Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
Παζάρια και κόντρες για το «κούρεμα»

Αδυσώπητοι ανταγωνισμοί έχουν ξεσπάσει ανάμεσα στις μερίδες του τραπεζικού κεφαλαίου και της πλουτοκρατίας, εξέλιξη που έχει να κάνει με τη λεγόμενη «οικειοθελή συμμετοχή» τους στο κούρεμα και την επιμήκυνση του κρατικού χρέους.

Καθημερινά είναι και τα παζάρια ανάμεσα στο υπουργείο Οικονομικών και τους τραπεζίτες, σχετικά με τους τρόπους «διευθέτησης» για την καταστροφή υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων, για τον επιμερισμό της χασούρας και τα πρόσθετα κεφαλαιακά αποθέματα που στη συνέχεια θα πρέπει να αντλήσει καθεμιά από τις ντόπιες τράπεζες.

Κάθε άλλο παρά τυχαία η Τράπεζα της Ελλάδας ανακάλυψε «ασυνήθιστες κινήσεις κεφαλαίων» στην τράπεζα Proton (συμφερόντων Λαυρεντιάδη), τα οποία και απέστειλε στην λεγόμενη Αρχή για το ξέπλυμα χρήματος. Σε ρόλο προστάτη του συνολικού συμφέροντος του ντόπιου τραπεζικού κεφαλαίου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος «διαχώρισε» τις «ασυνήθιστες κινήσεις» φυσικών προσώπων και μεγαλομετόχων από τη λειτουργία των ίδιων των τραπεζών. Σε χτεσινή δήλωσή του τονίζει ότι «μέριμνα του υπουργείου και της Τράπεζας της Ελλάδας είναι η σταθερότητα και ασφάλεια του τραπεζικού συστήματος» και για το λόγο αυτό το Δημόσιο αποφάσισε να διατηρήσει τις καταθέσεις που είχε στην τράπεζα Proton. Να σημειωθεί πως η δήλωση του υπουργού έγινε με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία».

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η Attica Bank θα «διερευνήσει το ενδεχόμενο συνεργασίας με την Τράπεζα Proton».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ