Τετάρτη 16 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Επαναδιαπραγμάτευση σχέσης με το Πακιστάν

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Πενθήμερες επαφές στο Πακιστάν ξεκινά σήμερα ο ειδικός απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (του αμερικανικού ΥΠΕΞ) για το Αφγανιστάν, Ζαλμάι Κχαλιλζάντ. Ο Κχαλιλζάντ βρίσκεται σε μια πολυήμερη περιοδεία στην Κεντρική Ασία, που περιλαμβάνει επίσημες συναντήσεις σε Πακιστάν, Αφγανιστάν, Ινδία αλλά και Κίνα, με κεντρικό θέμα την ειρηνευτική διαδικασία στο Αφγανιστάν, για το οποίο η Ουάσιγκτον επανασχεδιάζει την τακτική της. Η περιοδεία, που άρχισε στις 9 Γενάρη, θα ολοκληρωθεί στις 21 Γενάρη.

Να σημειωθεί ότι το Αφγανιστάν είναι ένα από τα ζητήματα που ασκούν πίεση στις σχέσεις των ΗΠΑ με το Πακιστάν, που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν ένας από τους βασικότερους συμμάχους των Αμερικανών στην περιοχή. Βασική αιτία των διμερών διαφωνιών εμφανίζεται η στάση του Ισλαμαμπάντ απέναντι στους Ταλιμπάν (ειδικά το δίκτυο «Χακάνι» που αποτελεί πτέρυγά τους με έντονη δράση σε όλη την περιφέρεια), για των οποίων τις «αντοχές» η Ουάσιγκτον κατηγορεί την πακιστανική πλευρά, ότι τους χρηματοδοτεί και εξοπλίζει. Βέβαια, οι ΗΠΑ υπήρξαν στο παρελθόν ένας από τους βασικότερους πυλώνες ανάδειξης των Ταλιμπάν και άλλων «εξτρεμιστικών» οργανώσεων, στην προσπάθειά τους να αναδιατάξουν πολιτικές και άλλες συνεργασίες, με τρόπο ευνοϊκό για τα αμερικανικά επιχειρηματικά και γεωστρατηγικά συμφέροντα. Στην πραγματικότητα, αυτό που τώρα ανησυχεί έντονα τις ΗΠΑ είναι η όλο και στενότερη συνεργασία του Πακιστάν (και όχι μόνο) με την Κίνα, η οποία σημειωτέον εκφράζει ένα όλο και εντονότερο ενδιαφέρον και για την «ειρήνευση στο Αφγανιστάν».

Ενδεικτικό των διαστάσεων που αποκτούν οι αμερικανο-πακιστανικές αντιθέσεις είναι και νομοσχέδιο που κατέθεσαν Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο, προτείνοντας να βγει το Πακιστάν από τη λίστα των στενών, εκτός ΝΑΤΟ, εταίρων των ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ