ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ - ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ
Υφαρπαγή της λαϊκής συναίνεσης με κάλπικα διλήμματα

Προωθείται το νομοσχέδιο για τα οικονομικά των κομμάτων, με στόχο την παρεμπόδιση της δράσης όσων αντιπαλεύουν το σύστημα

Στο τέλος Αυγούστου θα παρουσιαστεί για διαβούλευση το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με τη διενέργεια δημοψηφισμάτων, ενώ αναμένεται και η παρουσίαση ενός ακόμη νομοσχεδίου που θα αφορά το σύστημα χρηματοδότησης των κομμάτων και το «πόθεν έσχες» των πολιτικών προσώπων. Αυτό δήλωσε χτες στη Βουλή, ο υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης, ενημερώνοντας τη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης.

Ο Χ. Καστανίδης ανέφερε ότι το νομοσχέδιο για τα δημοψηφίσματα θα «δίνει τη δυνατότητα στο λαϊκό παράγοντα να δεσμεύει κυβερνητικές πολιτικές σε κρίσιμα θέματα». Επίσης έκανε λόγο για ένα επερχόμενο νομοσχέδιο, που θα στοχεύει στην «εξυγίανση του συστήματος χρηματοδότησης των κομμάτων», υποστηρίζοντας ότι είναι μια «πολύ σημαντική πρωτοβουλία», γιατί «πρέπει να ανταποκριθούμε στο αίτημα των Ελλήνων πολιτών να κυριαρχήσει το μεγαλύτερο σύστημα διαφάνειας». Αναφέρθηκε σε «χρηματοδοτήσεις περίεργες ή παράνομες που δε συνάδουν με την ηθική», οι οποίες διαπιστώθηκαν στο παρελθόν, αναφέροντας ότι «είναι βεβαρημένη η πολιτική ατμόσφαιρα». Επίσης είπε ότι πιθανόν στο ίδιο νομοσχέδιο να ρυθμίζεται και το «πόθεν έσχες των πολιτικών προσώπων», όπου θα υπάρξουν ρυθμίσεις για τον τρόπο υποβολής με ισχυρές δεσμεύσεις που αφορούν το «πόθεν»».

Σχολιάζοντας την αναφορά του υπουργού Εσωτερικών, ο βουλευτής του ΚΚΕ Θόδωρος Ιγνατιάδης υποστήριξε σχετικά με τα δημοψηφίσματα ότι «πρόκειται για κατ' επίφαση δημοκρατία», αφού με «κάλπικα διλήμματα» επιχειρείται «να διαμορφωθεί και να υφαρπαχθεί η συναίνεση του λαού». Παράλληλα αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία θα «υπάρχει και η ασφαλιστική δικλείδα να παίρνει υπόψιν τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων μόνο αν θέλει η κυβέρνηση». Οσον αφορά τις επικείμενες ρυθμίσεις για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι ουσιαστικά θα «εξυπηρετούν άλλο λόγο», αφού «είναι πρόβλημα του ίδιου του κοινωνικού συστήματος και της σύμφυσης των επιχειρηματικών παραγόντων με τους πολιτικούς», σημειώνοντας ότι βάζοντας εμπόδια σε όσους αντιπαλεύουν το σύστημα επιχειρείτε «να καθαγιάσετε και να νομιμοποιήσετε τη σχέση των αστικών κομμάτων με τον επιχειρηματικό κόσμο».

ΒΟΥΛΗ - ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Ενίσχυση με κάθε τρόπο των μονοπωλιακών ομίλων

Το ΚΚΕ κατάγγειλε τον ταξικό αντιλαϊκό χαρακτήρα του νέου νομοθετήματος

Μέσα σε καθεστώς πολιτικής αντιπαράθεσης με επίκεντρο τις εξελίξεις, αναφορικά με την Proton Bank, ολοκληρώθηκε χτες στη Βουλή η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, που μεταξύ άλλων προβλέπει τη συγχώνευση δημόσιων οργανισμών και απολύσεις εργαζομένων. Εκ μέρους του ΚΚΕ ο βουλευτής του Νίκος Καραθανασόπουλος τόνισε ότι το πραγματικό πρόβλημα είναι η συνολική κυβερνητική πολιτική που «παίρνει» από το λαό και «δίνει» στα μονοπώλια.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος, υπερασπίστηκε ρύθμιση της κυβέρνησης σύμφωνα με την οποία το κράτος μπορεί να διαχειρίζεται τα διαθέσιμα προκειμένου να ενισχύει το χρηματοπιστωτικό σύστημα, λέγοντας ότι αποτελεί εθνικό συμφέρον η σταθερότητά του. Οπως χαρακτηριστικά είπε, «το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ελέγχεται πανταχόθεν και διασφαλίζεται πανταχόθεν συμπεριλαμβανομένης και της Proton Bank» προσθέτοντας πως «το Δημόσιο είναι προνομιούχος μέτοχος της τράπεζας, έχει επενδύσει 300 εκατομμύρια ευρώ», ενώ συνολικά είπε πως «το Δημόσιο τοποθετεί τα διαθέσιμά του με τέτοιο τρόπο, ώστε να διασφαλίζεται η ρευστότητα των τραπεζών».

«Η ταξική αποστολή της κυβέρνησης είναι να διασωθεί το καπιταλιστικό σύστημα και από αυτή τη σκοπιά αγωνιά και προσπαθεί με κάθε τρόπο να διασφαλίσει την αξιοπιστία και την επάρκεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος» επισήμανε παρεμβαίνοντας ο Νίκος Καραθανασόπουλος. Συνέχισε λέγοντας ότι «το σκάνδαλο δεν είναι η επιμέρους ενδεχόμενη φωτογραφική διάταξη, αλλά η συνολικότερη λογική της κυβέρνησης να τα παίρνει από το λαό και να ενισχύει με κάθε τρόπο τους μονοπωλιακούς ομίλους, είτε αυτοί δραστηριοποιούνται στο τραπεζικό σύστημα είτε αλλού». Επισήμανε δε ότι «η ρευστότητα, τους μόνους που αφορά είναι τους επιχειρηματικούς ομίλους».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε πάντως ότι «υπάρχουν ορισμένα, δευτερεύοντος χαρακτήρα, ερωτήματα αναρωτώμενος «ποιος είναι ο ρόλος της Proton Bank; Πρόεδρός της ποιος είναι σήμερα; Μήπως είναι ο κ. Σπέχκαρντ, ο πρώην πρέσβης (σ.σ. των ΗΠΑ); Υπηρξαν στο ΔΣ της Proton Bank πρόσωπα που είχαν καθοριστικό ρόλο στις προμήθειες και τους εξοπλισμούς της χώρας σε διάφορα σκάνδαλα που ερευνώνται ή κουκουλώνονται;»... Διευκρίνισε ότι «εμείς, όταν βάζουμε αυτά τα ερωτηματικά, δεν θέλουμε και δεν ταυτιζόμαστε με την άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, που αναδεικνύουν μια σειρά όμιλοι και τα Μέσα ενημέρωσης, που σήμερα εξυπηρετούν και προβάλλουν συμφέροντα επιχειρηματικών ομίλων, οι οποίοι είναι ριγμένοι σε σχέση με το φαγοπότι του λαϊκού πλούτου που γίνεται».

Ο Ν. Καραθανασόπουλος σχολίασε παράλληλα την τροπολογία για τη συγχώνευση οργανισμών του Δημοσίου, τονίζοντας ότι «δεν είναι αποσπασματική ενέργεια. Είναι προσπάθεια ανασυγκρότησης και ανασύνταξης του αστικού κράτους με βάση τις ανάγκες του κεφαλαίου».

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, ο κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος Μ. Κεφαλογιάννης υποστήριξε ότι τα διαθέσιμα του Δημοσίου μπορούν να δίνονται μόνο σε τράπεζες με κεφαλαιακή επάρκεια, συγκρίνοντας την υπόθεση της Proton Bank με το θέμα του σκανδάλου Κοσκωτά και της Τράπεζας Κρήτης. Κριτική άσκησε στην κυβέρνηση και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας για «διάσωση φαλιρισμένων τραπεζών και φαλιρισμένων τραπεζιτών». Εκ μέρους του ΛΑ.Ο.Σ., ο πρόεδρός του Γ. Καρατζαφέρης δήλωσε πως «υποχρεούμεθα σε κάθε κίνηση που θα σώσει το τραπεζικό σύστημα και δεν θα ξεκινήσει κανένα φαινόμενο ντόμινο».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αναβολή και απειλές

Αναβάλλεται η προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση Χριστόφια - Ερογλου. Απειλεί ο Τουρκοκύπριος ηγέτης σε περίπτωση που η Λευκωσία προχωρήσει σε γεωτρήσεις για φυσικό αέριο

Οι διαβουλεύσεις για το σχηματισμό της νέας κυπριακής κυβέρνησης υποχρέωσαν τον Πρόεδρο της Κύπρου Δ. Χριστόφια να ζητήσει την ακύρωση της σημερινής συνάντησης με τον Ντ. Ερογλου, οι οποίες πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των εντατικών επαφών των δύο πλευρών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Την ίδια στιγμή, ο ηγέτης του ψευδοκράτους, με δηλώσεις του, εμφανίζεται απειλητικός στην περίπτωση που η Κύπρος ξεκινήσει γεωτρήσεις σε θαλάσσιες περιοχές, όπου υπάρχουν διαπιστωμένα κοιτάσματα φυσικού αερίου, χωρίς να λάβει υπόψη τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων.

Την ακύρωση της συνάντησης της Παρασκευής, μεταξύ Δ. Χριστόφια και Ντ. Ερογλου, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, διευκρινίζοντας ότι το σχετικό αίτημα διατύπωσε η ελληνοκυπριακή πλευρά. Σύμφωνα με την εκτίμηση διπλωματικών παρατηρητών, η ακύρωση της συνάντησης ζητήθηκε λόγω των διαβουλεύσεων Χριστόφια για το νέο κυβερνητικό σχήμα. Η συνάντηση θα προγραμματιστεί εκ νέου μετά την ανάπαυλα των δύο επόμενων βδομάδων.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης του ψευδοκράτους Ντερβίς Ερογλου, σε δηλώσεις του, έσπευσε την Πέμπτη να προειδοποιήσει την κυβέρνηση της Κύπρου να μην προχωρήσει σε γεωτρήσεις φυσικού αερίου. «Ο υποθαλάσσιος πλούτος της Κύπρου δεν ανήκει μόνο στους Ελληνοκύπριους, αλλά έχουν δικαιώματα οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία», τόνισε.

Σχολιάζοντας πληροφορίες ότι αρχίζουν οι γεωτρήσεις την 1η Οκτώβρη, ο Ερογλου είπε ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν πρέπει να ξεκινήσει αυτήν την ενέργεια, γιατί θα γίνει πονοκέφαλος για κάποιους».

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Συγκεντρώσεις - συζητήσεις πραγματοποιούν οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ σε πολλές περιοχές για την παρουσίαση της πρότασης διεξόδου του Κόμματος:

-- Αύριο Σάββατο 6 Αυγούστου, στις 9.30 μ.μ. στο Μύτικα στο καφενείο του Τζεφρώνη, θα μιλήσει ο Νίκος Μωραΐτης, μέλος της ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας και βουλευτής του ΚΚΕ.

-- Την Κυριακή 7 Αυγούστου, στις 9.30 μ.μ. στον Αστακό στην καφετέρια Μπουκουβάλα, θα μιλήσει ο Νίκος Μωραΐτης, μέλος της ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας και βουλευτής του ΚΚΕ.

-- Την Τετάρτη 10/8, συγκέντρωση στο Αρχάνι Φθιώτιδας, στην πλατεία, με θέμα την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ.

-- Την Τετάρτη 10/8 θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Ζακύνθου (Πνευματικό Κέντρο) με θέμα: «Εξελίξεις στο χώρο της Υγείας - Η πρόταση του ΚΚΕ για σύγχρονη δημόσια δωρεάν Υγεία για όλους». Θα μιλήσει ο Δ. Κεφαλληνός.

-- Την Παρασκευή 12/8 θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην πλατεία Κατασταρίου Ζακύνθου, με θέμα «Αντιπυρική προστασία - Δάση λαϊκή περιουσία», στις 8 μ.μ., με ομιλητή τον Γ. Κωνσταντίνου, μέλος της ΝΕ.

-- Την Παρασκευή 12/8 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση - συνεστίαση στο κέντρο Πουλάκου στις Αιγιές Λακωνίας στις 8 30 μ.μ. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και βουλευτής του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ