ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κινήσεις αντιπερισπασμού και εξαπάτησης του λαού

Κυβερνητική επιτροπή σήμερα με «ψευδεπίγραφα μέτρα» για την ανεργία

Λαϊκό μέτωπο για να αποκρουστεί το νέο αντιλαϊκό πακέτο που έρχεται
Λαϊκό μέτωπο για να αποκρουστεί το νέο αντιλαϊκό πακέτο που έρχεται
Σε κινήσεις αντιπερισπασμού και εξαπάτησης του λαού μέσω της εκπόνησης προγραμμάτων δήθεν για την «αντιμετώπιση της ανεργίας» και στη θριαμβολογία για την εκταμίευση κοινοτικών κονδυλίων για τη στήριξη της ανάπτυξης επιδίδεται η κυβέρνηση, με στόχο να περάσει τους επόμενους μήνες το σύνολο των βάρβαρων μέτρων του «Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος».

Το κάλπικο κλίμα «ευφορίας» θα επιδιώξει να ενισχύσει και σήμερα ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, στη διάρκεια της συνεδρίασης της κυβερνητικής επιτροπής, όπου, όπως προπαγανδίζει η κυβέρνηση, θα «αποφασιστούν μέτρα κατά της ανεργίας». Στη σημερινή συνεδρίαση ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης, θα παρουσιάσει το σχέδιο περικοπής των επιδομάτων ανεργίας που επεξεργάζεται το υπουργείο, βάσει του «Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος», με τη θέσπιση αυστηρών εισοδηματικών κριτηρίων, που θα σηματοδοτήσει την αναστολή της χορήγησής τους σε χιλιάδες ανέργους!

Προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας

Παρά τις βαρύγδουπες κυβερνητικές ανακοινώσεις, πρόκειται ουσιαστικά για βραχυπρόθεσμα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας αλλά και νέες επιδοτήσεις προς τους επιχειρηματίες για να «διατηρήσουν τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας».

Εξυπηρετώντας την πολιτική στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης, μιλώντας χτες στο «Μέγκα», προανήγγειλε ότι σήμερα θα παρουσιάσει «ένα πρόγραμμα απασχόλησης με 5μηνες συμβάσεις σε έργα κοινωφελούς χαρακτήρα, με μηνιαίο μισθό 625 ευρώ (σ.σ. μεικτά), με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη». Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόγραμμα «αφορά 55.000 μέχρι 70.000 ανέργους» και «θα ξεκινήσει στα τέλη Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου από την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας». Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα προωθηθούν παράλληλα προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, μέσω της επιδότησης των επιχειρήσεων.

Την ίδια ώρα που η επίσημη ανεργία ξεπερνάει το 15% η κυβέρνηση εκπονεί προγράμματα που εξασφαλίζουν την ενίσχυση των εργοδοτών με «ζεστό» χρήμα και την «προμήθειά» τους με «φτηνούς» και «αναλώσιμους» εργαζόμενους, ενώ έχει νομοθετήσει την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και τη μείωση του βασικού μισθού στα 580 ευρώ.

Εξάλλου, μόλις χτες, παρουσιάζοντας την έκθεση του ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία, τα στελέχη του ιμπεριαλιστικού οργανισμού κάλεσαν την ελληνική κυβέρνηση να προωθήσει σε μεγαλύτερο βαθμό τις επιχειρηματικές συμβάσεις έναντι των κλαδικών και των εθνικών συλλογικών συμβάσεων, να ελαστικοποιήσει ακόμα παραπέρα τις εργασιακές σχέσεις και να μειώσει ακόμα περισσότερο τις αποζημιώσεις για τις απολύσεις! Τις προτάσεις του ΟΟΣΑ έσπευσε να χαιρετίσει χτες και ο υπουργός Εργασίας σημειώνοντας: «Γνωρίζουμε ότι πρέπει να προχωρήσουμε πολύ σύντομα σε διαρθρωτικές αλλαγές που δεν έγιναν τα προηγούμενα χρόνια. Βρισκόμαστε σταθερά σε αυτή την κατεύθυνση».

Επιχείρηση χειραγώγησης

Κυβερνητικά στελέχη σημείωναν ότι ο πρωθυπουργός στη σημερινή συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής θα αναφερθεί «στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μείωση στο 5% της εθνικής συμμετοχής στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ». Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι ο Γ. Παπανδρέου θα υποστηρίξει ότι «οι συγκεκριμένοι πόροι θα δώσουν ώθηση για την επανεκκίνηση της οικονομίας». Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα συνδέσει τις αποφάσεις της Κομισιόν με τις εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ για «θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στη χώρα το 2012 (...) αρκεί να προωθηθούν άμεσα οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», προκειμένου να ισχυριστεί ότι «οι θυσίες του ελληνικού λαού θα πιάσουν τόπο».

Η κυβέρνηση θα επιδιώξει να αξιοποιήσει τις ανακοινώσεις της Κομισιόν για το ΕΣΠΑ και την έκθεση του ΟΟΣΑ ώστε να διαμορφώσει την ψευδεπίγραφη αίσθηση στο λαό ότι υπάρχει «φως στο βάθος του τούνελ» και ότι θα υπάρξει «ανάκαμψη», ώστε να γονατίσει μπροστά στα σκληρά μέτρα, στις μειώσεις μισθών και συντάξεων, στη νέα φορολογική καταιγίδα. Ουσιαστικά αποτελούν το «δούρειο ίππο» που θα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση για να προωθήσει με τις λιγότερες δυνατές λαϊκές αντιδράσεις τα καινούρια μέτρα στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων και τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στις εργασιακές σχέσεις.

ΒΟΥΛΗ - ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Μέτρα ενίσχυσης του κεφαλαίου

Την ταξική αντιλαϊκή πολιτική στηλίτευσε το ΚΚΕ

Ξεκίνησε χτες και αναμένεται να ολοκληρωθεί την Πέμπτη στη Βουλή η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομίας, που περιλαμβάνει σειρά αντιλαϊκών ρυθμίσεων εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, όπως οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και νέες φοροαπαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο.

Το νομοσχέδιο αποτελεί «συνέχιση και εξειδίκευση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος» και «είναι άλλη μια αποκάλυψη του περιεχομένου της κυβερνητικής πολιτικής ως αντιλαϊκής και ταξικής», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος.

Εστιάζοντας στις τροπολογίες του νομοσχεδίου - που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος - σημείωσε σχετικά με τις καταργήσεις Οργανισμών του Δημοσίου ότι «δεν είναι αποσπασματική ενέργεια» αλλά «εντάσσεται στην ανάγκη να προσαρμοστεί το αστικό κράτος στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου». Επίσης, έκανε λόγο για «εμπορευματοποίηση της σίτισης και στέγασης φοιτητών και σπουδαστών», τονίζοντας ότι «δρομολογείτε την απόλυση 7.000 εργαζόμενων». Επίσης, ο Ν. Καραθανασόπουλος σημείωσε ότι το νομοθέτημα «οδηγεί σε νέες περικοπές επιδομάτων στους δημοσίους υπαλλήλους. Κλέβετε 351 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση». Σχολιάζοντας τις διατάξεις για τη φορολογία, επισήμανε ότι «επεκτείνετε την περαίωση στις επιχειρήσεις με τζίρο πάνω από 35 εκατομμύρια. Αντί να τους κάνετε έλεγχο, λέτε δώστε μερικές εκατοντάδες ευρώ και θα κλείσουμε τα βιβλία» και την ίδια στιγμή «πάτε και καταργείτε τη δυνατότητα που είχε ένας εργαζόμενος να πληρώσει σε δόσεις το φόρο εισοδήματος». Αναφορικά με τη λειτουργία λογιστικών και δικηγορικών γραφείων σε φορολογικές δραστηριότητας σημείωσε ότι «ιδιωτικοποιείται το εισπρακτικό έργο».

Αναφερόμενος στις ρυθμίσεις για την τουριστική κατοικία, ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι αποτελούν «νομικό πλαίσιο για να διευκολυνθούν οι μεγάλες επενδύσεις στο χώρο του τουρισμού» «συγκεντρώνει τη γη σε λίγα χέρια, ενώ διευκολύνει τη θέση της κυβέρνησης, για να επιτευχθεί η εκποίηση των κρατικών ακινήτων». Οσον αφορά το θέμα των ρυθμίσεων για τα ηλεκτρονικά παιγνίδια επισήμανε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να «νομιμοποιήσει τη λογική του τζόγου στη λαϊκή συνείδηση» και «διαμορφώνει νέες αξιακές αρχές», μιλώντας παράλληλα για «σφοδρότατη διαπάλη για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στο θέμα των διαδικτυακών παιγνιδιών και του τζόγου» ανάμεσα στον ΟΠΑΠ που ιδιωτικοποιείται και τους ιδιώτες.

Εκ μέρους της κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομίας Ευάγγελος Βενιζέλος υπερασπίστηκε τη συνταγματικότητα του νομοσχεδίου, αναφέροντας ότι το Σύνταγμα παρέχει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να παίρνει τα απαραίτητα μέτρα εφόσον υφίστανται λόγοι εθνικού συμφέροντος.

Την δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας, ότι θα ψηφίσει σειρά διατάξεων του νομοσχεδίου κατέθεσε ο εισηγητής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Θ. Καράογλου. Πάντως, με επιφανειακή κριτική δήλωσε ότι θα το καταψηφίσει επί της αρχής, επειδή «είναι πρόχειρο, αντιμετωπίζει ανεύθυνα εκκρεμότητες, είναι αντισυνταγματικό και χωρίς αρχή, μέση και τέλος. Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκαν τόσο ο ΛΑ.Ο.Σ. όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συνεδρίαση, προηγήθηκε συζήτηση ένστασης αντισυνταγματικότητας που προκάλεσε η Νέα Δημοκρατία. Η ένσταση - κατά τη συνήθη πρακτική - απορρίφθηκε. Σχολιάζοντας το γεγονός ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης ανέφερε ότι το νομοσχέδιο «πράγματι είναι αντισυνταγματικό», όμως «δε θυμάμαι να έχει γίνει κάποτε δεκτή μία ένσταση». Πρόσθεσε ότι «το Σύνταγμα το ερμηνεύετε όπως θέλετε και είναι έτσι γραμμένο για να μπορεί να επιλύει η εκάστοτε εξουσία τις αντιλαϊκές πολιτικές». Το νομοσχέδιο, επισήμανε, «εντάσσεται στη γενικότερη επίθεση της κυβέρνησης. Το θέμα είναι να μπούνε εμπόδια ουσιαστικά, όχι θεατρικά».

ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
Παζάρια και κόντρες για το «κούρεμα»

Αδυσώπητοι ανταγωνισμοί έχουν ξεσπάσει ανάμεσα στις μερίδες του τραπεζικού κεφαλαίου και της πλουτοκρατίας, εξέλιξη που έχει να κάνει με τη λεγόμενη «οικειοθελή συμμετοχή» τους στο κούρεμα και την επιμήκυνση του κρατικού χρέους.

Καθημερινά είναι και τα παζάρια ανάμεσα στο υπουργείο Οικονομικών και τους τραπεζίτες, σχετικά με τους τρόπους «διευθέτησης» για την καταστροφή υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων, για τον επιμερισμό της χασούρας και τα πρόσθετα κεφαλαιακά αποθέματα που στη συνέχεια θα πρέπει να αντλήσει καθεμιά από τις ντόπιες τράπεζες.

Κάθε άλλο παρά τυχαία η Τράπεζα της Ελλάδας ανακάλυψε «ασυνήθιστες κινήσεις κεφαλαίων» στην τράπεζα Proton (συμφερόντων Λαυρεντιάδη), τα οποία και απέστειλε στην λεγόμενη Αρχή για το ξέπλυμα χρήματος. Σε ρόλο προστάτη του συνολικού συμφέροντος του ντόπιου τραπεζικού κεφαλαίου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος «διαχώρισε» τις «ασυνήθιστες κινήσεις» φυσικών προσώπων και μεγαλομετόχων από τη λειτουργία των ίδιων των τραπεζών. Σε χτεσινή δήλωσή του τονίζει ότι «μέριμνα του υπουργείου και της Τράπεζας της Ελλάδας είναι η σταθερότητα και ασφάλεια του τραπεζικού συστήματος» και για το λόγο αυτό το Δημόσιο αποφάσισε να διατηρήσει τις καταθέσεις που είχε στην τράπεζα Proton. Να σημειωθεί πως η δήλωση του υπουργού έγινε με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία».

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η Attica Bank θα «διερευνήσει το ενδεχόμενο συνεργασίας με την Τράπεζα Proton».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ