ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑ
Φρίκη από τα πειράματα των ΗΠΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Νέες σοκαριστικές λεπτομέρειες όσον αφορά τα ιατρικά πειράματα που έκαναν οι ΗΠΑ σε «ζωντανά πειραματόζωα» στη Γουατεμάλα τη δεκαετία του 1940, λεπτομέρειες που φωτίζουν μία από τις σκοτεινότερες σελίδες της αμερικανικής επιστημονικής και ιατρικής ιστορίας που συναγωνίζονται τους Ναζί.

Στο πλαίσιο των πειραμάτων, που έγιναν μεταξύ του 1946 και του 1948, οι «επιστήμονες» μόλυναν 1.300 ανθρώπους με τον ιό της σύφιλης, της βλεννόρροιας και του έρπητα γεννητικών οργάνων. Από αυτούς, μόνον «700 έλαβαν μια κάποια θεραπεία», ανέφερε το μέλος της επιτροπής Στίβεν Χάουζερ στη σύνοδο που έγινε για να παρουσιαστούν τα προκαταρκτικά συμπεράσματα της επιτροπής.

Από τα πειράματα πέθαναν, τουλάχιστον 83 άνθρωποι, σύμφωνα με την έκθεση της επιτροπής που ιδρύθηκε κατόπιν εντολής του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης τον περασμένο Οκτώβρη, 64 χρόνια μετά, από ιστορικό που βρήκε αρχειοθετημένα έγγραφα στο Πανεπιστήμιο Γουέσλεϊ, για τα πειράματα που διηύθυνε ο γιατρός Τζον Κάτλερ. Ο Κάτλερ είχε πραγματοποιήσει ανάλογα πειράματα και σε κρατουμένους στην Ιντιάνα, το 1943.

Οι «επιστήμονες» είχαν επιλέξει για τα πειράματά τους ανθρώπους «στα αζήτητα», μεταξύ των οποίων ανθρώπους με νοητική υστέρηση, ανίατες ασθένειες, ιερόδουλες, στρατιώτες και κρατούμενους και φυσικά ποτέ δεν τους είχαν ενημερώσει ούτε για το σκοπό της έρευνάς τους, ούτε γι' αυτό που θα τους συνέβαινε. Μεταξύ αυτών και επτά γυναίκες που υπέφεραν από επιληψία και νοσηλεύονταν σε ψυχιατρικό ίδρυμα και επανειλημμένως μολύνθηκαν με τον ιό της σύφιλης.

Ο αντιπρόεδρος της Γουατεμάλας, Ραφαέλ Εσπάλδα, επανέλαβε το αίτημα της κυβέρνησης για δημόσια συγνώμη εκ μέρους των ΗΠΑ και υπενθύμισε ότι η Γουατεμάλα διεξάγει ανεξάρτητη έρευνα.

ΗΠΑ
Μεγάλες οι πληγές του κυκλώνα «Αϊρίν»

Προσπαθώντας να διασωθεί ό,τι είναι εφικτό μετά το πέρασμα του κυκλώνα

Associated Press

Προσπαθώντας να διασωθεί ό,τι είναι εφικτό μετά το πέρασμα του κυκλώνα
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν το έργο τους για την ανεύρεση αγνοουμένων, καθώς σχεδόν 72 ώρες μετά το πέρασμα του κυκλώνα «Αϊρίν», ο αριθμός των νεκρών έχει ανέλθει στους 40 και ο απολογισμός θεωρείται προσωρινός.

Χιλιάδες οικογένειες παρέμεναν μέχρι χτες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ το Βερμόντ, μία μικρή πολιτεία με 600.000 κατοίκους στα σύνορα με τον Καναδά, αντιμετωπίζει τις χειρότερες πλημμύρες από το 1927 και οι καταστροφές ανυπολόγιστες αφού γέφυρες κατέρρευσαν, δρόμοι έκλεισαν από τις πλημμύρες, πολλά χωριά είναι αποκλεισμένα και 30.000 κάτοικοι της πολιτείας δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα.

Στο μεταξύ, περιοδεία πραγματοποίησαν χτες στις πληγείσες περιοχές, οι υπουργοί Εσωτερικής Ασφάλειας και Γεωργίας Τζάνετ Ναπολιτάνο και Τομ Βίλκσακ οι οποίοι μετέβησαν σε περιοχές της Βόρειας Καρολίνας και αμέσως μετά στη Βιρτζίνια.

Σε μια από τις πρώτες εκτιμήσεις, η συμβουλευτική εταιρεία «Kinetic Analysis» υπολογίζει τις ζημιές στο έδαφος των ΗΠΑ στα 7 δισ. δολάρια, από τα οποία τα 2 με 3 δισ. αναμένεται να καλυφθούν από ασφαλιστικές εταιρείες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η περιοχή που επλήγη από τον κυκλώνα «Αϊρίν», μια βδομάδα πριν είχε πληγεί και από το σεισμό των 5,9, το μεγαλύτερο εδώ και 67 χρόνια που έχει πλήξει την περιοχή. Δύο «φυσικά φαινόμενα» που αποκάλυψαν τις απαρχαιωμένες και υπό κατάρρευση υποδομές εξαιτίας της συνεχούς συρρίκνωσης των ομοσπονδιακών αλλά και πολιτειακών δαπανών, αφού η «συρρίκνωση του δημόσιου τομέα» είναι πάγια πολιτική εδώ και δεκαετίες, ενώ μεγάλο μέρος των κονδυλίων, τουλάχιστον μία δεκαετία κατευθύνονται σχεδόν αποκλειστικά στη χρηματοδότηση των ιμπεριαλιστικών πολέμων.

ΣΥΡΙΑ
Επεκτείνονται οι κυρώσεις από ΕΕ - ΗΠΑ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σε τρεις ακόμη Σύρους αξιωματούχους επέκτειναν οι ΗΠΑ τις κυρώσεις υπό τη μορφή «παγώματος» των περιουσιακών τους στοιχείων σε αμερικανικό έδαφος. Πρόκειται για τον υπουργό Εξωτερικών, Ουαλίντ Μουάλεμ, τη σύμβουλο επικοινωνίας του Προέδρου Ασαντ, Μπουτέινα Σάαμπαν, και το Σύρο πρέσβη στην Ουάσιγκτον, Αλί Αμπντέλ Καρίμ Αλι.

Την ίδια ώρα, η ΕΕ αναμένεται, μέχρι τα τέλη της βδομάδας, να ανακοινώσει επισήμως την επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές συριακού πετρελαίου στην Ευρώπη, με την εκπρόσωπο εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, την Κάθριν Αστον, να καταδικάζει, εκ νέου, «τη βάρβαρη καταστολή των Σύρων πολιτών». Είναι, πάντως, ιδιαίτερα αποκαλυπτικό της υποκρισίας που επικρατεί το ότι ο ολλανδικός ενεργειακός κολοσσός «Shell» έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν προτίθεται να διακόψει τη δραστηριότητά του στη Συρία, παρά μόνο αν αυτό του ζητηθεί επισήμως από τις Βρυξέλλες, οι οποίες, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, μπορεί να υιοθετούν όλη την επιχειρηματολογία των αντικαθεστωτικών οργανώσεων αλλά ταυτόχρονα θέλει να διασφαλίσει και τα συμφέροντα των μονοπωλίων τους.

Εντός Συρίας, πάντως, αντικαθεστωτικές και ανθρωπιστικές οργανώσεις κατήγγειλαν ότι και χτες, την πρώτη ημέρα του Αΐντ αλ Φιτρ, της γιορτής με την οποία τελειώνει ο ιερός μήνας του Ραμαζανιού, οι δυνάμεις καταστολής σκότωσαν τουλάχιστον επτά πολίτες σε διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην αλ Χάρα, στο Ινχίλ, στην Ντεράα, στη Χομς. Ορισμένες αντικαθεστωτικές πηγές επιμένουν ότι συνεχίζονται οι λιποταξίες από τις τάξεις του συριακού στρατού ενώ κάποιες από τις οργανώσεις αυτές υποστήριζαν ότι ο αριθμός των νεκρών από τα μέσα Μάρτη, οπότε και άρχισαν οι διαδηλώσεις, έχουν φτάσει τις 3.100 (περίπου 1.000 περισσότεροι από τις υπάρχουσες εκτιμήσεις).

  • Αργά χτες, οι Φιλιππίνες ανακοίνωσαν ότι άρχισαν, ήδη, διαδικασίες απομάκρυνσης από τη χώρα λόγω των κλιμακούμενων αναταραχών.
ΓΑΛΛΙΑ
Διεύρυνση της φτώχειας

ΠΑΡΙΣΙ.--

Η ψαλίδα ανάμεσα στους πλούσιους και στους φτωχούς μεγαλώνει. Αυτό προκύπτει από σχετική έρευνα που διενήργησε το Γαλλικό Ινστιτούτο Στατιστικής που συνέκρινε στοιχεία ανάμεσα στο 2008 και στο 2009. Σύμφωνα με αυτά, στο όριο της φτώχειας (που στη Γαλλία ορίζεται στα εισοδήματα ύψους 984 ευρώ το μήνα) καταμετρήθηκαν το 2009, 8,2 εκατομμύρια άνθρωποι, εκ των οποίων η πλειοψηφία ζει με περίπου 773 ευρώ μηνιαίως. Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει το 13,5% του συνολικού πληθυσμού της Γαλλίας εκτός των υπερπόντιων κτήσεων - αποικιών. Το 2008 το ποσοστό αυτό αντιστοιχούσε στο 13% και σε 7,84 εκατομμύρια πολίτες. Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα μεσαία στρώματα (λογίζονται αυτοί που έχουν εισόδημα κάτω από 10.410 ευρώ) είναι εκείνα που βλέπουν τις μεγαλύτερες απώλειες στα εισοδήματά τους. Ωστόσο, οι χρόνιες αντιλαϊκές πολιτικές από όλους τους διαχειριστές του συστήματος (σοσιαλδημοκράτες και «δεξιούς») και η στρατηγική του κεφαλαίου που εφαρμόζουν έχουν επιδεινώσει τις συνθήκες ζωής των λαϊκών στρωμάτων.

ΣΟΥΔΑΝ - ΝΟΤΙΟ ΣΟΥΔΑΝ
Αεροπορικές αιματηρές επιδρομές

ΧΑΡΤΟΥΜ - ΤΖΟΥΜΠΑ.--

Αεροπορικές επιδρομές σε ορεινές περιοχές της Νούμπα στην πολιτεία του Νότιου Κορντοφάν του Σουδάν πραγματοποίησαν χτες σουδανικά πολεμικά αεροσκάφη προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 26 αμάχων και τον τραυματισμό άλλων 45.

Η εξέλιξη έδωσε αφορμή σε οργανώσεις όπως το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και η Διεθνής Αμνηστία να καταγγείλουν τις σουδανικές αρχές για «αδιάκριτες επιθέσεις σε άμαχο πληθυσμό» και για ασφυκτικούς περιορισμούς στη δράση ανθρωπιστικών οργανώσεων υποστηρίζοντας ότι αυτά θα μπορούσαν να «ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Η πετρελαιοφόρα πολιτεία του Νότιου Κορντοφάν είναι κοντά στα σύνορα με το ανεξάρτητο (από τον περασμένο Ιούλη) Νότιο Σουδάν και έχει μετατραπεί, τους τελευταίους μήνες, σε θέατρο σφοδρών συγκρούσεων ανάμεσα σε σουδανικό στρατό και μαύρες φυλετικές κοινότητες που είχαν συμμαχήσει στο παρελθόν με το Σουδανικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κίνημα (SPLA) στο νότο. Υπολογίζεται ότι πάνω από 150.000 έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους εξαιτίας αυτών των συγκρούσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ