ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /40
Συνένοχοι στη βάρβαρη πολιτική

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ψεύτικα και υποκριτικά είναι τα δάκρυα που χύνει η ΝΔ για τη νέα φοροεπιδρομή. «Η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει, ότι οι Ελληνες δεν αντέχουν πλέον άλλα φορολογικά βάρη», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου σχολιάζοντας τη νέα έκτακτη εισφορά για τα ακίνητα. Κι όμως δύο μέρες νωρίτερα η ηγεσία της ΝΔ ζητούσε από την κυβέρνηση να υιοθετήσει νέα μέτρα και μάλιστα φορολογικού χαρακτήρα. Μόνο που επρόκειτο για μέτρα φοροελάφρυνσης και φοροασυλίας των επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, ζητούσε μείωση των συντελεστών για τα φορολογικά κέρδη των επιχειρήσεων στο 15% (από 20% που είναι σήμερα), αλλά και διευκολύνσεις στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε τουρισμό και οικοδομή στο όνομα της ανάπτυξης. Επιπλέον η ηγεσία της ΝΔ, πίσω από τις δημαγωγικές κορώνες, καλεί το λαό να πληρώσει το χαράτσι, αποδοκιμάζοντας όσους προτρέπουν σε οργανωμένη ανυπακοή στο όνομα της εφαρμογής των νόμων. Το σημαντικότερο όμως, ότι η ΝΔ δεν λέει λέξη για τα άλλα, τα σημαντικότερα, νέα μέτρα, όπως οι επιχειρησιακές και ατομικές συμβάσεις με ταυτόχρονη κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων, η εργασιακή εφεδρεία, οι μαζικές απολύσεις και η άρση της μονιμότητας στο δημόσιο, και πλήθος άλλων που ανέφερε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Αυτά τα μέτρα η ΝΔ τα επικροτεί και συστρατεύεται με την κυβέρνηση για να υλοποιηθούν μέχρι τέλους, γνωρίζοντας βέβαια ότι χρεοκοπούν μόνιμα και βαθιά το λαό, για χάρη της κερδοφορίας της πλουτοκρατίας. Είναι συνυπεύθυνοι και συνένοχοι και γι' αυτό ο λαός πρέπει να εγκαταλείψει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και να αλλάξει δραστικά τους συσχετισμούς προς όφελος των συμφερόντων του, συμπλέοντας με το ΚΚΕ για τη λαϊκή εξουσία.

Πιστό στην αποστολή του...

Το κόμμα του ΛΑ.Ο.Σ., με αφορμή το νέο χαράτσι που ανακοίνωσε ο Ε. Βενιζέλος, κατήγγειλε πως το ΠΑΣΟΚ «όσο και να συναναστρέφεται τις νεοφιλελεύθερες απόψεις της τρόικας, παραμένει βαθιά στο DNA του η κομμουνιστική αντίληψη και θεωρία. Είμαστε η μόνη χώρα της Ευρώπης που στην ουσία ακόμη κομμουνιστικοκρατείται μέσω των συντεχνιών. Καιρός να απελευθερώσουμε τη χώρα από τις δουλείες που την έφεραν σε αυτή την κατάσταση»!

Εντάξει, αντιλαμβανόμαστε ότι ο ΛΑ.Ο.Σ. «κακιώνει» που το ΠΑΣΟΚ δεν τον «παίζει» με τους όρους που θα ήθελε, αλλά είναι τουλάχιστον φαιδρό να του προσάπτει «κομμουνιστική αντίληψη και θεωρία». Αλλά άλλη είναι η ουσία. Οτι ο ΛΑ.Ο.Σ. είναι μόνιμα «λαγός» του ΠΑΣΟΚ για την ολοένα και μεγαλύτερη αντίδραση. Αλλωστε, ο ΛΑ.Ο.Σ. ουκ ολίγες φορές έχει διεκδικήσει την πατρότητα μέτρων που υιοθετεί το ΠΑΣΟΚ, μαζί ψήφισαν το μνημόνιο, μαζί το νόμο κατεδάφισης της Παιδείας, μαζί του θέλει να συγκυβερνήσει και πάει λέγοντας... Αν τώρα, ο ΛΑ.Ο.Σ. φοβάται μην τυχόν και θιχτεί η ατομική ιδιοκτησία, ας τον καθησυχάσει κάποιος. Τα μέτρα που παίρνει το ΠΑΣΟΚ, ένα προς ένα, στοχεύουν στην ενίσχυση του κεφαλαίου. Με το ένα χέρι τα παίρνει απ' το λαό και με το άλλο τα ακουμπάει κατευθείαν στην πλουτοκρατία. Ας μην ανησυχεί ο ΛΑ.Ο.Σ. Οταν η κομμουνιστική αντίληψη και θεωρία εφαρμοστούν στην Ελλάδα, θα το καταλάβει σίγουρα, γιατί θα συμβεί ακριβώς το αντίστροφο. Ολα θα ανήκουν στο λαό. Και ούτε σπιθαμή γης για να σταθούν δε θα ανήκει στους άρπαγες του πλούτου του και τους πολιτικούς του εκπροσώπους.

Για την ... επαναθεμελίωση του καπιταλισμού

Με το χιλιοειπωμένο «αυτή η κυβέρνηση είναι επικίνδυνη και η πολιτική της πρέπει να ανατραπεί», σχολίασε ο ΣΥΝ την ομιλία του πρωθυπουργού στο πλαίσιο της ΔΕΘ. Το ενδιαφέρον, βεβαίως, είναι στο τι προτείνει ο ΣΥΝ να αντικαταστήσει αυτήν την κυβέρνηση και την πολιτική της. Αναφέρει: «Σήμερα υπάρχουν οι προϋποθέσεις, μέσα από την ενωτική δράση της αριστεράς και τη συνάντησή της με τις πλατιές κοινωνικές δυνάμεις που πλήττονται από την πολιτική του μνημονίου, να γυρίσουμε σελίδα. Υπάρχει άλλος δρόμος. Ο δρόμος της προστασίας της εργασίας και των λαϊκών εισοδημάτων. Της επαναθεμελίωσης της κοινωνικής ασφάλισης, της αναδιανομής του πλούτου. Της δυναμικής αναπτυξιακής παρουσίας ενός νέου δημόσιου τομέα».

Ποιες είναι αυτές οι προϋποθέσεις που η «ενωτική δράση της αριστεράς» και των υπολοίπων οφείλει να αξιοποιήσει ώστε να γυρίσουμε σελίδα; Στην απάντησή του ο ΣΥΝ υποδεικνύει: «Την απεμπλοκή από το μνημόνιο και την επιθετική επαναδιαπραγμάτευση του χρέους στα πλαίσια μιας συνολικής ευρωπαϊκής πολιτικής για την αντιμετώπισή του που θα στηρίζεται στην επαναθεμελίωση της ίδιας της ΕΕ».

Κοντολογίς προϋπόθεση για να γυρίσουμε σελίδα είναι, κατά τον ΣΥΝ, μια άλλη ευρωπαϊκή πολιτική για το χρέος από μία άλλη, επαναθεμελιωμένη, ΕΕ. Ακόμα πιο σύντομα, η κοροϊδία στο λαό πάει σύννεφο. Οσες σελίδες κι αν γυρίσουν σε ένα βιβλίο που το γράφουν το κεφάλαιο και οι πολιτικοί του εκπρόσωποι, θα είναι όλο και πιο σκοτεινές για τους λαούς. Οσο τα μονοπώλια και η εξουσία τους κυριαρχούν, ακόμα κι αν η ΕΕ γκρεμιστεί συθέμελα και χτιστεί απ' την αρχή, ακόμα κι αν το σύνολο του χρέους διαγραφεί, για τους λαούς τίποτα δεν θα αλλάξει. Πάλι καπιταλισμός, δηλαδή βαρβαρότητα, θα υπάρχει.Για να γραφτούν σελίδες ιστορίας υπέρ των λαών, προϋπόθεση είναι αυτοί με την πάλη τους να βάλουν οριστικά τελεία στο κεφάλαιο «καπιταλισμός».


Διακινητής των ιδεολογημάτων του ιμπεριαλισμού...

Γρηγοριάδης Κώστας

Με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από την επίθεση στους «δίδυμους πύργους» στις ΗΠΑ, η ΔΗΜ.ΑΡ. εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει: «Η εγκληματική τρομοκρατική βία δεν πρέπει να οδηγήσει σε περιστολή αλλά διεύρυνση της ελευθερίας και της δημοκρατίας (...) Η σοβαρή οικονομική κρίση και οι αραβικές επαναστάσεις υπενθυμίζουν πως έχουμε περισσότερο από ποτέ ανάγκη την προώθηση του διαλόγου μεταξύ των πολιτισμών»! Μάλιστα για να προσδώσει μεγαλύτερη βαρύτητα στα όσα αναφέρει, επικαλείται τον πρόεδρο Ομπάμα και παραθέτει το εξής απόσπασμα από ομιλία του: «Οσο η σχέση μας καθορίζεται από τις διαφορές μας, θα δυναμώνει εκείνους που σπέρνουν το μίσος αντί για την ειρήνη και προωθούν τις συγκρούσεις αντί για τη συνεργασία, που οδηγεί τους ανθρώπους στη δικαιοσύνη και την ευημερία. Αυτός ο κύκλος της καχυποψίας και της διχόνοιας πρέπει να σταματήσει»!

Και η ανακοίνωση της ΔΗΜ.ΑΡ. καταλήγει με την ευχή «να επικρατήσει για όλους τους λαούς η ειρήνη, η δικαιοσύνη, η ελευθερία, η αλληλεγγύη και ο σεβασμός των ανθρώπινων και θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών, απέναντι σε κάθε μορφή βίας, από όπου και αν προέρχεται»!!!

Τώρα εμείς τι να τους πούμε; Οτι η τρομοκρατική βία αποδείχτηκε εξαιρετικά βολικό πρόσχημα, τόσο που να εδραιώνει βεβαιότητες για την προέλευσή της και την υποκίνησή της, για τον ιμπεριαλισμό ώστε να τσαλαπατήσει δικαιώματα και ελευθερίες και να αιματοκυλίσει ολόκληρους λαούς για τα συμφέροντα των μονοπωλίων; Οτι ο Ομπάμα τον οποίο επικαλείται τυγχάνει να είναι ο πρόεδρος ενός κράτους βουτηγμένου στο αίμα προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων του σε όποια περιοχή του πλανήτη οσμίζονταν πλούτο; Οτι η ίδια δεν προσφέρει καθόλου καλές υπηρεσίες στο λαό όταν διακινεί τις υποκριτικές ρητορείες των ιμπεριαλιστών; Ούτε όταν αποκηρύσσει γενικώς τη «βία απ' όπου κι αν προέρχεται», αποκηρύσσοντας στην πραγματικότητα το δικαίωμα των λαών να απαντήσουν στην ασύλληπτη βία που τους ασκεί το κεφάλαιο. Το δικαίωμά τους να αγωνιστούν για έναν κόσμο πραγματικά ειρηνικό και δίκαιο, για την έλευση του οποίου δεν βοηθάνε οι ευχές, πόσο μάλλον απ' όσους στηρίζουν ένα σύστημα βασισμένο στον πόλεμο και την αδικία.

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ποια ανάπτυξη;

Το γεγονός ότι ο Γ. Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη αναφέρθηκε καμιά δεκαριά φορές στην «παραγωγική Ελλάδα» και στην «ανάπτυξη», που την ταίριαξε με διάφορα επίθετα, δεν πρέπει να μας μπερδεύει. Ακόμα και οι αστοί θέλουν την οικονομική δραστηριότητα να επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς. Το ζήτημα όμως είναι για ποια ανάπτυξη γίνεται λόγος, ποιος θα είναι ο κερδισμένος από μια τέτοια εξέλιξη.

Τις απαντήσεις τις έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, προβάλλοντας ως ακρογωνιαία λογική, την ιδέα ότι «η ανάπτυξη δεν διατάσσεται, αλλά έχει προϋποθέσεις». Τι σημαίνει αυτό; Οτι δεν φτάνει να διαθέσεις εργατικό δυναμικό, πρώτες ύλες και εργοστάσια με μέσα παραγωγής. Για να λειτουργήσουν όλα αυτά, λέει η κυβέρνηση, πρέπει να υπάρχει και κάτι άλλο. Κι αυτό το άλλο, δεν είναι τίποτα παραπάνω από την εξασφάλιση του κέρδους, για εκείνους που εμφανίζονται ως κάτοχοι στα μέσα παραγωγής. Για να ξεκινήσουν οι μηχανές να λειτουργούν και να πετύχουμε ανάπτυξη, λέει ο Παπανδρέου, πρέπει προηγούμενα να έχουμε εξασφαλίσει την κερδοφορία της επιχείρησης. Με κάθε τρόπο, μέσο και πολιτική. Εδώ υποτάσσονται τα πάντα. Πρώτα και κύρια τα ζητήματα που αφορούν τη θέση του εργαζόμενου στην κοινωνία, αφού για να μεγαλώνει το κομμάτι του κέρδους που απαιτείται από την οικονομική ολιγαρχία, πρέπει να μειώνεται όλο και περισσότερο το κομμάτι που πηγαίνει για την αμοιβή της εργατικής δύναμης.

Λέει, για παράδειγμα, η κυβέρνηση ότι πρέπει να «αξιοποιήσουμε τις δυναμικές αποκρατικοποιήσεις», μόνο που αυτός ο... δυναμισμός στην πράξη αποδεικνύεται ότι έχει δύο όψεις. Η πρώτη, όπως φάνηκε με τις ιδιωτικοποιήσεις τραπεζών, του ΟΤΕ, της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ, των λιμανιών κοκ είναι κολοσσιαία κέρδη για το ιδιωτικό κεφάλαιο, ενώ η δεύτερη είναι ταυτισμένη με απολύσεις, με μείωση των αποδοχών των εργαζομένων, με χειροτέρευση των εργασιακών σχέσεων, με πανάκριβα τιμολόγια για το λαό κλπ. Διατείνεται ότι πρέπει να υπάρχει «φιλικό επενδυτικό κλίμα» και εννοεί ότι πρέπει να μειώσει όσο γίνεται περισσότερο τη φορολογία των κερδών, να απαλλάξει κατά το δυνατόν τους επιχειρηματίες από τις ασφαλιστικές εισφορές, να κάνει ακόμα πιο... ελκυστική, για το κεφάλαιο, την αγορά εργασίας, σπρώχνοντας προς τον Καιάδα ακόμα περισσότερους εργαζόμενους. Διαφημίζει τον «τουριστικό πρωταθλητισμό» της χώρας για έναν τομέα της οικονομίας που οι μεγάλες, ελληνικές και ξένες, επιχειρήσεις τον έχουν μετατρέψει σε σκλαβοπάζαρο εισαγόμενων σπουδαστών - εργαζομένων, ενώ όσο αυξάνονται οι τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα, τόσο μειώνονται οι σχετικές εισπράξεις, αφού τα «βαριά» κονδύλια μένουν στο εξωτερικό.

Οταν η κυβέρνηση μιλάει για ανάπτυξη, έχει αποκλειστικά στο νου της την παραπέρα στήριξη, την ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση και την ανάπτυξη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και μάλιστα σε βάρος των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Για να εξασφαλιστεί μεγαλύτερη επιχειρηματική ανταγωνιστικότητα, περισσότερη συγκέντρωση κεφαλαίων, εντονότερη εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης και τελικά, υψηλότερη κερδοφορία.

Ολα αυτά δεν έχουν τίποτα κοινό με τα συμφέροντα των εργαζομένων και της κοινωνίας. Ανάπτυξη για το λαό σημαίνει να μη σταματάνε λεπτό οι μηχανές που παράγουν για να καλύψουν τις ανάγκες του. Και βασική προϋπόθεση γι' αυτό είναι η κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και η ένταξή τους στο σύστημα σχεδιοποιημένης κοινωνικο-οικονομικής ανάπτυξης της λαϊκής οικονομίας.


Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ