Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΡΚΥΡΑ
Συνεχίζονται οι καταστροφικές πυρκαγιές

Eurokinissi

Περισσότερα από 1.300 στρέμματα δασικής και χορτολιβαδικής έκτασης είναι ο πρώτος απολογισμός του μπαράζ πυρκαγιών που έπληξαν προχτές τη Βορειοδυτική και Μέση Κέρκυρα. Η φωτιά εξακολουθεί να καίει το φυσικό πλούτο του νησιού μακριά από κατοικημένες περιοχές σε Λάκωνες και Αλειμματάδες με τις επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μάχη για να τη θέσουν υπό έλεγχο. Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά στις 5.30 χτες το απόγευμα στο Κομπίτσι.

Παρά το γεγονός ότι οι πυρκαγιές έφτασαν σε απόσταση αναπνοής από κατοικημένες περιοχές, απείλησαν σπίτια και περιουσίες, έκαψαν ελαιοκαλλιέργειες, εκπρόσωποι της κυβέρνησης μαζί με τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων και τον Δήμαρχο Κέρκυρας έκαναν λόγο για αποτελεσματικότητα και καλό συντονισμό κράτους και τοπικής διοίκησης.

Η αλήθεια είναι ότι τα χειρότερα αποφεύχθηκαν χάρη στην υπεράνθρωπη προσπάθεια των πυροσβεστών και των κατοίκων που έδωσαν με αυταπάρνηση πολύωρες μάχες με τις φλόγες. Πρέπει, πάντως, να σημειώσουμε ότι τα κενά σε μόνιμο προσωπικό στην Κέρκυρα ξεπερνούν το 40%. Οταν η αντιπυρική προστασία είναι ανύπαρκτη με πλέον χαρακτηριστική την περίπτωση στους Λάκωνες, όπου αντιπυρική ζώνη δημιουργήθηκε όταν ξέσπασε η πυρκαγιά, αλλά και στο Κομπίτσι όπου ο αγροτικός δρόμος που θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόσβαση των οχημάτων δεν έχει ολοκληρωθεί, αφού χρειάζονται 20.000 ευρώ για την ολοκλήρωσή του.

Σα να μην έφταναν τα παραπάνω μέτωπα, άλλο ένα έκανε την εμφάνισή του λίγο μετά τις 7.40 χτες το απόγευμα σε δασική έκταση στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού και ειδικότερα στην περιοχή Λούτσες. Δυνάμεις από τις ήδη υπάρχουσες στο νησί αποσπάστηκαν για να περιορίσουν την πυρκαγιά που βρισκόταν σε ορεινό όγκο μακριά από κατοικημένη περιοχή.

  • Πυρκαγιά εκδηλώθηκε νωρίς χτες το απόγευμα, στην περιοχή Αγ. Μαρίνα στα Χανιά. Η φωτιά κατάκαιγε αγροτοδασική έκταση και στη «μάχη» με τις φλόγες είχαν «ριχθεί» 29 πυροσβέστες με 11 οχήματα και 14 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Μέχρι τη δύση του ηλίου, ρίψεις νερού πραγματοποιούσε ένα αεροσκάφος. Υπό έλεγχο τέθηκαν, λίγη ώρα μετά την εκδήλωσή τους, δύο πυρκαγιές στην Αττική και μία στην Εύβοια στις περιοχές Πέττα Κερατέας, Χαμολιά Αρτέμιδας και Αλιβέρι Ευβοίας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ