Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Εντατικές συνομιλίες για τη διακυβέρνηση

Χωρίς ανακοινώσεις για την ουσία των συνομιλιών ολοκληρώθηκε χτες μια ακόμη επαφή μεταξύ του προέδρου της Κύπρου Δ. Χριστόφια και του ηγέτη του ψευδοκράτους Ντερβίς Ερογλου, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εντατικών διαβουλεύσεων που έχει συμφωνηθεί και πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Κατά το γύρο των εντατικών διαπραγματεύσεων, οι δύο ηγέτες έχουν συμφωνήσει να συζητήσουν όλα τα κεφάλαια (Διακυβέρνηση, Οικονομία, ΕΕ, Περιουσιακό, Εδαφικό, Ασφάλεια - Εγγυήσεις) καθώς και την πτυχή των Εποίκων. Η χτεσινή συζήτηση επικεντρώθηκε στο κεφάλαιο «Διακυβέρνηση και κατανομή εξουσιών». Η συζήτηση στο ίδιο κεφάλαιο θα συνεχιστεί και την ερχόμενη Παρασκευή, οπότε θα υπάρξει στις συνομιλίες ανάπαυλα 15 ημερών, λόγω των θερινών διακοπών.

Μετά τη χτεσινή συνάντηση, ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, απέφυγε να αναφερθεί στην ουσία των συζητήσεων, λέγοντας ότι η θέση των Ηνωμένων Εθνών είναι πως όσα λιγότερα λέγονται δημοσίως για το τι συμβαίνει στις συνομιλίες, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να έχουν κάποιο βαθμό επιτυχίας. «Οπως όλοι γνωρίζουμε, αυτές είναι πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι διεξάγονται με τρόπο που να μεγιστοποιεί τη δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας», ανέφερε ο Ντάουνερ.

Σε ερώτηση κατά πόσον ο Ερογλου κατέθεσε νέες προτάσεις για τα ζητήματα διακυβέρνησης και της κατανομής εξουσιών, ο Ντάουνερ ανέφερε ότι θα ήταν καλύτερα, για το συμφέρον της διαδικασίας, να μην αναφερθεί στις διαφορετικές προτάσεις που έκαναν οι δύο πλευρές.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η χτεσινή συνάντηση Χριστόφια - Ερογλου πραγματοποιήθηκε στον απόηχο των πρόσφατων προκλητικών δηλώσεων Ερντογάν, ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι η Τουρκία θα διακόψει τις σχέσεις της με την ΕΕ όταν η Κυπριακή Δημοκρατία αναλάβει την προεδρία της. Στις ίδιες δηλώσεις ο Ερντογάν είχε απειλήσει ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να δώσει πίσω ούτε σπιθαμή γης από αυτή που κατέλαβε με τα όπλα στην εισβολή το 1974.

Οταν ρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να προχωρήσουν οι συνομιλίες όταν ο Τούρκος πρωθυπουργός δηλώνει ότι δε θα δώσει ποτέ πίσω τη Μόρφου, την Αμμόχωστο και την Καρπασία, ο Ντάουνερ είπε ότι «όταν φτάσουμε σε αυτά τα θέματα, του περιουσιακού και του εδαφικού, όλα αυτά τα ζητήματα θα συζητηθούν. Προς το παρόν συζητούμε για τη διακυβέρνηση και την κατανομή εξουσιών, έτσι επικεντρωνόμαστε σε αυτά».

Οταν ρωτήθηκε για την εκτίμησή του κατά πόσο η πολιτική και η οικονομική κρίση στην Κύπρο μπορεί να επηρεάσει την πορεία των συνομιλιών, ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ είπε ότι ο κόσμος έχει τις δικές του σκέψεις για όλα αυτά και είναι προφανές ότι τα καταστροφικά γεγονότα της 11ης Ιούλη τον έχουν επηρεάσει. Ηταν ένα τραγικό γεγονός και δεν αποτελεί έκπληξη το ότι επικεντρώνεται (ο κόσμος) σε όλα αυτά, όπως είπε. Συνέστησε, ωστόσο, βήματα μπροστά, λέγοντας πως όσο άσχημες και να είναι οι δυσκολίες πρέπει να προχωρούμε μπροστά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ