ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Απειλές και χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή του νόμου

Συνέντευξη Τύπου έδωσε χτες η υπουργός Παιδείας

Η κυβέρνηση επιμένει στις απειλές και τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Χτες, η υπουργός Παιδείας έδωσε συνέντευξη Τύπου για να απαντήσει στα «ψέματα» για το νόμο - πλαίσιο και να προειδοποιήσει και πάλι πως οι κινητοποιήσεις των φοιτητών και των σπουδαστών θα έχουν κόστος. Η υπουργός Παιδείας, αφού χαρακτήρισε τις καταλήψεις «ανώτατη μορφή πάλης», συμπλήρωσε πως «όταν κάποιος επιλέγει να αγωνιστεί με τέτοιες μορφές, έχει και το κόστος» απειλώντας στην ουσία με την εξεταστική και το εξάμηνο.

Να σημειωθεί πως η υπουργός είπε πως «εάν αποφασίσει όλο το Πανεπιστήμιο να πάει σε κατάληψη, σημαίνει ότι είναι μια επιλογή του. Εάν, όμως, το αποφασίσει ένας μικρός αριθμός και είναι κόντρα στην ακαδημαϊκή κοινότητα, τότε η κοινότητα έχει τους δικούς της κανόνες. Το Πανεπιστήμιο μπορεί να επιβάλει το ίδιο ποινές στα μέλη του, τα οποία πηγαίνουν κόντρα στις αποφάσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας»...

Η υπουργός Παιδείας υποστήριξε πως «αποτελεί ύβρη απέναντι στη Δημοκρατία να συζητούμε την αλλαγή ενός Νόμου, που ψηφίστηκε από τα 5/6 της Βουλής», ενώ αναφέρθηκε σε 50 ερωτήσεις και απαντήσεις για το νόμο - πλαίσιο που ...αποκαλύπτουν την αλήθεια και τα ψέματα. Με διαστρεβλώσεις των θέσεων που υπάρχουν ενάντια στο νόμο - πλαίσιο προσπάθησε να κάνει το άσπρο - μαύρο. Είπε, μεταξύ άλλων, πως δε σταματά η δημόσια χρηματοδότηση, αλλά δεν είπε πως είναι ήδη μειωμένη, ενώ ένα μέρος της θα δίνεται στα ιδρύματα με βάση ανταγωνιστικά κριτήρια. Είπε πως είναι ψέματα πως θα υπάρχουν δίδακτρα στα προπτυχιακά, αλλά παραδέχτηκε πως θα μπορούν να υπάρχουν δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, όπως εξάλλου ισχύει και σήμερα, ενώ... ξέχασε πως ο νόμος δίνει δυνατότητα για δίδακτρα και στις σχολές «Διά Βίου Μάθησης» (κατάρτισης) των ιδρυμάτων.

Οι στόχοι του υπουργείου Παιδείας

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έδωσε το υπουργείο Παιδείας για την εφαρμογή του νόμου:

Τον Οκτώβρη θα βγει εγκύκλιος για την εκπόνηση των Οργανισμών των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ και Υπουργική Απόφαση για να καθοριστεί το σύστημα της ταξινομικής ψήφου (ενιαίο ψηφοδέλτιο). Το Νοέμβρη θα γίνει η επιλογή του προέδρου της ΑΔΙΠ και το Δεκέμβρη θα βγει Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για τη χορήγηση άδειας στους εργαζόμενους φοιτητές.

Το 2012: Στις 16 Γενάρη σκοπός είναι να γίνουν οι εκλογές προέδρων και μελών των Συμβουλίων και το Μάη η εκλογή πρυτάνεων και προέδρων ΤΕΙ, με στόχο την 1η Σεπτέμβρη του 2012 να έχουν συγκροτηθεί οι Σύγκλητοι και οι Συνελεύσεις των ΤΕΙ. Το Γενάρη του 2012 θα βγει ΚΥΑ για θέματα εκλογής και εξέλιξης καθηγητών, το Μάρτη το Μητρώο των Αξιολογητών και τον Αύγουστο ΚΥΑ για τις επιτροπές επιλογής και εξέλιξης καθηγητών.

Το Φλεβάρη του 2012 σκοπός είναι να συγκροτηθούν τα συμβούλια φοιτητικής μέριμνας, το Μάη να οργανωθούν τα γραφεία του «Συνηγόρου του Φοιτητή» και τον Αύγουστο τα γραφεία υποστήριξης της διδασκαλίας και η υπηρεσία υποστήριξης φοιτητών και θα βγει ΚΥΑ για τη χορήγηση φοιτητικών δανείων.

Τον Απρίλη θα κατατεθεί σχέδιο προγράμματος Εθνικής Στρατηγικής Ανώτατης Εκπαίδευσης για «διαβούλευση». Τον Ιούνη θα βγει ΚΥΑ για τη διάθεση των ηλεκτρονικών συγγραμμάτων, θα εκδοθεί το ΠΔ για τη σύσταση των Σχολών και υπουργική απόφαση για τα κριτήρια ανάδειξης Κέντρων Αριστείας. Τον επόμενο Σεπτέμβρη θα γίνει η υποβολή των υποψηφιοτήτων για τα κέντρα.

Το Δεκέμβρη του 2012 θα βγει εγκύκλιος για τους εσωτερικούς κανονισμούς των ιδρυμάτων. Στόχος είναι στις 31 Δεκέμβρη του 2012 να γίνει υποβολή των Οργανισμών στο υπουργείο.

Το συνολικό ποσό που θα δαπανηθεί για την εφαρμογή του νόμου - πλαίσιο από επιχειρησιακά προγράμματα είναι σχεδόν 872 εκατομμύρια ευρώ.

Αύριο πάλι στο δρόμο φοιτητές και σπουδαστές

Με καταλήψεις και νέες διαδηλώσεις οι φοιτητές και οι σπουδαστές δυναμώνουν τον αγώνα τους για να μην εφαρμοστεί ο νόμος - πλαίσιο

Με καταλήψεις σε σχολές και τις διοικητικές υπηρεσίες οι φοιτητές και οι σπουδαστές ακόμα πιο δυναμικά συνεχίζουν τον αγώνα τους για να μην εφαρμοστεί ο νόμος - πλαίσιο. Αύριο θα γίνουν νέες διαδηλώσεις στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις, ενώ συνεχίζονται οι Γενικές Συνελεύσεις στις σχολές. Οι συνεχόμενες παρεμβάσεις και απειλές της κυβέρνησης για να κάμψουν την αγωνιστικότητα των φοιτητών δεν πιάνουν τόπο. Οι φοιτητές και οι σπουδαστές δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις δυναμικές κινητοποιήσεις.

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών καλεί σε συγκέντρωση αύριο στην Αθήνα, 12 το μεσημέρι στην Ομόνοια (καλούν και οι Σύλλογοι Νοσηλευτικής, Γεωλογικού και Νηπιαγωγών), στη Θεσσαλονίκη, στις 11.30 στην πλατεία Χημείου. Συγκεντρώσεις θα γίνουν και σε άλλες πόλεις, με κάλεσμα του ΜΑΣ, μεταξύ των οποίων: Στην Κομοτηνή και στην Ξάνθη, στις 7 το απόγευμα στις κεντρικές πλατείες, στην Αλεξανδρούπολη στις 7 το απόγευμα, μπροστά στο Δημαρχείο.

Χτες, οι δυνάμεις του ΜΑΣ, στην Αθήνα, έκαναν κατάληψη στον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Ερευνας (ΕΛΚΕ) του Πανεπιστημίου Αθήνας, στον ΕΛΚΕ της Γεωπονικής, στο Γραφείο Διασύνδεσης της ΑΣΟΕΕ, στο Κέντρο Ερευνών του Πανεπιστημίου Πειραιά, στον Ειδικό Λογαριασμό Ερευνας του ΕΜ Πολυτεχνείου. Αύριο θα γίνουν ανάλογες κινητοποιήσεις, μεταξύ των οποίων και στον ΕΛΚΕ της ΑΣΟΕΕ.

Icon

Στη Θεσσαλονίκη, χτες, συνεχίστηκε η κατάληψη της πρυτανείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στην Κομοτηνή η κατάληψη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Στο Ηράκλειο οι δυνάμεις του ΜΑΣ συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις και καλούν για αύριο, στις 9 το πρωί σε κατάληψη των γραφείων Ειδικού Λογαριασμού ΤΕΙ Κρήτης και σε κατάληψη των γραφείων διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Επίσης, καλούν συλλαλητήριο το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη στις 12 το μεσημέρι στα Λιοντάρια.

Ανάλογες κινητοποιήσεις έγιναν, χτες, στην Πάτρα και σε άλλες πόλεις.

Υπενθυμίζουμε πως το ΜΑΣ καλεί αύριο το πρωί και στο υπουργείο Παιδείας, σε παράσταση διαμαρτυρίας, όπου θα είναι συγκεντρωμένοι επίσης μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί. Το ΜΑΣ καλεί το Σάββατο, στις 10 Σεπτέμβρη, στο πλάι των εργατών και του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, στα μεγάλα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ σε Αθήνα (11.00 Σύνταγμα) - Θεσσαλονίκη (19.30 πλ. Αριστοτέλους).

ΔΗΠΑΚ
Καμιά συμμετοχή στις διαδικασίες υλοποίησης του νόμου

Ανακοίνωση της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης ΑΕΙ

Κάλεσμα στην πάλη για να μην εφαρμοστεί ο νόμος - πλαίσιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση απευθύνει η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) ΑΕΙ στο εκπαιδευτικό - επιστημονικό προσωπικό πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Σε ανακοίνωσή της περιγράφει το περιεχόμενο του νόμου και σημειώνει πως «ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας οι πιστώσεις για το νέο έτος των συμβασιούχων (ΠΔ 407/80, εκτάκτων ΤΕΙ) οι οποίες είναι μειωμένες πάνω από 50%», γεγονός που «οδηγεί σε δραματικό περιορισμό του αριθμού των διδασκόντων, των μαθημάτων, σε υποβάθμιση των προγραμμάτων σπουδών».

Η ΔΗΠΑΚ καταγγέλλει την ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ που «ξεπερνά κάθε προηγούμενο στήριξης της κυβερνητικής πολιτικής». Δηλώνει, δε, και «την πλήρη αντίθεσή της στο νέο νόμο - πλαίσιο και καλεί τα μέλη ΔΕΠ/ΕΠ να αντιπαρατεθούν στη νέα λαίλαπα. Να αγωνιστούν με όλες τους τις δυνάμεις ώστε να μην εφαρμοστεί ο νέος νόμος - πλαίσιο που θα είναι η ταφόπλακα του δημόσιου - δωρεάν πανεπιστήμιου».

Η ΔΗΠΑΚ «καλεί τους συλλόγους ΔΕΠ, ΕΠ/ΤΕΙ, εκτάκτων ΤΕΙ να καταδικάσουν το νόμο και να αποφασίσουν ότι δεν πρέπει να εφαρμοστεί. Καλεί τους συναδέλφους, τους υπόλοιπους εργαζόμενους στο Πανεπιστήμιο, τους φοιτητές, να μη συμμετέχουν στις διαδικασίες υλοποίησης του νόμου. Καλεί συγκλήτους πανεπιστημίων, συνελεύσεις ΤΕΙ να καταδικάσουν το νόμο και μην προχωρήσουν στις διαδικασίες εκλογής Διοικητικών Συμβουλίων. Παράλληλα, τα όργανα διοίκησης των ιδρυμάτων να μην προχωρήσουν ζητήματα, όπως περικοπές προγραμμάτων σπουδών, διαγραφές φοιτητών, περιστολή φοιτητικής μέριμνας. Να απαιτήσουν την απαιτούμενη χρηματοδότηση, με άμεσο αίτημα την κάλυψη όλων των θέσεων των συμβασιούχων ΠΔ 407/80 και εκτάκτων ΤΕΙ.

Καλεί τους συλλόγους να πάρουν αποφάσεις απεργίας για την Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη και συμμετοχής στα συλλαλητήρια φοιτητικών συλλόγων και άλλων φορέων, που οργανώνονται την ημέρα αυτή. Καλεί τους συλλόγους να συμμετέχουν στα συλλαλητήρια με αφορμή τη ΔΕΘ στις 10 Σεπτεμβρίου με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ.

Καλεί τους εργαζομένους, τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα, να παλέψουν μέσα από τους μαζικούς τους φορείς για να αποκρουστούν τα νέα αντιδραστικά μέτρα. Να συνενωθούν σε ένα μεγάλο λαϊκό μέτωπο που δεν θα βάζει μόνον εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική, αλλά θα γίνει δύναμη αντεπίθεσης και ανατροπής».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Είναι αντιδραστική η λογική «έξω τα κόμματα από τις σχολές»!

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ

«Οι ομάδες της ΕΑΑΚ - ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόζουν το Νόμο της Διαμαντοπούλου», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Σήμερα που οι αγώνες είναι σε εξέλιξη και απαιτείται ενεργητική συμμετοχή των φοιτητών στην οργάνωσή τους, αντοχή, κλιμάκωση και πολιτικοποίησή τους για να μην εφαρμοστεί ο νόμος - έκτρωμα και να ανατραπεί συνολικά η αντιλαϊκή πολιτική, κάποιοι χωρίς ντροπή προτρέχουν να εφαρμόσουν το νέο νόμο - έκτρωμα!!!

Μετά τη ντροπιαστική ενέργεια που έγινε στο Βιολογικό Αθήνας από τις ομάδες ΕΑΑΚ-ΣΥΡΙΖΑ για να "σταματήσει να διακινείται ο Ριζοσπάστης τις μέρες της κατάληψης", ήρθαν και άλλα περιστατικά για να επιβεβαιώσουν ότι δεν πρόκειται περί σύμπτωσης!

Η αντιδραστική αυτή λογική που ελπίζαμε να είναι μεμονωμένη, συνεχίζεται από τις ομάδες της ΕΑΑΚ-ΣΥΡΙΖΑ αφού:

  • Στο Φυσικό Αθήνας κατέβασαν πανό της ΚΝΕ που καλούσε σε συμμετοχή στο 37ο Φεστιβάλ.
  • Στην ΑΣΟΕΕ οι ομάδες αυτές κατέβασαν όλες τις αφίσες του ΚΚΕ.

Το επιχείρημά τους ότι "δεν πρέπει να υπάρχουν κόμματα στις καταλήψεις" είναι αντιδραστικό, δεν πρέπει να το δεχτεί κανένας.

Από πού και ως πού απαγορεύεται η συζήτηση, η πολιτική και ιδεολογική διαπάλη την ώρα που οργανώνεται η πάλη στους φοιτητικούς συλλόγους και εξελίσσονται κινητοποιήσεις;

Είναι ή δεν είναι αυτό απαγόρευση στην πράξη της πολιτικής δράσης στα Πανεπιστήμια με ιδιαίτερο στόχο το ΚΚΕ και ριζοσπαστικές συσπειρώσεις;

Οι απαράδεκτες αυτές ενέργειες θα πάρουν απάντηση με συνέχεια των αγώνων και την επιτυχία των εκδηλώσεων του 37ου Φεστιβάλ. Οι δυνάμεις της ΚΝΕ εντείνουν τις προσπάθειες ενημέρωσης και οργάνωσης των φοιτητών για την κλιμάκωση της πάλης, για να μην εφαρμοστεί ο νόμος - πλαίσιο, για να μην πληρώσει την κρίση ο λαός αλλά η πλουτοκρατία».

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Παράνομα τα ΠΔ για τα «επαγγελματικά δικαιώματα»

Παράνομα έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας πέντε σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων που αφορούσαν την αναγνώριση «επαγγελματικών δικαιωμάτων» αποφοίτων ΤΕΙ, για τα οποία πανηγύριζε το υπουργείο Παιδείας και χρόνια τώρα οι κυβερνήσεις καλλιεργούσαν αυταπάτες για το θέμα. Οι σπουδαστές των ΤΕΙ, βέβαια, δεν είχαν πρακτικά να περιμένουν και πολλά πράγματα απ' τα ΠΔ, αφού η ...μάχη για τα «επαγγελματικά δικαιώματα» ήταν μια συντεχνιακή υπόθεση των διοικήσεων των ΤΕΙ. Τα «επαγγελματικά δικαιώματα» έχουν καταργηθεί στην πράξη και δεν εξασφαλίζονται με κάποιο ΠΔ, όταν η «αγορά» είναι αυτή που έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο.

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΕΘΕΑ
Στις ανθρώπινες ζωές δεν γίνονται περικοπές

Η απόφαση της κυβέρνησης να περικόψει κατά 51% την επιχορήγηση του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) «πλήττει τα προγράμματα απεξάρτησης και κοινωνικής ένταξης και στερεί με βίαιο τρόπο το δικαίωμα στη ζωή από χιλιάδες νέους, που θα βρεθούν στο δρόμο, στο περιθώριο, στη φυλακή, αντιμέτωποι με τον ίδιο το θάνατο» καταγγέλλουν 13 Σύλλογοι Οικογένειας των Προγραμμάτων Απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ.

Οι 13 Σύλλογοι που εκπροσωπούν 10.000 οικογένειες που τα παιδιά τους βρίσκονται σε προγράμματα του ΚΕΘΕΑ ζητούν από τους υπουργούς Υγείας και Οικονομικών «να στηρίξουν με πράξεις και όχι με λόγια το έργο του ΚΕΘΕΑ, καταβάλλοντας την προβλεπόμενη επιχορήγηση χωρίς περικοπές» τονίζοντας: «Στις ανθρώπινες ζωές δεν γίνονται περικοπές».

«Στεκόμαστε, υπογραμμίζουν οι σύλλογοι, δίπλα στα παιδιά μας και στηρίζουμε εθελοντικά το έργο του ΚΕΘΕΑ, ώστε οι δικοί μας άνθρωποι να έχουν μία δεύτερη ευκαιρία στη ζωή, καθαροί από ουσίες, ενταγμένοι αρμονικά στην κοινωνία. Στον αγώνα μας αυτό διαπιστώνουμε καθημερινά την άνιση μάχη που δίνει το ΚΕΘΕΑ, για να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες με μειωμένο προϋπολογισμό και προσωπικό... Ταυτόχρονα, η πολιτεία προτάσσει ως κυρίαρχη λύση τη χορήγηση υποκαταστάτων, κρατώντας τους νέους δέσμιους των φαρμάκων και της συντήρησης, χωρίς να τους δίνεται η δυνατότητα για απεξάρτηση και προοπτική. Γιατί η χορήγηση ενός υποκατάστατου δεν αποτελεί θεραπεία, αλλά διαιώνιση της εξάρτησης από νόμιμες και παράνομες ουσίες».

Τις περικοπές στα Κέντρα Πρόληψης, στο ΚΕΘΕΑ και στον ΟΚΑΝΑ καταγγέλλει και το Σωματείο των Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης της χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Απάντηση να δώσει ο λαός

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για τις δηλώσεις της υπουργού Παιδείας

Για τις δηλώσεις της Α. Διαμαντοπούλου, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με σχόλιό του, τονίζει:

«Η απάντηση στις συκοφαντίες και τις απειλές που εκτοξεύει η υπουργός για να επιβάλει τον αντιδραστικό νόμο στα ΑΕΙ - ΤΕΙ δεν είναι υπόθεση μόνο των φοιτητών, αλλά πρέπει να γίνει υπόθεση όλου του λαού. Ταυτόχρονα ξεσηκωμός πρέπει να υπάρξει για να μη γίνει αποδεκτή η λειτουργία σχολείων με τεράστιες ελλείψεις και η μεταφορά του κόστους στους γονείς».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ