ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΡΚΥΡΑ
Συνεχίζονται οι καταστροφικές πυρκαγιές

Eurokinissi

Περισσότερα από 1.300 στρέμματα δασικής και χορτολιβαδικής έκτασης είναι ο πρώτος απολογισμός του μπαράζ πυρκαγιών που έπληξαν προχτές τη Βορειοδυτική και Μέση Κέρκυρα. Η φωτιά εξακολουθεί να καίει το φυσικό πλούτο του νησιού μακριά από κατοικημένες περιοχές σε Λάκωνες και Αλειμματάδες με τις επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μάχη για να τη θέσουν υπό έλεγχο. Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά στις 5.30 χτες το απόγευμα στο Κομπίτσι.

Παρά το γεγονός ότι οι πυρκαγιές έφτασαν σε απόσταση αναπνοής από κατοικημένες περιοχές, απείλησαν σπίτια και περιουσίες, έκαψαν ελαιοκαλλιέργειες, εκπρόσωποι της κυβέρνησης μαζί με τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων και τον Δήμαρχο Κέρκυρας έκαναν λόγο για αποτελεσματικότητα και καλό συντονισμό κράτους και τοπικής διοίκησης.

Η αλήθεια είναι ότι τα χειρότερα αποφεύχθηκαν χάρη στην υπεράνθρωπη προσπάθεια των πυροσβεστών και των κατοίκων που έδωσαν με αυταπάρνηση πολύωρες μάχες με τις φλόγες. Πρέπει, πάντως, να σημειώσουμε ότι τα κενά σε μόνιμο προσωπικό στην Κέρκυρα ξεπερνούν το 40%. Οταν η αντιπυρική προστασία είναι ανύπαρκτη με πλέον χαρακτηριστική την περίπτωση στους Λάκωνες, όπου αντιπυρική ζώνη δημιουργήθηκε όταν ξέσπασε η πυρκαγιά, αλλά και στο Κομπίτσι όπου ο αγροτικός δρόμος που θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόσβαση των οχημάτων δεν έχει ολοκληρωθεί, αφού χρειάζονται 20.000 ευρώ για την ολοκλήρωσή του.

Σα να μην έφταναν τα παραπάνω μέτωπα, άλλο ένα έκανε την εμφάνισή του λίγο μετά τις 7.40 χτες το απόγευμα σε δασική έκταση στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού και ειδικότερα στην περιοχή Λούτσες. Δυνάμεις από τις ήδη υπάρχουσες στο νησί αποσπάστηκαν για να περιορίσουν την πυρκαγιά που βρισκόταν σε ορεινό όγκο μακριά από κατοικημένη περιοχή.

  • Πυρκαγιά εκδηλώθηκε νωρίς χτες το απόγευμα, στην περιοχή Αγ. Μαρίνα στα Χανιά. Η φωτιά κατάκαιγε αγροτοδασική έκταση και στη «μάχη» με τις φλόγες είχαν «ριχθεί» 29 πυροσβέστες με 11 οχήματα και 14 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Μέχρι τη δύση του ηλίου, ρίψεις νερού πραγματοποιούσε ένα αεροσκάφος. Υπό έλεγχο τέθηκαν, λίγη ώρα μετά την εκδήλωσή τους, δύο πυρκαγιές στην Αττική και μία στην Εύβοια στις περιοχές Πέττα Κερατέας, Χαμολιά Αρτέμιδας και Αλιβέρι Ευβοίας.
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρέμβαση με αφορμή τις καταστροφές

Σε επιφυλακή και ετοιμότητα καλεί τους φίλους και οπαδούς του Κόμματος και τον κερκυραϊκό λαό σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ, ζητώντας τη λήψη άμεσων μέτρων για τη δασοπροστασία, καταγγέλλοντας για τις προχτεσινές πυρκαγιές οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού ώστε να αλλάξουν οι χρήσεις γης.

Στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει:

«Ανυπολόγιστες ζημιές άφησαν πίσω τους οι πυρκαγιές που ξέσπασαν στην περιοχή της κεντρικής και δυτικής Κέρκυρας από τους Λάκωνες μέχρι το Κομπίτσι, προκαλώντας τεράστια οικολογική καταστροφή. Δεκαεννιά εστίες ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα σε αυτές τις περιοχές, γεγονός που υποδεικνύει ότι ήταν ένα καλά οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού έτσι ώστε να αλλάξει η χρήση της γης. Πρόκειται για ένα διαχρονικό έγκλημα που βρίσκεται σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της Ελλάδας αφού οι ευθύνες για τους εμπρησμούς δεν έχουν ακόμα αποδοθεί.

Συνένοχος και βοηθός των εμπρηστών είναι η δασοκτόνα πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που έχουν διαμελίσει τον ενιαίο δημόσιο φορέα διαχείρισης των δασών, διαχωρίζοντας την πρόληψη από την καταστολή, οι τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές και μέσα πυροπροστασίας και πυρόσβεσης και η έλλειψη σχεδιασμού. Η πολιτική που έχει οδηγήσει στην ερήμωση των χωριών, στην εγκατάλειψη του ελαιώνα λόγω της αντιαγροτικής πολιτικής, στην ανυπαρξία αγροτικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών. Η ηρωική δράση των πυροσβεστών, των ιπτάμενων και των κατοίκων δεν ήταν δυνατό να αναπληρώσει τα κενά στο συντονισμό πυρόσβεσης και τις ανεπάρκειες της πολιτικής προστασίας».

Υπενθυμίζει ότι στη συνάντησή της με την ηγεσία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κέρκυρας στις 20 Ιούνη είχε τονιστεί το κενό σε μόνιμο προσωπικό που έφτανε το 40%. Αναδεικνύει τις ευθύνες και των τοπικών παραγόντων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ με πλέον χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» σε τρία Περιφερειακά Συμβούλια στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό και για το ΕΣΠΑ ζήτησε να υπάρξουν κονδύλια, χωρίς τελικά να προβλέπεται ούτε ένα ευρώ για αντιπυρικά έργα και αγροτική οδοποιία. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα σε περιοχές που κινδύνεψαν άμεσα όπως στο Κομπίτσι να δημιουργείται αντιπυρική ζώνη την ώρα της πυρκαγιάς, ενώ στους Λάκωνες ο αγροτικός δρόμος λόγω χρηματοδότησης να έχει μείνει ημιτελής.

Η ΝΕ Κέρκυρας προειδοποιεί ότι «δεν μπορούν να προστατευτούν τα δάση χωρίς ριζική αλλαγή πολιτικής. Ακόμα και αν ληφθούν τα στοιχειώδη μέτρα αναδάσωσης και προστασίας των καμένων δασών, χρειάζεται η λαϊκή οργανωμένη παρέμβαση και δράση για την ανατροπή των νόμων και των άλλων προγραμμάτων των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και συνολικότερα της πολιτικής που στηρίζει την ιδιοκτησία και εμπορευματοποίηση των δασών και των ορεινών όγκων. Ζωτική ανάγκη είναι σήμερα η ύπαρξη κεντρικού σχεδιασμού και η ανάπτυξη που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες. Αυτά μπορούν να υπάρξουν μόνο με βαθιές αλλαγές στην οικονομία, σε συνθήκες που ο λαός βρίσκεται στην εξουσία, σε συνθήκες που το κράτος λειτουργεί για τα λαϊκά συμφέροντα και δεν είναι εχθρός τους.

Διεκδικούμε άμεσα:

Καμία αλλαγή στη χρήση γης.

Πλήρη και ουσιαστική καταγραφή της καταστροφής των καμένων εκτάσεων.

Αμεσα μέτρα για την προστασία των καμένων δασών από τη διάβρωση και τεχνικά έργα περιορισμού των συνεπειών της καταστροφής από τις πλημμύρες.

Λεπτομερή, δεσμευτικό σχεδιασμό αναδάσωσης.

Αμεση πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων στην Πυροσβεστική και Δασική Υπηρεσία και στο ΕΣΥ, προσωπικό μόνιμο και όχι εποχιακό.

Να συγκροτηθεί άμεσα ενιαίος δημόσιος φορέας προστασίας της δασικής περιουσίας».

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Η ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ και η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ οργανώνουν την Κυριακή 7.8.2011, στις 11 το πρωί, στα Πάνω Σουδενά του Δήμου Καλαβρύτων Ν. Αχαΐας (Ανω Λουσοί Καλαβρύτων) συγκέντρωση τιμής για τους μαχητές του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ που έπεσαν στον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό και το φασισμό.

-- Το Παράρτημα Μεσσηνίας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνει, την Κυριακή 7.8.2011 και ώρα 11 το πρωί, στην Αρτεμισία, στο χώρο του Ξυλεργοστασίου, εκδήλωση για την επέτειο της μάχης του ΕΛΑΣ κατά των ιταλικών στρατευμάτων.

-- Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Φωκίδας διοργανώνει, την Κυριακή 7 Αυγούστου και ώρα 11.30 το πρωί, στις Καρούτες Φωκίδας, εκδήλωση τιμής για την επέτειο της ομώνυμης μάχης και τους αθάνατους νεκρούς του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ που έπεσαν μαχόμενοι στις 5.8.1944 κατά των κατακτητών.

-- Το Παράρτημα Ελευσίνας και πέριξ της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνει, την Κυριακή 7.8.2011 και ώρα 11 το πρωί, εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους 50 αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης που εκτελέστηκαν στο ρέμα της Αγίας Σωτήρας στις 9/8/1944, στο χώρο της εκτέλεσής τους.

Εκδήλωση στον Ξερόλακκα

Εκδήλωση για να τιμηθεί η ορκωμοσία των πρώτων αντάρτικων ομάδων του ΕΛΑΣ, που έγινε στις 20 Ιούλη του 1942 στο Μπεχτέσι Καρυάς Ολύμπου, οργανώσουν τα Παραρτήματα Λάρισας και Ελασσόνας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 28 Αυγούστου, στις 11 π.μ., στη θέση «Ξερόλακκας» της Καρυάς και καλούνται να πάρουν μαζικά μέρος τα μέλη και οι φίλοι των αντιστασιακών οργανώσεων, αλλά και η νεολαία και οι μαζικοί φορείς της περιοχής.

Τα λεωφορεία από τη Λάρισα θα ξεκινήσουν στις 8 το πρωί από την πλατεία Εβραίων και δηλώσεις συμμετοχής μπορούν να γίνονται στον τηλεφωνικό αριθμό 2410.252611, καθημερινά από τις 9 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ