ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ - ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ
«Κούρεμα» για τις ορέξεις των μονοπωλίων

Κατάφεραν να εμφανίσουν ζημιές δισεκατομμυρίων. Νέο πρόγραμμα «αναδιάρθρωσης» και αύξησης μετοχικού κεφαλαίου στην ΑΤΕ...

Ανηλεή χτυπήματα από το «κόλπο» με το κούρεμα των κρατικών ομολόγων, στην κυριολεξία έτοιμες για μισή χαψιά από τους καραδοκούντες ανταγωνιστές τραπεζίτες και άλλα σαπρόφυτα, γίνονται η Αγροτική Τράπεζα Ελλάδας και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, οι τράπεζες, δηλαδή, με πλειοψηφικά μετοχικά πακέτα, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ελέγχονται (για την ώρα) από το κράτος και τους εκάστοτε πολιτικούς διαχειριστές - κυβερνήσεις του συστήματος.

Με βάση τα αποτελέσματα για το α' εξάμηνο του 2001, μετά τις λογιστικές προβλέψεις, τη χασούρα που δηλώνουν από το «κούρεμα», κατάφεραν να εμφανίσουν ζημιές ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ, αφήνοντας το πεδίο απόλυτα ελεύθερο στον ...«ανταγωνισμό», στις μερίδες της πλουτοκρατίας που κατατρώνε τις σάρκες του λαού.

Σύμφωνα με τους ισολογισμούς που με καθυστέρηση αποφάσισαν να δώσουν στη δημοσιότητα χτες:

Αγροτική Τράπεζα: Συμμετέχει στο «εθελοντικό κούρεμα» με το σύνολο των κρατικών ομολόγων που κατέχει, λήξης μέχρι και το 2020, με ποσά 5,2 δισ. ευρώ. Η χασούρα από το «κούρεμα» φτάνει στα 836,4 εκατ. ευρώ και η εμφανιζόμενη «ζημιά» για το α' εξάμηνο στα 905,1 εκατ. ευρώ ! Μετά και από τα παραπάνω, με πρόσχημα να καλύψουν τις νόρμες κεφαλαιακής επάρκειας, ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν σε νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, επίσης και σε επικαιροποίηση του προγράμματος αναδιάρθρωσης σε «συνεργασία με το βασικό μέτοχο» δηλαδή την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, «και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή» (Κομισιόν) ! Είναι δηλαδή απόλυτα το τι ετοιμάζουν τόσο σε βάρος της πελατείας τους, για τις θυγατρικές του αγροτικού τομέα, όσο και για τους εργαζόμενους στη τράπεζα.

Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο: Αφού πρώτα «έβγαλαν τα λυσσακά» τους με τον τζόγο και τις αγοραπωλησίες στα ασφάλιστρα κινδύνου των ομολόγων (SDs), έρχονται τώρα να ανακοινώσουν και τη λυπητερή. Συμμετέχουν στο κούρεμα με ομόλογα 2,9 δισ. ευρώ, δηλώνοντας χασούρα 318,8 εκατ. ευρώ και εμφανίζουν για το α' εξάμηνο ζημιές ύψους 498,4 εκατ. ευρώ.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
Εκβιάζουν με αυξήσεις μέχρι 60%!

Απαιτούν να μην επιτρέπονται αποζημιώσεις για ψυχική οδύνη και ηθική βλάβη

Με αυξήσεις στα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων μέχρι και 60% μέχρι και με παύση πληρωμών και παύση της λειτουργίας του επικουρικού κεφαλαίου των ασφαλιστικών εταιρειών, εκβιάζουν ωμά οι μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου, εάν, όπως αξιώνουν, η κυβέρνηση δεν επαναφέρει τη διάταξη με την οποία απάλλασσε το επικουρικό από την υποχρέωση καταβολής αποζημιώσεων που δεν σχετίζονται αυστηρά με οικονομικής φύσεως ζημιές, αποζημιώσεις, δηλαδή για ψυχική οδύνη και ηθική βλάβη.

Αυτό προκύπτει από τα όσα είπαν χτες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου εκπρόσωποι της διοίκησης της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών και ο πρόεδρος της Επιτροπής Αυτοκινήτου και πρόεδρος του Επικουρικού.

Λόγος γίνεται για επαναφορά του άρθρου 48 του νόμου του υπουργείου Οικονομικών, που αποσύρθηκε κάτω και από την πίεση των αντιδράσεων που προκάλεσε σε άλλους κλάδους. Με τις συγκεκριμένες διατάξεις απαλλασσόταν προκλητικά από αυτή την οικονομική επιβάρυνση το επικουρικό κεφάλαιο, που, ας σημειωθεί, συστήνεται από χρήματα των ίδιων των ασφαλισμένων που πληρώνουν υποχρεωτικά, ως ποσοστό των υπέρογκων ασφαλίστρων.

Στην ουσία, δεν πρέπει να διαφεύγει ότι αυτό που κάνει το κεφάλαιο στο χώρο των ασφαλιστικών επιχειρήσεων είναι να χρησιμοποιεί τα περιθώρια της πλήρους ασυδοσίας που τους έχει εκχωρήσει η κυβερνητική πολιτική. Να αυθαιρετούν και να εκβιάζουν απροκάλυπτα, ενώ χρόνια τώρα θησαυρίζουν και εξακολουθούν να το κάνουν καταληστεύοντας με κάθε τρόπο τα λαϊκά εισοδήματα, αξιοποιώντας αφ' ενός τους νόμους που τους δίνουν κάθε τόσο άλλοθι για νέες υπέρογκες ανατιμήσεις, αφ' ετέρου το καθεστώς της ανασφάλειας και της αβεβαιότητας που καλλιεργεί στους εργαζόμενους η ασκούμενη πολιτική.

Προκειμένου να δικαιολογήσουν τις απαιτήσεις τους και τους σχεδιασμούς τους για τις νέες υπέρογκες επιβαρύνσεις που ετοιμάζονται να φορτώσουν στις πλάτες των ασφαλισμένων, οι εκπρόσωποι των ασφαλιστικών εταιρειών «κλαίγονται» ούτε λίγο ούτε πολύ, γιατί οι υποχρεώσεις του επικουρικού, όπως λένε, ξεπερνούν τα 700 εκατ. ευρώ και δεν μπορούν να καλυφθούν από τα ετήσια έσοδά του που ανέρχονται επισήμως σε 72 εκατ. ευρώ, λες και γι' αυτό ευθύνονται οι ασφαλισμένοι! Επιχειρηματολογούν, ακόμη, ότι για τις «δυσκολίες» του επικουρικού να καταβάλει έγκαιρα τις αποζημιώσεις που δικαιούνται οι ασφαλισμένοι - τρία χρόνια μετά καταβάλλονται - αιτία είναι αφ' ενός η συνεχής αύξηση των ποσών που εκδικάζονται για ηθική βλάβη (μιλούν για αύξηση κατά 400% στο διάστημα 2005-2009), αφ' ετέρου οι ανακλήσεις των αδειών λειτουργίας ασφαλιστικών. Αποσιωπούν, βεβαίως, όταν τα λένε αυτά, ότι το κλείσιμο εταιρειών είναι αποτέλεσμα των νόμων που κόπηκαν και ράφτηκαν στα μέτρα των μονοπωλίων προκειμένου να ενισχυθεί η συγκέντρωση και η γιγάντωση των μονοπωλίων στο χώρο.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Νέοι κανόνες ελέγχου στη χονδρική ηλεκτρισμού

Στόχος η προστασία των ιδιωτών παραγωγών και των μεγάλων βιομηχανιών

Μέσα από ένα νέο πλαίσιο κανόνων για την «καταπολέμηση των πρακτικών αθέμιτου ανταγωνισμού στην ενεργειακή αγορά χονδρικής», το οποίο εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χτες, η ΕΕ σφίγγει τον κλοιό του ελέγχου στη χονδρεμπορική αγορά, σε μια περίοδο έντασης των προσπαθειών δημιουργίας της ενιαίας εσωτερικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο, ο σκοπός δεν είναι να «ελεγχθεί» η αγορά. Οι κανόνες αυτοί, με το πρόσχημα της αποτροπής «συμφωνιών κάτω από το τραπέζι» που χειραγωγούν τις τιμές και πλήττουν τους καταναλωτές, σκοπό έχουν να προστατέψουν πρώτα και κύρια το μεγάλο κεφάλαιο. Αυτό σημαίνει να εγγυηθούν ότι οι ιδιώτες που «μπουκάρουν» στις αγορές των νέων χωρών της ΕΕ, οι οποίες τώρα προσαρμόζουν τις ενεργειακές νομοθεσίες τους, δεν θα εμποδίζονται από τα πρώην κρατικά μονοπώλια, που σε κάθε χώρα διατηρούν δεσπόζουσα θέση. Επιπρόσθετα, αποσκοπούν στη διατήρηση χαμηλών τιμών ενέργειας για τις μεγάλες ενεργοβόρες βιομηχανίες.

Ο νέος κανονισμός ορίζει ότι η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας θα παρακολουθείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Θα διέπει όλες τις αγοραπωλησίες, τα συμβόλαια και τα χρηματοοικονομικά παράγωγα για την προμήθεια και μεταφορά φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας. Εάν παραβιάζεται, θα επιβάλλονται εθνικές κυρώσεις που «θα αντανακλούν και τη ζημία που προκαλείται στους τελικούς καταναλωτές», όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Σημαντικό ρόλο στην εφαρμογή αυτών των κανόνων θα παίξει ο νεοϊδρυθείς «Οργανισμός Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας» (ACER), με έδρα την Σλοβενία. Θα παρακολουθεί όλες τις αγοραπωλησίες και θα παράσχει τα στοιχεία στα κράτη - μέλη για να επιβάλλουν κυρώσεις. Επίσης, θα καταρτιστεί ευρωπαϊκό μητρώο με όλους τους συμμετέχοντες στην αγορά, η ένταξη στο οποίο «θα αποτελεί προϋπόθεση για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε συναλλαγής».

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΛΟΓΙΣΤΩΝ
Να δοθούν παρατάσεις στις προθεσμίες

Επιστολή στο υπουργείο Οικονομικών

Την παράταση για όλες τις προθεσμίες φορολογικών δηλώσεων που λήγουν από το Σεπτέμβρη και μέχρι το τέλος του 2011 ζητεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών (ΠΟΛ), για το λόγο, όπως επισημαίνουν, ότι είναι αντικειμενικά αδύνατο να ανταποκριθούν σε όλες τις τρέχουσες υποχρεώσεις τόσο οι φορολογούμενοι όσο και οι λογιστές.

Με επιστολή που απευθύνουν στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών οι λογιστές επισημαίνουν και το γεγονός ότι «καθημερινά παρουσιάζονται σοβαρότατα προβλήματα» στη λειτουργία των ηλεκτρονικών συστημάτων με την «αργή και με μεγάλη καθυστέρηση αποδοχή των δεδομένων». Σημειώνουν επίσης ότι λήγουν οι προθεσμίες για σειρά φορολογικών υποθέσεων, καταστάσεων κ.ά που υποβάλλονται για πρώτη φορά φέτος, ενώ μέσα στο Σεπτέμβρη λήγουν και οι προθεσμίες διαφόρων δηλώσεων, καταστάσεων κ.ά. προηγούμενων ετών.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
Στο Βερολίνο για τον «Ηλιο»

Το πρόγραμμα «Ηλιος», που προβλέπει ευνοϊκούς όρους παραχώρησης δημόσιας γης και αδειοδότησης για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, παρουσίασε χτες ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Παπακωνσταντίνου, σε στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης και εκπροσώπους επιχειρηματιών, στο Βερολίνο.

Το γενικό συμπέρασμα των συναντήσεων ήταν ότι οι συζητήσεις ...συνεχίζονται, προφανώς επειδή οι Γερμανοί αξιωματούχοι και οι επιχειρηματίες δεν ικανοποιούνται από τους χαριστικούς όρους που προσφέρει η ελληνική κυβέρνηση, πολύ περισσότερο που βρίσκεται σε εξέλιξη η μεθόδευση για μετατροπή της Ελλάδας σε υποκατάστατο της ...Κίνας στην Ευρώπη, για μεροκάματα, εργασιακές σχέσεις, δικαιώματα, φόρους.

Για τις εξελίξεις, ο υπουργός παρέπεμψε τον Οκτώβρη, όπου θα έρθει στην Ελλάδα γερμανική αντιπροσωπεία της κυβέρνησης και των επιχειρηματιών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ