Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΜΠΟΥΡΤΖΙ ΝΑΥΠΛΙΟΥ
Εστιατόριο... για αρχή;

Το ενετικό κάστρο του Μπούρτζι

Eurokinissi

Το ενετικό κάστρο του Μπούρτζι
Υπερ της μελέτης «στερέωσης - αποκατάστασης - ανάδειξης και επανάχρησης» του φρουρίου Μπούρτζι, του συμβόλου του Ναυπλίου, γνωμοδότησε προχτές το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, με το όλο σκεπτικό, ωστόσο, να αφήνει μια έντονη αίσθηση μελλοντικής εμπορευματοποίησης αυτού του πολύ σημαντικού μνημείου.

Κηρυγμένο ως «προέχον μνημείο» ήδη από το 1922, το, χτισμένο από τους Ενετούς (15ος αι.) πάνω σε βραχονησίδα στην είσοδο του λιμανιού του Ναυπλίου, Φρούριο, μετατράπηκε κατά τη δεκαετία του '30 σε ξενοδοχείο το οποίο λειτούργησε έως και τη δεκαετία του 1970. Η μετατροπή σήμαινε φυσικά επεμβάσεις στο μνημείο, ενώ ο ΕΟΤ λειτούργησε το Μπούρτζι ως εστιατόριο και αναψυκτήριο έως το 1997.

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στον κατάλογο της - υπό κατάργηση ή συγχώνευση - ΕΤΑ ΑΕ (Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα) και όπως φαίνεται ετοιμάζεται εκ νέου η χρήση του μνημείου ως ξενοδοχείου, προφανώς για την ελίτ. Γεγονός που καθιστά την εκτίμηση της αρμόδιας 25ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, ότι με τη μελέτη της «αποδίδεται το μνημείο στο κοινό», μάλλον υπεραισιόδοξη.

Αλλωστε, η Εφορεία δικαιώνει την αρχική μετατροπή του φρουρίου σε ξενοδοχείο («πρώτη ίσως εφαρμογή ένταξης νέας χρήσης σε μνημείο στην Ελλάδα», «ενδεικτική του δυναμισμού της κοινωνίας της εποχής», «χαρακτηριστική των πρώτων βημάτων του ελληνικού τουρισμού και του τρόπου αντιμετώπισης της σχέσης του με τα μνημεία από το ελληνικό κράτος») ενώ εκτιμά ότι οι πολύχρονες και πολλές επεμβάσεις δεν έχουν επιφέρει «σημαντικές αλλοιώσεις» στο μνημείο.

Αν συνδυαστούν όλα αυτά με το γενικότερο προσανατολισμό του αστικού κράτους για πλήρη εμπορευματοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς, τότε, η πρόταση της μελέτης για επαναλειτουργία εστιατορίου και αναψυκτηρίου στο μνημείο είναι φανερό ότι αποτελεί μόνο την αρχή. Προβλέπεται επίσης εκθεσιακός χώρος και πωλητήριο, υποδομή για ΑΜΕΑ και βέβαια αναστηλωτικές ή παρεμβάσεις συντήρησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ