ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Αυγούστου 2011
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εξελίξεις γενικευμένης αναμέτρησης

Ο συνεχιζόμενος ιμπεριαλιστικός πόλεμος στη Λιβύη και η ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία, οι απειλές του Τούρκου ΥΠΕΞ Νταβούτογλου κατά της Συρίας, η ισραηλινή βαρβαρότητα στην Παλαιστίνη κι οι απειλές που απευθύνει το Ισραήλ κατά της Αιγύπτου, αλλά και κατά του Ιράν, για το πυρηνικό του πρόγραμμα, είναι μόνο μερικά από τα κομμάτια του επικίνδυνου για τους λαούς «παζλ», που εκτυλίσσεται στην περιοχή. Η κατάσταση οξύνεται όλο και περισσότερο, ιδιαίτερα αν αποδειχθούν αληθινές οι πληροφορίες, που κυκλοφορούν το τελευταίο 48ωρο, σύμφωνα με τις οποίες σαουδαραβικά τεθωρακισμένα, μέσω της Ιορδανίας, κινούνται με κατεύθυνση τα ιορδανο-συριακά σύνορα.

Η πληροφορία συνέπεσε με την ένταξη της Ιορδανίας, αλλά και του Μαρόκου, στο Συμβούλιο Συνεργασίας Χωρών Κόλπου (ΣΣΧΚ). Η συγκεκριμένη διακρατική οργάνωση αποτελείται από κράτη - μοναρχίες, σύμβολα του δεσποτισμού και της ταξικής εκμετάλλευσης και καταπίεσης, που από το 1983 διαθέτει κι έναν κοινό στρατιωτικό μηχανισμό που ονομάζεται «Το Αρμα της Χερσονήσου». Εννοείται πως ηγετικό ρόλο σ' αυτήν τη διακρατική ένωση παίζει η Σαουδική Αραβία, που παραδοσιακά συμμαχεί με τις ΗΠΑ. Μέχρι τώρα, είχαν ακουστεί (και επίσημα διαψευστεί) τα σχέδια τουρκικής εισβολής (μιας χώρας του ΝΑΤΟ) στη Συρία και η δημιουργία «ουδέτερων ζωνών» στο βορρά αυτής της χώρας, με πρόσχημα, όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, ...«ανθρωπιστικούς λόγους». Τώρα υπάρχουν πληροφορίες για ανάλογες κινήσεις ενός άλλου συμμάχου των ΗΠΑ στην περιοχή, της Σαουδικής Αραβίας. Ο «άξονας» που διαμορφώνεται Τουρκία - ΣΣΧΚ, συντονίζεται και σχεδιάζει από κοινού μαζί με ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, ΕΕ, την επέμβαση, φορώντας την «προβιά» του «ανθρωπισμού» και της «δημοκρατίας».

Τα σχέδια αυτά είναι φανερό πως δε θα μείνουν αναπάντητα από τον «αντιάξονα», που επίσης έχει διαμορφωθεί στην περιοχή (Ιράν - Συρία - Λίβανος - «Χαμάς»), που και στο πρόσφατο παρελθόν έχει «τσαλακώσει» τη δήθεν «ακλόνητη υπεροχή» του αμερικάνικου και ισραηλινού ιμπεριαλισμού, όπως φάνηκε στο Λίβανο, το 2006.

Η νέα τοποθέτηση του εκπροσώπου της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ, Ρογκόζιν, ενάντια στην εμπλοκή της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας σε ανοιχτή επέμβαση στη Συρία, είναι μόνον ένα από τα μηνύματα που έστειλε της τελευταίες μέρες το Κρεμλίνο προς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Η όλο και μεγαλύτερη εμπλοκή των ανερχόμενων δυνάμεων (Ρωσίας και Κίνας) στους ανταγωνισμούς στην περιοχή της Μέσης Ανατολής δείχνει πως στην ιμπεριαλιστική «σκακιέρα» των ανταγωνισμών, πίσω από τους «στρατιώτες», τους «αξιωματικούς» και τους «πύργους» κάθε πλευράς («άξονα»), υπάρχουν ισχυρότεροι «παίχτες» και ευρύτερα σχέδια, όπως το λεγόμενο σχέδιο της «Ευρύτερης Μέσης Ανατολής».

Σ' αυτές τις συνθήκες, το ΚΚΕ σημειώνει πως μόνον η πάλη των λαών της περιοχής ενάντια στον ιμπεριαλισμό, και η σύνδεσή της με το στόχο της εργατικής εξουσίας, την πάλη για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό, μπορεί να απεγκλωβίσει από την αιματηρή «λαβίδα» που στήνεται, με διάφορα προσχήματα, σε βάρος των λαών της περιοχής, για την απόκτηση του φυσικού πλούτου, των δρόμων πετρελαίου, τη διασφάλιση της παραπέρα εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ - ΙΣΡΑΗΛ
Ερευνα για το θάνατο τριών φρουρών ασφαλείας απαιτεί το Κάιρο

Ερείπια μετά τους ισραηλινούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας
Ερείπια μετά τους ισραηλινούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας
TEΛ ΑΒΙΒ - ΚΑΪΡΟ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Επίσημη διαμαρτυρία έκανε χτες στο Ισραήλ η αιγυπτιακή κυβέρνηση μετά τη χθεσινοβραδινή δολοφονία τριών Αιγυπτίων των δυνάμεων ασφαλείας και δύο αμάχων αγνώστου ταυτότητας, κοντά στη μεθόριο αμφοτέρων των χωρών από επιδρομή ισραηλινού ελικοπτέρου, απαιτώντας την άμεση διενέργεια έρευνας για τις συνθήκες και τις αιτίες του συμβάντος.

Μάλιστα, με εντολή του Αιγύπτιου στρατιωτικού «πρωθυπουργού» Εσάμ Σαράφ, συγκλήθηκε για χτες βράδυ έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, προκειμένου να εκτιμηθεί η ακριβής κατάσταση στην επαρχία Σινά και στις περιοχές κοντά στη μεθόριο με το Ισράηλ.

Νωρίτερα έγινε συγκέντρωση διαμαρτυρίας δεκάδων Αιγυπτίων έξω από την ισραηλινή πρεσβεία στο Κάιρο, όπου κάηκε η ισραηλινή σημαία και ακούστηκαν συνθήματα κατά του Ισραήλ εξαιτίας του θανάτου των τριών Αιγυπτίων μεθοριακών φρουρών ασφαλείας. Παράλληλα, Αιγύπτιοι αναλυτές σχολίαζαν πως το συμβάν δεν αποκλείεται, εάν συνεχιστούν παρόμοιες ισραηλινές στρατιωτικές ενέργειες, να πάρει κι άλλες διαστάσεις και να εξελιχθεί σε πραγματική δοκιμασία για τις διμερείς σχέσεις Ισραήλ - Αιγύπτου...

Πάντως, η δικαιολογία που χρησιμοποιεί το Ισραήλ για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη μεθόριο με την Αίγυπτο είναι πως οι δράστες των προχτεσινών επιθέσεων με τους οκτώ νεκρούς Ισραηλινούς στρατιώτες και αμάχους προήλθαν από την αιγυπτιακή περιοχή της Χερσονήσου Σινά. Την ίδια δικαιολογία με την προσθήκη πως «η βαθύτερη ...πηγή της επίθεσης εντοπίζεται στη Λωρίδα της Γάζας» χρησιμοποίησε το ίδιο διάστημα η κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου για να δικαιολογήσει τις φονικές αεροπορικές επιδρομές στα παλαιστινιακά εδάφη μέσα στο τελευταίο 48ωρο, εξαιτίας των οποίων σκοτώθηκαν τουλάχιστον οκτώ Παλαιστίνιοι (ανάμεσά τους παιδιά και έφηβοι). Στον αριθμό αυτό προστίθενται άλλοι δύο, καθώς, αργά χτες το βράδυ, ιατρικές πηγές ανέφεραν πως δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και τρεις τραυματίστηκαν στη διάρκεια αεροπορικών επιδρομών του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας, στη συνοικία Ζεϊτούν και σε μια άλλη συνοικία στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας.

Αργότερα χτες εκτοξεύτηκαν στο νότιο Ισραήλ τουλάχιστον 20 ρουκέτες τύπου «Κασάμ» και «Γκαντ» σε αραιοκατοικημένες περιοχές προκαλώντας τον τραυματισμό έξι ατόμων.

ΣΥΡΙΑ
Ρωσική αλλά και τουρκική διαφοροποίηση στις πιέσεις προς Ασαντ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Ρωσία και Τουρκία αντιστέκονται, επί του παρόντος, στα κελεύσματα ΗΠΑ και ΕΕ για άμεση παραίτηση του Σύρου ηγέτη Μπασάρ Αλ Ασαντ από την εξουσία, προτείνοντας- η κάθε μία για τους δικούς της λόγους- την πραγματοποίηση πολιτικών μεταρρυθμίσεων...

Εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών ξεκαθάρισε χτες πως η Μόσχα δεν στηρίζει τις εκκλήσεις Αμερικανών και Ευρωενωσιακών αξιωματούχων, ζητώντας να δοθεί στη Δαμασκό «επαρκής χρόνος» προκειμένου να υλοποιηθούν όλες οι διαδικασίες μεταρρυθμίσεων.

Το ίδιο 24ωρο, η Τουρκία διεμήνυε πως δεν είναι έτοιμη να υιοθετήσει τις απαιτήσεις ΗΠΑ και ΕΕ για παραίτηση του Ασαντ από την εξουσία, ζητώντας εντούτοις «άμεση διακοπή» των επιχειρήσεων του συριακού στρατού. Μάλιστα Τούρκος αξιωματούχους, που θέλησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, δήλωσε σε δημοσιογράφους πως «πριν από όλα ο συριακός λαός πρέπει να πει στον Ασαντ να φύγει» παρατηρώντας την ίδια ώρα πως η «συριακή αντιπολίτευση δεν είναι ενωμένη και ακόμη δεν ακούσαμε μια συλλογική έκκληση των Σύρων να λέει στον Ασαντ να φύγει, όπως στην Αίγυπτο και τη Λιβύη»... Νωρίτερα σε συνεδρίαση του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας δεν αποφασίστηκε να κληθεί ο Σύρος ηγέτης σε παραίτηση, αλλά να ζητηθεί η άμεση διακοπή της καταστολής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Επίσης το τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας ζήτησε «δημοκρατική μετάβαση σύμφωνα με τα νόμιμα αιτήματα του φίλου και αδελφού συριακού λαού».

Ωρες αργότερα, σαν να εισακούστηκαν οι παρατηρήσεις του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, αντικυβερνητικές συριακές δυνάμεις ανακοίνωσαν τη συγκρότηση ενός νέου συνασπισμού με την ονομασία «Γενική Επιτροπή της Συριακής Επανάστασης» (SRGC) με στόχο την «πολιτική σύσφιξη των αντιπολιτευόμενων δυνάμεων για να επιτευχθεί η πτώση του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Ασαντ, η αποκατάσταση ενός δημοκρατικού κράτους δικαίου» που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα όλων των πολιτών.

Η SRGC φέρεται ως αποτέλεσμα της ένωσης 44 οργανώσεων και επιτροπών συντονισμού που ενθαρρύνουν εδώ και πέντε μήνες τις διαδηλώσεις στη Συρία.

Στο μεταξύ, χτες, παρά τις πρότερες διαβεβαιώσεις της συριακής ηγεσίας, αναφέρθηκε συνέχιση της παρουσίας του στρατού στο κέντρο πόλεων του νότου και σε περίχωρα της πρωτεύουσας Δαμασκού, αλλά και ο θάνατος τουλάχιστον 22 αμάχων (ανάμεσά τους και δύο έφηβοι) από πυρά στρατιωτών.

Εν μέσω όλων αυτών, η FIFA (Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου) ανακοίνωσε χτες πως η Συρία δεν κρίνεται ικανή να συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου το 2014, δίνοντας τη θέση της στο Τατζικιστάν.

Το ΚΚΕ στο Φεστιβάλ των Κομμουνιστών στην Κοπεγχάγη

Το Σαββατοκύριακο 20 και 21 Αυγούστου διεξάγεται το καθιερωμένο K-FESTIVAL που οργανώνουν από κοινού το ΚΚ Δανίας και το ΚΚ στη Δανία στην Κοπεγχάγη. Το φετινό φεστιβάλ έχει ιδιαίτερη σημασία, μια και αποτελεί ανάγκη να προβληθεί η διέξοδος που προτείνουν οι κομμουνιστές. Σε μια περίοδο που στη Δανία το φθινόπωρο θα γίνουν εκλογές και τόσο η φιλελεύθερη κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση της κεντροαριστεράς που αποτελείται από σοσιαλδημοκράτες και οπορτουνιστές και οι παραλλαγές της αστικής διαχείρισης που προτείνουν, δεν μπορούν να λύσουν τα εργατικά λαϊκά προβλήματα, που διαρκώς οξύνονται όπως της ανεργίας που φουντώνει.

Αντιπροσωπεία της ΚΟ Δανίας θα βρίσκεται καθόλη τη διάρκεια του φεστιβάλ στο περίπτερο της διεθνούς αλληλεγγύης, με σκοπό να μεταφερθούν οι εμπειρίες από τη δράση του ΚΚΕ και τους ταξικούς αγώνες στη χώρα μας και ο Πάνος Απέργης, Γραμματέας της ΝΕ Σκανδιναβίας, θα απευθύνει χαιρετισμό το Σάββατο το βράδυ από την κεντρική σκηνή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ