ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Διαδικασία ισχυροποίησης του κεφαλαίου

Τη φάμπρικα των ψευδαισθήσεων στήνει για άλλη μια φορά η συνδικαλιστική πλειοψηφία στην ΟΤΟΕ, η οποία προσπαθεί να πείσει τους εργαζόμενους ότι είναι δυνατόν να τους ωφελήσουν οι συγχωνεύσεις τραπεζών. Οπως αναφέρει σε δελτίο Τύπου η πλειοψηφία, στη χθεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΤΟΕ αποφάσισε να διαβουλευθεί με τις διοικήσεις των υπό συγχώνευση τραπεζών - Αλφα Μπανκ και Γιούρομπανκ - και να παρουσιάσει τις θέσεις της οι οποίες αφορούν: «Στη στήριξη της πραγματικής οικονομίας και των κοινωνικών αναγκών. Στη διασφάλιση της απασχόλησης των εργαζομένων και των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Στην εξασφάλιση της βιωσιμότητας και της επιχειρησιακής και λειτουργικής προοπτικής των τραπεζών, που συγχωνεύονται».

Οι συγχωνεύσεις είναι μέρος της συγκέντρωσης του πλούτου σε όλο και λιγότερα χέρια και αποτελούν αδήριτο νόμο του καπιταλιστικού συστήματος. Συμβαίνουν και στη φάση της ανάπτυξης και στη φάση της κρίσης, με τους κεφαλαιοκράτες που πρωταγωνιστούν σε αυτή τη διαδικασία να προσπαθούν να γίνουν πιο ισχυροί έναντι των ανταγωνιστών τους.

Η συγχώνευση δημιουργεί μια επιχείρηση μεγαλύτερου μεγέθους και είναι φυσικό να ελέγχει μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς στην οποία δραστηριοποιείται. Η άλλη πλευρά της συγχώνευσης είναι ότι μπορεί να επιτύχει μείωση των λεγόμενων λειτουργικών εξόδων που κατά βάση σημαίνει μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης. Η συγχώνευση των δύο τραπεζών σημαίνει και συγχώνευση τομέων τους. Για παράδειγμα, δεν μπορούν να υπάρχουν δύο λογιστήρια, ούτε δύο μηχανογραφικά κέντρα. Δεν μπορούν να υπάρχουν δύο καταστήματα στην ίδια γειτονιά ή περιοχή. Η ενοποίησή τους απαιτεί λιγότερο αριθμό υπαλλήλων από ό,τι απαιτεί η πρότερη ξεχωριστή λειτουργία τους. Οδηγεί λοιπόν αντικειμενικά σε απολύσεις.

Τα παραπάνω με τη σειρά τους τροφοδοτεί, δυναμώνει περισσότερο το νέο κεφαλαιοκρατικό μόρφωμα. Το καθιστό πιο ισχυρό οικονομικά και αυτό δεν μπορεί παρά να έχει άμεση αντανάκλαση στο πεδίο της ταξικής πάλης. Τα συμφέροντα κεφαλαιοκρατών - εργατών είναι διαμετρικά αντίθετα. Θα μπορούσε να ειπωθεί σε «ελεύθερη μετάφραση» ότι το κακό του ενός είναι το καλό του άλλου. Είναι επόμενο το κεφάλαιο που δυναμώνει να δυναμώσει και την επίθεσή του στους εργαζόμενους. Στόχος πάντα ο ίδιος: να μειώσει αυτό που αποκαλεί εργατικό κόστος. Να μειώσει μισθούς, να καταργήσει παροχές, να απαιτήσει παραπέρα χτύπημα των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων. Και η απαίτηση αυτή γίνεται ακόμα πιο ισχυρή όσο πιο ισχυρός είναι αυτός που τη διατυπώνει.

Οταν λοιπόν η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ μιλά για διαβούλευση προκειμένου να εξασφαλισθούν οι θέσεις εργασίας, λέει ψέματα. Συνολικά, οι εργαζόμενοι στις τράπεζες δεν έχουν να περιμένουν τίποτα καλό από τις συγχωνεύσεις. Ούτε συνολικά οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα μπορούν να ωφεληθούν από τις συγχωνεύσεις. Είναι, επίσης, ψέμα ότι οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις προσφέρουν φθηνότερα και καλύτερα προϊόντα. Αντιθέτως, όσο πιο ισχυρά μονοπώλια διαμορφώνονται, τόσο πιο εύκολο είναι για αυτά να διαμορφώσουν τις τιμές των προϊόντων πολύ πάνω από το πραγματικό τους τίμημα, το ίδιο και την ποιότητά τους.

Η ισχυροποίηση των κεφαλαιοκρατών προβάλλει επιτακτικά την άμεση οργάνωση των αγώνων με πρώτο στόχο να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι το μάρμαρο. Ενας αγώνας δύσκολος ειδικά στις σημερινές συνθήκες και ενώ η πλειοψηφία του λαού δε βάζει στόχο την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος. Ομως, αυτός ο αγώνας μπορεί να βάλει εμπόδια στις αντεργατικές - αντιλαϊκές εξελίξεις, να διαλύσει τις αυταπάτες και να συμβάλει στη διαμόρφωση συνειδήσεων που να θέτουν το στόχο της ανατροπής.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ
Ερώτηση για το πετσόκομμα των ΒΑΕ

Τη συρρίκνωση της λίστας των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ) καταγγέλλει με Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Τούσσας. Μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι η νέα λίστα που έδωσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δε διαμορφώθηκε με επιστημονικά κριτήρια, αλλά με τον αντεργατικό όρο ότι δεν μπορεί να περιλαμβάνει πάνω από το 10% του εργατικού δυναμικού της χώρας, με στόχο τη δραστική μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης για την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Σημειώνεται ότι από τη λίστα αποκλείονται περίπου 140.000 εργαζόμενοι και ότι ο αποχαρακτηρισμός τους θα έχει τραγικές συνέπειες για την υγεία και τη ζωή των εργαζομένων.

Στη συνέχεια, αναφέρονται στοιχεία της Εκθεσης «σχετικά με την κοινοτική στρατηγική 2007 - 2012 για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία», σύμφωνα με τα οποία «μόνο το 2006 στην ΕΕ έχασαν τη ζωή τους 167.000 εργαζόμενοι από εργατικά ατυχήματα ή ασθένειες που σχετίζονται με την εργασία, δηλαδή έχουμε έναν νεκρό εργαζόμενο κάθε 3,5 λεπτά. Κάθε χρόνο 300.000 εργαζόμενοι αποκτούν μόνιμη αναπηρία διαφόρων βαθμών. Παίρνοντας υπόψη αυτή τη δραματική κατάσταση, ακόμα και η ίδια η Εκθεση εκτιμά ότι: "Οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και η μείωση της εργασιακής ασφάλειας προξενούν και περιβαλλοντικά, ψυχολογικά και κοινωνικά προβλήματα που χρήζουν αντιμετώπισης".

Στην Ελλάδα, μόνο την τελευταία επταετία αναφέρθηκαν στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) 1.000 θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα, ενώ την τριετία 2003 - 2005 καταγράφηκαν 20.000 σοβαρά εργατικά "ατυχήματα". Στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας αποδεικνύουν ότι σε 80 - 120 περίπου εκατομμύρια κάθε χρόνο εκτιμώνται οι νέες περιπτώσεις επαγγελματικών ασθενειών που αποδίδονται στην έκθεση των εργαζομένων κατά την εργασία τους σε 50 τουλάχιστον αποδεδειγμένα βλαπτικούς φυσικούς παράγοντες, 100.000 χημικούς, βιολογικούς, ψυχοκοινωνικούς και εργονομικούς παράγοντες κινδύνου. Το ποσοστό του εργαζόμενου πληθυσμού που εκτίθεται στους κινδύνους αυτούς ξεπερνάει το 40 - 50%. Τα ίδια στοιχεία μαρτυρούν ότι το 24% των εργαζομένων στην ΕΕ υποφέρει από οσφυαλγία, το 22% από μυαλγίες. Το 1/3 και σε ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων το 1/2 του συνόλου των απουσιών από την εργασία για λόγους υγείας οφείλεται σε μυοσκελετικές παθήσεις».

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ ζητά από την Επιτροπή να τοποθετηθεί για τον αποχαρακτηρισμό των επαγγελμάτων, τη σταδιακή κατάργηση των ΒΑΕ, τις οδυνηρές επιπτώσεις στους εργαζόμενους. Ακόμα, να αναφέρει με ποια επιστημονικά κριτήρια και στοιχεία αξιολογείται ο επαγγελματικός κίνδυνος, λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπόψη την εντατικοποίηση της εργασίας και τη γενίκευση των ελαστικών μορφών απασχόλησης.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Σύσκεψη την ερχόμενη Τρίτη

Σύσκεψη οργανώνει την Τρίτη 6 Σεπτέμβρη το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Αττικής στο πλαίσιο της ενημέρωσης των εργαζομένων για τη συγχώνευση της «Αλφα Μπανκ» και της «Γιούρομπανκ» και την οργάνωση του αγώνα τους. Στην ίδια κατεύθυνση γίνονται περιοδείες στις δύο τράπεζες. Η σύσκεψη θα γίνει στις 5 μ.μ., στα γραφεία του Σωματείου (πλατεία Μητροπόλεως 10).

Σε ανακοίνωση του Σωματείου επισημαίνεται πως από τη συγχώνευση δεν έχουν κανένα όφελος συνολικά οι εργαζόμενοι. Παράλληλα, προμηνύει και άλλες συγχωνεύσεις στον τραπεζικό τομέα. «Ακριβώς γι' αυτό χρειάζεται κοινό μέτωπο των εργαζομένων στις τράπεζες με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα του κλάδου, με το κλαδικό σωματείο. Είναι υποκριτικό το αίτημα της ΟΤΟΕ για "πάλη για την αποτροπή των απολύσεων". Το συνδικαλιστικό κίνημα σήμερα χρειάζεται να οργανώνει τους αγώνες με σύνθημα: Καμιά απόλυση - Δε θα χαθεί κανένα εργασιακό δικαίωμα - Καμία μείωση μισθού».


Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΕΚΑΤΗΣ απουσιάζει σε άδεια

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΙΑ ΟΕΚ
Μέτρα που αποκλείουν δικαιούχους

Σε εφαρμογή μπαίνει το σχέδιο της κυβέρνησης για το δραστικό αποκλεισμό δικαιούχων από τα προγράμματα του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, σύμφωνα με σχετική απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτσούκος. Συγκεκριμένα, με βάση την απόφασή αυτή, από εδώ και στο εξής όλα τα στεγαστικά προγράμματα του ΟΕΚ μετατρέπονται σε προγράμματα ορισμένης διάρκειας, δηλαδή οι δικαιούχοι πλέον δεν θα καταθέτουν αιτήσεις καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, αλλά σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που θα προσδιορίζεται κάθε φορά με σχετικές αποφάσεις του υπουργού. Με τις ίδιες αποφάσεις θα προσδιορίζονται επίσης κάθε φορά και οι διαθέσιμοι πόροι κατά πρόγραμμα.

Σημειώνεται ότι ήδη τα προγράμματα του Οργανισμού είναι παγωμένα για πάνω από 1,5 χρόνο, ενώ ο αποκλεισμός χιλιάδων δικαιούχων προωθείται επιπλέον και μέσα από το δραστικό περιορισμό των κεφαλαίων που μέχρι τώρα δίνονταν για τα διάφορα προγράμματα του Οργανισμού. Υπενθυμίζεται ότι με τον περσινό ασφαλιστικό νόμο τα έσοδα των ΟΕΚ, ΟΑΕΔ και Οργανισμό Εργατικής Εστίας μειώθηκαν κατά 10% για το 2011. Η παρακράτηση αυτή σύμφωνα με το νόμο θα ανέλθει στο 20% το 2012 και για το 2013 και για κάθε επόμενο έτος η αφαίμαξη θα ανέρχεται στο 30%!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ