακολούθησε καταδικάστηκε τετράκις σε θάνατο. Αναγκαστικά βγήκε στο βουνό, εντάχθηκε στην 8η Μεραρχία ως αποκρυπτογράφος. Εκεί, συνεργάστηκε με τον Κολιγιάννη, μετέπειτα Γραμματέα του Κόμματος. Εζησε πολλές δύσκολες μάχες... «Εμένα που με βλέπετε -έλεγε με περηφάνια- περπάτησα όλα τα βουνά της Ηπείρου».

Στη συνέχεια έζησε πολιτικός πρόσφυγας στη Σοβιετική Ενωση, όπου παντρεύτηκε με τον Γιώργο Ούντρια και απέκτησαν 2 παιδιά. Το 1962 επέστρεψε στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκε με την οικογένειά της στη Λάρισα. Το '74 έγινε μέλος της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ και αγωνίστηκε, όπως κι όλη η οικογένειά της για το στήσιμο των οργανώσεων. Με την καθοδήγηση της Γιάννας Τρικαλινού πρωτοστάτησε στη δημιουργία της Ενωσης Γυναικών.

Η σ. Βούλα Ούντρια ήταν μια πρωτοπόρα γυναίκα που άφησε κληρονομιά την αγωνιστική στάση ζωής της.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Οι ΝΕ Αρκαδίας και Λακωνίας του ΚΚΕ και τα αντίστοιχα παραρτήματα ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνουν εκδήλωση τιμής και μνήμης στον Κοσμά Κυνουρίας, την Κυριακή 31 Ιούλη, στις 11 π.μ., στο μνημείο. Στις 12 το μεσημέρι θα ακολουθήσει ομιλία για τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στην κεντρική πλατεία του χωριού με ομιλητή τον Δημήτρη Οικονομάκο, μέλος του ΓΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ.
  • Το παράρτημα ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Μεσσηνίας διοργανώνει, την Κυριακή 31 Ιούλη 2011, ώρα 11 το πρωί, στη Χώρα Μεσσηνίας (περιοχή Αγορελίτσα), εκδήλωση τιμής για την επέτειο της μάχης που έδωσε εκεί, στις 19/7/1944, ο ΕΛΑΣ κατά των Γερμανών κατακτητών.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ