Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Οι ΗΠΑ «βλέπουν» συνεργασία με Ρωσία

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

«Ο ρόλος του Πακιστάν για τη συμφιλίωση και την ειρήνευση στο Αφγανιστάν είναι κρίσιμος, δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, Μαρκ Γκρόσμαν, με το πέρας της τριεθνούς Συνόδου ΗΠΑ, Πακιστάν και Αφγανιστάν όσον αφορά τον πόλεμο και την ασφάλεια, που πραγματοποιήθηκε στο Ισλαμαμπάντ.

Εντούτοις, οι διαβεβαιώσεις δύσκολα μπορούν να αναστρέψουν το αρνητικό κλίμα στις σχέσεις Πακιστάν και ΗΠΑ. Οι σχέσεις παραμένουν τεταμένες, εξαιτίας των συνεχών επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην περιοχή των φυλών στη διασυνοριακή με το Αφγανιστάν περιοχή και της επιχείρησης δολοφονίας του Μπιν Λάντεν. Η ένταση δεν είναι αναίτια, καθώς τα σχέδια των ΗΠΑ για επέκταση του πολέμου του Αφγανιστάν και στο Πακιστάν προχωρούν γοργά. Εξάλλου, εκτός των συνεχών επιχειρήσεων και επιθέσεων οι Ηνωμένες Πολιτείες, από την αρχή του χρόνου, έχουν ανοίξει το δίαυλο επικοινωνίας και με τη Ρωσία και έχουν καταλήξει σε μια σειρά συμφωνιών συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας. Εξάλλου, ο Γκρόσμαν μετέβη στο Πακιστάν για τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Ασίφ Αλί Ζαρντάρι και τη Σύνοδο προερχόμενος από την Κεντρική Ασία, όπου είχε πραγματοποιήσει περιοδεία στο Καζακστάν, το Τουρκμενιστάν και την Κιργιστάν, όπως αναφέρει το περιοδικό στρατηγικής Στράτφορντ. Στόχος της περιοδείας δεν ήταν άλλος από την ενίσχυση της συνεργασίας με τις ΗΠΑ, ειδικότερα δε της εξασφάλισης του Βόρειου Δικτύου Διανομής - NDN. Το 2009, το 90% του ανεφοδιασμού των ΝΑΤΟικών και ειδικότερα των κατοχικών δυνάμεων γινόταν μέσω Πακιστάν. Ωστόσο, με τη συνεχώς αυξανόμενη ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών και με το Πακιστάν να μπλοκάρει τις διόδους ανεφοδιασμού ως ένδειξη διαμαρτυρίας, οι ΗΠΑ έχουν στρέψει το βλέμμα τους σε άλλες χώρες. Από την Ιούλιο, περισσότερο του 40% του ανεφοδιασμού από ξηράς γίνεται πλέον μέσω του NDN και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ελπίζουν να φτάσει στο 75% μέχρι το τέλος του χρόνου.

Εντούτοις, η επέκταση του δικτύου διανομής και ανεφοδιασμού δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί δίχως την έγκριση και τη συνεργασία της Ρωσίας. Σύμφωνα με το Στράτφορντ η συνεργασία αυτή, παρά τις αντιθέσεις που ενυπάρχουν, έχει ευοδωθεί, ειδικά το τελευταίο τρίμηνο και η Ρωσία έχει συμφωνήσει να αυξήσει το επίπεδο της συνεργασίας της επίσης στους τομείς της ανταλλαγής πληροφοριών αλλά και να εξοπλίσουν τις αφγανικές δυνάμεις με απολύτως αναγκαίο εξοπλισμό και να εξασφαλίσει τον ανεφοδιασμό σε καύσιμα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επαναδιαπραγμάτευση σχέσης με το Πακιστάν (2019-01-16 00:00:00.0)
Συμφωνία για τον ανεφοδιασμό των κατοχικών στο Αφγανιστάν (2012-08-01 00:00:00.0)
Εντείνονται οι επιθέσεις (2010-10-07 00:00:00.0)
Αιματηρές συγκρούσεις (2009-04-30 00:00:00.0)
Ζητά διάλογο από την Ινδία (2008-12-31 00:00:00.0)
Εντείνεται η ανησυχία για τη «Βόρεια Συμμαχία» (2001-10-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ