ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΙΣΤΕΣ ΤΑΞΙ
Πογκρόμ με 3.100 κλήσεις!

Να ανακληθούν όλες οι διώξεις της Περιφέρειας Αττικής απαίτησαν χτες σε παράσταση διαμαρτυρίας

Από την παράσταση διαμαρτυρίας στην αίθουσα που συνεδρίαζε το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής
Από την παράσταση διαμαρτυρίας στην αίθουσα που συνεδρίαζε το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής
Να σταματήσουν οι εκβιαστικές και τρομοκρατικές διώξεις που εξαπέλυσε η Περιφέρεια Αττικής για να κάμψει τον αγώνα των αυτοκινητιστών ταξί και που όπως αποκάλυψε χτες ο ίδιος ο Περιφερειάρχης Γ. Σγουρός έχουν φτάσει τις 3.100 κλήσεις σε απολογία, απαίτησαν χτες το μεσημέρι σε παράσταση διαμαρτυρίας στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου η ΠΑΣΕΒΕ, οι «Επιτροπές Αγώνα στα ταξί» και η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη».

Οι αυτοκινητιστές βρέθηκαν στην αίθουσα που συνεδρίαζε το Περιφερειακό Συμβούλιο, ύψωσαν πανό και απαίτησαν: Να σταματήσουν οι τρομοκρατικές διώξεις της Περιφέρειας η οποία στάθηκε αρωγός της κυβέρνησης και εφάρμοσε, μια τρομοκρατική διάταξη του Κ.Ο.Κ., που προβλέπει τη διοικητική ποινή της αφαίρεσης των αδειών κυκλοφορίας, από 1 χρόνο μέχρι και οριστικά, κατά των απεργών των ταξί.

Παρά το γεγονός ότι οι εκλεγμένοι σύμβουλοι του ΚΚΕ απαίτησαν επίμονα να συζητηθεί το θέμα και να παρθεί απόφαση να σταματήσει το πογκρόμ των διώξεων, ο περιφερειάρχης θεώρησε, ότι το ΠΣ δε θα ασχοληθεί με το θέμα μέχρι να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση του κλάδου. Εντελώς προκλητικά κατηγόρησε όσους έκαναν την παράσταση διαμαρτυρίας, ότι εξυπηρετούν «μικροκομματικές σκοπιμότητες», με αιτιολογικό ότι δε συμπλέουν με τις ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες του κλάδου! Την ίδια στιγμή όμως, αποκάλυψε ότι λειτουργεί ουσιαστικά σαν κυβερνητικό όργανο υποστηρίζοντας στο θέμα των διώξεων ότι έχουν γίνει παραβάσεις και ότι «νόμος αλλάζει μόνο με νόμο». Ταυτόχρονα, υποστήριξε ότι δεν έχουν προχωρήσει οι διώξεις «εκβιάζοντας» ουσιαστικά ότι ανά πάσα στιγμή θα ενεργοποιηθούν!

Στον αντίποδα, ο Παναγιώτης Μαυρίκης μιλώντας στο Περιφερειακό Συμβούλιο εκ μέρους των αυτοκινητιστών, κάλεσε να στηρίξει τον αγώνα τους ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια να δοθούν όλες οι άδειες ταξί στο μεγάλο κεφάλαιο και επισήμανε ότι ο αγώνας τους θα συνεχιστεί. Παίρνοντας το λόγο στη συνέχεια η Λ. Κροκίδη από τη «Δημοκρατική Συσπείρωση» κατήγγειλε, ότι είναι η πρώτη φορά από το 1999, που η διάταξη αυτή εφαρμόζεται εναντίον απεργών, με της κυβέρνησης και του περιφερειάρχη Αττικής που έσπευσε να εφαρμόσει τη σχετική εγκύκλιο και να συστρατευθεί στο κυβερνητικό κατασταλτικό μέτωπο.

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ - ΤΡΟΪΚΑ
Εξετάζουν τις λεπτομέρειες της νέας επίθεσης

Κυβέρνηση και εκπρόσωποι της τρόικας χαράσσουν τους στόχους της σφοδρής φθινοπωρινής επίθεσης εναντίον των εργαζομένων με αιχμή του δόρατος τις αποκαλούμενες διαρθρωτικές αλλαγές, επιδιώκοντας τη συμφωνία με τη ΝΔ, το ΛΑ.Ο.Σ. και άλλους προθύμους...

Στα πλαίσια αυτά, η αντιπροσωπεία της τρόικας συναντήθηκε χτες αργά το βράδυ με τον Ε. Βενιζέλο, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκαν όλα τα «καυτά» θέματα των «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», ήτοι το μισθολόγιο στο Δημόσιο, αλλά και στις πρώην ΔΕΚΟ, οι απολύσεις «πλεονάζοντος» προσωπικού που εργάζεται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, με τη μορφή της «εργασιακής εφεδρείας», οι ιδιωτικοποιήσεις, οι εργασιακές σχέσεις, οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων του Δημοσίου, η «απελευθέρωση» κλειστών επαγγελμάτων και οι νέες φορολογικές ανατροπές.

Τεχνηέντως και με εμφανή στόχο τον αποπροσανατολισμό και την ύπνωση της κοινής γνώμης, το υπουργείο Οικονομικών διαρρέει την ύπαρξη «διαφωνιών» με την τρόικα, στα θέματα των δημοσιονομικών στόχων (έλλειμμα), σε σχέση με το μεγαλύτερο βάθος της οικονομικής κρίσης. Υπό τις παρούσες συνθήκες το θέμα αυτό είναι δευτερεύον, καθώς η δύναμη πυρός κυβέρνησης - τρόικας - άρχουσας τάξης - αστικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνεται στην προώθηση των «διαρθρωτικών» ανατροπών.

  • Τις διαπιστώσεις και προτάσεις - αξιώσεις του κεφαλαίου που περιλαμβάνονται στη μελέτη - παραγγελία για λογαριασμό του ΣΕΒ που εκπόνησε η εταιρεία «McKinsey & Company» παρουσίασαν στο κλιμάκιο της τρόικας ο πρόεδρος και ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Συνδέσμου στη διάρκεια χτεσινής τους συνάντησης. Μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος εξέφρασε τη σκοπιμότητα και ευχή των βιομηχάνων ότι η τρόικα πείστηκε στη διάρκεια της συνάντησης για τις αναμφίβολες αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας μας.
ΤΖΙΡΟΣ ΣΤΟ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
Βύθιση 12,6% για το α' εξάμηνο

Από σήμερα και οι νέες τρανταχτές ανατιμήσεις λόγω αύξησης του ΦΠΑ

Σε διαδικασία αδιάλειπτης, κλιμακούμενης κατρακύλας, συνεχίζει εδώ και πάνω από μια διετία η κατρακύλα του τζίρου από τα καταστήματα λιανικών πωλήσεων, γεγονός που έχει να κάνει με την όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης, τη συρρίκνωση των λαϊκών εισοδημάτων, με τη μαζική ανεργία, την αύξηση της φοροληστείας και μέσω των κάθε είδους φόρων πάνω στη λαϊκή κατανάλωση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τη στατιστική υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ) ο όγκος των πωλήσεων στα κάθε είδους λιανικής για το α' εξάμηνο (Γενάρης-Ιούνης) του 2011 συρρικνώθηκε σε ποσοστό 12,6%. Τα ακόμη χειρότερα προδιαγράφονται για τη συνέχεια. Από σήμερα 1η του Σεπτέμβρη ξεκινούν και οι νέες ανατιμήσεις πάνω στους συντελεστές ΦΠΑ, για τον κλάδο της εστίασης και άλλα εμπορεύματα μαζικής κατανάλωσης, γεγονός που έρχεται να «εξαϋλώσει» τους ήδη ισχνούς τζίρους αυτοαπασχολούμενων και μικροεπαγγελματιών.

Ο γενικός «δείκτης κύκλου εργασιών» (όγκος πωλήσεων) σε μέσα επίπεδα για το 12μηνο πέρυσι (2010) κατέγραψε πτώση 6,2% σε συνέχεια της κατρακύλας 11,3% για το 2009, δηλαδή για τη διετία 2009-2010 φτάνει στο 17,5%, διαδικασία που εξελίσσεται εντονότερα και για φέτος, που οδηγεί σε νέα μαζικά λουκέτα. Η γενικότερη κατάσταση, τα βαθιά αδιέξοδα της καπιταλιστικής διαχείρισης, αποτυπώνονται και στους ρυθμούς του παραγόμενου ΑΕΠ, που για το α' εξάμηνο του 2011 κατρακύλησε σε ποσοστό 7,5%.

Σε μέσα επίπεδα α' εξαμήνου 2011 η κατρακύλα του όγκου λιανικών πωλήσεων φτάνει στο 12,6% (11,4% για το μήνα Ιούνη), για τα κάθε είδους καταστήματα διατροφής στο 8,6%, για καύσιμα-λιπαντικά στο 17,2% και στο 18,4% για τα «λοιπά καταστήματα». Ειδικότερα οι ρυθμοί της κατρακύλας διαμορφώνονται:

  • Μεγάλα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ): -6,6%
  • Ενδυση-υπόδηση: -19,7%
  • Τρόφιμα-ποτά-καπνός: -14,2%
  • Φαρμακευτικά-καλλυντικά: -15,2%
  • Επιπλα-οικιακός εξοπλισμός: -20,1% κ.ά
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΣΥ
Να σταματήσει το αίσχος των αγροτοδικείων

Να σταματήσει το αίσχος των αγροτοδικείων απαιτεί η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΥ, σε ανακοίνωσή της σχετικά με τη νέα δίκη αγροτών στην Κρήτη, επισημαίνοντας ότι κι αυτή εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο ποινικοποίησης των αγώνων και τρομοκράτησης του λαϊκού κινήματος.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής: «Η ΠΑΣΥ καταγγέλλει τη νέα δίκη αγροτών που ετοιμάζεται αυτή τη φορά για την κινητοποίηση των αγροτών της Κρήτης το 2009 και εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο ποινικοποίησης των αγώνων και τρομοκράτησης του λαϊκού κινήματος.

Ερχεται ως συνέχεια ανάλογων αγροτοδικείων που προηγήθηκαν σε άλλους νομούς, σε όλη τη χώρα. Για πολλοστή φορά επιδιώκουν να υποτάξουν το αγροτικό κίνημα, ώστε να μην αντισταθεί στη λαίλαπα των αντιαγροτικών αποφάσεων της ΕΕ, της ΚΑΠ και των ελληνικών κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που και οι δυο αξιοποίησαν και αξιοποιούν τα αγροτοδικεία ως μέσο τρομοκράτησης και ποινικοποίησης των αγώνων μας.

Η κυβέρνηση γνωρίζει, πολύ καλά, ότι οξύνεται η βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική της, νέα βάρη δισεκατομμυρίων ευρώ καλούνται να πληρώσουν οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι στις πόλεις με το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, και πιστεύει ότι με την τρομοκρατία και την ποινικοποίηση, με τα ΜΑΤ και τα αγροτοδικεία θα κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα και τις αντιστάσεις του λαϊκού κινήματος.

Είναι γελασμένη! Ο αυταρχισμός δεν πρόκειται να κάμψει τις αγωνιστικές διαθέσεις της μικρομεσαίας αγροτιάς αλλά θα γυρίσει μπούμερανγκ στους εμπνευστές του, πεισμώνει τους αγρότες ακόμη πιο μαζικά και δυναμικά, ακόμη πιο οργανωμένα να συνεχίσουν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους.

Στο μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - τρόικας - ΔΝΤ αντιπαρατάσσουμε το δικό μας μέτωπο του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΟΓΕ και του ΜΑΣ, την κοινή δράση και συμμαχία των λαϊκών στρωμάτων που πλήττονται από τη βάρβαρη καπιταλιστική κρίση και τα αντιλαϊκά μέτρα, με στόχο την ανατροπή τους και να ανοίξει ο δρόμος για την ανάπτυξη της ελληνικής κοινωνίας προς όφελος του λαού, με κοινωνικοποίηση των βασικών μέσων παραγωγής, κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας, ολόπλευρη ανάπτυξη των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας.

Αυτό αποτελεί το μονόδρομο για μας και περνάει μέσα από τους αγώνες μας που συνεχίζονται ως την ανατροπή της εξουσίας τους.

Απαιτούμε να σταματήσει άμεσα το αίσχος των αγροτοδικείων και η ποινικοποίηση των αγώνων μας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ