Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Σκόπευση με καθαρό μυαλό

Δεν περιμένει κανείς τις μετρήσεις του ΙΟΒΕ για να διαπιστώσει ότι τα νοικοκυριά στενάζουν. Αρκεί μια βόλτα στα γραφεία της ΔΕΗ όπου χιλιάδες εργαζόμενοι δηλώνουν πλήρη αδυναμία να πληρώσουν το ρεύμα. Στον αντίποδα, μια ματιά στα κέρδη του ΟΤΕ εξηγεί γιατί μονοπώλια όπως η «Ντόιτσε Τέλεκομ» αξιώνουν εδώ και τώρα πλήρη ανατροπή στις εργασιακές σχέσεις ώστε να καλπάσουν ανεμπόδιστα τα ήδη υπέρογκα κέρδη τους.

Η κρίση πράγματι είναι εδώ, όχι έτσι όπως θέλει να την εμφανίζει ο αστικός Τύπος για να ενοχοποιήσει τους εργαζόμενους, αλλά κρίση του ίδιου του συστήματος που για να την ξεπεράσει απειλεί να τσακίσει ακόμα περισσότερο την εργατική τάξη. Κάθε είδηση για τις αγωνίες των καπιταλιστών πρέπει να γίνεται όπλο για το στέριωμα της συνείδησης ότι αυτό το σύστημα πρέπει να ανατραπεί. Αυτό είναι το ιστορικό χρέος της εργατικής τάξης, σ' αυτόν το δρόμο το ΚΚΕ διαθέτει όλες του τις δυνάμεις, αποκαλύπτοντας για κάθε μέτρο που παίρνεται τον ένοχο, τις μεθοδεύσεις του, δείχνοντας τη λύση στην ανάληψη της εξουσίας από την ίδια την εργατική τάξη και τους συμμάχους της.

Στοιχείο της γενικευμένης επίθεσης στην εργατική τάξη είναι και η επιχειρούμενη νομιμοποίηση των ναρκωτικών. Με στόχο, κύρια, τα νέα παιδιά.

Για την προώθηση αυτού του στόχου ο αστικός Τύπος έδωσε χτες τα ρέστα του: Χαρακτηρίζει πρόοδο τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών και σκοταδισμό το κάλεσμα του ΚΚΕ να ορθωθεί μέτωπο αντίστασης στη ναρκω-καταστολή.

Το ΚΚΕ χτύπησε καμπάνα κινδύνου, μιλώντας για νέα επίθεση του κεφαλαίου και της κυβέρνησής του που στοχεύει στο μυαλό και την ψυχή κυρίως των νέων ανθρώπων.

Η αντίδραση στον αστικό Τύπο δεν κρύβει λόγια. Οι εξυπναδούλες στην «Καθημερινή» περί προσκόλλησης του ΚΚΕ «σε ένα σκοταδιστικό παρελθόν» δεν μπορούν να κρύψουν το μέγεθος της ενόχλησης των αστών από την απήχηση που έχει η θέση του ΚΚΕ στα λαϊκά στρώματα.

Ακόμα πιο ύπουλο είναι το πλαγιοκόπημα που επιχειρείται με «αθώα» ρεπορτάζ για τα οικονομικά οφέλη από τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών. Αποδεικνύουν πως η αστική τάξη είναι αδίστακτη όταν πρόκειται να στηρίξει τα συμφέροντά της και η ναρκω-κουλτούρα είναι ένα από τα προωθημένα όπλα της.

Το κάλεσμα του ΚΚΕ για δημιουργία αντιναρκωτικού μετώπου αποκτά χαρακτήρα επείγοντος.

***

Το κλάμα που πέφτει για την όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης δεν πρέπει να ξεγελά. Οι καπιταλιστές έχουν πρόβλημα το οποίο όμως και πάλι θα επιχειρήσουν να λύσουν σε βάρος της εργατικής τάξης. Τα ρεπορτάζ που προβάλλουν τη διαφθορά σε διάφορους τομείς ενοχοποιούν τους εργάτες για να περάσουν νέα μέτρα σε βάρος τους.

Το «μαζί τα φάγαμε» του Πάγκαλου απογειώνεται. Οι ανακοινώσεις για το ΙΚΑ συμβάλλουν στην ενοχοποίηση όσων πληρώνουν χρυσή την ασφάλιση, την υγεία και το δικαίωμα στη σύνταξη. Αθωώνουν μια πολιτική που κόβει από τον εργάτη και δίνει στον κεφαλαιοκράτη. Τα φαινόμενα που καταγγέλλουν είναι στοιχεία της σήψης ενός συστήματος, του ίδιου συστήματος που δείχνει τη σαπίλα του για να κρύψει την ενοχή του. Η αστική εξουσία έχει στηριχτεί σ' αυτά τα φαινόμενα. Προκαλεί όταν τα επικαλείται. Αυτά τα φαινόμενα θα πάψουν μαζί με την εξουσία του κεφαλαίου.

Η απάντηση στην αστική προπαγάνδα είναι «η κρίση είσαστε εσείς». Το καπιταλιστικό σύστημα και η πολιτική του έκφραση. Οι εργάτες δεν χρωστάνε, χάνουν από τη διαρκή μείωση στην τιμή που πουλάνε το μόνο εμπόρευμα που έχουν, την εργατική δύναμη. Γι' αυτούς η λύση δεν είναι να σφίξουν κι άλλο το ζωνάρι, αντίθετα πρέπει να κάνουν παντιέρα όλες τις ανάγκες τους, να στηρίξουν ο ένας τον άλλον, να οργανώσουν την αντίσταση και την αντεπίθεσή τους. Τα κέρδη της κάθε ΔΕΗ δεν πρέπει να στηριχτούν στη δυστυχία των εργατών. Κανένας μόνος του. Αλληλεγγύη με προοπτική στο μέτωπο για την ανατροπή. Ούτε βήμα πίσω από την προβολή και διεκδίκηση των πραγματικών αναγκών των εργατών. Επιθετική διεκδίκηση του πλούτου που παράγεται από τον κόσμο της δουλειάς. Αυτός ο δρόμος οδηγεί αναγκαστικά σε διεκδίκηση της ίδιας της εξουσίας. Γι' αυτόν το δρόμο απαιτείται καθαρό μυαλό. Σ' αυτό το μυαλό στοχεύει η κλιμάκωση της ναρκω-επίθεσης που αποφάσισε η κυβέρνηση υπό τα χειροκροτήματα του αστικού πολιτικού κόσμου.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ