Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
Συνειδητή απαξίωση της αμυντικής βιομηχανίας

Συζήτηση στη Βουλή για το θέμα. Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων

Στη Βουλή συζητήθηκε χτες το θέμα των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων μετά από παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Γιώργου Μαυρίκου, όπου και επιβεβαιώθηκε η συνειδητή πολιτική απαξίωσης και υποβάθμισης της αμυντικής βιομηχανίας. Ταυτόχρονα, συνεχίζεται μέχρι και σήμερα η κατάληψη των κεντρικών γραφείων της διοίκησης των ΕΑΣ από τους εργαζόμενους, οι οποίοι αγωνίζονται για να μην ιδιωτικοποιηθεί η αμυντική βιομηχανία και να μη γίνει καμιά απόλυση.

Χτες, οι εργαζόμενοι των ΕΑΣ, πραγματοποίησαν μαζική και δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών και προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό του για περίπου μία ώρα. Εκεί, οι κατασταλτικές δυνάμεις επιδίωξαν να απωθήσουν τους εργαζόμενους από το υπουργείο. Στη διάρκεια της κινητοποίησης, οι εργαζόμενοι απαίτησαν να γίνει συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου, η οποία όμως αρνήθηκε.

Στο μεταξύ χτες, στη Βουλή, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Π. Μπεγλίτης, μιλώντας για το θέμα των ΕΑΣ στην επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής, επιχείρησε για μια ακόμη φορά να απαξιώσει την ελληνική αμυντική βιομηχανία. Αφορμή αποτέλεσε η παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ, Γ. Μαυρίκου που μετέφερε στην συνεδρίαση τα αιτήματα των εργαζομένων στον κλάδο.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του υπουργού Αμυνας, ο οποίος είπε ότι η κυβέρνηση λέει «ναι, στη διαδικασία της αποκρατικοποίησης, κρατώντας, όμως, το δημόσιο ένα σημαντικό κομμάτι σε έναν ευαίσθητο τομέα για την εθνική άμυνα και ασφάλεια, όπως είναι ο τομέας παραγωγής πυρομαχικών και όπλων. Αυτό παλεύουμε, αλλά ποιος θα αγοράσει τα ελληνικά αμυντικά συστήματα και να επενδύσει σε αυτά, όταν έχουν τεράστια χρέη;». Για να υποστηρίξει αμέσως μετά ότι στις επιχειρήσεις της δημόσιας αμυντικής βιομηχανίας υπάρχει πολύ μεγάλο μισθολογικό κόστος.

Ο Γ. Μαυρίκος, σημείωσε πως η απαξίωση της αμυντικής βιομηχανίας είναι συνειδητή και έθεσε το ερώτημα του «ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο τους απαξιώνετε και διαλύετε όλη αυτή την παραγωγική μηχανή που θα μπορούσε κάτω από άλλες προϋποθέσεις, να παίξει στρατηγικής σημασίας ρόλο και στον τομέα της ελληνικής άμυνας, αλλά και συνολικότερα, στην οικονομία της χώρας;». Οσον αφορά το κυβερνητικό επιχείρημα περί υψηλής μισθοδοσίας, ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι «αυτό πιστεύουμε ότι είναι και αντιεπιστημονικό και πέρα από την πραγματικότητα. Δεν μπορεί για κάθε νόσο να φταίνε οι μισθοί. Στην Ολυμπιακή έφταιγαν οι μισθοί, στον ΟΣΕ φταίνε οι μισθοί, στα ΕΑΣ φταίνε οι μισθοί, δεν είναι η πραγματικότητα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ