Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ - ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Μέτρα ενίσχυσης του κεφαλαίου

Την ταξική αντιλαϊκή πολιτική στηλίτευσε το ΚΚΕ

Ξεκίνησε χτες και αναμένεται να ολοκληρωθεί την Πέμπτη στη Βουλή η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομίας, που περιλαμβάνει σειρά αντιλαϊκών ρυθμίσεων εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, όπως οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και νέες φοροαπαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο.

Το νομοσχέδιο αποτελεί «συνέχιση και εξειδίκευση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος» και «είναι άλλη μια αποκάλυψη του περιεχομένου της κυβερνητικής πολιτικής ως αντιλαϊκής και ταξικής», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος.

Εστιάζοντας στις τροπολογίες του νομοσχεδίου - που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος - σημείωσε σχετικά με τις καταργήσεις Οργανισμών του Δημοσίου ότι «δεν είναι αποσπασματική ενέργεια» αλλά «εντάσσεται στην ανάγκη να προσαρμοστεί το αστικό κράτος στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου». Επίσης, έκανε λόγο για «εμπορευματοποίηση της σίτισης και στέγασης φοιτητών και σπουδαστών», τονίζοντας ότι «δρομολογείτε την απόλυση 7.000 εργαζόμενων». Επίσης, ο Ν. Καραθανασόπουλος σημείωσε ότι το νομοθέτημα «οδηγεί σε νέες περικοπές επιδομάτων στους δημοσίους υπαλλήλους. Κλέβετε 351 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση». Σχολιάζοντας τις διατάξεις για τη φορολογία, επισήμανε ότι «επεκτείνετε την περαίωση στις επιχειρήσεις με τζίρο πάνω από 35 εκατομμύρια. Αντί να τους κάνετε έλεγχο, λέτε δώστε μερικές εκατοντάδες ευρώ και θα κλείσουμε τα βιβλία» και την ίδια στιγμή «πάτε και καταργείτε τη δυνατότητα που είχε ένας εργαζόμενος να πληρώσει σε δόσεις το φόρο εισοδήματος». Αναφορικά με τη λειτουργία λογιστικών και δικηγορικών γραφείων σε φορολογικές δραστηριότητας σημείωσε ότι «ιδιωτικοποιείται το εισπρακτικό έργο».

Αναφερόμενος στις ρυθμίσεις για την τουριστική κατοικία, ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι αποτελούν «νομικό πλαίσιο για να διευκολυνθούν οι μεγάλες επενδύσεις στο χώρο του τουρισμού» «συγκεντρώνει τη γη σε λίγα χέρια, ενώ διευκολύνει τη θέση της κυβέρνησης, για να επιτευχθεί η εκποίηση των κρατικών ακινήτων». Οσον αφορά το θέμα των ρυθμίσεων για τα ηλεκτρονικά παιγνίδια επισήμανε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να «νομιμοποιήσει τη λογική του τζόγου στη λαϊκή συνείδηση» και «διαμορφώνει νέες αξιακές αρχές», μιλώντας παράλληλα για «σφοδρότατη διαπάλη για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στο θέμα των διαδικτυακών παιγνιδιών και του τζόγου» ανάμεσα στον ΟΠΑΠ που ιδιωτικοποιείται και τους ιδιώτες.

Εκ μέρους της κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομίας Ευάγγελος Βενιζέλος υπερασπίστηκε τη συνταγματικότητα του νομοσχεδίου, αναφέροντας ότι το Σύνταγμα παρέχει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να παίρνει τα απαραίτητα μέτρα εφόσον υφίστανται λόγοι εθνικού συμφέροντος.

Την δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας, ότι θα ψηφίσει σειρά διατάξεων του νομοσχεδίου κατέθεσε ο εισηγητής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Θ. Καράογλου. Πάντως, με επιφανειακή κριτική δήλωσε ότι θα το καταψηφίσει επί της αρχής, επειδή «είναι πρόχειρο, αντιμετωπίζει ανεύθυνα εκκρεμότητες, είναι αντισυνταγματικό και χωρίς αρχή, μέση και τέλος. Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκαν τόσο ο ΛΑ.Ο.Σ. όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συνεδρίαση, προηγήθηκε συζήτηση ένστασης αντισυνταγματικότητας που προκάλεσε η Νέα Δημοκρατία. Η ένσταση - κατά τη συνήθη πρακτική - απορρίφθηκε. Σχολιάζοντας το γεγονός ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης ανέφερε ότι το νομοσχέδιο «πράγματι είναι αντισυνταγματικό», όμως «δε θυμάμαι να έχει γίνει κάποτε δεκτή μία ένσταση». Πρόσθεσε ότι «το Σύνταγμα το ερμηνεύετε όπως θέλετε και είναι έτσι γραμμένο για να μπορεί να επιλύει η εκάστοτε εξουσία τις αντιλαϊκές πολιτικές». Το νομοσχέδιο, επισήμανε, «εντάσσεται στη γενικότερη επίθεση της κυβέρνησης. Το θέμα είναι να μπούνε εμπόδια ουσιαστικά, όχι θεατρικά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ