Τετάρτη 7 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Απειλές και χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή του νόμου

Συνέντευξη Τύπου έδωσε χτες η υπουργός Παιδείας

Η κυβέρνηση επιμένει στις απειλές και τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Χτες, η υπουργός Παιδείας έδωσε συνέντευξη Τύπου για να απαντήσει στα «ψέματα» για το νόμο - πλαίσιο και να προειδοποιήσει και πάλι πως οι κινητοποιήσεις των φοιτητών και των σπουδαστών θα έχουν κόστος. Η υπουργός Παιδείας, αφού χαρακτήρισε τις καταλήψεις «ανώτατη μορφή πάλης», συμπλήρωσε πως «όταν κάποιος επιλέγει να αγωνιστεί με τέτοιες μορφές, έχει και το κόστος» απειλώντας στην ουσία με την εξεταστική και το εξάμηνο.

Να σημειωθεί πως η υπουργός είπε πως «εάν αποφασίσει όλο το Πανεπιστήμιο να πάει σε κατάληψη, σημαίνει ότι είναι μια επιλογή του. Εάν, όμως, το αποφασίσει ένας μικρός αριθμός και είναι κόντρα στην ακαδημαϊκή κοινότητα, τότε η κοινότητα έχει τους δικούς της κανόνες. Το Πανεπιστήμιο μπορεί να επιβάλει το ίδιο ποινές στα μέλη του, τα οποία πηγαίνουν κόντρα στις αποφάσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας»...

Η υπουργός Παιδείας υποστήριξε πως «αποτελεί ύβρη απέναντι στη Δημοκρατία να συζητούμε την αλλαγή ενός Νόμου, που ψηφίστηκε από τα 5/6 της Βουλής», ενώ αναφέρθηκε σε 50 ερωτήσεις και απαντήσεις για το νόμο - πλαίσιο που ...αποκαλύπτουν την αλήθεια και τα ψέματα. Με διαστρεβλώσεις των θέσεων που υπάρχουν ενάντια στο νόμο - πλαίσιο προσπάθησε να κάνει το άσπρο - μαύρο. Είπε, μεταξύ άλλων, πως δε σταματά η δημόσια χρηματοδότηση, αλλά δεν είπε πως είναι ήδη μειωμένη, ενώ ένα μέρος της θα δίνεται στα ιδρύματα με βάση ανταγωνιστικά κριτήρια. Είπε πως είναι ψέματα πως θα υπάρχουν δίδακτρα στα προπτυχιακά, αλλά παραδέχτηκε πως θα μπορούν να υπάρχουν δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, όπως εξάλλου ισχύει και σήμερα, ενώ... ξέχασε πως ο νόμος δίνει δυνατότητα για δίδακτρα και στις σχολές «Διά Βίου Μάθησης» (κατάρτισης) των ιδρυμάτων.

Οι στόχοι του υπουργείου Παιδείας

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έδωσε το υπουργείο Παιδείας για την εφαρμογή του νόμου:

Τον Οκτώβρη θα βγει εγκύκλιος για την εκπόνηση των Οργανισμών των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ και Υπουργική Απόφαση για να καθοριστεί το σύστημα της ταξινομικής ψήφου (ενιαίο ψηφοδέλτιο). Το Νοέμβρη θα γίνει η επιλογή του προέδρου της ΑΔΙΠ και το Δεκέμβρη θα βγει Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για τη χορήγηση άδειας στους εργαζόμενους φοιτητές.

Το 2012: Στις 16 Γενάρη σκοπός είναι να γίνουν οι εκλογές προέδρων και μελών των Συμβουλίων και το Μάη η εκλογή πρυτάνεων και προέδρων ΤΕΙ, με στόχο την 1η Σεπτέμβρη του 2012 να έχουν συγκροτηθεί οι Σύγκλητοι και οι Συνελεύσεις των ΤΕΙ. Το Γενάρη του 2012 θα βγει ΚΥΑ για θέματα εκλογής και εξέλιξης καθηγητών, το Μάρτη το Μητρώο των Αξιολογητών και τον Αύγουστο ΚΥΑ για τις επιτροπές επιλογής και εξέλιξης καθηγητών.

Το Φλεβάρη του 2012 σκοπός είναι να συγκροτηθούν τα συμβούλια φοιτητικής μέριμνας, το Μάη να οργανωθούν τα γραφεία του «Συνηγόρου του Φοιτητή» και τον Αύγουστο τα γραφεία υποστήριξης της διδασκαλίας και η υπηρεσία υποστήριξης φοιτητών και θα βγει ΚΥΑ για τη χορήγηση φοιτητικών δανείων.

Τον Απρίλη θα κατατεθεί σχέδιο προγράμματος Εθνικής Στρατηγικής Ανώτατης Εκπαίδευσης για «διαβούλευση». Τον Ιούνη θα βγει ΚΥΑ για τη διάθεση των ηλεκτρονικών συγγραμμάτων, θα εκδοθεί το ΠΔ για τη σύσταση των Σχολών και υπουργική απόφαση για τα κριτήρια ανάδειξης Κέντρων Αριστείας. Τον επόμενο Σεπτέμβρη θα γίνει η υποβολή των υποψηφιοτήτων για τα κέντρα.

Το Δεκέμβρη του 2012 θα βγει εγκύκλιος για τους εσωτερικούς κανονισμούς των ιδρυμάτων. Στόχος είναι στις 31 Δεκέμβρη του 2012 να γίνει υποβολή των Οργανισμών στο υπουργείο.

Το συνολικό ποσό που θα δαπανηθεί για την εφαρμογή του νόμου - πλαίσιο από επιχειρησιακά προγράμματα είναι σχεδόν 872 εκατομμύρια ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ