ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Λαϊκή παράδοση σε μέλλοντες διαρκείας...

Σπουδαίοι παραδοσιακοί δεξιοτέχνες δίνουν το «παρών» στο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» αυτές τις μέρες στο Πάρκο «Τρίτση»

Ηπειρώτικη ζυγιά, στο περσινό Φεστιβάλ
Ηπειρώτικη ζυγιά, στο περσινό Φεστιβάλ
Η παραδοσιακή μουσική του τόπου μας, κατέχει, όπως πάντα, θέση ξεχωριστή και στο φετινό 37ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», ένα μοναδικό πολιτικό - πολιτιστικό γεγονός που για άλλη μια φορά ανοίγει τις πύλες του στο αυθεντικό λαϊκό πολιτισμό, αυτόν που επιχειρείται ποικιλότροπα από το σύστημα να παραγκωνισθεί και να σβήσει ή να χάσει το πραγματικό του περιεχόμενο.

Σήμερα (9.30μμ), στη Λαϊκή Σκηνή, δύο εξαίρετοι μουσικοί, ο Γιώργος Αμαραντίδης και ο Αλέξανδρος Παπαδάκης ταξιδεύουν «Με μια λύρα από τον Πόντο ως την Κρήτη». Κορυφαίος πρωτομάστορας της ποντιακής παράδοσης, ο Γ. Αμαραντίδης από το Kαπνοχώρι Κοζάνης, γιος του λυράρη πρόσφυγα από τη Ματσούκα του Πόντου, με τη λύρα του θα προσφέρει πυρρίχιους, σέρρα, τας, διπάτ, «λεμόνα» και «σαράντα μήλα κόκκινα». Κοντυλιές, σούστες, πεντοζάλη αλλά και παραβολές παλαιότατης καταγωγής και σπάνιας ομορφιάς από τον Αλέξανδρο Παπαδάκη, έναν από τους καλύτερους νέους λυράρηδες και τραγουδιστές της κρητικής παράδοσης, που παίζει με τον παλαιότερο τύπο της κρητικής λύρας - το λυράκι με τις εντέρινες χορδές και τα γερακοκούδουνα στο δοξάρι.

Αύριο, στη Λαϊκή Σκηνή, στις 7μμ, εμφανίζεται το χορευτικό συγκρότημα παραδοσιακών χορών της Βαγγελιώς Λύτρα. Χοροί από τη Θεσσαλία, την Ηπειρο, τη Ρούμελη, την Πελοπόννησο, από τα μέλη του «Συνδέσμου Διάδοσης Δημοτικών Χορών και Τραγουδιών» και τη δασκάλα «ψυχή» της ομάδας Βαγγελιώ Λύτρα, που δίνουν πάντα το «παρών» στα Φεστιβάλ της ΚΝΕ.

Στον ίδιο χώρο, στις 11μμ, «Ταξίδι στο Αιγαίο» με τον κορυφαίο παραδοσιακό δεξιοτέχνη του βιολιού Νίκο Οικονομίδη, από τη Σχοινούσα των Μικρών Κυκλάδων. Μαζί του, στο τραγούδι η Παριανή Κυριακή Σπανού. Ενα καθαρόαιμο νησιώτικο γλέντι με αιγαιοπελαγίτικα τραγούδια και σκοπούς: ικαριώτικοι, καβοντορίτικοι, μπάλοι, σούστες.

Το Σάββατο, στις 9.30μμ, στη Λαϊκή Σκηνή, «Η λαϊκή παράδοση σε μέλλοντες διαρκείας...». Ενα μεγάλο ταξίδι στη μουσική μας παράδοση, από την Ηπειρο σε Μακεδονία, Θράκη και Αιγαίο. Η παράδοση που δεν παραδίνεται αλλά τολμά τους μέλλοντες διαρκείας... Γκάιντες, λύρες θρακιώτικες, μακεδονίτικες, ικαριώτικες, τσαμπούνες αιγαιοπελαγίτικες και ηπειρώτικα πολυφωνικά και κλαρίνα σε ένα γενναιόδωρο πρόγραμμα γεμάτο παλμό, έξαρση και χορό. Επιμέλεια προγράμματος Αλέξανδρος Λαμπρίδης, με τη συνεργασία του εθνομουσικολόγου Χάρη Σαρή και τη συμμετοχή των: Πολυφωνικού συνόλου «Χαονία» σε ηπειρώτικα πολυφωνικά τραγούδια και πολυφωνίες από την Κάτω Ιταλία και το Βώλακα Δράμας. Μουσικού σχήματος «Περιμπαιχτες» από την Ικαρία, με τους Δημήτρη Σπανό (τσαμπουνοφυλάκα), Σταύρο Νικολαΐδη (Ικαριώτικη λύρα) και Επαμεινώνδα Βαλσαμή (λαούτο). Μουσικού σχήματος από Μακεδονία - Θράκη με τους Αλέξανδρο Καστανιώτη (γκάιντα), Δημήτρη Αρβανίτη (λύρα Θράκης, Μακεδονίας κι Αναστενάρικη) και Γιάννη Ζευγίτη (νταούλι).

ΠΑΜΕ
Παράσταση διαμαρτυρίας στο ΥΠΠΟ-Τ

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Πολιτισμού - Τουρισμού (ΥΠΠΟ-Τ) πραγματοποίησε χτες το πρωί το ΠΑΜΕ μαζί με δεκάδες απλήρωτους συμβασιούχους της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, η οποία εξακολουθεί να απαξιώνεται από την κυβέρνηση και μέσω της συνεχιζόμενης μη καταβολής των μισθών σε εκατοντάδες εργαζόμενους με όλη... την «γκάμα» των συμβάσεων, γεγονός που αποτέλεσε και την αιτία της κινητοποίησης.

Αν και το ΠΑΜΕ είχε ενημερώσει γραπτώς, αρμοδίως και εγκαίρως τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, Π. Γερουλάνο, για τη χτεσινή κίνηση και για το αίτημα συνάντησης μαζί του, τόσο ο ίδιος, όσο και η γγ του ΥΠΠΟ-Τ απουσίαζαν. Μετά από πιέσεις, αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ και εργαζομένων συναντήθηκαν με τους διευθυντές των Διευθύνσεων Αρχαιοτήτων, Οικονομικού και Διοικητικού του ΥΠΠΟ-Τ, οι οποίοι εμφανίστηκαν μέχρι και να έχουν άγνοια για ορισμένες περιπτώσεις μη καταβολής μισθών!

Η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ και των εργαζομένων κατάφερε να αποσπάσει νέα συνάντηση με τα παραπάνω στελέχη του ΥΠΠΟ-Τ αύριο, ενώ απαίτησε από το γραφείο του υπουργού να παραβρεθεί εκπρόσωπός του στην αυριανή συνάντηση και να οριστεί άμεσα συνάντηση με την πολιτική ηγεσία.

Θυμίζουμε ότι σε πρόσφατη συνέντευξή του ο υπουργός επιχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα των απλήρωτων στο υπουργείο του... μέχρι βέβαια η πραγματικότητα να τον διαψεύσει. Οπως προέκυψε και από τη χτεσινή κίνηση του ΠΑΜΕ αλλά και από σχετικά δημοσιεύματα του «Ρ», το πρόβλημα των καθυστερήσεων στη μισθοδοσία είναι «καθεστώς» πλέον για εκατοντάδες έκτακτους εργαζόμενους, οι οποίοι δουλεύουν με διαφορετικές συμβάσεις και σε διαφορετικές υπηρεσίες του υπουργείου. Για παράδειγμα, έκτακτοι εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν μέσω ΑΣΕΠ για να καλύψουν ανασκαφικές ανάγκες, αφού πρώτα είδαν ως... διά «μαγείας» τις συμβάσεις τους από επτάμηνες να γίνονται πεντάμηνες, επιπλέον δεν έχουν δει και ούτε ένα ευρώ μισθό από τις αρχές του καλοκαιριού. Πολύμηνες καθυστερήσεις στους μισθούς καταγγέλλουν και εργαζόμενοι στα έργα συντήρησης στο Ηρώδειο (σ.σ. πληρώνονται μέσω του Ταμείου Διαχείρισης Πιστώσεων του ΥΠΠΟ-Τ), η απληρωσιά χτυπάει και δεκάδες συμβασιούχους στο Βυζαντινό Μουσείο, ενώ οι εναπομείναντες συμβασιούχοι των πρώην STAGE που παρέμειναν στις θέσεις τους με ασφαλιστικά μέτρα, «μετρούν» ακόμη και δέκα μήνες απλήρωτοι.

ΜΠΟΥΡΤΖΙ ΝΑΥΠΛΙΟΥ
Εστιατόριο... για αρχή;

Το ενετικό κάστρο του Μπούρτζι

Eurokinissi

Το ενετικό κάστρο του Μπούρτζι
Υπερ της μελέτης «στερέωσης - αποκατάστασης - ανάδειξης και επανάχρησης» του φρουρίου Μπούρτζι, του συμβόλου του Ναυπλίου, γνωμοδότησε προχτές το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, με το όλο σκεπτικό, ωστόσο, να αφήνει μια έντονη αίσθηση μελλοντικής εμπορευματοποίησης αυτού του πολύ σημαντικού μνημείου.

Κηρυγμένο ως «προέχον μνημείο» ήδη από το 1922, το, χτισμένο από τους Ενετούς (15ος αι.) πάνω σε βραχονησίδα στην είσοδο του λιμανιού του Ναυπλίου, Φρούριο, μετατράπηκε κατά τη δεκαετία του '30 σε ξενοδοχείο το οποίο λειτούργησε έως και τη δεκαετία του 1970. Η μετατροπή σήμαινε φυσικά επεμβάσεις στο μνημείο, ενώ ο ΕΟΤ λειτούργησε το Μπούρτζι ως εστιατόριο και αναψυκτήριο έως το 1997.

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στον κατάλογο της - υπό κατάργηση ή συγχώνευση - ΕΤΑ ΑΕ (Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα) και όπως φαίνεται ετοιμάζεται εκ νέου η χρήση του μνημείου ως ξενοδοχείου, προφανώς για την ελίτ. Γεγονός που καθιστά την εκτίμηση της αρμόδιας 25ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, ότι με τη μελέτη της «αποδίδεται το μνημείο στο κοινό», μάλλον υπεραισιόδοξη.

Αλλωστε, η Εφορεία δικαιώνει την αρχική μετατροπή του φρουρίου σε ξενοδοχείο («πρώτη ίσως εφαρμογή ένταξης νέας χρήσης σε μνημείο στην Ελλάδα», «ενδεικτική του δυναμισμού της κοινωνίας της εποχής», «χαρακτηριστική των πρώτων βημάτων του ελληνικού τουρισμού και του τρόπου αντιμετώπισης της σχέσης του με τα μνημεία από το ελληνικό κράτος») ενώ εκτιμά ότι οι πολύχρονες και πολλές επεμβάσεις δεν έχουν επιφέρει «σημαντικές αλλοιώσεις» στο μνημείο.

Αν συνδυαστούν όλα αυτά με το γενικότερο προσανατολισμό του αστικού κράτους για πλήρη εμπορευματοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς, τότε, η πρόταση της μελέτης για επαναλειτουργία εστιατορίου και αναψυκτηρίου στο μνημείο είναι φανερό ότι αποτελεί μόνο την αρχή. Προβλέπεται επίσης εκθεσιακός χώρος και πωλητήριο, υποδομή για ΑΜΕΑ και βέβαια αναστηλωτικές ή παρεμβάσεις συντήρησης.

Τραγούδια του αγώνα

Σήμερα στο χώρο της Διεθνούπολης πραγματοποιούνται δύο ξεχωριστές συναυλίες:

20.00 «Τα τραγούδια της Γης». Μουσικό αφιέρωμα στη μελοποιημένη ποίηση Λατινοαμερικάνων ποιητών όπως Π. Νερούδα, Χοσέ Μαρτί, σε μετάφραση Χάιμε Σβαρτ (Jaime Svart) από το συγκρότημα «Αμάν Ναι!».

22.00 Συναυλία για τους 5 Κουβανούς που κρατούνται στις φυλακές του Μαϊάμι.

ΛΙΜΑΝΙ ΓΥΘΕΙΟΥ
Επέκταση που εγκυμονεί κινδύνους

Την οριστική μελέτη του έργου για τη «βελτίωση» και επέκταση του λιμένα του Γυθείου ενέκρινε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο προχτές, έξι χρόνια μετά τις πρώτες συζητήσεις του θέματος στο ΚΑΣ, οι οποίες είχαν χαρακτηριστεί και από μεγάλες κυβερνητικές πιέσεις για την έγκριση της αρχικής μελέτης. Η οποία ουσιαστικά... «εξαφάνιζε» το Γύθειο λόγω του όγκου και του αγοραίου προσανατολισμού των επεμβάσεων.

Το ΚΑΣ ενέκρινε την προέκταση του μώλου κατά 80 μέτρα και επιχωμάτωση και δημιουργία ξηράς σε βραχίωνα του παραπάνω μώλου. Το σύνολο των επεμβάσεων θα φτάσει τα 12 στρέμματα, με τα 6.000 τ.μ. να υφίστανται ήδη. Αν και «σεμνότερη» από αυτήν του 2005, ωστόσο, η εγκεκριμένη μελέτη εντάσσεται και πάλι στη λογική της προσέγγισης των «γερών» τουριστικών πορτοφολιών, είτε μέσω δημιουργίας μαρίνων είτε με υποδομές για κρουαζιερόπλοια κλπ. Κάτι το οποίο όχι μόνο δεν ανακουφίζει οικονομικά τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού, αλλά και εγκυμονεί κινδύνους για το περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά.

Η αρχική μελέτη που κατατέθηκε το Μάρτη του 2005 είχε καταψηφιστεί με οριακή πλειοψηφία από το ΚΑΣ αφού κατέστρεφε την ιστορικότητα και τον παραδοσιακό χαρακτήρα του Γυθείου. Τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου κατατέθηκε νέα μελέτη με μικρότερες σε όγκο παρεμβάσεις, χωρίς όμως να μειώνονται οι κίνδυνοι για την πόλη, με τον αείμνηστο Δ. Κωνστάντιο να είναι ο μοναδικός που την καταψήφισε προειδοποιώντας γι' αυτούς του κινδύνους.

Το Γύθειο είναι πολλαπλά προστατευόμενη περιοχή (αρχαιολογικός χώρος, ιστορικός τόπος, παραδοσιακός οικισμός) και όλο το αρχιτεκτονικό «μέτωπο» της πόλης προς τη θάλασσα είναι διατηρητέο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ