Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΛΙΜΑΝΙ ΓΥΘΕΙΟΥ
Επέκταση που εγκυμονεί κινδύνους

Την οριστική μελέτη του έργου για τη «βελτίωση» και επέκταση του λιμένα του Γυθείου ενέκρινε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο προχτές, έξι χρόνια μετά τις πρώτες συζητήσεις του θέματος στο ΚΑΣ, οι οποίες είχαν χαρακτηριστεί και από μεγάλες κυβερνητικές πιέσεις για την έγκριση της αρχικής μελέτης. Η οποία ουσιαστικά... «εξαφάνιζε» το Γύθειο λόγω του όγκου και του αγοραίου προσανατολισμού των επεμβάσεων.

Το ΚΑΣ ενέκρινε την προέκταση του μώλου κατά 80 μέτρα και επιχωμάτωση και δημιουργία ξηράς σε βραχίωνα του παραπάνω μώλου. Το σύνολο των επεμβάσεων θα φτάσει τα 12 στρέμματα, με τα 6.000 τ.μ. να υφίστανται ήδη. Αν και «σεμνότερη» από αυτήν του 2005, ωστόσο, η εγκεκριμένη μελέτη εντάσσεται και πάλι στη λογική της προσέγγισης των «γερών» τουριστικών πορτοφολιών, είτε μέσω δημιουργίας μαρίνων είτε με υποδομές για κρουαζιερόπλοια κλπ. Κάτι το οποίο όχι μόνο δεν ανακουφίζει οικονομικά τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού, αλλά και εγκυμονεί κινδύνους για το περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά.

Η αρχική μελέτη που κατατέθηκε το Μάρτη του 2005 είχε καταψηφιστεί με οριακή πλειοψηφία από το ΚΑΣ αφού κατέστρεφε την ιστορικότητα και τον παραδοσιακό χαρακτήρα του Γυθείου. Τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου κατατέθηκε νέα μελέτη με μικρότερες σε όγκο παρεμβάσεις, χωρίς όμως να μειώνονται οι κίνδυνοι για την πόλη, με τον αείμνηστο Δ. Κωνστάντιο να είναι ο μοναδικός που την καταψήφισε προειδοποιώντας γι' αυτούς του κινδύνους.

Το Γύθειο είναι πολλαπλά προστατευόμενη περιοχή (αρχαιολογικός χώρος, ιστορικός τόπος, παραδοσιακός οικισμός) και όλο το αρχιτεκτονικό «μέτωπο» της πόλης προς τη θάλασσα είναι διατηρητέο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ