ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Αυγούστου 2011
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Συναυλία - αφιέρωμα στον Γ. Παπαϊωάννου

Ο Σύλλογος Φίλων Ελληνικής, Λαϊκής, Ρεμπέτικης και Παραδοσιακής Μουσικής, αύριο (9μμ, είσοδος ελεύθερη) στη Μονεμβάσια (Πλάκα Λακωνίας), θα πραγματοποιήσει συναυλία - αφιέρωμα στον κορυφαίο δημιουργό του λαϊκού και ρεμπέτικου τραγουδιού Γιάννη Παπαϊωάννου, με αφορμή τη συμπλήρωση 39 χρόνων από το θάνατό του, σε τροχαίο, χαράματα στις 3/8/1972, γυρίζοντας μετά τη δουλειά στα Βασιλικά της Σαλαμίνας.

Ο Γιάννης Παπαϊωάννου, ένας από τους θεμελιωτές και κύριους εκφραστές του λαϊκού μας τραγουδιού, γεννήθηκε στις 18 Γενάρη του 1913, στην Κίο της Προποντίδας. Δίχρονος ορφάνεψε από πατέρα κι επτά χρόνια αργότερα έζησε τη Μικρασιατική Καταστροφή. Εγκαταστάθηκε με τη μητέρα και τη γιαγιά του στις Τζιτζιφιές, όπου ζούσαν οι θείοι του και η υπόλοιπη οικογένεια.

Από μικρός βγήκε στη βιοπάλη. Δούλεψε ως ψαράς, ως μαραγκός, σε συνεργείο αυτοκινήτων και σε οικοδομές. Η φτώχεια τον εμπόδισε να συνεχίσει το σχολείο.

Το 1928 άρχισε να φυσά μια φυσαρμόνικα. Την επαγγελματική σχέση του με τη μουσική τη «χρωστά» στο ποδόσφαιρο. Επειτα από ένα σοβαρό τραυματισμό του, η μητέρα του του δώρισε ένα μαντολίνο για να σταματήσει το ποδόσφαιρο.

Η ζωή του άλλαξε, όταν μια μέρα άκουσε σε μια ταβέρνα «Το μινόρε του τεκέ» του Γιάννη Χαλκιά. Ηταν η πρώτη φορά που άκουγε μπουζούκι. Το ερωτεύτηκε και το υπηρέτησε πιστά μέχρι το τέλος της ζωής του. Στο πάλκο πρωτανέβηκε το 1933. Στη σαραντάχρονη πορεία του έγραψε πάνω από 800 τραγούδια, περιόδευσε σε Ελλάδα και Αμερική, και ανέδειξε μια ολόκληρη γενιά καλλιτεχνών, μουσικών και τραγουδιστών. «Η Φαληριώτισσα», «Βαδίζω και παραμιλώ», «Καπετάν Αντρέα Ζέππο», «Πριν το χάραμα», «Σβήσε το φως να κοιμηθούμε» είναι μερικά μόνο από τα διαχρονικά τραγούδια του που άφησε ως κληρονομιά.

Ο Γιάννης Παπαϊωάννου σκοτώθηκε σε αυτοκινητικό δυστύχημα τα χαράματα της 3ης Αυγούστου 1972, καθώς μετά τη δουλειά πήγαινε στα Βασιλικά της Σαλαμίνας.

Πολύπλευρα «Αισχύλεια»

Ο Γιάννης Χαρούλης
Ο Γιάννης Χαρούλης
Θέατρο, μουσική, κινηματογράφο και εκθέσεις περιλαμβάνουν τα «Αισχύλεια» του Δήμου Ελευσίνας, που θα αρχίσουν στις 26/8, με την αριστοφανική «Ειρήνη» σε σκηνοθεσία Πέτρου Φιλιππίδη.

Ακολουθούν: 28/8 ντούο Vassilikos - Δήμητρα Γαλάνη. 30/8 συναυλία της Cayetano Live Band και παράσταση με τους «Θαλασσινούς έρωτες» του Α. Παπαδιαμάντη, με αφορμή τα 100 χρόνια από το θάνατό του, σε σκηνοθεσία Μ. Γεμεντζάκη. Η παράσταση θα παιχθεί και στις 31/8. Στις 3/9 στο Παλαιό Ελαιουργείο παράσταση του Εθνικού Θεάτρου, με τους «Σκηνοβάτες» του Στ. Φασουλή. 4/9 θίασος «Αττις», με την «Ερημο» του Κάρλο Μικελστέτερ. 6/9 συναυλία του Γιάννη Χαρούλη. 7/9 «Ιχνευτές» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Δ. Αβδελιώδη.

Περιλαμβάνονται επίσης: 9/9 «Οθέλλος» του Σαίξπηρ με τους Γ. Κιμούλη - Κ. Μαρκουλάκη. 11/9 «Ηρακλής μαινόμενος» του Ευριπίδη, από το Εθνικό Θέατρο. 12/9 συναυλία του Κ. Μαραβέγια. 15/9 «Παραμύθι χωρίς όνομα» της Π. Δέλτα, με την Παιδική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. 16/9 συναυλία των Ορφέα Περίδη και Human Touch. 17/9 «Υπηρέτης δύο αφεντάδων» του Γκολντόνι από το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης. 19/9 «Κουραμπιέδες» του Γ. Χασάπογλου με τη Θεατρική Σκηνή του Δήμου Ελευσίνας.

Στην Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου, που θα διεξαχθεί από 20 έως 27 του Σεπτέμβρη στον θερινό κινηματογράφο της παραλίας Ελευσίνας, με γενική είσοδο 5 ευρώ, θα προβληθούν βραβευμένες ή άλλες που έχουν ξεχωρίσει σε ξένα φεστιβάλ, όπως η «Χώρα προέλευσης» του Σύλλα Τζουμέρκα, που διακρίθηκε στο Φεστιβάλ Βενετίας. Οι φίλοι του ελληνικού κινηματογράφου θα δουν ακόμη τις ταινίες «NHSOS» του Χρήστου Δήμα, «Ο θάνατος που ονειρεύτηκα» του Παναγιώτη Κράββα, «Το χάρισμα» της Χριστίνας Ιωακειμίδου, «Κανένας» του Χρήστου Νικολέρη και «Απ' τα κόκαλα βγαλμένη» του Σωτήρη Γκορίτσα.

«Σκηνοβάτες»
«Σκηνοβάτες»
Ενα από τα σημαντικότερα κομμάτια και των φετινών 36ων «Αισχυλείων» είναι η εικαστική εγκατάσταση του Στήβεν Αντωνάκου, στο Παλαιό Ελαιουργείο, που θα παρουσιαστεί από 2/9-30/10.

Στις όχθες του Αλιάκμονα

Πλούσιο μουσικά είναι το «33o River Party» (3-7/8) στο Νεστόριο της Καστοριάς. Συμμετέχουν: 3/8 Παύλος Παυλίδης & B-Movies, Locomondo, Shantel, Penny & The Swingin' Cats. 4/8 Γιάννης Αγγελάκας, Ψαραντώνης, Vlastur, Γιάννης Χαρούλης, Λεωνίδας Μπαλάφας, Gemini Act. 5/8 Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Θάνος Μικρούτσικος, Χρήστος Θηβαίος, Πάνος Μουζουράκης, «48 Ωρες». 6/8 Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Γιάννης Ζουγανέλης, Δημήτρης Σταρόβας, Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος, Ζηνοβία Αρβανιτίδη, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Θεοδοσία Τσάτσου. 7/8 Στέλιος Ρόκκος, Δήμος Αναστασιάδης, Professional Sinnerz, Κόμης Χ, Enola str8, Ειρήνη Δούκα & Greggy K. Εισιτήριο: 15 ευρώ (μονοήμερο για Τετάρτη, Πέμπτη και Κυριακή), 18 ευρώ (μονοήμερο για Παρασκευή και Σάββατο), 45 ευρώ (για το πενθήμερο, συμπεριλαμβανομένης και της κατασκήνωσης).

Νέες διοικήσεις

Το ΥΠΠΟΤ ανακοίνωσε τη σύνθεση του νέου ΔΣ του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης και της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης. Το νέο ΔΣ του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης είναι: Πρόεδρος, Χαράλαμπος Λεφάκης (αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας), αντιπρόεδρος Χασδάι Καπόν (οικονομολόγος, αντιδήμαρχος Οικονομικών Δήμου Θεσσαλονίκης). Μέλη: Σίμος Παπάνας (βιολιστής), Βαγγέλης Στοϊκός (δικηγόρος), Σωτηρία Γκούγκα (εκπρόσωπος των καθηγητών).

Το νέο ΔΣ της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης: Πρόεδρος Κωνσταντίνος Ζέρβας (πολιτικός μηχανικός, πρόεδρος Συλλόγου Φίλων της Κρατικής Ορχήστρας, αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Δήμου Θεσσαλονίκης), αντιπρόεδρος Δόμνα Ευνουχίδου (μουσικός). Μέλη, Μαρία Βοζίκη (δικηγόρος), Ευσταθία Μαυρίδου - Γκουτζίκα (νομικός - μουσικός), Μιχάλης Λαπιδάκης (συνθέτης).

Νέο ΔΣ στο «Μ. Κακογιάννης»

Το ΔΣ του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης», σε έκτακτη συνεδρίασή του (29/7), ενέκρινε ψήφισμα και έλαβε αποφάσεις.

Στο ψήφισμα, μεταξύ άλλων, αναφέρεται: «Τα μέλη του ΔΣ και το Ιδρυμά του, εκφράζουμε τη βαθιά μας λύπη για το θάνατό του και την αποφασιστικότητά μας, ως καθημερινό φόρο τιμής στη μνήμη του, να συνεχίσει το Ιδρυμά του στο δρόμο που εκείνος έδειξε και ήθελε, ως φορέας καλλιτεχνικής δημιουργίας και τόπος συνάντησης τέχνης και κοινωνίας, πάντα με τις πόρτες του ανοιχτές και πάντα γεμάτο δραστηριότητα και ζωή».

Η Γιαννούλλα Κακογιάννη - Wakefield ευχαρίσησε την υπεύθυνη της καθημερινής λειτουργίας, Ξένια Καλδάρα, όλους τους συνεργάτες και εργαζόμενους του Ιδρύματος για την προσφορά τους.

Το νέο ΔΣ του ιδρύματος είναι το εξής: Γιαννούλλα Κακογιάννη - Wakefield (πρόεδρος), Μεταξία Τσιρτάβη (Ξένια Καλδάρα, αντιπρόεδρος), Βασίλης Δεληκατερίνης (ταμίας), Γεώργιος Μηνούδης (γραμματέας), Γεώργιος Γιωργής, Αμάντα Κακογιάννη, Παναγιώτης Κακογιάννης (μέλη).

«Η γυναίκα της Ζάκυθος»

Τo 4ο Ιόνιο Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής «Παύλος Καρρέρ» συνεχίζεται στη Ζάκυνθο, με τη σημερινή (multimedia παράσταση, με το έργο του Διονυσίου Σολωμού «Η γυναίκα της Ζάκυθος», στο υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Δερματούσας, στο Τραγάκι Ζακύνθου (9.30 μ.μ.). Η παράσταση αποτελεί μια νέα προσέγγιση αυτού του μεγάλου οικουμενικού έργου του Διονυσίου Σολωμού, με τα πολλαπλά επίπεδα ερμηνείας. Πρόκειται για παράσταση φτιαγμένη αποκλειστικά γι' αυτό το φεστιβάλ. Η πρωτότυπη μουσική σύνθεση αναδεικνύει κάθε εικόνα που ο Σολωμός οραματίστηκε και θέτει το έργο σε ένα σύγχρονο πλαίσιο. Ο αφηγηματικός θεατρικός λόγος, οι εικόνες, τα videoart και η ανατρεπτική ενορχήστρωση δημιουργούν μια απόλυτα μυσταγωγική διάθεση.

Βασίλης Σταμάτης: Σύλληψη, πρωτότυπη μουσική, live electronics, κρουστά, κιθάρα, video. Γεωργία Καπώνη: πιάνο, έρευνα υλικού για video. Αλκης Μπλουκίδης: ηλεκτρική κιθάρα. Kώστας Καποδίστριας: ηχογραφημένη αφήγηση.

Με το χρωστήρα των παραμυθιών, πενήντα και πλέον πρωτότυπα εικονογραφικά έργα της πολυβραβευμένης Φωτεινής Στεφανίδη, προερχόμενα από έξι εκδομένα βιβλία σε κυκλοφορία και από μία συλλεκτική έκδοση, θα παρουσιάσει ο χώρος τέχνης «Art Gallery Miranda» στην Υδρα, από το Σάββατο 6 Αυγούστου έως τις 16 του Σεπτέμβρη. Πρόκειται για αυγοτέμπερες και μεικτές τεχνικές που φιλοτεχνήθηκαν από το 2004 μέχρι και το 2010. Θα εκτίθενται, επίσης, βιβλία από το σύνολο της εικονογραφικής δουλειάς της ζωγράφου.

Η Δημοτική πινακοθήκη Θεσσαλονίκης παρουσιάζει στην Κάζα Μπιάνκα (έως 5/9) την έκθεση «Συλλογή Θεσσαλονικέων Καλλιτεχνών - 3 Γενιές». Πρόκειται για έργα Θεσσαλονικιών εικαστικών, που ανήκουν στη μόνιμη συλλογή της πινακοθήκης. Ωρες λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή 10 π.μ. - 2 μ.μ., και 6 - 9 μ.μ. Σάββατο 6 μ.μ. - 9 μ.μ. Κυριακή 10 π.μ. - 2 μ.μ. Δευτέρα κλειστά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ