Πέμπτη 28 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Εφυγε» η σ. Βούλα Ούντρια

Πέθανε σε ηλικία 90 ετών και κηδεύτηκε με πολιτική κηδεία στη Λάρισα η συντρόφισσα Παρασκευή (Βούλα) Ούντρια, η οποία αφιέρωσε τη ζωή της στα οράματα και τα ιδανικά του ΚΚΕ, που με μεγάλο πείσμα υπερασπίστηκε. Γεννήθηκε το 1921 στα Γιάννενα, από εύπορη οικογένεια και ήταν η μικρότερη από τα έξι αδέλφια της. Εκεί τελείωσε το Γυμνάσιο. Στο ΚΚΕ την οργάνωσε ο αδελφός της Νικήτας, που ήταν μέλος του από προπολεμικά και έχει καταταγεί, με τη δράση του, στο Πάνθεον των ηρώων του Κόμματος.

Η Βούλα Ούντρια μετά τη δολοφονία της Μαργαρίτας Μολυβάδα ανέλαβε το παράνομο τυπογραφείο. Το '47 της ανέθεσε το Κόμμα τη δημιουργία παράνομης κρύπτης στο σπίτι της. Οταν συνέλαβαν την Ευτυχία Πρίντζου, μαζί με άλλους συντρόφους, ανάμεσα σ' αυτούς και συγγενείς της, εκείνη έμεινε 6 μήνες στην κρύπτη.

Στη στημένη δίκη που ακολούθησε καταδικάστηκε τετράκις σε θάνατο. Αναγκαστικά βγήκε στο βουνό, εντάχθηκε στην 8η Μεραρχία ως αποκρυπτογράφος. Εκεί, συνεργάστηκε με τον Κολιγιάννη, μετέπειτα Γραμματέα του Κόμματος. Εζησε πολλές δύσκολες μάχες... «Εμένα που με βλέπετε -έλεγε με περηφάνια- περπάτησα όλα τα βουνά της Ηπείρου».

Στη συνέχεια έζησε πολιτικός πρόσφυγας στη Σοβιετική Ενωση, όπου παντρεύτηκε με τον Γιώργο Ούντρια και απέκτησαν 2 παιδιά. Το 1962 επέστρεψε στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκε με την οικογένειά της στη Λάρισα. Το '74 έγινε μέλος της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ και αγωνίστηκε, όπως κι όλη η οικογένειά της για το στήσιμο των οργανώσεων. Με την καθοδήγηση της Γιάννας Τρικαλινού πρωτοστάτησε στη δημιουργία της Ενωσης Γυναικών.

Η σ. Βούλα Ούντρια ήταν μια πρωτοπόρα γυναίκα που άφησε κληρονομιά την αγωνιστική στάση ζωής της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ