Σάββατο 20 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ρωσική αλλά και τουρκική διαφοροποίηση στις πιέσεις προς Ασαντ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Ρωσία και Τουρκία αντιστέκονται, επί του παρόντος, στα κελεύσματα ΗΠΑ και ΕΕ για άμεση παραίτηση του Σύρου ηγέτη Μπασάρ Αλ Ασαντ από την εξουσία, προτείνοντας- η κάθε μία για τους δικούς της λόγους- την πραγματοποίηση πολιτικών μεταρρυθμίσεων...

Εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών ξεκαθάρισε χτες πως η Μόσχα δεν στηρίζει τις εκκλήσεις Αμερικανών και Ευρωενωσιακών αξιωματούχων, ζητώντας να δοθεί στη Δαμασκό «επαρκής χρόνος» προκειμένου να υλοποιηθούν όλες οι διαδικασίες μεταρρυθμίσεων.

Το ίδιο 24ωρο, η Τουρκία διεμήνυε πως δεν είναι έτοιμη να υιοθετήσει τις απαιτήσεις ΗΠΑ και ΕΕ για παραίτηση του Ασαντ από την εξουσία, ζητώντας εντούτοις «άμεση διακοπή» των επιχειρήσεων του συριακού στρατού. Μάλιστα Τούρκος αξιωματούχους, που θέλησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, δήλωσε σε δημοσιογράφους πως «πριν από όλα ο συριακός λαός πρέπει να πει στον Ασαντ να φύγει» παρατηρώντας την ίδια ώρα πως η «συριακή αντιπολίτευση δεν είναι ενωμένη και ακόμη δεν ακούσαμε μια συλλογική έκκληση των Σύρων να λέει στον Ασαντ να φύγει, όπως στην Αίγυπτο και τη Λιβύη»... Νωρίτερα σε συνεδρίαση του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας δεν αποφασίστηκε να κληθεί ο Σύρος ηγέτης σε παραίτηση, αλλά να ζητηθεί η άμεση διακοπή της καταστολής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Επίσης το τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας ζήτησε «δημοκρατική μετάβαση σύμφωνα με τα νόμιμα αιτήματα του φίλου και αδελφού συριακού λαού».

Ωρες αργότερα, σαν να εισακούστηκαν οι παρατηρήσεις του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, αντικυβερνητικές συριακές δυνάμεις ανακοίνωσαν τη συγκρότηση ενός νέου συνασπισμού με την ονομασία «Γενική Επιτροπή της Συριακής Επανάστασης» (SRGC) με στόχο την «πολιτική σύσφιξη των αντιπολιτευόμενων δυνάμεων για να επιτευχθεί η πτώση του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Ασαντ, η αποκατάσταση ενός δημοκρατικού κράτους δικαίου» που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα όλων των πολιτών.

Η SRGC φέρεται ως αποτέλεσμα της ένωσης 44 οργανώσεων και επιτροπών συντονισμού που ενθαρρύνουν εδώ και πέντε μήνες τις διαδηλώσεις στη Συρία.

Στο μεταξύ, χτες, παρά τις πρότερες διαβεβαιώσεις της συριακής ηγεσίας, αναφέρθηκε συνέχιση της παρουσίας του στρατού στο κέντρο πόλεων του νότου και σε περίχωρα της πρωτεύουσας Δαμασκού, αλλά και ο θάνατος τουλάχιστον 22 αμάχων (ανάμεσά τους και δύο έφηβοι) από πυρά στρατιωτών.

Εν μέσω όλων αυτών, η FIFA (Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου) ανακοίνωσε χτες πως η Συρία δεν κρίνεται ικανή να συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου το 2014, δίνοντας τη θέση της στο Τατζικιστάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ