ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Οι ΗΠΑ «βλέπουν» συνεργασία με Ρωσία

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

«Ο ρόλος του Πακιστάν για τη συμφιλίωση και την ειρήνευση στο Αφγανιστάν είναι κρίσιμος, δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, Μαρκ Γκρόσμαν, με το πέρας της τριεθνούς Συνόδου ΗΠΑ, Πακιστάν και Αφγανιστάν όσον αφορά τον πόλεμο και την ασφάλεια, που πραγματοποιήθηκε στο Ισλαμαμπάντ.

Εντούτοις, οι διαβεβαιώσεις δύσκολα μπορούν να αναστρέψουν το αρνητικό κλίμα στις σχέσεις Πακιστάν και ΗΠΑ. Οι σχέσεις παραμένουν τεταμένες, εξαιτίας των συνεχών επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην περιοχή των φυλών στη διασυνοριακή με το Αφγανιστάν περιοχή και της επιχείρησης δολοφονίας του Μπιν Λάντεν. Η ένταση δεν είναι αναίτια, καθώς τα σχέδια των ΗΠΑ για επέκταση του πολέμου του Αφγανιστάν και στο Πακιστάν προχωρούν γοργά. Εξάλλου, εκτός των συνεχών επιχειρήσεων και επιθέσεων οι Ηνωμένες Πολιτείες, από την αρχή του χρόνου, έχουν ανοίξει το δίαυλο επικοινωνίας και με τη Ρωσία και έχουν καταλήξει σε μια σειρά συμφωνιών συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας. Εξάλλου, ο Γκρόσμαν μετέβη στο Πακιστάν για τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Ασίφ Αλί Ζαρντάρι και τη Σύνοδο προερχόμενος από την Κεντρική Ασία, όπου είχε πραγματοποιήσει περιοδεία στο Καζακστάν, το Τουρκμενιστάν και την Κιργιστάν, όπως αναφέρει το περιοδικό στρατηγικής Στράτφορντ. Στόχος της περιοδείας δεν ήταν άλλος από την ενίσχυση της συνεργασίας με τις ΗΠΑ, ειδικότερα δε της εξασφάλισης του Βόρειου Δικτύου Διανομής - NDN. Το 2009, το 90% του ανεφοδιασμού των ΝΑΤΟικών και ειδικότερα των κατοχικών δυνάμεων γινόταν μέσω Πακιστάν. Ωστόσο, με τη συνεχώς αυξανόμενη ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών και με το Πακιστάν να μπλοκάρει τις διόδους ανεφοδιασμού ως ένδειξη διαμαρτυρίας, οι ΗΠΑ έχουν στρέψει το βλέμμα τους σε άλλες χώρες. Από την Ιούλιο, περισσότερο του 40% του ανεφοδιασμού από ξηράς γίνεται πλέον μέσω του NDN και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ελπίζουν να φτάσει στο 75% μέχρι το τέλος του χρόνου.

Εντούτοις, η επέκταση του δικτύου διανομής και ανεφοδιασμού δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί δίχως την έγκριση και τη συνεργασία της Ρωσίας. Σύμφωνα με το Στράτφορντ η συνεργασία αυτή, παρά τις αντιθέσεις που ενυπάρχουν, έχει ευοδωθεί, ειδικά το τελευταίο τρίμηνο και η Ρωσία έχει συμφωνήσει να αυξήσει το επίπεδο της συνεργασίας της επίσης στους τομείς της ανταλλαγής πληροφοριών αλλά και να εξοπλίσουν τις αφγανικές δυνάμεις με απολύτως αναγκαίο εξοπλισμό και να εξασφαλίσει τον ανεφοδιασμό σε καύσιμα.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Προς ιδιωτικοποίηση του συστήματος Υγείας

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.--

Για το ενδεχόμενο να ιδιωτικοποιηθεί το σύστημα Υγείας της χώρας έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Ρουμανίας, Τράιαν Μπασέσκου, μιλώντας χτες σε κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό, ενώ παράλληλα προειδοποίησε πως η οικονομία της χώρας είναι ακόμα «εύθραυστη». Οι δηλώσεις αυτές έρχονται λίγες μόλις ημέρες μετά την ολοκλήρωση της 15ήμερης επίσκεψης αντιπροσωπείας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο Βουκουρέστι για να εξετάσει «την πορεία της οικονομίας» της χώρας...

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ρουμανικής «Business Review», ο Μπασέσκου φέρεται να είπε πως σχεδιάζει να καταθέσει το φθινόπωρο στο κοινοβούλιο νομοσχέδιο για το νέο σύστημα Υγείας, στο οποίο θα γίνεται σαφής η ανάγκη αποκρατικοποίησής του, κάτι που όπως υποστήριξε θα γίνει μέσα σε δύο με τρία χρόνια. «Προέβλεψε» επίσης πως μερικές κρατικές επιχειρήσεις μπορεί να χρεοκοπήσουν, προσθέτοντας όμως πως δεν έχει δημιουργηθεί συγκεκριμένη λίστα με αυτές, ενώ δήλωσε πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να πληρώσει για τα χρέη των κρατικών επιχειρήσεων.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Ξεκίνησε η δίκη Μουμπάρακ

ΚΑΪΡΟ.--

Στις 15 Αυγούστου θα συνεχιστεί η δίκη του πρώην Προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ και δύο γιων του, έπειτα από τη χτεσινή εμφάνισή του στη δικαστική αίθουσα πάνω σε τροχήλατο κρεβάτι μέσα σε μεγάλο συρματόπλεκτο κλουβί, όπου αρνήθηκε κατηγορηματικά όλες τις κατηγορίες που του απήγγειλε ο δικαστής Αχμέντ Ρεφάατ.

Ο 83χρονος πρώην Πρόεδρος δεν εμφανίστηκε καταβεβλημένος όπως ισχυρίζονταν τις προηγούμενες μέρες τα ΜΜΕ αλλά ακμαίος και σε πλήρη επαγρύπνηση. Ωστόσο, αποφασίστηκε η συνέχιση της νοσηλείας του στο Διεθνές Ιατρικό Κέντρο του Καΐρου μέχρι τη συνέχιση της δίκης με τις κατηγορίες της διαφθοράς, διασπάθισης δημοσίου χρήματος, της χορήγησης διαταγών που επέτρεπαν τις δολοφονίες αμάχων από πυρά του στρατού, καθώς ο εισαγγελέας κατηγόρησε τον Μουμπάρακ ότι επέτρεψε στον πρώην υπουργό Εσωτερικών Χαμπίμπ αλ Αντλι να κάνει χρήση πραγματικών πυρών κατά των διαδηλωτών.

Η δίκη του έτερου πρώην αξιωματούχου, πρώην υπουργού Εσωτερικών Χαμπίμπ ελ-Αντλι και των έξι υψηλόβαθμων αξιωματικών της αστυνομίας που κατηγορούνται για δολοφονίες πολιτών στα επεισόδια του Φεβρουαρίου, αναμένεται να συνεχιστεί κανονικά σήμερα. Χτες, οι συνήγοροι του πρώην υπουργού Εσωτερικών ζήτησαν να κληθεί ως μάρτυρας υπεράσπισης στη δίκη και ο νυν επικεφαλής της στρατιωτικής χούντας που κυβερνά σήμερα την Αίγυπτο (επικεφαλής του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου), Μοχάμεντ Χουσεΐν Ταντάουι Σουλεϊμάν, που διετέλεσε υπουργός Αμυνας του Μουμπάρακ για δύο δεκαετίες.

Πριν την έναρξη της δίκης, που μεταδίδεται τηλεοπτικά, είχαν συγκεντρωθεί πλήθη χιλιάδων υποστηρικτών και πολέμιων του πρώην Προέδρου Μουμπάρακ. Από τις μάλλον αναπόφευκτες συγκρούσεις τραυματίστηκαν τουλάχιστον 53 άτομα.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΟΦΙΑ.-- Το ποσοστό ανεργίας στη Βουλγαρία ανήλθε στο 11,4% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού τον Ιούνη, σε σχέση με το 10,1% που καταγράφτηκε τον ίδιο μήνα πέρσι.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Διάταγμα με το οποίο εγκρίνεται η έκδοση στον Παναμά του πρώην δικτάτορα Μανουέλ Νοριέγκα, που είχε αναγκαστεί να εγκαταλείψει την εξουσία το 1989 και σήμερα εκτίει ποινή φυλάκισης στο Παρίσι, υπεγράφη την 6η Ιούλη από τον πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν, αλλά η διαδικασία της έκδοσής του δε θα προχωρήσει πριν υπάρξει σχετική δικαστική απόφαση, ανέφεραν οι υπηρεσίες του πρωθυπουργού.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-- Το πρώτο επιβατικό αεροσκάφος της εταιρείας «Aeromexico» πραγματοποίησε υπερατλαντική πτήση με τη χρήση βιοκαύσιμου από την Πόλη του Μεξικού στη Μαδρίτη. Το βιοκαύσιμο που χρησιμοποιήθηκε παράγεται από το φυτό jatropha curcas, το οποίο φύεται στο Νοτιοδυτικό Μεξικό. Πάντως, το σχέδιο δεν είναι ακόμη οικονομικά βιώσιμο λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής του βιοκαυσίμου.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Σήμερα αναμένεται να αποφασίσουν οι Γάλλοι δικαστές εάν και κατά πόσον θα ανοιχτεί έρευνα και ενδεχομένως δικαστική δίωξη εναντίον της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ καθώς κατηγορείται ότι καταχράστηκε την εξουσία της εγκρίνοντας την καταβολή αποζημίωσης ύψους 285 εκατομμυρίων ευρώ σε επιχειρηματία και προσωπικό φίλο του Γάλλου Προέδρου Νικολά Σαρκοζί όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών το 2008.

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.-- Η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής ενέκρινε χτες τη χορήγηση δανείου ύψους 2,5 δισ. ραντ (περίπου 370 εκατ. δολάρια) στο ορεινό βασίλειο της Σουαζιλάνδης.

TΡΙΠΟΛΗ - ΒΕΓΓΑΖΗ.-- Πύραυλος που ενδέχεται να εκτοξεύθηκε από τη Λιβύη έπεσε σήμερα σχετικά κοντά στο ιταλικό πολεμικό πλοίο «Bersagliere», που έπλεε στα ανοιχτά των λιβυκών ακτών. Παράλληλα, υψηλόβαθμος Ρώσος αξιωματούχος εκτίμησε ότι η κατάσταση στη Λιβύη έχει περιέλθει «σε αδιέξοδο», εκτιμώντας ότι δεν υπάρχει «στρατιωτική λύση» στην κρίση.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Στο επίκεντρο συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Ειδική συνεδρίαση για την τεταμένη κατάσταση στο Βόρειο Κοσσυφοπέδιο αποφάσισε χτες να πραγματοποιήσει στις 24 τρέχοντος μηνός το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου μεταξύ άλλων θα παρουσιαστεί και η έκθεση του ΓΓ του Οργανισμού Μπαν Γκι Μουν για την κατάσταση στο ΝΑΤΟικό προτεκτοράτο.

Το ίδιο 24ωρο ο γενικός γραμματέας στο σερβικό υπουργείο για το Κοσσυφοπέδιο Ολιβερ Ιβάνοβιτς κάλεσε τους Σέρβους του βορείου τμήματος της επαρχίας να παραμείνουν στα μπλόκα συνεχίζοντας τις ειρηνικές κινητοποιήσεις, αναφερόμενος απ' την άλλη στην «ανάγκη να υπάρξει συμμετοχή της EULEX» στις όποιες συνομιλίες για την επίλυση της κρίσης.

Από την άλλη η ΝΑΤΟική δύναμη KFOR έθεσε ως όρο για τη συνέχιση των συνομιλιών της με το Βελιγράδι την απρόσκοπτη συνέχιση της τροφοδοσίας των ΝΑΤΟικών στρατιωτών από μεθοριακά φυλάκια του Βορείου Κοσσυφοπεδίου. Το αίτημα έγινε δεκτό ήδη από χτες καθώς αφέθηκαν μικρά φορτηγά με εφόδια για την KFOR (σε τρόφιμα, νερό, καύσιμα) να περάσουν από τέσσερις σερβικές κοινότητες.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός των Κοσσοβάρων Αλβανών Χασίμ Θάτσι εξακολουθεί να εμφανίζεται ανυποχώρητος σχετικά με τη «διεύρυνση» των «κυριαρχικών» δικαιωμάτων και στο βόρειο σερβοκατοικούμενο τμήμα, ισχυριζόμενος ότι για την Πρίστινα «κόκκινες γραμμές» είναι «ο σεβασμός του Συντάγματος, η κοινοβουλευτική απόφαση για το διάλογο (με το Βελιγράδι) και το γεγονός ότι δεν πρόκειται να τεθούν προς συζήτηση με τις σερβικές αρχές ζητήματα που να άπτονται της εδαφικής ακεραιότητας».

Ο Θάτσι υποστήριξε ότι το ζήτημα του ελέγχου των συνοριακών διαβάσεων Γιάρινιε και Μπίρνιακ στα διοικητικά σύνορα με τη Σερβία είναι «ζητήματα εκλογικού χαρακτήρα για τη Σερβία» και ζητήματα που αφορούν στην ύπαρξη του προτεκτοράτου..



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ