ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΠΑΡΑΖ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ
Σε πύρινο κλοιό η Κέρκυρα

Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται η Κέρκυρα. Λίγο μετά τις 5 χτες το απόγευμα και μέσα σε χρονικό διάστημα μιας ώρας υπήρξαν πολλές διαφορετικές εστίες, με αποτέλεσμα να καίγονται μέχρι και αργά χτες το βράδυ, τεράστια δασική έκταση, ελαιοκαλλιέργειες, ενώ απειλήθηκαν και κατοικημένες περιοχές.

Οι πυρκαγιές - κοντά στις 20 - ξέσπασαν με διαφορά λίγων λεπτών και περιορίστηκαν στις 11 εστίες. Τα πύρινα μέτωπα ξέσπασαν αρχικά στη βορειοδυτική Κέρκυρα και συγκεκριμένα στις περιοχές Τρουμπέτα, Μακράδες, Αλλειματάδες και Λάκωνες που μαίνονταν ανεξέλεγκτα. Οι φλόγες έγλειψαν αυλές των σπιτιών στους Λάκωνες και οι κάτοικοι γλίτωσαν τα χειρότερα, χάρη στην υπεράνθρωπη προσπάθειά τους, των επίγειων και εναέριων πυροσβεστικών δυνάμεων. Απομάκρυναν τη φωτιά, χωρίς ωστόσο να έχει διαφύγει ολοκληρωτικά ο κίνδυνος, αφού τα πρώτα σπίτια βρίσκονταν απόσταση 800 μέτρων.

Σε εξέλιξη ήταν η φωτιά και στο Κομπίτσι στην κεντρική Κέρκυρα με τη φωτιά να έχει απομακρυνθεί από κατοικημένες περιοχές. Ωστόσο, ο φόβος αναζωπύρωσης παρέμενε, αφού έπνεαν ισχυροί άνεμοι εντάσεως έως και 6 μποφόρ. Στην κατάσβεση συμμετείχαν 48 πυροσβέστες, 23 οχήματα και 5 πεζοπόρα τμήματα με 60 άτομα και 20 οχήματα ΟΤΑ, ενώ ρίψεις γίνονταν μέχρι λίγο πριν βραδιάσει από 6 αεροπλάνα και 2 ελικόπτερα.

Ο αριθμός αυτών των πυροσβεστών με την ενίσχυση μάλιστα κλιμακίων από Δυτική Μακεδονία και Ηπειρο φανερώνει από μόνος του τις τεράστιες ελλείψεις και τα κενά σε προσωπικό που ξεπερνούν τις 4.000. Είναι χαρακτηριστικό ότι την ώρα που η Κέρκυρα φλέγεται, στα 20 οχήματα υπάρχουν 2 αντί για 3 άτομα που προβλέπονται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται...

Στα μέτωπα των πυρκαγιών και συγκεκριμένα σε Λάκωνες και Κομπίτσι που η φωτιά έφτασε κοντά σε κατοικημένες περιοχές, βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή κλιμάκια της Νομαρχιακής Επιτροπής Κέρκυρας του ΚΚΕ.

  • Σε συνηθισμένο φαινόμενο τείνουν να εξελιχθούν οι πυρκαγιές στη Ζάκυνθο. Μετά την προχτεσινή πυρκαγιά στην περιοχή Βολίμες, χτες ήταν η σειρά της περιοχής Λαγκαδάκια να βρεθεί στο επίκεντρο της πύρινης λαίλαπας. Από νωρίς το απόγευμα που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, βρέθηκαν στο σημείο 14 πυροσβέστες με 7 οχήματα και δύο βυτιοφόρα του δήμου, ενώ τρία αεροπλάνα πραγματοποιούσαν ρίψεις νερού. Αργά το βράδυ, η εστία έκαιγε δασική έκταση στην πλαγιά του βουνού και οι πυροσβέστες ευελπιστούσαν πως θα μπορέσουν να τη θέσουν υπό έλεγχο μέχρι τα ξημερώματα.
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΥΡΙΟΥ
Κινδυνεύει να καταρρεύσει το Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων

Κάτω από άθλιες συνθήκες ζουν οι πρόσφυγες στο Λαύριο
Κάτω από άθλιες συνθήκες ζουν οι πρόσφυγες στο Λαύριο
Για εμπαιγμό σε βάρος των πολιτικών προσφύγων, που μένουν στο Κέντρο Υποδοχής στο Λαύριο το οποίο κινδυνεύει να καταρρεύσει, καταγγέλλει την κυβέρνηση το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου, με σχετική ανακοίνωσή του.

Οπως σημειώνει το ΕΚ, περίπου πριν από ένα χρόνο ο υπουργός Υγείας, Α. Λοβέρδος, δεσμεύτηκε ότι θα αποκατασταθεί το κτιριακό συγκρότημα και μέχρι να γίνει η αποκατάσταση θα μεταφερθούν προσωρινά σε καταυλισμό από κοντέινερ έξω από την πόλη. Τα κοντέινερ ήρθαν, όμως σε αυτά δε χωράει ούτε το 1/3 από το σύνολο των προσφύγων. Οι πρόσφυγες, σε συναντήσεις που είχαν με το υπουργείο, ζήτησαν να τους δοθεί χρονοδιάγραμμα, ώστε να ξέρουν πόσον καιρό θα βρίσκονται στον υποτυπώδη καταυλισμό. Το υπουργείο όμως αρνήθηκε να δώσει χρονοδιάγραμμα μιας και δεν υπάρχουν τα κονδύλια για κατασκευή κτιρίων και ως απάντηση τους διαμήνυσε ότι πρέπει να αδειάσουν το κτίριο, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα χρησιμοποιήσει άλλα μέσα, ενώ για ό,τι συμβεί υπεύθυνοι θα είναι αποκλειστικά οι ίδιοι οι πρόσφυγες.

«Οι πολιτικοί πρόσφυγες έχουν δίκιο που δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση», επισημαίνει ειδικότερα το ΕΚ και τονίζει ότι «η απομόνωσή τους από την κοινωνία σε ένα γκέτο χωρίς πολιτικό άσυλο, θα τους κάνει εύκολη λεία για τους κατασταλτικούς μηχανισμούς που θα μπορούν πιο εύκολα ανά πάσα στιγμή να προβαίνουν σε επιλεγμένες συλλήψεις όταν το "επιτάσσει το εθνικό συμφέρον" και οι ιμπεριαλιστικοί "όροι καλής γειτονίας". Θα γίνουν πιο ευάλωτοι στην παραβατικότητα μιας και θα χαθεί η οργανωτική δομή που υπάρχει μεταξύ τους, η οποία στηρίζεται σε αρχές ισότητας και δικαίου, με πολιτική και πολιτιστική λειτουργία τέτοια που έχουν σε υψηλό βαθμό ανεπτυγμένη την αλληλεγγύη, την ελευθερία, τα ιδανικά ενός ολόκληρου λαού».

«Οι δεσμοί των προσφύγων με τους ντόπιους είναι δεσμοί φιλίας, αλληλεγγύης και αμοιβαίου σεβασμού. Η καθημερινή πάλη επιβίωσης που δίνουμε από κοινού, από το ίδιο μετερίζι ως εργάτες με κοινό εχθρό την εργοδοσία, μας δένει και συντροφικά στον ταξικό αγώνα», τονίζει στη συνέχεια το ΕΚ Λαυρίου και απαιτεί: «Να δοθεί άμεσα λύση στη μετεγκατάσταση του συνόλου των προσφύγων σε ασφαλές, ανθρώπινο περιβάλλον και να δοθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα πότε θα επιστρέψουν στο κέντρο υποδοχής. Να υπάρξει συνεργασία με τον Δήμο που μπορεί να παρέχει χώρο όπου όλοι οι πρόσφυγες θα διαμείνουν όσο χρειαστεί να αποκατασταθεί το κτίριο. Την έκδοση πολιτικού ασύλου για όσους το δικαιούνται και η κυβέρνηση, παρά τις διεθνείς συμβάσεις, τους το αρνείται».

Τέλος, καλεί όλους τους εργαζόμενους να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους και δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση ότι «το εργατικό κίνημα δεν θα αφήσει μόνους τους συνάδελφους πρόσφυγες και δε θα επιτρέψει καμιά επέμβαση των κατασταλτικών μέσων στο κέντρο υποδοχής».

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ - ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ
Επιβάρυνση της λαϊκής οικογένειας και παράδοση γης στο κεφάλαιο

Το πολλαπλό «χαράτσωμα» της λαϊκής οικογένειας με την ταυτόχρονη παράδοση της γης στο μεγάλο κεφάλαιο συνδυάζει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για την περιβαλλοντική αδειοδότηση και τη ρύθμιση των αυθαιρέτων. Αυτό κατήγγειλε χτες στη Βουλή, η βουλευτής του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, καταψηφίζοντας το νομοθέτημα που ξεκίνησε να συζητείται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν τόσο οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ.

«Αυθαιρετείτε με τα αυθαίρετα», σχολίασε σκωπτικά στην παρέμβασή της η Δ. Μανωλάκου, μιλώντας για «ένα νομοσχέδιο που θα μαζέψει πολλά λεφτά», αφού «600 εκατομμύρια ευρώ θα εισπραχθούν μόνο από τα παράβολα». Οπως είπε «γι' αυτό δε δίνετε οριστική λύση στα αυθαίρετα» τα οποία «χρησιμοποιούνται σαν αγελάδα που συνεχώς αρμέγεται», ενώ αποτελούν «πεδίο ρουσφετιών και για ψήφους και για έσοδα». Επισήμανε, παράλληλα, πως η κυβέρνηση σκοπεύει «να προωθήσει τη βασική στόχευση που είναι η αλλαγή χρήσεων γης στα πλαίσια της γενικότερης στρατηγικής της».

Ειδικότερα για το θέμα των αυθαιρέτων, η Δ. Μανωλάκου δήλωσε πως «η διαδικασία που προκρίνεται είναι ψευδεπίγραφη, αφού αναθέτει στην αγορά που δημιουργεί το πρόβλημα των παραβάσεων την ευθύνη για τον έλεγχο». Παράλληλα, πρόσθεσε πως η κυβέρνηση «επικαλείται την ανάγκη αντιμετώπισης του προβλήματος για να τσουβαλιάσει το λαϊκό αυθαίρετο με το αυθαίρετο των μεγαλοκαταπατητών κάθε είδους», ενώ «ομολογείτε ότι τα λαϊκά στρώματα καλούνται να πληρώσουν το πράσινο χαράτσι, προκειμένου να έχουν πράσινο στους δήμους τους» την ίδια στιγμή που «οι μεγαλοκατασκευαστές, που είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για τα αυθαίρετα, μένουν στο απυρόβλητο».

Οσον αφορά το σκέλος του νομοσχεδίου που αλλάζει τις διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης, η Δ.Μανωλάκου επισήμανε ότι «η αγορά καλείται να ελέγξει τον εαυτό της», προκειμένου «να δοθεί ο φυσικός πλούτος της χώρας στο μονοπωλιακό κεφάλαιο». Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι «παραδίδεται σε ιδιώτες ο έλεγχος των περιβαλλοντικών μελετών όπως και ο έλεγχος της τήρησης των περιβαλλοντικών όρων» και έτσι «ικανοποιείται απαίτηση του κεφαλαίου». Οπως σχολίασε «δε συμμεριζόμαστε την άποψη ότι πρόκειται για απλοποίηση της περιβαλλοντικής άδειας, αλλά πρόκειται για περιβαλλοντική υποβάθμιση» μια και «υποβαθμίζονται κρίσιμα στοιχεία της διαδικασίας όπως η γνωμάτευση της δασικής υπηρεσίας».

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο εισηγητής του Ν. Ζωίδης υποστήριξε ότι «δεν αντιμετωπίζουμε το θέμα των αυθαιρέτων ισοπεδωτικά» προσθέτοντας πως «από 1/1/2012 όλα τα ακίνητα για να διαβιβαστούν θα πρέπει να βεβαιώνεται ότι έχουν νομιμοποιηθεί και ότι δεν έχουν στοιχεία αυθαιρεσίας», ενώ «θα υπάρχουν αυστηρές κυρώσεις». Θετική ψήφο έδωσε στο νομοσχέδιο, εκ μέρους της ΝΔ, ο Κ. Μητσοτάκης, υποστηρίζοντας ότι η απλοποίηση των διαδικασιών περιβαλλοντικής αδειοδότησης «δίνει λύση σε ένα πραγματικό πρόβλημα», ενώ για το θέμα των αυθαιρέτων υποστήριξε πως αμφιβάλλει αν οι ρυθμίσεις είναι αρκετές για να καμφθεί η αντίδραση του Συμβουλίου Επικρατείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ