Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Επεκτείνονται οι κυρώσεις από ΕΕ - ΗΠΑ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σε τρεις ακόμη Σύρους αξιωματούχους επέκτειναν οι ΗΠΑ τις κυρώσεις υπό τη μορφή «παγώματος» των περιουσιακών τους στοιχείων σε αμερικανικό έδαφος. Πρόκειται για τον υπουργό Εξωτερικών, Ουαλίντ Μουάλεμ, τη σύμβουλο επικοινωνίας του Προέδρου Ασαντ, Μπουτέινα Σάαμπαν, και το Σύρο πρέσβη στην Ουάσιγκτον, Αλί Αμπντέλ Καρίμ Αλι.

Την ίδια ώρα, η ΕΕ αναμένεται, μέχρι τα τέλη της βδομάδας, να ανακοινώσει επισήμως την επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές συριακού πετρελαίου στην Ευρώπη, με την εκπρόσωπο εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, την Κάθριν Αστον, να καταδικάζει, εκ νέου, «τη βάρβαρη καταστολή των Σύρων πολιτών». Είναι, πάντως, ιδιαίτερα αποκαλυπτικό της υποκρισίας που επικρατεί το ότι ο ολλανδικός ενεργειακός κολοσσός «Shell» έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν προτίθεται να διακόψει τη δραστηριότητά του στη Συρία, παρά μόνο αν αυτό του ζητηθεί επισήμως από τις Βρυξέλλες, οι οποίες, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, μπορεί να υιοθετούν όλη την επιχειρηματολογία των αντικαθεστωτικών οργανώσεων αλλά ταυτόχρονα θέλει να διασφαλίσει και τα συμφέροντα των μονοπωλίων τους.

Εντός Συρίας, πάντως, αντικαθεστωτικές και ανθρωπιστικές οργανώσεις κατήγγειλαν ότι και χτες, την πρώτη ημέρα του Αΐντ αλ Φιτρ, της γιορτής με την οποία τελειώνει ο ιερός μήνας του Ραμαζανιού, οι δυνάμεις καταστολής σκότωσαν τουλάχιστον επτά πολίτες σε διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην αλ Χάρα, στο Ινχίλ, στην Ντεράα, στη Χομς. Ορισμένες αντικαθεστωτικές πηγές επιμένουν ότι συνεχίζονται οι λιποταξίες από τις τάξεις του συριακού στρατού ενώ κάποιες από τις οργανώσεις αυτές υποστήριζαν ότι ο αριθμός των νεκρών από τα μέσα Μάρτη, οπότε και άρχισαν οι διαδηλώσεις, έχουν φτάσει τις 3.100 (περίπου 1.000 περισσότεροι από τις υπάρχουσες εκτιμήσεις).

  • Αργά χτες, οι Φιλιππίνες ανακοίνωσαν ότι άρχισαν, ήδη, διαδικασίες απομάκρυνσης από τη χώρα λόγω των κλιμακούμενων αναταραχών.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ