Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΥΡΙΟΥ
Κινδυνεύει να καταρρεύσει το Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων

Κάτω από άθλιες συνθήκες ζουν οι πρόσφυγες στο Λαύριο
Κάτω από άθλιες συνθήκες ζουν οι πρόσφυγες στο Λαύριο
Για εμπαιγμό σε βάρος των πολιτικών προσφύγων, που μένουν στο Κέντρο Υποδοχής στο Λαύριο το οποίο κινδυνεύει να καταρρεύσει, καταγγέλλει την κυβέρνηση το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου, με σχετική ανακοίνωσή του.

Οπως σημειώνει το ΕΚ, περίπου πριν από ένα χρόνο ο υπουργός Υγείας, Α. Λοβέρδος, δεσμεύτηκε ότι θα αποκατασταθεί το κτιριακό συγκρότημα και μέχρι να γίνει η αποκατάσταση θα μεταφερθούν προσωρινά σε καταυλισμό από κοντέινερ έξω από την πόλη. Τα κοντέινερ ήρθαν, όμως σε αυτά δε χωράει ούτε το 1/3 από το σύνολο των προσφύγων. Οι πρόσφυγες, σε συναντήσεις που είχαν με το υπουργείο, ζήτησαν να τους δοθεί χρονοδιάγραμμα, ώστε να ξέρουν πόσον καιρό θα βρίσκονται στον υποτυπώδη καταυλισμό. Το υπουργείο όμως αρνήθηκε να δώσει χρονοδιάγραμμα μιας και δεν υπάρχουν τα κονδύλια για κατασκευή κτιρίων και ως απάντηση τους διαμήνυσε ότι πρέπει να αδειάσουν το κτίριο, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα χρησιμοποιήσει άλλα μέσα, ενώ για ό,τι συμβεί υπεύθυνοι θα είναι αποκλειστικά οι ίδιοι οι πρόσφυγες.

«Οι πολιτικοί πρόσφυγες έχουν δίκιο που δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση», επισημαίνει ειδικότερα το ΕΚ και τονίζει ότι «η απομόνωσή τους από την κοινωνία σε ένα γκέτο χωρίς πολιτικό άσυλο, θα τους κάνει εύκολη λεία για τους κατασταλτικούς μηχανισμούς που θα μπορούν πιο εύκολα ανά πάσα στιγμή να προβαίνουν σε επιλεγμένες συλλήψεις όταν το "επιτάσσει το εθνικό συμφέρον" και οι ιμπεριαλιστικοί "όροι καλής γειτονίας". Θα γίνουν πιο ευάλωτοι στην παραβατικότητα μιας και θα χαθεί η οργανωτική δομή που υπάρχει μεταξύ τους, η οποία στηρίζεται σε αρχές ισότητας και δικαίου, με πολιτική και πολιτιστική λειτουργία τέτοια που έχουν σε υψηλό βαθμό ανεπτυγμένη την αλληλεγγύη, την ελευθερία, τα ιδανικά ενός ολόκληρου λαού».

«Οι δεσμοί των προσφύγων με τους ντόπιους είναι δεσμοί φιλίας, αλληλεγγύης και αμοιβαίου σεβασμού. Η καθημερινή πάλη επιβίωσης που δίνουμε από κοινού, από το ίδιο μετερίζι ως εργάτες με κοινό εχθρό την εργοδοσία, μας δένει και συντροφικά στον ταξικό αγώνα», τονίζει στη συνέχεια το ΕΚ Λαυρίου και απαιτεί: «Να δοθεί άμεσα λύση στη μετεγκατάσταση του συνόλου των προσφύγων σε ασφαλές, ανθρώπινο περιβάλλον και να δοθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα πότε θα επιστρέψουν στο κέντρο υποδοχής. Να υπάρξει συνεργασία με τον Δήμο που μπορεί να παρέχει χώρο όπου όλοι οι πρόσφυγες θα διαμείνουν όσο χρειαστεί να αποκατασταθεί το κτίριο. Την έκδοση πολιτικού ασύλου για όσους το δικαιούνται και η κυβέρνηση, παρά τις διεθνείς συμβάσεις, τους το αρνείται».

Τέλος, καλεί όλους τους εργαζόμενους να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους και δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση ότι «το εργατικό κίνημα δεν θα αφήσει μόνους τους συνάδελφους πρόσφυγες και δε θα επιτρέψει καμιά επέμβαση των κατασταλτικών μέσων στο κέντρο υποδοχής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ