Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ - ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Ενίσχυση με κάθε τρόπο των μονοπωλιακών ομίλων

Το ΚΚΕ κατάγγειλε τον ταξικό αντιλαϊκό χαρακτήρα του νέου νομοθετήματος

Μέσα σε καθεστώς πολιτικής αντιπαράθεσης με επίκεντρο τις εξελίξεις, αναφορικά με την Proton Bank, ολοκληρώθηκε χτες στη Βουλή η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, που μεταξύ άλλων προβλέπει τη συγχώνευση δημόσιων οργανισμών και απολύσεις εργαζομένων. Εκ μέρους του ΚΚΕ ο βουλευτής του Νίκος Καραθανασόπουλος τόνισε ότι το πραγματικό πρόβλημα είναι η συνολική κυβερνητική πολιτική που «παίρνει» από το λαό και «δίνει» στα μονοπώλια.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος, υπερασπίστηκε ρύθμιση της κυβέρνησης σύμφωνα με την οποία το κράτος μπορεί να διαχειρίζεται τα διαθέσιμα προκειμένου να ενισχύει το χρηματοπιστωτικό σύστημα, λέγοντας ότι αποτελεί εθνικό συμφέρον η σταθερότητά του. Οπως χαρακτηριστικά είπε, «το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ελέγχεται πανταχόθεν και διασφαλίζεται πανταχόθεν συμπεριλαμβανομένης και της Proton Bank» προσθέτοντας πως «το Δημόσιο είναι προνομιούχος μέτοχος της τράπεζας, έχει επενδύσει 300 εκατομμύρια ευρώ», ενώ συνολικά είπε πως «το Δημόσιο τοποθετεί τα διαθέσιμά του με τέτοιο τρόπο, ώστε να διασφαλίζεται η ρευστότητα των τραπεζών».

«Η ταξική αποστολή της κυβέρνησης είναι να διασωθεί το καπιταλιστικό σύστημα και από αυτή τη σκοπιά αγωνιά και προσπαθεί με κάθε τρόπο να διασφαλίσει την αξιοπιστία και την επάρκεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος» επισήμανε παρεμβαίνοντας ο Νίκος Καραθανασόπουλος. Συνέχισε λέγοντας ότι «το σκάνδαλο δεν είναι η επιμέρους ενδεχόμενη φωτογραφική διάταξη, αλλά η συνολικότερη λογική της κυβέρνησης να τα παίρνει από το λαό και να ενισχύει με κάθε τρόπο τους μονοπωλιακούς ομίλους, είτε αυτοί δραστηριοποιούνται στο τραπεζικό σύστημα είτε αλλού». Επισήμανε δε ότι «η ρευστότητα, τους μόνους που αφορά είναι τους επιχειρηματικούς ομίλους».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε πάντως ότι «υπάρχουν ορισμένα, δευτερεύοντος χαρακτήρα, ερωτήματα αναρωτώμενος «ποιος είναι ο ρόλος της Proton Bank; Πρόεδρός της ποιος είναι σήμερα; Μήπως είναι ο κ. Σπέχκαρντ, ο πρώην πρέσβης (σ.σ. των ΗΠΑ); Υπηρξαν στο ΔΣ της Proton Bank πρόσωπα που είχαν καθοριστικό ρόλο στις προμήθειες και τους εξοπλισμούς της χώρας σε διάφορα σκάνδαλα που ερευνώνται ή κουκουλώνονται;»... Διευκρίνισε ότι «εμείς, όταν βάζουμε αυτά τα ερωτηματικά, δεν θέλουμε και δεν ταυτιζόμαστε με την άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, που αναδεικνύουν μια σειρά όμιλοι και τα Μέσα ενημέρωσης, που σήμερα εξυπηρετούν και προβάλλουν συμφέροντα επιχειρηματικών ομίλων, οι οποίοι είναι ριγμένοι σε σχέση με το φαγοπότι του λαϊκού πλούτου που γίνεται».

Ο Ν. Καραθανασόπουλος σχολίασε παράλληλα την τροπολογία για τη συγχώνευση οργανισμών του Δημοσίου, τονίζοντας ότι «δεν είναι αποσπασματική ενέργεια. Είναι προσπάθεια ανασυγκρότησης και ανασύνταξης του αστικού κράτους με βάση τις ανάγκες του κεφαλαίου».

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, ο κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος Μ. Κεφαλογιάννης υποστήριξε ότι τα διαθέσιμα του Δημοσίου μπορούν να δίνονται μόνο σε τράπεζες με κεφαλαιακή επάρκεια, συγκρίνοντας την υπόθεση της Proton Bank με το θέμα του σκανδάλου Κοσκωτά και της Τράπεζας Κρήτης. Κριτική άσκησε στην κυβέρνηση και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας για «διάσωση φαλιρισμένων τραπεζών και φαλιρισμένων τραπεζιτών». Εκ μέρους του ΛΑ.Ο.Σ., ο πρόεδρός του Γ. Καρατζαφέρης δήλωσε πως «υποχρεούμεθα σε κάθε κίνηση που θα σώσει το τραπεζικό σύστημα και δεν θα ξεκινήσει κανένα φαινόμενο ντόμινο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ