Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρέμβαση με αφορμή τις καταστροφές

Σε επιφυλακή και ετοιμότητα καλεί τους φίλους και οπαδούς του Κόμματος και τον κερκυραϊκό λαό σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ, ζητώντας τη λήψη άμεσων μέτρων για τη δασοπροστασία, καταγγέλλοντας για τις προχτεσινές πυρκαγιές οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού ώστε να αλλάξουν οι χρήσεις γης.

Στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει:

«Ανυπολόγιστες ζημιές άφησαν πίσω τους οι πυρκαγιές που ξέσπασαν στην περιοχή της κεντρικής και δυτικής Κέρκυρας από τους Λάκωνες μέχρι το Κομπίτσι, προκαλώντας τεράστια οικολογική καταστροφή. Δεκαεννιά εστίες ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα σε αυτές τις περιοχές, γεγονός που υποδεικνύει ότι ήταν ένα καλά οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού έτσι ώστε να αλλάξει η χρήση της γης. Πρόκειται για ένα διαχρονικό έγκλημα που βρίσκεται σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της Ελλάδας αφού οι ευθύνες για τους εμπρησμούς δεν έχουν ακόμα αποδοθεί.

Συνένοχος και βοηθός των εμπρηστών είναι η δασοκτόνα πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που έχουν διαμελίσει τον ενιαίο δημόσιο φορέα διαχείρισης των δασών, διαχωρίζοντας την πρόληψη από την καταστολή, οι τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές και μέσα πυροπροστασίας και πυρόσβεσης και η έλλειψη σχεδιασμού. Η πολιτική που έχει οδηγήσει στην ερήμωση των χωριών, στην εγκατάλειψη του ελαιώνα λόγω της αντιαγροτικής πολιτικής, στην ανυπαρξία αγροτικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών. Η ηρωική δράση των πυροσβεστών, των ιπτάμενων και των κατοίκων δεν ήταν δυνατό να αναπληρώσει τα κενά στο συντονισμό πυρόσβεσης και τις ανεπάρκειες της πολιτικής προστασίας».

Υπενθυμίζει ότι στη συνάντησή της με την ηγεσία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κέρκυρας στις 20 Ιούνη είχε τονιστεί το κενό σε μόνιμο προσωπικό που έφτανε το 40%. Αναδεικνύει τις ευθύνες και των τοπικών παραγόντων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ με πλέον χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» σε τρία Περιφερειακά Συμβούλια στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό και για το ΕΣΠΑ ζήτησε να υπάρξουν κονδύλια, χωρίς τελικά να προβλέπεται ούτε ένα ευρώ για αντιπυρικά έργα και αγροτική οδοποιία. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα σε περιοχές που κινδύνεψαν άμεσα όπως στο Κομπίτσι να δημιουργείται αντιπυρική ζώνη την ώρα της πυρκαγιάς, ενώ στους Λάκωνες ο αγροτικός δρόμος λόγω χρηματοδότησης να έχει μείνει ημιτελής.

Η ΝΕ Κέρκυρας προειδοποιεί ότι «δεν μπορούν να προστατευτούν τα δάση χωρίς ριζική αλλαγή πολιτικής. Ακόμα και αν ληφθούν τα στοιχειώδη μέτρα αναδάσωσης και προστασίας των καμένων δασών, χρειάζεται η λαϊκή οργανωμένη παρέμβαση και δράση για την ανατροπή των νόμων και των άλλων προγραμμάτων των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και συνολικότερα της πολιτικής που στηρίζει την ιδιοκτησία και εμπορευματοποίηση των δασών και των ορεινών όγκων. Ζωτική ανάγκη είναι σήμερα η ύπαρξη κεντρικού σχεδιασμού και η ανάπτυξη που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες. Αυτά μπορούν να υπάρξουν μόνο με βαθιές αλλαγές στην οικονομία, σε συνθήκες που ο λαός βρίσκεται στην εξουσία, σε συνθήκες που το κράτος λειτουργεί για τα λαϊκά συμφέροντα και δεν είναι εχθρός τους.

Διεκδικούμε άμεσα:

Καμία αλλαγή στη χρήση γης.

Πλήρη και ουσιαστική καταγραφή της καταστροφής των καμένων εκτάσεων.

Αμεσα μέτρα για την προστασία των καμένων δασών από τη διάβρωση και τεχνικά έργα περιορισμού των συνεπειών της καταστροφής από τις πλημμύρες.

Λεπτομερή, δεσμευτικό σχεδιασμό αναδάσωσης.

Αμεση πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων στην Πυροσβεστική και Δασική Υπηρεσία και στο ΕΣΥ, προσωπικό μόνιμο και όχι εποχιακό.

Να συγκροτηθεί άμεσα ενιαίος δημόσιος φορέας προστασίας της δασικής περιουσίας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μεγάλες οι ανάγκες των πυρόπληκτων της Ανατολικής Μάνης(2021-10-07 00:00:00.0)
Τεράστιο έγκλημα σε βάρος του λαού(2015-07-19 00:00:00.0)
Για τη σωτηρία των δασών(2007-08-25 00:00:00.0)
«Καμένα» δάση πριν καούν...(2007-07-26 00:00:00.0)
Εξι προτάσεις για τη σωτηρία των δασών(2007-07-18 00:00:00.0)
ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ(2007-07-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ