Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΛΟΒΕΝΙΑ
Πιέσεις Μέρκελ για ενιαία αντιλαϊκή πολιτική

Η Α. Μέρκελ το τελευταίο διάστημα έχει «οργώσει» τα Βαλκάνια προωθώντας τα συμφέροντα των γερμανικών μονοπωλίων
Η Α. Μέρκελ το τελευταίο διάστημα έχει «οργώσει» τα Βαλκάνια προωθώντας τα συμφέροντα των γερμανικών μονοπωλίων
ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ.-- Πιέσεις άσκησε χτες η Γερμανίδα καγκελάριος Ανκελα Μέρκελ στη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση μειοψηφίας του πρωθυπουργού της Σλοβενίας Μπορούτ Παχόρ για «αλληλεγγύη» στην ευρωζώνη και «μεγαλύτερη πολιτική ενότητα» με τους ευρω-ενωσιακούς εταίρους μεσούσης της καπιταλιστικής κρίσης που ξεδιπλώνεται όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε αρκετές ακόμη χώρες της ΕΕ.

«Αφού μοιραζόμαστε ένα κοινό νόμισμα, χρειαζόμαστε και μεγαλύτερη πολιτική ενότητα ...και εναρμόνιση των πολιτικών μας», σημείωσε η Ανκελα Μέρκελ στη Λιουμπλιάνα, επικρίνοντας επιπροσθέτως την κυβέρνηση Παχόρ για καθυστερήσεις στην πραγματοποίηση μεγαλύτερων και βαθύτερων αντιλαϊκών «μεταρρυθμίσεων», όπως αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης (παρά την απόρριψη σχετικού δημοψηφίσματος της κυβέρνησης από την πλειοψηφία των Σλοβένων ψηφοφόρων τον περασμένο Ιούνη για αύξηση των ορίων στα 67 από τα 59 για τις γυναίκες και τα 61 στους άνδρες), μείωση των κρατικών δαπανών και του ελλείμματος του προϋπολογισμού, που σήμερα ανέρχεται στο 5,5% του ΑΕΠ.

Ο Παχόρ ευθυγραμμίστηκε με τη Γερμανίδα καγκελάριο, ενώ προχώρησε και στη διατύπωση του παλιού ιδεολογήματος περί «Ενωμένων Πολιτειών της Ευρώπης» (λες και μπορεί να ξεπεραστεί η ανισόμετρη ανάπτυξη στον καπιταλισμό και ο ενδοκαπιταλιστικός ανταγωνισμός). Είπε χαρακτηριστικά ότι το γαλλο-γερμανικό σχέδιο για βαθύτερη καπιταλιστική ολοκλήρωση στην ευρωζώνη είναι «μόνο το πρώτο βήμα για τις Ενωμένες Πολιτείες Ευρώπης». Κατέληξε δε παρατηρώντας ότι «δεν μπορούμε να έχουμε ένα κοινό νόμισμα και 17 διαφορετικά συστήματα φορολόγησης».

Το εάν θα προχωρήσει τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις εξαρτάται από το εάν θα περάσει το Σεπτέμβρη τη δοκιμασία της ψήφου εμπιστοσύνης στην 90μελή βουλή, όπου έχει μόλις 33 βουλευτές. Εχοντας αυτό υπόψη της η Μέρκελ άσκησε τις ίδιες πιέσεις και αξιώσεις στον ηγέτη του συντηρητικού «Δημοκρατικού Κόμματος» της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιάνεζ Γιάνσα, που επρόκειτο να τον συναντήσει χτες βράδυ στη γερμανική πρεσβεία μετά τη συνάντησή της με το Σλοβένο πρόεδρο Ντανίλο Τουρκ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ