Τετάρτη 16 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ξαναζεσταίνουν σχέδιο για «ζώνη ασφαλείας» από τον τουρκικό στρατό

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Την έντονη αντίδραση των Κούρδων της Συρίας προκαλεί η επαναφορά παλιότερου σχεδίου για τη δημιουργία λεγόμενης «ζώνης ασφαλείας» βάθους τουλάχιστον 30 χλμ. σε εδάφη της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας υπό την ευθύνη του τουρκικού στρατού. Σε αυτό το σκηνικό, εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Δαμασκό ο νέος απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία (Νορβηγός διπλωμάτης) Γκέιρ Πέντερσεν, σε μία προσπάθεια βολιδοσκόπησης προθέσεων της συριακής κυβέρνησης για την ενεργοποίηση της «Συριακής Συνταγματικής Επιτροπής» και την εξεύρεση πολιτικής λύσης, ενώ Ρώσοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν για τα σχέδια τζιχαντιστών στη βορειοανατολική συριακή επαρχία Ιντλίμπ να επιχειρήσουν προβοκατόρικες επιθέσεις με χημικά σε βάρος αμάχων και του συριακού στρατού.

Το σχέδιο για τη «ζώνη ασφαλείας» στο συριακό έδαφος επανήλθε στο προσκήνιο από ενημέρωση που έκανε στην κοινοβουλευτική του ομάδα ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν. Είχε προηγηθεί η προχτεσινή τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ, κατά την οποία, όπως είπε, επιβεβαιώθηκε η απόφαση των ΗΠΑ να «αποχωρήσουν» τα στρατεύματά τους από το συριακό έδαφος. Υποστήριξε ότι το σχέδιο αυτό προτάθηκε από τον Αμερικανό ομόλογό του, προσθέτοντας ότι η υποτιθέμενη «ζώνη ασφαλείας» θα φτιαχτεί από τον τουρκικό στρατό «με την οικονομική και επιμελητηριακή υποστήριξη των συμμάχων μας». Στη συνέχεια ο εκπρόσωπος Τύπου του Τούρκου Προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν, ανακοίνωσε πως ο Ερντογάν θα μεταβεί στις 23 του μήνα στη Μόσχα για συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, προκειμένου να συζητήσουν «μεταξύ άλλων την κατάσταση στην επαρχία Ιντλίμπ και τη συνεργασία με τη Ρωσική Ομοσπονδία στο πλαίσιο της απόφασης των ΗΠΑ να αποσύρουν τα στρατεύματα τους από τη Συρία».

Η πρόταση για «ζώνη ασφαλείας» απορρίφθηκε από Κούρδους αξιωματούχους της Συρίας ως απόπειρα κατοχής των περιοχών τους από τον τουρκικό στρατό. Ο υπεύθυνος εξωτερικών σχέσεων του κουρδικού «Κινήματος Δημοκρατικής Κοινωνίας», Αλντάρ Χαλίλ, είπε στο κουρδικό πρακτορείο ANHA πως το σχέδιο «είναι απειλή για τη Συρία». Αντιπρότεινε να τεθούν οι περιοχές κοντά στα σύνορα με την Τουρκία υπό «διεθνή εποπτεία του ΟΗΕ ή το συριακό στρατό».

Στη Δαμασκό την ίδια ώρα βρέθηκε ο νέος απεσταλμένος του ΟΗΕ, Γκέιρ Πέντερσεν. Εξέφρασε προθυμία για «εποικοδομητικές συνομιλίες» με Σύρους αξιωματούχους διαβεβαιώνοντας πως θα κάνει ό,τι μπορεί για την εξεύρεση πολιτικής λύσης. Σύροι αξιωματούχοι από την άλλη είπαν ότι είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν εφόσον ο Πέντερσεν αποφύγει τα λάθη του προκατόχου του (Στάφαν ντε Μιστούρα) και υπερασπιστεί τις αποφάσεις του ΟΗΕ για σεβασμό των συριακών κυριαρχικών δικαιωμάτων και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ